Οι Σουηδοί αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες «τρέμοντας» τη Ρωσία! (Video) - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι Σουηδοί αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες «τρέμοντας» τη Ρωσία! (Video)

«Στον προϋπολογισμό για το 2015, θα προταθεί η σημαντική ενίσχυση του στρατού από τους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων της κυβέρνησης της ...

«Στον προϋπολογισμό για το 2015, θα προταθεί η σημαντική ενίσχυση του στρατού από τους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων της κυβέρνησης της Συμμαχίας», δήλωσε σε άρθρο της η σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter».

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας, εν όψει και των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε χθες (22/4) ότι σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τις αμυντικές της δαπάνες έως το 2024 , αγοράζοντας περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια και ενισχύοντας περισσότερο την στρατιωτική της παρουσία στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο λόγος που η Σουηδία προβαίνει σε τόσο δραστικά αμυντικά μέτρα για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ο φόβος για την ρωσική απειλή ο οποίος έχει γίνει πιο έντονος από το 2009 και μετά.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι ενέργειες της Ρωσίας επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχουμε από τότε», πρόσθεσε κυβερνητικό στέλεχος της Σουηδίας, κάνοντας σαφή αναφορά στην Ουκρανία, στην οποία η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, προκάλεσε τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Μόλις πριν από ένα χρόνο τα ρωσικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει μια «εικονική» επίθεση εναντίον της Σουηδίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την αντίδραση των αεροσκάφων του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από τη Λιθουανία, καθώς τα Σουηδικά πολεμικά δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν.

Οι προσομοιωμένες επιθέσεις πτήσης φαινεται να ειναι ένα ιδιαίτερο σημείο προβληματισμού για την SAPO (Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας).

«Τέτοιου τύπου επιθέσεις δεν εκτελούνται, εκτός και αν πραγματικά θεωρείς οτι μπορείς να διεξάγεις μια τέτοια επίθεση στο μέλλον», πρόσθεσε ο επικεφαλής αναλυτής της SAPO Βίλχεμ Ούνγκε  αλλα αρνήθηκε να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τα στοιχεία αυτα ειναι μέρος της ετήσιας αξιολόγησης νοημοσύνης απο την SAPO, η οποία επισήμανε επίσης οτι ξεχώρισαν 14 άλλες χώρες με συμφέροντα κατασκοπείας στη Σουηδία στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Κίνα και το Ιράν. Η Ρωσία, ωστόσο , αποκαλύφθηκε ότι έχει την ισχυρότερη παρουσία στη Σουηδία.

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος κατάσκοπος στη Σουηδία. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για τα πάντα. Την πολιτική, τη χρηματοδότηση, την τεχνολογία, καθώς και τις στρατιωτικές πληροφορίες» εξήγησε ο Ούνγκε. «Είναι μία από τις λίγες χώρες που έχει ένα πολύ ευρύ ενδιαφέρον προς την νοημοσύνη που μπορεί να παρέχει η Σουηδία.»

Ο Ούνγκε πρόσθεσε ότι η εντατικοποίηση στον τομέα της κατασκοπείας ειναι πιθανό αποτέλεσμα της συμμετοχής της Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση και την Κριμαία αλλα αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους.

Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία μάλιστα, ο επικεφαλής των Σουηδικών ενόπλων δυνάμεων, είχε προχωρήσει ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας δημόσια ότι η χώρα δε θα μπορούσε να αντέξει όυτε μια εβδομάδα σε πιθανή ρωσική επίθεση.

Η Κυβερνητική Συμμαχία δήλωσε ότι, στο πλαίσιο του σχεδίου της, η ετήσια αύξηση των δαπανών θα φθάσει τΙς 5,5 δισ. σουηδικές κορώνες (832 εκατ. δολ.) μέχρι το 2024.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει την προγραμματιζόμενη άμυνα της με αγορά  60 μαχητικών αεροσκαφών τα οποία και θα κατασκευάσει η εταιρεία Saab σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Θα αγοράσει επίσης δύο νέων υποβρύχια τα οποία θα πλαισιώσουν τα τρία υπάρχοντα.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τη ρωσική πλευρά, πέρα από ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο youtube το οποίο ουσιαστικά... κοροϊδεύει τον φόβο που έχουν οι Σουηδοί προς τους Ρώσους. Δείτε το:



Από "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου