H «Ταλιμπανοποίηση» της Τουρκίας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

H «Ταλιμπανοποίηση» της Τουρκίας

  Η Τουρκία απομακρύνεται ταχύτατα από τις δημοκρατικές αρχές τα τελευταία χρόνια. Η σκληροπυρηνική ισλαμική πολιτική του Ρ. Τ Ερντογάν έχ...

 


Η Τουρκία απομακρύνεται ταχύτατα από τις δημοκρατικές αρχές τα τελευταία χρόνια.


Η σκληροπυρηνική ισλαμική πολιτική του Ρ. Τ Ερντογάν έχει αρχίσει να επηρεάζει και τον πολιτισμό της χώρας. Μια εκστρατεία δαιμονοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη.


Γραφει ο Ανδρέας Μουντζουρουλιας

Η Τουρκία του Ερντογάν πολεμάει τους καλλιτέχνες και την κοσμική μουσική. Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι μία συνεχής και ραγδαία κλιμακούμενη τάση στην Τουρκία.

Η Sezen Aksu, ένα σύμβολο της τουρκικής λαϊκής μουσικής, βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας μίσους αυτές τις μέρες.

Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται το τραγούδι της ”Πόσο υπέροχο είναι να ζεις”. Αν και το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2017, η τραγουδίστρια δημοσίευσε ξανά το τραγούδι στους λογαριασμούς της στα social media πριν από λίγες μέρες. Ξαφνικά, μετά από τόσα χρόνια, φανατικές φιλοκυβερνητικές ομάδες ανακάλυψαν ένα ”έγκλημα” στους στίχους της!

Το όλο θέμα πήρε άλλη διάσταση, όταν η πανίσχυρη «Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων» (Diyanet), η οποία φέρεται να εκπροσωπεί μόνο το σουνιτικό τμήμα στην Τουρκία, δημοσίευσε μια δήλωση που κατηγορεί την Aksu ότι δεν σέβεται τις θρησκευτικές αξίες και τα πρόσωπα. Τα κανάλια «προειδοποιήθηκαν» ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις εάν μεταδώσουν το τραγούδι της. Ένας όχλος που αυτοαποκαλείται “Κίνημα Εθνικής Επιβίωσης” (Μίλι Μπέκα) συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι της Ακσού.

Στις 21 Ιανουαρίου 2022, μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν, απείλησε ανοιχτά να της κόψει τη γλώσσα. Με τον ιμάμη να στέκεται στο πλευρό του, είπε δείχνοντας τη συνέλευση του τζαμιού: «Δεν έχουν τέλος αυτές οι προσβολές. Θα είστε εσείς που θα πρέπει να σταθείτε απέναντι σε όλους αυτούς». «Καμία γλώσσα δεν μπορεί να τολμήσει να αγγίξει τον Προφήτη. Και, όταν έρθει η ώρα, είναι καθήκον μας να ξεριζώσουμε αυτές τις γλώσσες!” Το κρατικό πρακτορείο Anadolu (AA) και άλλα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν κάλυψαν καν τα λόγια του!

Η στόχευση της Aksu είναι ένα σημείο αιχμής στις εκστρατείες μίσους, οι οποίες ολοένα και περισσότερο εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τον “Ταλιμπανισμό” στην Τουρκία.

Σε άλλο περιστατικό, τουρκικό δικαστήριο στις 22 Ιανουαρίου 2022 διέταξε τη φυλάκιση ενός γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου, του Σεντέφ Κάμπας εν αναμονή της δίκης με την κατηγορία της «προσβολής» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η υποτιθέμενη προσβολή κατά του Ερντογάν είχε τη μορφή μιας παροιμίας. Ο Κάμπας είχε πει: «Ένας ταύρος μπορεί να βρει το δρόμο του στο παλάτι, αλλά δεν τον κάνει βασιλιά. Ωστόσο, μετατρέπει το παλάτι σε αχυρώνα».

Η Τουρκία απομακρύνεται ταχύτατα από τις δημοκρατικές αρχές τα τελευταία χρόνια. Απειλές κατά πολιτών, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, άδικες κρατήσεις και συλλήψεις. Αυτό που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι στην Τουρκία, όσον αφορά τον πολιτισμό και τις τέχνες, είναι μεσαιωνικό.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου