Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » Πόρτα απο την Ε.Ε στα Σκόπια...Πρώτα το όνομα και ξαναπεράστε
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβικς (αριστερά) και τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών, Ιμον Γκίλμορ.

Tην ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε να διατηρηθεί ανοιχτή η ευρωπαϊκή προοπτική των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, τονίζοντας ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας για τα Σκοπια αποτελεί για προϋπόθεση για την έναρξη των προενταξιακών της διαπραγματεύσεων, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε προς τους δημοσιογράφους ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί για την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες πολιτικές της ΕΕ και «εργαλείο εμπέδωσης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης» σε μία περίοδο που, όπως υπογράμμισε, «βλέπουμε μια έξαρση του εθνικισμού σε πολλές βαλκανικές χώρες».

Αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι για πρώτη φορά σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ αποφάσισε ομοφώνως και ρητώς ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και κριτήριο για τη διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου ότι το Συμβούλιο θα αξιολογήσει στο μέλλον, με βάση έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, τα βήματα της ΠΓΔΜ για την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για το θέμα της ονομασίας, υπό της αιγίδα του ΟΗΕ και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο μετά την επίτευξη της λύσης.

Παράλληλα στο κείμενο των συμπερασμάτων έχουν περιληφθεί και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως η υποστήριξη από την ΕΕ της ελληνικής πρότασης προς τα Σκόπια για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης σχετικού με το θέμα της ονομασίας.

«Σήμερα η ΕΕ μίλησε με μια φωνή και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια. Είναι μήνυμα θετικό και ειλικρινές. Ελπίζουμε ότι τα Σκόπια θα κάνουν τα βήματα που απαιτούνται και θα συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Σε ότι αφορά τα άλλα θέματα του σημερινού Συμβουλίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αφού τόνισε ότι για την Ελλάδα είναι θέση αρχής η στήριξη της λύσης των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, κάλεσε τις δύο πλευρές να απέχουν από ενέργειες που δημιουργούν εμπόδια στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε ότι αφορά τη Συρία η ελληνική πλευρά τόνισε ότι «η στρατιωτική οδός δεν θα οδηγήσει πουθενά» και κάλεσε την ΕΕ να επενδύσει στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ και να βοηθήσει το Λίβανο και την Ιορδανία που δέχονται πολύ μεγάλη πίεση λόγω της κρίσης στη Συρία.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε επί του θέματος ότι η όποια λύση στη Συρία θα πρέπει να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνο-ορθόδοξης κοινότητας η οποία όπως σημείωσε αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, μετά την απώλεια του θρησκευτικού της ηγέτη, πολύ σημαντικές προκλήσεις.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία αφού ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σ.Λαβρόφ τόνισε την μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο θέμα αυτό και την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο και ο τουρισμός. Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Ρώσους πολίτες.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου