Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » » » Γιούνκερ: «Δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα»
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Αυτό δήλωσε, από τις Βρυξέλλες - όπου και συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup για την Κύπρο - ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δίδοντας έμφαση στη σημασία εξεύρεσης συγκεκριμένης λύσης - πέραν της προόδου στις συνομιλίες - για το ζήτημα της Κύπρου. Μάλιστα, παραδεχόμενος πως στην περίπτωση της χώρας μας, οι ηγέτες βάδιζαν στα «τυφλά», σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα».

«Στη σύνοδο του Eurogroup δεν πρέπει απλώς να φθάσουμε πιο κοντά σε μια λύση για την Κύπρο, αλλά να την επιτύχουμε το απόγευμα, σε ολοκληρωμένη μορφή», είπε ο κ. Γιούνκερ μετά τις χθεσινοβραδινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο «κούρεματος» του χρέους και τις ζημιές που θα προκαλούσε στους ιδιώτες επενδυτές, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε: 
«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε παρόμοια λύση με τυφλό τρόπο, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση που δεν συνιστά καθαρή και απλή διαγραφή χρέους».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν μαζί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη και αν συμφωνήσουν να υπάρξει ένα πρόγραμμα, αυτό δεν θα είναι οριστικό.

Η Τρόικα δεν έχει παρουσιάσει ακόμη την έκθεση για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της Κύπρου και τις δυνατές λύσεις. Μία πηγή δήλωσε ότι είναι πιθανό αυτό να μη συμβεί ούτε και σήμερα, καθιστώντας αδύνατο οτιδήποτε άλλο από μία πολιτική συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανκ Σόιμπλε υπαινίχθηκε, ωστόσο, χθες ότι αναμένει να υπάρχει η έκθεση της Τρόικας στις συζητήσεις που θα γίνουν για τη διάσωση της Κύπρου.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, κ. Μιχάλης Σαρρής θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, όπως δήλωσε Κύπριος διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για τη συμμετοχή των Ρώσων στο πρόγραμμα, η οποία θα περιληφθεί στην τελική συμφωνία.

«Δεν μπορώ να κάνω πρόγνωση για το πόσο πολύ θα προχωρήσουν οι υπουργοί. Φυσικά, η ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις είναι επιθυμητή, αλλά θα χρειασθεί τόσος χρόνος όσος χρειάζεται μέχρι να λυθούν τα θέματα με ποιότητα, γιατί χρειαζόμαστε μία βιώσιμη λύση», δήλωσε, από μέρους της η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επεξεργάζονται πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, ελπίζοντας ότι θα εγκριθεί, σήμερα το απόγευμα, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Όπως ανέφεραν, μάλιστα, το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, εφάπαξ μέτρα αύξησης των εσόδων, σχέδια αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του κυπριακού τραπεζικού τομέα για να διασφαλισθεί ότι η χρηματοδότησή του, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα είναι βιώσιμη.

Οι αξιωματούχοι άφησαν, επίσης, να εννοηθεί ότι θα προβλέπεται μία αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και εφάπαξ φορολογία στις τραπεζικές καταθέσεις ή εναλλακτικά ένας φόρος στο εισόδημα από τις καταθέσεις.

Θεωρείται πιθανή η συμβολή της Ρωσίας στη χρηματοδότηση του προγράμματος με τη χρονική επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο και ενδεχομένως με τη μείωση του επιτοκίου του, σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων.

Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι η Κύπρος θα χρειαστεί περίπου 17 δισ. ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ΑΕΠ της- για να εξυγιάνει την οικονομία της. Έως 10 δισ. ευρώ είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και 7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της και τη λειτουργία της γενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται σε ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10- 13 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλισθεί ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ δεν θα φθάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο με τη διάσωση.

Το ΔΝΤ προώθησε την άποψη ότι οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να επωμιστούν μέρος του κόστους διάσωσης της μεγαλονήσου, αυτό που ονομάσθηκε ως «bail in». Η προσέγγιση αυτή, ωστόσο, έχει απορριφθεί από την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποια μέλη της ΕΚΤ.

Επομένως, παραμένει ασαφές, αν η πρόταση αυτή θα αποτελέσει μέρος του τελικού πακέτου.
«Υπάρχει κινητικότητα τώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πετύχουμε μία πολιτική συμφωνία τις πρώτες ώρες του Σαββάτου», δήλωσε μία πηγή που μετέχει στον σχεδιασμό του πλαισίου για μία συμφωνία.

Από "Κέρδος"

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου