Η Τουρκία καταδικάζει την ελευθερία του Τύπου πέρα ​​από τα σύνορά της, επιδιώκει την έκδοση δημοσιογράφου από τη Σουηδία...! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Τουρκία καταδικάζει την ελευθερία του Τύπου πέρα ​​από τα σύνορά της, επιδιώκει την έκδοση δημοσιογράφου από τη Σουηδία...!

Σε μια νέα προσπάθεια να σιγήσουν κυβερνητικούς επικριτές στο εξωτερικό, ένα τουρκικό δικαστήριο ζήτησε την έκδοση ενός Τούρκου δημοσ...



Σε μια νέα προσπάθεια να σιγήσουν κυβερνητικούς επικριτές στο εξωτερικό, ένα τουρκικό δικαστήριο ζήτησε την έκδοση ενός Τούρκου δημοσιογράφου που ζει σε εξορία στη Σουηδία για φερόμενη προσβολή δύο αξιωματικών του δικαστηρίου το 2018.

«Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει εμπλακεί σε μια εκστρατεία για να παρακολουθεί όσους την κρίνουν αρνητικά με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο.»

Πηγή: nordicmonitor

Ο Levent Kenez, εκδότης του Nordic Monitor, κατηγορείται για δυσφήμιση ενός εισαγγελέα και δικαστή σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον τουρκικό γλωσσικό ιστότοπο TR724 στις 17 Φεβρουαρίου 2018, αφού το δικαστήριο είχε επιβάλει επιβαρυντικές ισόβιες ποινές σε έξι δημοσιογράφους και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης με κατηγορίες για απόπειρα καταστροφής της συνταγματικής τάξης.


Levent Kenez

Η εισαγγελέας Γιασμίν Μπαμπά, η οποία είχε προηγουμένως συντάξει αρκετές κατηγορίες που απαιτούσαν σκληρές ποινές για δημοσιογράφους, διέταξε την αστυνομία να ξεκινήσει έρευνα και να της αναφέρει αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου. Η αστυνομία, υποδεικνύοντας ότι ο Kenez είχε ήδη προβεί σε προφίλ, της έδωσε μια έκθεση πληροφοριών 30 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών του αρχείων και των προσωπικών του στοιχείων πτήσης που χρονολογούνται από το 2000, αντίγραφα μητρώου ταυτότητας που περιελάμβαναν αυτά για τις δύο κόρες του, τραπεζικούς λογαριασμούς, αρχεία κοινωνικής ασφάλισης και προσωπικές πληροφορίες. Η Μπάμπα εξέδωσε επίσης ένταλμα κράτησης για τον Kenez στις 27 Φεβρουαρίου 2018, μία ημέρα πριν καταθέσει ένα κατηγορητήριο, το οποίο είναι ασυνήθιστα γρήγορο λόγω της συνήθους βραδύτητας του τουρκικού δικαστικού συστήματος.


Εισαγγελέας Yasemin Baba

Η δικαστική διαδικασία άρχισε ερήμην στις 5 Ιουλίου 2018 και προχώρησε ως τακτική δίκη έως τις 25 Μαρτίου 2019, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε μια έκθεση πληροφοριών που γράφτηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών λέγοντας ότι ο Kenez διαμένει στη Σουηδία και ρώτησε αν το δικαστήριο είχε συνέταξε μια επίσημη αίτηση έκδοσης μαζί με μια Κόκκινη Ειδοποίηση. Παραδόξως, το δικαστήριο είχε αποφασίσει να μην ζητήσει Κόκκινη Ανακοίνωση για τον Kenez, δεδομένης της φύσης του αδικήματος κατά την πέμπτη ακρόαση, στις 18 Ιουλίου 2019. Ωστόσο, το υπουργείο έστειλε μια νέα οδηγία στις 9 Αυγούστου 2019. Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης καλεί το δικαστήριο να προετοιμάσει έγγραφα για αίτηση έκδοσης και να ακολουθήσει τις οδηγίες που επισυνάπτονται στην οδηγία. Τέλος, το 36ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να υποβάλει αίτηση έκδοσης για την Kenez κατά την έκτη ακρόαση.

Τα έγγραφα για την αίτηση έκδοσης ετοιμάστηκαν στις 9 Μαρτίου 2020 εν μέσω πανδημίας κοροναϊού, όταν τα δικαστήρια είχαν αναβάλει τις ακροάσεις και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού επιτρεπόταν να μείνει στο σπίτι. Το αίτημα ισχυρίζεται ότι ο Kenez επισήμανε τον δικαστή Kemal Selçuk Yalçın και τον εισαγγελέα Can Tuncay ως στόχους τρομοκρατικών ομάδων, ένα κοινό πρόσχημα που χρησιμοποιεί η τουρκική κυβέρνηση για την απομάκρυνση πολιτικών αντιπάλων και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών. Ο εισαγγελέας Tuncay κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο θάνατο του δασκάλου Gökhan Açıkkollu, ο οποίος είχε υποστεί βασανιστήρια κατά τη διάρκεια κράτησης σε αστυνομικά κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη. 


Ο εισαγγελέας Can Tuncay

Ο δικαστής Yalçın ήταν ο επικεφαλής μιας επιτροπής δικαστών που είχε επιβάλει ποινές ισόβιας κάθειρξης σε τρεις εξέχοντες δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του μυθιστοριογράφου Αχμέτ Αλτάν και τριών άλλων κατηγορουμένων στις 16 Φεβρουαρίου 2018. Το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας αργότερα αρνήθηκε να τηρήσει τις επιβαρυντικές ισόβιες ποινές. Ένα υψηλό ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε ξανά στους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης διαφορετικών περιόδων. Ανάμεσά τους ήταν οι Fevzi Yazıcı και Yakup Şimşek, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι έστειλαν σιωπηρά μηνύματα σχετικά με μια απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016 σε μια τηλεοπτική διαφήμιση που διεξήγαγε η Τουρκία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και σήμερα-αποτυχημένη Zaman σχεδόν ένα χρόνο πριν η απόπειρα πραξικοπήματος.


Η εισαγγελέας Γιασμίν Μπαμπά διέταξε την αστυνομία να ξεκινήσει αμέσως έρευνα.

Η αίτηση έκδοσης που κατατέθηκε για τον Kenez από το 36ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης

«Δεν με εξέπληξε», δήλωσε ο Kenez, ο οποίος ζει στη Στοκχόλμη από το 2016, στο Nordic Monitor, προσθέτοντας: «Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση του [Προέδρου] Ερντογάν έχει εμπλακεί σε μια εκστρατεία για να ακολουθήσει τους φωνητικούς κριτικούς της με οποιονδήποτε τρόπο δυνατόν."

«Η Τουρκία δεν είναι μια ελεύθερη χώρα όπου μπορεί κανείς να απολαμβάνει το δικαίωμα στη δέουσα διαδικασία και το δικαστικό σώμα δεν είναι ανεξάρτητο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όχι μόνο δημοσιογράφοι, βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα με ψεύτικες και ανατρεπτικές κατηγορίες τρομοκρατίας », δήλωσε ο Kenez.

Ο Kenez πιστεύει ότι οι λόγοι της κυβέρνησης να ζητήσει την έκδοσή του είναι παραδοχή αυτού. «Έχω έξι ακόμη εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, σε μία από τις οποίες κατηγορώ ότι είμαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Δεν είναι περίεργο που η Τουρκία με θέλει όχι εξαιτίας αυτού, αλλά για προσβολή των δημοσίων υπαλλήλων; Υπάρχει εναντίον μου υπόθεση στην οποία κατηγορώ ότι προσβάλω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Είναι πολλά υποσχόμενο ότι η Τουρκία βρίσκει τους δικαστές και τους εισαγγελείς να είναι περισσότερο «αλάτι της γης» από τον πρόεδρο ».

Η Kenez πιστεύει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν σίγουρα ότι θα ήταν παράλογο εάν η Τουρκία, ο χειρότερος φυλακισμένος δημοσιογράφων στον κόσμο, ήθελε έναν κριτικό δημοσιογράφο από τη Σουηδία, η χώρα που κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση παγκοσμίως από την άποψη της ελευθερίας του Τύπου, για αβάσιμους τρόπους τρομοκρατίας.

Ο Kenez ήταν ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Meydan, το οποίο είχε κλείσει παράνομα από την κυβέρνηση το 2016. Συνελήφθη εν συντομία κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στα κεντρικά της γραφεία στην Κωνσταντινούπολη μετά από αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ένα νέο ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε την επόμενη ημέρα από την απελευθέρωσή του. Οι Kenez έπρεπε να εγκαταλείψουν την Τουρκία διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο στην Ελλάδα για να αποφύγουν τον κίνδυνο δίωξης και αυθαίρετης σύλληψης.

Το Nordic Monitor στο παρελθόν αποκάλυψε το ανησυχητικό πεδίο των παράνομων επιχειρήσεων που διεξήγαγε η κυβέρνηση Ερντογάν με στόχο κριτικούς δημοσιογράφους που ζουν στην εξορία στη Σουηδία, σύμφωνα με μυστικά έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που επιβεβαιώνουν την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη κατασκοπεύει σουηδικές οργανώσεις και παρουσίασε προφίλ εξόριστων Τούρκων δημοσιογράφων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε πρόσφατα το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του 72χρονου Ραγκίπ Ζαρακόλου, δημοσιογράφου και εκδότη που εκδικάζεται από το 2011 για τρομοκρατικές κατηγορίες βάσει ομιλίας του.

Η Τουρκία κατατάσσεται στην 154η θέση από τις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2020, που καταρτίστηκε από τους Reporters Without Borders (RSF), έναν παρατηρητή ελευθερίας των μέσων που περιγράφει την Τουρκία ως «ο μεγαλύτερος φυλακισμένος επαγγελματιών δημοσιογράφων στον κόσμο».

Σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης, το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, το οποίο παρακολουθεί την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, 175 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα στις τουρκικές φυλακές. Τα στοιχεία της SCF δείχνουν επίσης ότι τουλάχιστον 168 δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να ζήσουν στην εξορία.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου