Και όμως, δεν είναι η Ελλάδα ο πιο αδύναμος κρίκος - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Και όμως, δεν είναι η Ελλάδα ο πιο αδύναμος κρίκος

Λιγότερο επισφαλής από ό,τι πολλοί πιστεύουν είναι τελικά η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Royal Bank of Scotland. Η α...


Λιγότερο επισφαλής από ό,τι πολλοί πιστεύουν είναι τελικά η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Royal Bank of Scotland. Η ανάλυση της τράπεζας αποδεικνύει πως κόντρα στα όσα αναφέρει το τελευταίο διάστημα ο ξένος Τύπος και μαρτυρούν τα spreads στις αγορές των ομολόγων, η Ελλάδα δεν είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Αντίθετα, πιο ευάλωτες απέναντι στην κρίση θεωρούνται η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το Βέλγιο, αφού η Ελλάδα κατατάσσεται πέμπτη με βάση την ανθεκτικότητα της οικονομίας της.
Οι επιδόσεις της Ελλάδας αποτέλεσαν θετική έκπληξη ακόμα και για τους ίδιους τους αναλυτές της RBS, ωστόσο, από τα κριτήρια που έθεσαν για την έρευνά τους, η χώρα εμφανίζει χαμηλό δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλές ζημιές εξαιτίας της κρίσης και μικρές ανάγκες χρηματοδότησης. Αυτά τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από το υψηλό δημόσιο χρέος και το χειρότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη.
Το συμπέρασμα της Royal Bank of Scotland, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση της Credit Suisse ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο top 5 των πιο ριψοκίνδυνων χωρών του κόσμου.
«Το χαρτοφυλάκιο δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι το μικρότερο στην Ευρωζώνη, όταν υπολογιστούν τα δάνεια στην εγχώρια και τις ξένες αγορές, ως ποσοστό του ΑΕΠ», εξηγούν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Παράλληλα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα (2ο και 4ο χαμηλότερο της Ευρωζώνης αντίστοιχα) κυμαίνονται τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όμως, υψηλή (η τρίτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη) είναι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς τα σχετικά δάνεια αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ. Η χαμηλή έκθεση σε δάνεια περιορίζει τις πιθανές ζημιές του τραπεζικού συστήματος. Οι ζημιές των τραπεζών ενδέχεται να φτάσουν στο 6,6% του ΑΕΠ, υπολογίζουν οι αναλυτές. Παράλληλα, αρκετά καλά «σκοράρει» ο τραπεζικός κλάδος και στο κριτήριο της χρηματοδότησης, αφού η εξάρτησή του από την αγορά χονδρικής και τη διατραπεζική είναι σχετικά μικρή. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος είναι ανάμεσα στα υψηλότερα της Ευρωζώνης, καθώς πλησιάζει επικίνδυνα το 100% του ΑΕΠ. Περίπου το 1/2 των χρεών αυτών συγκεντρώνεται στα χέρια ξένων, προσθέτει η RBS.
Απειλή για την ελληνική οικονομία θεωρείται και το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. «Μία σημαντική προσαρμογή των καταναλωτών θα είναι απαραίτητη, πιθανότατα μέσω της απότομης συρρίκνωσης των επενδύσεων στα ακίνητα», αναφέρουν οι αναλυτές. Όμως, εκτιμούν πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, λόγω της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών. Οι συνολικές βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας υπολογίζονται στο 62,4% του ΑΕΠ. Παρά την πολύ καλύτερη από ό,τι περίμενε κατάταξη της Ελλάδας με βάση την ανθεκτικότητα της οικονομίας απέναντι στην κρίση, η Royal Bank of Scotland δεν προτιμά τα ελληνικά ομόλογα. «Η κοινωνική αναταραχή δεν θα αποτελέσει ένα καλό σκηνικό όταν η οικονομική κρίση θα δοκιμάσει την ενότητα της νομισματικής ένωσης, στους επόμενους μήνες», εξηγούν οι αναλυτές.
Πάντως, η RBS προτιμά τα ελληνικά 5ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιρλανδικών. «Τα ελληνικά ομόλογα τιμωρήθηκαν για τα βίαια γεγονότα (του περασμένου Δεκεμβρίου), όμως, στο μέλλον, προβλέπουμε ότι η αγορά θα εστιάσει στο χαμηλό δανεισμό του ελληνικού ιδιωτικού τομέα και αντίστοιχα, στις υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης της ιρλανδικής οικονομίας», αναφέρει η τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου