Οι Η.Π.Α. αρνήθηκαν να αποτρέψουν την Τουρκική εισβολή (Αττίλας 1 και Αττίλας 2) στην Κύπρο το 1974 - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι Η.Π.Α. αρνήθηκαν να αποτρέψουν την Τουρκική εισβολή (Αττίλας 1 και Αττίλας 2) στην Κύπρο το 1974

1. Πρόλογος Για το εν επικεφαλίδι θέμα, διάχυτη (σκορπισμένη παντού) είναι η πεποίθηση της ένοχης (ηθικής αυτουργίας) των Η.Π.Α. και συγκεκρ...


1. Πρόλογος
Για το εν επικεφαλίδι θέμα, διάχυτη (σκορπισμένη παντού) είναι η πεποίθηση της ένοχης (ηθικής αυτουργίας) των Η.Π.Α. και συγκεκριμένως του τότε υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσσινγκερ, τόσο στην Ελληνική Κοινή Γνώμη, όσο και στον Κυπριακό Ελληνισμό, από τις κατά καιρούς συζητήσεις πού είχα στην Ελλάδα και την Κύπρο, για το σοβαρό αυτό θέμα πού επί πολλά χρόνια απασχολεί και ταλαιπωρεί το έθνος μας.
2. Μελέτη και έρευνα αρχείων επί πολλά χρόνια.

Από την έρευνα και τη μελέτη πολλών στοιχείων, σε βιβλιοθήκες και αρχεία υπηρεσιών επί πολλά χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της διετούς υπηρεσίας μου εις το Επιτελείο του Γ.Ε.Ε.Φ. (1982-84) αλλά και από την υπάρχουσα πλούσια βιβλιογραφία (Ελληνική και Ξένη) και τα διαχρονικά δημοσιεύματα του Τύπου (Ελληνικού και Ξένου), προκύπτουν αδιάσειστα στοιχεία, ότι οι Η.Π.Α. (Χένρι Κίσσινγκερ), αρνήθηκαν να αποτρέψουν την Τουρκική εισβολή (ΑΤΤΙΛΑΣ «1»καί «2») στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.
3. Παραθέτω πιο κάτω τις πηγές, απ΄όπου άντλησα τις πληροφορίες για το θέμα αυτό:
α. Βιβλίο με τίτλο: «Η συνωμοσία της Κύπρου». Περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία από μακρόχρονη και εμπεριστατωμένη έρευνα δυο Άγγλων δημοσιογράφων, των:
1) Ίαν Γκρέϊκ, πολιτικού συντάκτη της εφημερίδας «Ίβνινγκ Νιούς» του Μάντσεστερ.
2) Μπρένταν Ο΄ Μάλεϊ των «Τάϊμς του Λονδίνου».
Οι συγγραφείς παρακινήθηκαν, όπως γράφουν, στην έρευνα των δραματικών γεγονότων στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, από αυθόρμητη ομολογία του πρώην Πρωθυπουργού και υπουργού των Εξωτερικών της Αγγλίας, Λόρδου Τζέϊμς Κάλαχαν, ότι «η κρίση στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 του έδωσε τις πλέον εφιαλτικές στιγμές της πολιτικής του καριέρας»!
β. Βιβλίο, με τίτλο: «Η τριλογία της Προδοσίας» (στην Κύπρο) Αθανασίου Αναγνώστου.
γ. Δημοσίευμα εκτεταμένο, για το ίδιο θέμα, στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Αγγελιοφόρος» της 17-7-1999 (έχει την πρώτη κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη).
δ. Πεντάτομος έκδοση (Εκδόσεις Αλέξανδρος) των Γ. Αναστασιάδη – Βακαλόπουλου (Ομάδα Συγγραφέων Ιστορικών και Δημοσιογράφων) με τίτλο «20ος Αιώνας – Τα κορυφαία γεγονότα». Τόμος 4ος , σελίδα 53.
4. Έρευνα 14 χρόνων.
α) Οι δύο Άγγλοι δημοσιογράφοι, Ίαν Γκρέϊκ και Μπρένταν Ο΄ Μάλεϊ έκαναν εμπεριστατωμένη έρευνα επί 14 χρόνια, στο διάστημα της οποίας ταξίδεψαν επανειλημμένως στην Τουρκία, την Κύπρο και τις Η.Π.Α., για να συνομιλήσουν με πρόσωπα, τα οποία γνώριζαν ή είχαν συμμετοχή στα διπλωματικά παρασκήνια πού συνδέονται με την τουρκική εισβολή (ΑΤΤΙΛΑΣ) στην Κύπρο.
β) Το πλέον αποκαλυπτικό κεφάλαιο στο βιβλίο τους είναι αυτό, στο οποίο υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις μαρτυρίες πού συγκέντρωσαν (μία από τις βασικές πηγές τους ήταν ο πολιτικός σύμβουλος του τότε υπουργού Εξωτερικών της Αγγλίας Τζέϊμς Κάλαχαν, ο λόρδος Μακνάλι). «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν τη βρεταννική πρόταση για κοινή στρατιωτική παρέμβαση στην Κύπρο για να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή».
γ) Αναφέρει στο βιβλίο του, ο Μπρένταν Ο΄ Μάλεϊ: «Εκείνη την περίοδο, η Βρεταννική κυβέρνηση είχε στείλει στην Κύπρο σημαντική ναυτική και στρατιωτική δύναμη και ζήτησε από τις Η.Π.Α. να συμμετάσχουν με τον Έκτο Στόλο τους, σε μια κοινή επιχείρηση παρέμβασης, για να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή.
Ο τότε υπουργός των Εξωτερικών των Η.Π.Α., Χένρι Κίσσινγκερ, απάντησε αρνητικά στο Βρεταννικό σχέδιο (πρόταση), με αυστηρό βέτο».
5. Σχέδιο με «καρμπόν»
α) Ο Ίαν Γκρέϊκ συμπλήρωσε: «Αυτό που λέμε στο βιβλίο μας, είναι ότι οι Η.Π.Α. είχαν τους δικούς τους λόγους για να θέλουν τη διχοτόμηση της Κύπρου». Δεν έκαναν τίποτε για να σταματήσουν τότε το πραξικόπημα (της 15-7-1974) εναντίον του Μακαρίου, ούτε και τις δυο φάσεις της τουρκικής εισβολής «ΑΤΤΙΛΑΣ 1 και 2» στην Κύπρο. Και αυτό φαίνεται ύποπτα παρόμοιο με το Σχέδιο που είχαν οι Η.Π.Α. για την Κύπρο, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1964.
β) Υποστηρίζεται στο βιβλίο, ότι βασικός λόγος που οι Η.Π.Α. ήθελαν να έχουν διευκολύνσεις στην Κύπρο, ήταν για να παρακολουθούν τις Σοβιετικές δοκιμές και άλλες στρατιωτικές κινήσεις της Σοβιετικής Ένωσης (στήν ευρύτερη περιοχή της κ. Α.). Επισημαίνεται, ότι «Εκείνη την περίοδο υπήρχε ένσταση «στόν αγώνα δρόμου» για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς και η Βρεταννία αντιμετώπιζε σοβαρά την περίπτωση να εγκαταλείψει τελείως τις στρατιωτικές βάσεις της στην Κύπρο, ενώ οι Η.Π.Α. ανησυχούσαν και δεν ήθελαν να χάσουν τις διευκολύνσεις τους στο νησί και τα «κατασκοπευτικά παρατηρητήρια» εκεί σε συνεργασία πάντα με τους Βρεταννούς.
Σημείωση: Εν προκειμένω, ταιριάζει ο μαθηματικός όρος «όπερ έδει δείξαι» για την ενοχή των Η.Π.Α. για την εισβολή του «ΑΤΤΙΛΑ 1 και 2» στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.
Πηγή: Μιχαήλ Κουβάτσος, Υποστράτηγος ε.α., «ΑΘΩΝΙΤΗΣ», Τριμηνιαία Έκδοση Ομίλου Φίλων Αγίου Όρους «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, Έτος 18ο, Τεύχος 69, σελ. 18-19, Γ΄ Τρίμηνο 2009
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου