Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » Επικαιρότητα: Ο Στουρνάρας μίλησε στη Βουλή για plan B στην Ελλάδα…
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Επικαλέστηκε την διαβεβαίωση της ΕΚΤ και του Eurogroup – Υπάρχει plan B «αλλά δεν θα σας το πω» είπε αναφορικά με τις κλειστές κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Υπάρχει διαβεβαίωση και από την ΕΚΤ και από το Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας στην Βουλή κατά την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφορικά με το ενδεχόμενο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προβλημάτων για την Ελλάδα μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο. Εξηγώντας τι σημαίνει θωράκιση της Ελλάδας, είπε ότι «αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι, οι επιπτώσεις ελαχιστοποιούνται». «Εύχομαι να μην συμβεί και παλεύω γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

«Όσα προβλήματα υπάρχουν σχετίζονται με την παρουσία των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα και για όσο διάστημα δεν βρίσκεται λύση στην Κύπρο», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «η πλέον βιώσιμη λύση για την οποία υπήρξε συμφωνία της Κύπρου στο Eurogroup είναι να πωληθούν αυτά τα καταστήματα σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες». Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν ήδη γίνει βήματα στην κατεύθυνση αυτή με την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «όσο είναι κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο, είναι κλειστές και στην Ελλάδα». «Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτό πολύ. Εδώ υπάρχει plan B που δεν μπορώ να σας πω». Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι στο ερώτημα αν υπάρχει plan B «χρειάστηκε πολλές φορές να απαντήσει στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ένωση και, τουλάχιστον από τη στατιστική, ανταποκρίθηκε πάντοτε με επιτυχία, γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν αδιέξοδα». «Πάντοτε βρέθηκαν λύσεις», υπογράμμισε.

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος δέχθηκε σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να του καταλογίζει δια του κ. Π. Λαφαζάνη ότι «κατέστρεψε την Κύπρο» και ότι διέπραξε «ιστορικό έγκλημα» και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ζητούν δια του κ. Ν. Μαριά την αποπομπή του -συλλέγουν υπογραφές για να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, τόνισε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωζώνη».

«Απαιτείται από όλους σύνεση και νηφαλιότητα», είπε χαρακτηριστικά απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε, σχολιάζοντας μάλιστα για την πρόταση μομφής των ΑΝ. ΕΛΛ. εναντίον του ότι «ουδόλως με ενδιαφέρει». Η Ελλάδα συμπαρίσταται και συνδράμει με κάθε μέσο την δύσκολη κατάσταση, που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός λαός», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Με αίσθημα ευθύνης και παρά τις δυσκολίες μας, βοηθήσαμε και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Κύπρο. Συμφωνούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειές της για εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης, που θα την βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο».

Όσον αφορά το κρίσιμο Eurogroup είπε ότι «η Ελλάδα στη συνάντηση αυτή, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς της με την Κύπρο, είπε ότι παρά τα προβλήματά της, μπορεί να συμβάλλει στην απορρόφηση των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα από ελληνικές τράπεζες, με μόνο όρο να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ελληνικό δημόσιο χρέος» και τόνισε ότι στην τελική απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα συνετάχθη με την συμβιβαστική λύση, που προτάθηκε και έγινε δεκτή από την Κύπρο.


Από "Βήμα"

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου