Β. Κλάους: "Δε θεωρώ τη Συνθήκη της Λισαβόνας κάτι καλό για την Ευρώπη" - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Β. Κλάους: "Δε θεωρώ τη Συνθήκη της Λισαβόνας κάτι καλό για την Ευρώπη"

Ο Κλάους αφήνει να εννοηθεί ότι θα την υπογράψει. Ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο μοναδικός από τους ευρωπαίους ηγ...


Ο Κλάους αφήνει να εννοηθεί ότι θα την υπογράψει.
Ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο μοναδικός από τους ευρωπαίους ηγέτες που δεν έχει επικυρώσει ακόμα τη Συνθήκη της Λισαβόνας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε τοπική εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπογράψει το κείμενο.
«Δε θεωρώ τη Συνθήκη της Λισαβόνας κάτι καλό για την Ευρώπη, για την ελευθερία της Ευρώπης. Ωστόσο, το τραίνο έχει ήδη ταξιδέψει τόσο γρήγορα και τόσο μακριά που πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό να σταματήσει ούτε να γυρίσει πίσω, ακόμα και αν κάποιοι από εμάς το επιθυμούν»,
δήλωσε ο Κλάους στην εφημερίδα Λίντοβε Νόβινι.
Ο Κλάους θεωρεί τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό υπερ-κράτος το οποίο θα στερήσει από τις χώρες την κυριαρχία τους. Ομως, «η εφαρμογή της δε θα σημάνει το τέλος της ιστορίας».
«Δεν μπορώ και δε θα περιμένω τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, εκτός και αν αυτές γίνουν εντός των προσεχών ημερών ή εβδομάδων»,
πρόσθεσε ο τσέχος πρόεδρος, αναφερόμενος στις προσεχείς βρετανικές εκλογές, τις οποίες θα μπορούσαν να κερδίσουν οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί και να ζητήσουν δημοψήφισμα για τη συνθήκη.
Ο τσέχος πρόεδρος περιμένει την εξέταση, στις 27 Οκτωβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, προσφυγής 17 γερουσιαστών κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο του Κλάους ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει να απαλειφθεί για την Τσεχία από τη Συνθήκη, όπως έχει συμβεί με την Πολωνία και την Ιρλανδία, η ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Κατά τον Κλάους, η Χάρτα δίνει το δικαίωμα σε Σουδήτες Γερμανούς, που είχαν απελαθεί από την Τσεχοσλοβακία, ως συνεργάτες των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής και των οποίων οι περιουσίες είχαν δημευτεί, να προσφύγουν σε διεθνή δικαστήρια και να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους και αποζημιώσεις.
Από "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου