Έρευνα για τις απόψεις των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-ΝΑΤΟ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Έρευνα για τις απόψεις των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-ΝΑΤΟ

Εξήντα χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, του σημαντικότερου πολιτικοστρατιωτικού θεσμού της Δύσης, το μηνιαίο περιοδικό Μonthly Review είναι α...


Εξήντα χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, του σημαντικότερου πολιτικοστρατιωτικού θεσμού της Δύσης, το μηνιαίο περιοδικό Μonthly Review είναι αφιερωμένο στο ρόλο, στις προοπτικές του ΝΑΤΟ καθώς και στις σχέσεις του με την Ελλάδα, φιλοξενώντας άρθρα των πρώην Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Μ. Παραγιουδάκη, Αθ. Τζογάνη, Δ. Δήμου, Δ. Σκαρβέλη, Π. Χηνοφώτη, Ν. Κουρή, Αντ. Αντωνιάδη.
Άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη είναι η έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού από την εταιρεία πολιτικών και κοινωνικών ερευνών VPRC και έχει τίτλο: "Η στρατηγική του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις του με την Ελλάδα". Στην έρευνα απάντησαν 829 αξιωματικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι και διενεργήθηκε το διάστημα Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2009 στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και σε δύο νησιά του Αιγαίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν χθες από τους Ευ. Χωραφά και Χρ. Βερναδάκη και μπορείτε να τα βρείτε εδώ http://www.monthlyreview.gr/antilogos/greek/nea/arxeio/fullstory_html?obj_path=docrep/docs/nea/MR59_erevna_final/gr/html/index .
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι:
-Οι στρατιωτικοί είναι μια αρκετά συμπαγής ομάδα και οι διαφοροποιήσεις απόψεων που διαπιστώνονται δεν είναι τόσο μεγάλες.
-Οι κυρίαρχες τάσεις - απόψεις που υπάρχουν διαπερνούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και αυτό δείχνει ότι οι Ελληνες αξιωματικοί δεν είναι μια κλειστή κοινωνία.
-Η στάση τους έναντι του ΝΑΤΟ είναι περισσότερο πραγματιστική και λιγότερο ιδεολογική, καθώς θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μόνη της. Συνεπώς πρέπει να ανήκει σε κάποιο συνασπισμό. Επίσης, οι Ελληνες αξιωματικοί πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει περισσότερο την Τουρκία και ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση των δύο χωρών.
-Το 20% των Ελλήνων αξιωματικών τάσσονται υπέρ του ΝΑΤΟ και 15% κατά, για ιδεολογικούς λόγους. Για το 65% η προσέγγιση που κάνει είναι με βάση τον ευρωπαϊκό και εθνοκεντρικό προσανατολισμό που έχει η χώρα. Ο εθνοκεντρικός προσανατολισμός έχει σαφή ευρωπαϊκή τάση.
-Κυρίαρχη τάση ανάμεσα στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Ταυτόχρονα όμως θεωρούν ότι η ΕΕ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να παίξει ουσιαστικό ρόλο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον, εφόσον η ΕΕ καταφέρει να δημιουργήσει διεθνώς μια αυτόνομη στρατιωτική παρουσία.
-Οι στρατιωτικοί είναι επιφυλακτικοί στην ιδέα της δημιουργίας ενός παγκόσμιου ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα πιστεύουν ότι η Ελλάδα ως μικρή χώρα της Δύσης πρέπει να ανήκει σε έναν διεθνή οργανισμό.
Από http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2009/11/blog-post_1520.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου