Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Βρυξέλλες δείχνουν κάλπες; ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι Βρυξέλλες δείχνουν κάλπες. Με την έννοια, δεν υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες ...


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Βρυξέλλες δείχνουν κάλπες;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι Βρυξέλλες δείχνουν κάλπες. Με την έννοια, δεν υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες κάλπες. Αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας και η αδυναμία αντιμετώπισης της κρίσης έτσι όπως αξιολογούνται από τους εταίρους μας την βλέπουν την Ελλάδα να μην το παλεύει, να μην προσπαθεί, να μην επεξεργάζεται ένα σχέδιο μακρόπνοο εξόδου από την κρίση. Να μην διαθέτει τους μηχανισμούς αιχμής για να εφαρμοστούν οι πολιτικές που οι άλλοι εταίροι εφαρμόζουν για να το παλέψουν απέναντι στην κρίση. Η Ελλάδα που στις Βρυξέλλες ταπεινώνεται, η Ελλάδα που στο εσωτερικό της βρίσκεται στην κρίση που βρίσκεται, μόνη διέξοδο έχει τις εκλογές. Γιατί ο Πρωθυπουργός μόνο μέσω των εκλογών μπορεί να δραπετεύσει. Με κάποια αξιοπρέπεια σήμερα. Έτσι είναι τα πράγματα, δεν είμαι εγώ σκληρός. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Οι Έλληνες το 2009 θα δουν την αλήθεια καταπρόσωπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είχαμε προηγούμενο, κάποιος να κάνει πρόωρες εκλογές και να τις χάσει. Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να τις κερδίσει.
Α. Λ: Ακούω όλες αυτές τις μέρες και τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις και τα λένε και σε μένα προσωπικά, πως μπορεί να κάνει κάποιος εκλογές όταν στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι χάνει. Τα επιχειρήματα που συνήθως ακούγονται, για το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, του ύφους «μα πως θα κάνει εκλογές κάποιος που χάνει», είναι επιχειρήματα κανονικότητας. Κανονικών συνθηκών δηλαδή. Τώρα, όμως, ζούμε σε περίοδο «εξαιρετικότητας». Δηλαδή σε φάση εκτός ορίων, σε μάχη εναντίον της κρίσης και της ύφεσης. Εδώ τα πολιτικά διλήμματα και τα σχετικά επιχειρήματα αλλάζουν. Το περσινό δίλημμα του Κ.Καραμανλή «νίκη ή ήττα» μετατρέπεται σε δίλημμα «ήττα τώρα ή συντριβή αργότερα». Αυτό είναι το πρόβλημα του κ.Πρωθυπουργού και βάσει αυτού σχεδιάζει τα ενδεχόμενά του. Ένα εκ των οποίων είναι να δραπετεύσει από την εξουσία και να παραδώσει σε εμάς την «καυτή πατάτα» της κρίσης και της απειλούμενης ύφεσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ώστε να στοχεύει η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να είναι παρένθεση.
Α.Λ: Αυτό θα στοχεύσει ο κ. Καραμανλής. Αντιλαμβάνεστε ότι η φημολογία περί παρενθέσεων στο ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή. Σας θυμίζω τη φημολογία περί δεξιών παρενθέσεων το 2003. Δεν υπάρχουν παρενθέσεις στην πολιτική. Ο αντίπαλος εκτιμά έτσι για τον αντίπαλό του. Στην πολιτική υπάρχουν ευκαιρίες, η κρίση συνιστά και για το ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα μεγάλη ευκαιρία. Για το ΠΑΣΟΚ να δείξει στην πράξη την πολιτική του υπεροχή και για τον τόπο να βγει από την κρίση καλύτερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, όμως δεν το λέει μόνο η ΝΔ. Το λέει και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ «παρένθεση θα είναι μία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Α.Λ: Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, να κοιτάξει το κόμμα του και να κάνει μία κριτική στον εαυτό του. Γιατί πριν από 12 μήνες, ο λαός του έδινε (σ.σ. του ΣΥΝ) 18-19% και ο κ. Αλαβάνος φιλοδοξούσε να είναι δεύτερο κόμμα. Μέσα σε 12 μήνες, έχασε τα «αυγά και τα καλάθια». Γιατί έχασαν ως αριστερά κόμματα μία ιστορική ευκαιρία; Ας δουν αυτό και ας μας ονοματίζουν ως αριστερή παρένθεση. Κατ’ αρχήν ο ΣΥΝ ασχολείται με την πτώση του Καπιταλισμού, αυτή τη στιγμή. Δεν έχει στο μυαλό του τους ανθρώπους. Δεν έχει στο μυαλό του τη χώρα. Έχει στο μυαλό του άλλα προτάγματα. Το δικαιούται αλλά δεν μπορεί να μας χαρακτηρίζει και ως παρένθεση, πριν καν αναλάβουμε και πριν καν ριχτούμε στη μάχη εναντίον της κρίσης και της ύφεσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαδοχολογία στη ΝΔ γιατί ανοίγει;
Α.Λ: Διότι υπήρξαν πολιτικά υποκείμενα που προέβησαν σε ενέργειες που άνοιγαν τη συζήτηση της διαδοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή χωρίς αντικειμενικούς λόγους, λέτε;
Α.Λ: Όχι. Όταν υπάρχει ασταθές πολιτικό περιβάλλον και υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών, οι εκλογές βγάζουν αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα προεξοφλούνται δημοσκοπικά ή κατ’ εκτίμηση και τα προεξοφλούμενα αποτελέσματα καταδείχνουν και τακτικές. Στη δε Ελλάδα, η οποία είναι μία χώρα συνηθισμένη στον «αφρό», οι Έλληνες πολιτικοί σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι «αφρόψαρα». Οι Έλληνες πολιτικοί δεν βλέπουν το πραγματικό πρόβλημα και πως αυτό πρέπει να λυθεί, αλλά βάση των αναστατώσεων ή των αναταράξεων, σκέφτονται τι θα κάνει ο καθένας μετά από λίγο καιρό, όταν θα γίνει το Α ή το Β αρνητικό σενάριο. Δεν σκέφτονται ότι πρέπει να ανασκουμπωθούν οι κυβερνώντες αυτή τη στιγμή για να βοηθήσουν στη μάχη που πρέπει να δοθεί εναντίον της κρίσης και της ύφεσης. Σκέφτονται τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο, μετά από κάποιον καιρό. Σκέφτονται εκλογικούς νόμους, σκέφτονται διαδοχές αλλά τι θα κάνει η χώρα απέναντι στην κρίση και την απειλούμενη ύφεση, δεν το σκέφτονται. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη γνώμη σας, ο κ. Καραμανλής θα μείνει αν χάσει τις εκλογές;
Α.Λ: Δεν μου πέφτει λόγος. Το θέμα το ανοίγουν οι ίδιοι, δίχως δική μας παρεμβολή. Δεν θέλω να συμμετάσχω. Αφού με ρωτάτε, απλώς λέω πως ξεχωρίζουν η κυρία Μπακογιάννη, ο κ.Αβραμόπουλος και ο κ.Σαμαράς. Το πρόβλημα στη Ν.Δ. είναι πως σύμφωνα με έρευνες η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της επιθυμεί να παραμείνει ο κ.Καραμανλής στην ηγεσία ακόμα κι αν χάσει. Δεν θα ήθελα, όμως, να συνεχίσω να μιλώ γι’αυτό το θέμα. Ούτε με αφορά, ούτε είναι σωστό εκ μέρους μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το συνέδριο του ΚΚΕ τι ελπίζετε;
Α.Λ: Τι μπορώ να πω εγώ για το Συνέδριο του ΚΚΕ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ελπίζετε σε κάτι;
Α.Λ: Δεν ελπίζω απολύτως τίποτα. Όταν το ΚΚΕ μετρά, όπως και ο ΣΥΝ, την πρόοδο και την εξέλιξη με κριτήριο πόσες διαδηλώσεις έγιναν και δεν μετρούν την πολιτική, με κριτήριο την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Μαξιμαλίζουν με την έννοια ότι και αν προτείνεται το βρίσκουν σωστό. Δεν νομίζω ότι μπορεί να αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ένα Συνέδριο του ΚΚΕ σήμερα. Εγώ εκτιμώ το ΚΚΕ και το σέβομαι μόνο πολιτική κριτική του ασκώ στο μέτρο των δυνάμεών μου. Αλλά στο ερώτημα, τι θα περίμενα για το πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο για την κρίση, δεν περιμένω τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε να χρησιμοποιήσει ο κ. Παπανδρέου και στελέχη εκτός ΠΑΣΟΚ και εκτός Βουλής. Είστε έτοιμοι για τέτοια ανοίγματα;
Α.Λ: Η παράταξη είναι έτοιμη να κάνει τέτοια ανοίγματα, έχει και προς το κέντρο και προς την Αριστερά δυνατότητες. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης αξιοποίησαν την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να διευρύνεται προς τα αριστερά και τα δεξιά του. Δεν πρόκειται όμως να συμβουλεύσω εγώ τον Πρόεδρο πως θα φτιάξει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τόσο διότι δεν είναι δική μου αρμοδιότητα όσο και γιατί κάτι τέτοιο ακούγεται αλαζονικού, αφού ακόμη είμαστε στην αντιπολίτευση. Την Κυριακή η ?zougla.gr? δημοσίευσε έρευνα στη Β΄ Αθηνών της εταιρείας Campaign Manager , η οποία δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών προηγείται 4,6%. Αυτό είναι καλό, αλλά όχι και αρκετό για την αυτοδυναμία. Πρέπει να ανεβάσουμε το ποσοστό μας με δουλειά, συνέπεια, δίχως τα γελάκια της αλαζονείας, με πειθώ και συζήτηση για όσα προτιθέμεθα να κάνουμε. Η προεξόφληση της νίκης ακούγεται άσχημα, όταν ο προεξοφλών είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, διότι οι πολίτες θεωρούν πως οι πολιτικοί σπεύδουμε να τους υποκαταστήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλει και πανστρατιά;
Α.Λ: Θέλει βεβαίως και πανστρατιά. Δεν θέλω όμως να αρχίσω να λέω ονόματα. Θέλει πανστρατιά με όλες μας τις δυνάμεις στο προσκήνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για το νόμο που άφησε να εννοηθεί ο κ. Παυλόπουλος για τους ομογενείς.
Α.Λ: Ενώ η κυβέρνηση τυπικά λέει πως δεν υπάρχουν εκλογές ενόψει στην πράξη εκλογολογεί. Θυμίζω, πως η προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια για την ψήφο των ομογενών, έγινε τον Απρίλιο του 2007, όταν ο κ.Πρωθυπουργός σχεδίαζε και έκανε εκλογές, Τώρα πάλι τα ίδια. Μάλιστα φέρνουν στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που από τον Σεπτέμβριο το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρινήσαμε πως δεν ψηφίζουμε. Αφού λοιπόν το Σύνταγμα απαιτεί 200 βουλευτές για να ψηφιστεί η ενσωμάτωση της ψήφου των ομογενών στο εκλογικό σώμα, και πλην ΛΑΟΣ όλη η αντιπολίτευση αρνείται, είναι φανερό πως η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή μια άγονη μάχη για να δημιουργήσει κλίμα στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού, που θα έλθουν για να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Εμείς είπαμε : επιστολική ψήφος για να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα όσο γίνεται περισσότερο, εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού και 100% εκλογή Ελλήνων του Εξωτερικού. Η Ν.Δ. επιμένει σε συμμετοχή τους στη ψηφοφορία χωρίς εκλογή αντιπροσώπων. Ας πάει να τα πει στην ομογένεια αυτά. Η Ν.Δ. διχάζει με άγονο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου