Ιχνηλάτηση μέσω εφαρμογής: Είμαστε ένα βήμα πριν το «σφράγισμα» – Όλοι πρέπει να γνωρίζουν (Video) - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ιχνηλάτηση μέσω εφαρμογής: Είμαστε ένα βήμα πριν το «σφράγισμα» – Όλοι πρέπει να γνωρίζουν (Video)

Η «Διαρκής Ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο» έρχεται...! Η οικονομία διολισθαίνει στην δίνη της ύφεσης. Οι εταιρείες έχουν κατεβάσ...


Η «Διαρκής Ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο» έρχεται...!

Η οικονομία διολισθαίνει στην δίνη της ύφεσης. Οι εταιρείες έχουν κατεβάσει ρολά, μολονότι αρκετές χώρες σχεδιάζουν την επιστροφή σε μερική, έστω, κανονικότητα. Η λύση που προκρίνεται στο πρόβλημα της οικονομίας ονομάζεται: ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ.

Πως θα γίνεται αυτή;

Αρχικά μέσω εφαρμογών στο κινητό.

Υπάρχει η τεχνολογία με τις λεγόμενες tracingapps. Πρόκειται για εφαρμογές που επιτρέπουν την ιχνηλάτηση, την έρευνα δηλαδή βάσει στοιχείων, των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Θα μπορούν δηλαδή να «φακελώσουν» και τον ασθενή και τους φίλους του.

Δεκάδες χώρες έχουν αναπτύξει και χρησιμοποιούν τις δικές τους εφαρμογές ιχνηλάτησης.

ΒΟΜΒΑ από Google και Apple

H απόφαση των Apple και Google να συνεργαστούν για να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα στην ιχνηλάτης, με αφορμή τον κορωνοϊό ξεσήκωσε αντιδράσεις, δεδομένου ότι ότι τα δύο λειτουργικά συστήματα των δύο εταιρειών καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των χρηστών κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Εγείρονται φυσικά ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα.

Τι ακριβώς σχεδιάζουν οι δύο εταιρείες;

Google και Apple ετοιμάζουν, σε πρώτη φάση, μια τεχνολογία που θα επιτρέπει σε τρίτα μέρη -στην συγκεκριμένη περίπτωση τους δημόσιους φορείς υγείας- να στήσουν πάνω σε αυτή τις δικές τους εφαρμογές ιχνηλάτησης.

Οι δύο εταιρείες δηλαδή προσφέρουν την βάση, στην οποία θα γίνονται ΟΛΕΣ οι ανταλλαγές πληροφοριών, δημιουργώντας ένα API, δηλαδή Application Programming Interface ή στα ελληνικά Διεπαφή Προγραµµατισµού Εφαρµογών.

Το API θα είναι κάτι σαν ταχυδρόμος, ο οποίος θα επιτρέπει την επικοινωνία µεταξύ δύο εφαρμογών, µεταφέροντας πληροφορίες, αιτήματα κτλ.

Με μία φράση: ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ API.

Πως θα λειτουργούν όλες αυτές οι εφαρµογές;

Κατά βάση θα κάνουν χρήση της τεχνολογίας bluetooth.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Δύο άτοµα (Α και Β) συναντιούνται και συνομιλούν για κάποια λεπτά. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους, τα κινητά τους επικοινωνούν µεταξύ τους µέσω Βluetooth, καταγράφοντας την συνάντηση. Παράλληλα, δημιουργείται ένα «μοναδικό κλειδί», το οποίο υποτίθεται θα προστατεύει την ασφάλεια της καταγραφής.

Αν όμως μετά από λίγες μέρες, ο Α εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού και τελικά, μετά από εξέταση, βγει θετικός στον ιό, άπαξ και ο ίδιος ενημερώσει την σχετική εφαρµογή, οι «κλειδάριθµοι» που δηµιουργήθηκαν κατά τις φυσικές επαφές που είχε τις τελευταίες 14 µέρες ενεργοποιούνται και στέλνεται ειδοποίηση στα πρόσωπα Β, Γ, ∆ κ.λπ. ότι έχουν έρθει σε επαφή µε κάποιον που φέρει τον νέο κορωνοϊό.

Η ειδοποίηση δεν θα αναφέρει τα στοιχεία του προσώπου Α. Απλώς θα ενημερώνει τους Β, Γ, ∆ κ.λπ. ότι ήρθαν σε επαφή µε επιβεβαιωµένο κρούσµα SARS-CoV-2.


ΑΡΓΟΤΕΡΑ;

Πάντα με αφορμή την κρισιμότητα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ σε σχέση με τον κορωνοιό, η ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ενδέχεται να μπορεί να γίνεται σε Real Time (πραγματικό χρόνο), μέσω μίας ψηφιακής ταυτότητας που θα φέρουν (ως εμφύτευμα;;) οι πολίτες (Bill Gates). Ίσως να μην χρειάζεται καν ο Α να ενημερώσει κάποια εφαρμογή. Τα άτομα θα ενημερώνονται αυτόματα, μόλις η ψηφιακή ταυτότητα εντοπίσει ασθένεια. Όσοι κάνουν εμβόλιο ή έχουν αναπτύξει αντισώματα θα «σφραγίζονται» ως υγιείς.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ;

Η ψηφιακή υποδομή της Google και της Apple, πάνω στην οποία θα πατήσουν οι διάφορες εφαρμογές. Βέβαια λένε πως δεν θα κρατούν δεδομένα τοποθεσίας. Παράλληλα, διατείνονται, τα δεδοµένα που θα συλλέγονται δεν θα διατηρούνται τοπικά, αλλά σε αποµακρυσµένους διακοµιστές για διάστηµα 14 ηµερών. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς των «ειδικών», όλη η διαδικασία θα είναι εφικτή µόνο µε τη συγκατάθεση του χρήστη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι απλώς µια απενεργοποιηµένη υπηρεσία στη συσκευή του.

Αυτά λένε! Να τους πιστέψουμε;

Ποια εφαρμογή θα χρησιμοποιήσουμε στην Ελλάδα;

Άγνωστο. Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν τις δικές τους «εθνικές» εφαρµογές ιχνηλάτησης του κορωνοϊού. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η πρωτοβουλία µε το διόλου εύηχο όνοµα PEPP-PT (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing – Πανευρωπαϊκή Ανίχνευση Εγγύτητας µε Προστασία Προσωπικών Δεδοµένων).



Δείτε τι λέει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης Γιάννης Σολδάτος, για την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών που ετοιμάζουν Apple και Google, στην εκπομπή του OPEN iNFO-19, με τη Νίκη Λυμπεράκη (28/4/2020)



Δείτε τι έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντί επιλόγου:




Με πληροφορίες από την Εφημερίδα Φιλελεύθερος και το el.gr




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου