Πράσινο φως και κηδεμονία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πράσινο φως και κηδεμονία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το μεσημέρι της Τετάρτης το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας συνοδεύοντας ωστόσο τη θετική της γνωμοδότηση μ...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το μεσημέρι της Τετάρτης το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας συνοδεύοντας ωστόσο τη θετική της γνωμοδότηση με ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το μεσημέρι της Τετάρτης το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας συνοδεύοντας ωστόσο τη θετική της γνωμοδότηση με ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης που δεσμεύει τη χώρα μας σε ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου ελλείμματος, ευρείες διαρθρωτικές αλλαγές, αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και υπευθυνότητα έναντι των ευρύτερων συμφερόντων της ευρωζώνης.

Στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν επισημαίνει ότι «συμφωνεί με τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς και με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας».
Αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών της, θεωρεί ότι οι χθεσινές δηλώσεις (σ.σ του κ. Παπανδρέου) ενισχύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει» και δέχεται «με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη, σχετικά με τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να διαφυλαχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας.
Είναι χαρακτηριστική η φράση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Αλμούνια: «Στηρίζουμε το Πρόγραμμα το οποίο είναι εφικτό και υλοποιήσιμο. Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους του με τα εργαλεία που διαθέτουμε και τα οποία είναι η μεταξύ μας στενή συνεργασία και η στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος.
Ζητούν σαφές χρονοδιάγραμμα και αναλυτικές εξηγήσεις για τα έτη 2011 - 2012
Ενδιαφέρον πάντως εμφανίζει η απόφαση της Κομισιόν να καλέσει την Ελλάδα να ανακοινώσει «το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων «μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες». Επιπλέον επειδή στο Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα μόνο για το 2010 η Κομισιόν ζητεί από την Αθήνα «αναλυτικότερο προσδιορισμό των μέτρων που σκοπεύει να πάρει το 2011 και 2012».
Η ασφυκτική επιτήρηση
Η Κομισιόν παραθέτει επίσης έναν ενδεικτικό κατάλογο εξειδικευμένων μέτρων που περιμένει να υλοποιηθούν από τη χώρα μας.. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καλεί το ΕΚΟΦΙΝ να ζητήσει από την Ελλάδα δέσμη εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν
στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης
στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της υγειονομικής περίθαλψης
στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και στην αποτελεσματικότητα του συστήματος των μισθολογικών διαπραγματεύσεων
στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς προϊόντων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθώς και στην διατήρηση της σταθερότητας στον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα
στον τερματισμό της ασυνέπειας των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Στη μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα με μέτρα όπως πρόσληψη ενός μόνο δημοσίου υπαλλήλου για κάθε πέντε συνταξιοδοτούμενους,
Μην υπονομεύετε τα συμφέροντα της ευρωζώνης
Επίσης, η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει την διαδικασία για παράβαση του κοινοτικού δικαίου με την οποία ζητάει από την Ελλάδα «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι θα διορθωθούν οι συστημικές ελλείψεις και αδυναμίες» που οδήγησαν στην παραγωγή αναξιόπιστων δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων κατά την περίοδο 2005-2008.
Κηδεμονία και στην ΕΥΣΕ
Η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει την υποχρέωση αναθεώρησης του κανονισμού λειτουργίας της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) έτσι ώστε να είναι σε θέση ένα μέλος της να συμμετέχει στο συμβούλιο της νέας Στατιστικής Αρχής που βρίσκεται υπό ίδρυση στην Ελλάδα η οποία θα αντικαταστήσει την ΕΣΥΕ.
Η Ελλάδα καλείται «να συνεργασθεί με την Επιτροπή για να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για «σχέδιο δράσης» με σκοπό να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες σε θέματα στατιστικών στοιχείων, θεσμικά και διακυβέρνησης (sic) και να θεσπισθεί, μέχρι τις 15 Μαΐου νομοθεσία που θα καθιστά «υποχρεωτική τη δημοσίευση εκθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του προυπολογισμού σε μηνιαία βάση, θα υποχρεώνει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία να δημοσιεύουν τους λογαριασμούς τους και θα ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου και ουσιαστικής προσωπική ευθύνης στη Στατιστική Υπηρεσία και στο Γενικό0 Λογιστήριο».
Τα σχόλια των επιτρόπων
«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και με ολοκληρωμένο τρόπο τα μέσα δημοσιονομικής και οικονομικής επιτήρησης που προβλέπονται από τη Συνθήκη (της Λισαβόνας) προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας» της Ελλάδας που ενέκρινε η Κομισιόν, είπε, μεταξύ άλλων, χθες ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.
Κοινοτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής για την δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας μέσω μιας άνευ προηγουμένου στην κοινοτική Ιστορία ,σκληρής και στενής επιτήρησης, τις χαρακτήρισαν ως «οιονεί κηδεμονία « της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ.Αλμούνια παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα «πολύ σκληρό» σχέδιο το οποίο όμως το θεωρεί ο ίδιος «επιβεβλημένο». Και τούτο διότι «ορισμένα από τα μέτρα είναι δύσκολο να ληφθούν από πολιτικής πλευράς ενώ άλλα από αυτά είναι από τη φύση τους πολύπλοκα» με αποτέλεσμα να υπάρχει «μια κάποια ανησυχία» ως προς τη δυνατότητα πλήρους εφαρμογής του Προγράμματος στη πράξη.
Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το ρόλο των αγορών στην οικονομική κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα ο κ.Αλμούνια αναφέρθηκε στις πιέσεις από τις Αγορές «οι οποίες δε μπορούν ν αγνοηθούν». Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο ίδιος εμφανίσθηκε κατηγορηματικός ότι «δεν πρόκειται να παραστεί ανάγκη προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ» εξηγώντας ότι « η ΟΝΕ και η ευρωζώνη παρέχουν τα αναγκαία εργαλεία για να αντιμετωπισθούν προβλήματα όπως αυτά που εμφανίζει η Ελλάδα».
Δύσκολοι αλλά επιτεύξιμοι στόχοι
«Ελπίζω ότι το Eurogroup και το Ecofin θα συμφωνήσουν με τις συστάσεις μας. Η λεπτομερής λίστα των μέτρων θα παρακολουθείται από την 1η ημέρα μετά το Ecofin. Συμφωνήσαμε σήμερα σε επίπεδο Επιτροπής ότι η πρώτη προθεσμία όσον αφορά την παρακολούθηση θα λάβει χώρα ένα μήνα αργότερα», είπε ο κ.Αλμούνια.
«Συμμεριζόμαστε τη φιλοδοξία του προγράμματος. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και στο σκέλος των στόχων είναι επιτεύξιμο. Επικυρώνουμε το ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι εύκολη. Είναι δύσκολη. Αυτό χρήζει στήριξης ... Εάν θεωρήσουμε ότι εξαιτίας αδύναμης εφαρμογής των μέτρων, δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι... θα ζητήσουμε από τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν επιπρόσθετα μέτρα για να ανακτήσουν την αξιοπιστία της επιτυχίας του προγράμματος».
Υπ. Οικονομικών: "Επιβεβαιώνεται η προσπάθεια"
Με το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού η Ελλάδα αποδεικνύει ότι έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ξεφύγει το συντομότερο δυνατό από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία που επιβάλουν στη χώρα μας τα χρόνια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και οι κερδοσκοπικές πιέσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Με την έγκριση του προγράμματος, προστίθεται στην ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει και σε μια σειρά Συστάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος (άρθρου 126 παρ.9 της Συνθήκης αλλά και για τον τερματισμό της ασυνέπειας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων (άρθρο 121 παρ. 4) και για τη βελτίωση των δημοσιονομικών στατιστικών.
"Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για το "νοικοκύρεμα του κράτους" και να προχωρήσει πολύ γρήγορα σε μια σειρά μεγάλων τομών και αλλαγών που ενισχύουν τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μαζί με την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας" καταλήγει.
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλ.Σαχινίδης σε δηλώσεις του στο Reuters εκτίμησε ότι η έγκριση του ελληνικού ΠΣΑ από την Κομισιόν δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει «κάνει όλα τα σωστά βήματα για την ανάκτηση του κύρους και της έλλειψης αξιοπιστίας» της οικονομίας.
"Περιμένουμε ότι θα υπάρξει πρόσθετη αναγνώριση από τους εταίρους μας και αναγνώριση από τις αγορές ότι το ζήτημα της πορείας της οικονομίας μας αντιμετωπίζεται σωστά και υπεύθυνα από την κυβέρνηση", πρόσθεσε ο Σαχινίδης.
Ο ίδιος σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι τα επιπλέον έσοδα από την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 150-200 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν με την επέκταση του παγώματος στις αμοιβές του Δημοσίου και κάτω των 2.000 ευρώ.
Από "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου