Απόδραση με υπογραφή Καραμανλή - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Απόδραση με υπογραφή Καραμανλή

Οι πρώτες συζητήσεις για εκλογές μετά το σοκ του Βατοπεδίου, το άλλοθι με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Προέδρου και τα σχέδια γι...


Οι πρώτες συζητήσεις για εκλογές μετά το σοκ του Βατοπεδίου, το άλλοθι με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Προέδρου και τα σχέδια για την επόμενη μέρα μετά την 4η Οκτωβρίου
Θεατές σε ένα ολόκληρο σενάριο που επιμελήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι πλέον οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη της ΝΔ. Το «σενάριο» αυτό αρχίζει με την απόφαση που ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έλαβε πολύ πριν από την ανακοίνωση της προκήρυξης των εκλογών και τελειώνει την 5η Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Η εικόνα που δίνει πλέον ο κ. Καραμανλής σε υπουργούς και στελέχη της ΝΔ είναι ότι όλα τα είχε σχεδιάσει από πολύ νωρίς και είχε λάβει τις αποφάσεις του και για την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που τώρα γίνονται γνωστές, ο πρωθυπουργός συζήτησε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Γενάρη και αφού είχε προηγηθεί το σοκ με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου αλλά και ο ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε τότε υπό την ασφυκτική πίεση των βουλευτών της ΝΔ.
Η ευκαιρία
Αυτό που αναζητούσε έκτοτε ο κ. Καραμανλής ήταν το άλλοθι και η κατάλληλη ευκαιρία. Το επιχείρημα το βρήκε στη συνειδητή επιλογή του ΠΑΣΟΚ να επιβάλει εκλογές με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά την ευκαιρία την έχασε καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα το κλίμα γινόταν μήνα με τον μήνα και πιο αρνητικό για την κυβέρνησή του...
Οι περισσότεροι πλέον στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχουν αντιληφθεί ότι η απόφασή του για πρόωρες εκλογές οριστικοποιήθηκε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ο κ. Καραμανλής με ένα πολύ «στενό» επιτελείο συνεργατών του επέλεξε, αποφάσισε και επεξεργάστηκε τον εκλογικό του σχεδιασμό, αφήνοντας στο «σκοτάδι» βουλευτές και κομματικά στελέχη.
Οι πληροφορίες για συσκέψεις, για δήθεν προβληματισμούς και εισηγήσεις περί ανασχηματισμού και εξάντλησης των περιθωρίων που του έδινε ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας και αποπροσανατολισμού στον βωμό του αιφνιδιασμού που επιχείρησε -αλλά δεν το κατάφερε- ο κ. Καραμανλής.
Εκτιμήσεις
Με βάση τα δεδομένα που έχουν πλέον στα χέρια τους οι βουλευτές της ΝΔ, η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει και για τα επόμενα βήματα που θα κάνει την επομένη της αναμέτρησης.
Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος κινώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία διαδοχής του.
Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να είναι υποψήφιος και θα αφήσει, χωρίς να παρέμβει, να εξελιχθεί η κούρσα διαδοχής στο συνέδριο εκλογής προέδρου που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
«Δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά η επιλογή του να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα», εξηγούσε στέλεχος της ΝΔ που πιστεύει ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα θελήσει να επιστρέψει στη Βουλή και στη Ρηγίλλης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό το σκεπτικό εξηγεί ενδεχομένως και την πρόθεσή του να παρουσιάσει ένα «σκληρό» οικονομικό πρόγραμμα, να προχωρήσει σε καρατομήσεις βουλευτών της ΝΔ και να δώσει έμφαση στον απολογισμό του δικού του έργου. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης υπενθυμίζουν, άλλωστε, τις δηλώσεις του περί κόπωσης και σημειώνουν ότι τίποτε από όσα ελέχθησαν ή έγιναν το προηγούμενο διάστημα δεν είναι τυχαίο.
ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Την ώρα που οι πάντες στη ΝΔ αναμένουν την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα και τη συμμετοχή τους στους εκλογικούς συνδυασμούς της ΝΔ, συνεργάτες του κ. Καραμανλή έχουν την εντολή να αναζητήσουν νέα πρόσωπα, προκειμένου να ενταχθούν στις λίστες. Επικεφαλής της όλης προσπάθειας έχει τεθεί ο κ. Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος από τις αρχές Αυγούστου αναζητεί -μέσα σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας- πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα με την πολιτική και τα οποία θα επιθυμούν να εμπλακούν στα κοινά.
Εν τω μεταξύ, έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πρώτες συζητήσεις για το Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής αναμένεται να τεθεί και πάλι ο κ. Μ. Εβερτ, εκτός κι αν ο ίδιος θελήσει να δώσει το «πράσινο φως» και πολιτευθεί στην Α Αθηνών η κόρη του Αλεξία. Δεύτερος θα είναι ο κ. Γ. Σουφλιάς, ενώ στη συγκεκριμένη λίστα θα τοποθετηθεί ο κ. Δημ. Σιούφας.
Από εκεί και πέρα τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του νυν γενικού διευθυντή της ΝΔ και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Μ. Δασκαλάκη, του κ. Β. Αντώναρου αλλά και του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας κ. Κ. Αρβανιτοπούλου. Ερώτημα που παραμένει ακόμη αναπάντητο είναι το τι θα αποφασίσει τελικά η Μ. Γιαννάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν η ίδια εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στο εθνικό Κοινοβούλιο, τότε είναι πιθανόν να τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Από "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου