Πως οι ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πως οι ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης

Στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τραπεζικές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, παρά του...


Στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τραπεζικές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, παρά τους φόβους ότι η τραπεζική κρίση στην Κύπρο θα προκαλούσε εκροές καταθέσεων και σε άλλες χρεωμένες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Περισσότερα από 19 δισ. ευρώ έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα από τα μέσα Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας απομάκρυνε κατά πως φαίνεται τους κινδύνους εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο Γεώργιος Προβόπουλος, επίσης, δήλωσε ότι ήταν αισιόδοξος ότι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν αρκετά κεφάλαια από επενδυτές ώστε να παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια μετά την προγραμματισμένη ανακεφαλαιοποίηση τους.

«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η συνεχιζόμενη τάση των αποδόσεων των καταθέσεων και η σταδιακή επιστροφή των ελληνικών τραπεζών και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την οικονομία», είπε.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται νέα κεφάλαια της τάξεως των € 27.5 δις.  για την αποκατάσταση των δεικτών φερεγγυότητας τους μετά από το ελληνικό PSI και μια σειρά από επισφαλή δάνεια και έχουν ξεκινήσει μια σειρά συγχωνεύσεων για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους που έχει ωθήσει την οικονομία σε εξαετή ύφεση – η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 4,5 τοις εκατό το 2013.

Παρόλα αυτά η συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank ματαιώθηκε και η  ανακεφαλαιοποίηση τους θα γίνει ξεχωριστά. Ο Προβόπουλος επιβεβαίωσε ότι οι δύο τράπεζες είχαν ενημερώσει την κεντρική τράπεζα ότι θα ήταν μάλλον απίθανο να βρουν αρκετά χρήματα από ιδιώτες επενδυτές. Οι διεθνείς δανειστές της χώρας είχαν νωρίτερα εγείρει ζητήματα σχετικά με το μέγεθος της νέας επιχείρησης σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ελλάδα.

«Υπάρχει αισιοδοξία ότι τα ποσά που οι δύο τράπεζες Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκουν να αντλήσουν από την αγορά θα καλυφθούν. Υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία όσον αφορά τις άλλες δύο (Εθνική Τράπεζα και Eurobank),» είπε ο Προβόπουλος.

Παρόλα αυτά, οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank αυξήθηκαν 26,5 τοις εκατό και 29,6 τοις εκατό, αντίστοιχα, αφού οι επενδυτές θεωρούν ακόμα ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα καταφέρουν να αντλήσουν την απαραίτητη υποστήριξη.

Ο Προβόπουλος ωστόσο επανέλαβε ότι όλες οι ελληνικές καταθέσεις είναι ασφαλείς και προστατεύονται πλήρως ανεξαρτήτως ποσού. Ο Προβόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε το πακέτο διάσωσης προς τις ελληνικές τράπεζες βασίστηκε στην ιδέα ότι κανένας καταθέτης δε θα χάσει τα χρήματα του.

Ωστόσο ένα άλλο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης τον περασμένο μήνα, που σκοπό είχε να σώσει την Κύπρο από βέβαιη χρεοκοπία προκάλεσε βαριές απώλειες για τις τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού, μια πρωτοφανή κίνηση που προκάλεσε νευρικότητα σε όλη τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

«Το κυπριακό ζήτημα θα μπορούσε να μας είχε επηρεάσει πολύ αρνητικά αν δεν υπήρχε ετοιμότητα για τη μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τραπεζών της Κύπρου σε 48 ώρες. Οι καταθέσεις τους θα είχαν επηρεαστεί και ο ιός θα είχε εξαπλωθεί», είπε ο Προβόπουλος.

«Στα μάτια των καταθετών, οι ελληνικές τράπεζες είχαν έλλειμα κεφαλοποίησης», είπε. «Αυτό θα πρέπει τώρα να λυθεί. Οι τράπεζες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να ανακάμπτουν, θα πάρει χρόνο βέβαια και δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου