Ο 3ος Παγκόσμιος πόλεμος, οι ανακατατάξεις ισχύος και ο ορατός κίνδυνος διχοτόμησης του Αιγαίου - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο 3ος Παγκόσμιος πόλεμος, οι ανακατατάξεις ισχύος και ο ορατός κίνδυνος διχοτόμησης του Αιγαίου

  Τα επόμενα 10 – 20 χρόνια θα έχουμε σημαντικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στη ζώνη κινδύνου. Τα λάθη δε...

 






Τα επόμενα 10 – 20 χρόνια θα έχουμε σημαντικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στη ζώνη κινδύνου. Τα λάθη δε συγχωρούνται. Η αγνοία κινδύνου επίσης.


Ο σημαντικότερος λόγος γι’ αυτές τις κοσμοϊστορικές αλλαγές είναι κυρίως τη κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ και την άνοδο αυτής της Κίνας...

 

Άρθρο του Game theory

Με αφορμή τα γεγονότα που γίνονται στην Ουκρανία και την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ δύσης και Ρωσίας θα ήθελα να αναφέρω κάποια πράγματα τα οποία πολλοί γεωπολιτικές αναλυτές στην Ελλάδα αγνοούν γιατί προσπαθούν να εξηγήσουν τα φαινόμενα με βάση την ιστορία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ενώ αντίθετα τα φαινόμενα που συμβαίνουν ραγδαία τα τελευταία χρόνια και οι ανταγωνισμοί που δημιουργούνται βασίζονται σε πολυεπίπεδους παραμέτρους και κυρίως στις εξελίξεις που γίνονται στη τεχνολογία και στην οικονομία που είναι ραγδαίες. Όμως ο σημαντικότερος λόγος γι’ αυτές τις κοσμοϊστορικές αλλαγές είναι κυρίως τη κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ και την άνοδο αυτής της Κίνας.

Ουσιαστικά ο πόλεμος που συμβαίνει αυτή τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη πραγματικότητα δεν αφορά τις εμπόλεμες χώρες αλλά έχει ως τελικό στόχο την Κίνα. Διότι αν καταρρεύσει η Ρωσία, ο επόμενος στόχος θα είναι η Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, αφού απειλεί τη πρωτοκαθεδρία της στο κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι μετα τη κλιμάκωση που οδήγησε στο πόλεμο της Ουκρανίας, η Κίνα και Ρωσία θα ενοποιήσουν την εξωτερική τους πολιτική, δηλαδή: Ότι ισχύει για τον έναν ισχύει και για τον άλλον.

Εδώ ο Chris Kanthan, αμερικάνος μηχανικός με αρίστη γνώση των εξελίξεων στην τεχνολογική κούρσα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και με πολύ καλή γνώση των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους ανταγωνιστές της, περιγράφει όλο αυτό το σχέδιο με απλό τρόπο.

Είχα αναφερθεί πέρυσι ότι η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πανδημίας του COVID δε γίνετε δήθεν για τη προστασία της «υγειάς» και της «ασφάλειας» των πολιτών αλλά:

«Η δυτική κυριαρχία για να αντιμετωπίσει τη Κίνα θα πρέπει να «κινεζοποιήσει» τους πολίτες της δύσης με τα ίδια μέσα που χρησιμοποίει η Κίνα ενάντιων των πολίτων της. Δηλαδή ένα ολοκληρωτικό, κορπορατιστικό και φασιστικό καθεστώς παρεοκρατίας του μεγάλου κράτους και των μεγάλων επιχειρήσεων, το όποιο όσοι υπακούν θα επιβραβεύονται, ενώ όσοι δεν υπακούν θα τιμωρούνται και θα υπόκεινται σε περιορισμούς.»

Τότε αναφερόμουν στις ολοκληρωτικές πολίτικες στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας που εφαρμόζονταν τόσο από τις χώρες της δύσης όσο και από τη Κίνα και τη Ρωσία και η οποίες δε διάφεραν καθόλου μεταξύ τους, σαν να ήταν όλες οι χώρες συνεννοούμενες μεταξύ τους σε ένα πόλεμο των κυβερνήσεων ενάντιων των ίδιων τους των λαων. Όμως αυτή η συντονισμένη τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο δε κράτησε για πολύ διότι οι παλιοί γεωπολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί βγήκαν ξανά πάνω στην επιφάνεια και παρακάτω θα εξηγήσω τους λόγους.

Ο βασικότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι η δύση αισθάνεται απειλή από τη ραγδαία οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία 20 χρόνια και ιδιαίτερα μετα την επιθετική πολιτική στις εξαγωγές προϊόντων τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό βέβαια οφείλεται εν μέρη και στις ΗΠΑ διότι πίστευαν ότι αν η Κίνα γίνει μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου, όπως έγινε το 2001, τότε το εμπόριο με τη Κίνα θα ωφελούσε τα αμερικάνικα συμφέροντα. Αυτό φυσικά έγινε μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά σε μόλις 9 χρόνια η Κίνα έγινε η 2η μεγαλύτερη οικονομία το 2010. Το 2015 η κινέζικη κυβέρνηση αποκάλυψε το σχέδιο της για να γίνει η πιο ισχυρή οικονομία μέχρι το 2025 και να γίνει το γουάν το πιο ισχυρό νόμισμα του πλανήτη. Τότε οι ΗΠΑ κατάλαβαν ότι αυτό όχι μόνο δεν ωφελούσε πλέον τα αμερικάνικα συμφέροντα αλλά απειλεί και την ίδια την ύπαρξη των ΗΠΑ ως παγκόσμιου οικονομικού και τεχνολογικού ηγεμόνα του πλανήτη. Μετά το 2018 ακολούθησε ένας εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με θύματα κυρίως την Κινεζική εταιρία Huawei. Αυτή τη στιγμή η Κίνα ξοδεύει 150 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και σχεδιάζει να γίνει τεχνολογικά αυτόνομη μέχρι το 2025.

Οι μεγάλοι κύκλοι ανόδου και πτώσεων των αυτοκρατοριών

Ο ουσιαστικός λόγος για όλη την αστάθεια που υπάρχει στον πλανήτη είναι ότι η αμερικανική αυτοκρατορία οδηγείται σε κατάρρευση, και επομένως η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2028.

Ο Αμερικάνος επενδυτής και επιχειρηματίας Ray Dalio στο βιβλίο του «Τρόποι αντιμετώπισης μιας μεταβαλλόμενης παγκόσμιας τάξης: Γιατί τα έθνη πετυχαίνουν και αποτυγχάνουν» δείχνει με ιστορικά δεδομένα ότι όλες οι αυτοκρατορίες ακολουθούν ένα μοτίβο από αλληλόκαλυπτόμενους κύκλους 250 ετών με μεταβατικές περιόδους 10-20 ετών όπου είναι περίοδοι μεγάλων συγκρούσεων, πολέμων κτλ., επειδή πάντα οι ηγέτιδές δυνάμεις όταν παρακμάζουν δε παραδίδονται χωρίς να δώσουν μάχη…





Η άνοδος και η πτώση κάθε αυτοκρατορίας κρατάει περίπου 250 χρόνια





Ανάμεσα στη πτώση μιας αυτοκρατορίας και την άνοδο μιας άλλης υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 10-20 ετών όπου υπάρχουν μεγάλες συγκρούσεις και ανακατατάξεις

Ισχύς μιας χώρας εξαρτάται από οκτώ παραμέτρους:

  1. εκπαίδευση
  2. εφευρετικότητα και ανάπτυξη τεχνολογίας
  3. ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές
  4. οικονομική παραγωγή
  5. μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο
  6. στρατιωτική δύναμη
  7. η ισχύς του χρηματοοικονομικού κέντρου στις κεφαλαιαγορές
  8. τη δύναμη του νομίσματος ως αποθεματικό νόμισμα

Καθώς η αυτοκρατορία βρίσκεται στο τέλος της έχει να επιλέξει μεταξύ της μάχης ή της υποχώρησης. Η Μάχη είναι το χειρότερο αποτέλεσμα αλλά υποχώρηση επίσης κακή, γιατί δίνει έδαφος στον αντίπαλο και δείχνει ότι αυτοκρατορία φαίνεται αποδυναμωμένη σε Τρίτες χώρες. Οι κακές οικονομικές συνθήκες προκαλούν περισσότερες συγκρούσεις για περισσότερο πλούτο και εξουσία, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε κάποιου είδους πόλεμο. Οι πόλεμοι έχουν κάποιο κόστος, άλλα παράγουν τεκτονικές μετατοπίσεις προς της νέες παγκόσμιες τάξεις πλούτου και ισχύος στον κόσμο.




Ο μεγάλος κύκλος πίσω από την άνοδο και τη πτώση μιας αυτοκρατορίας

Όταν αυτοί που κατέχουν το αποθεματικό νόμισμα και το χρέος της παρακμάζουσας αυτοκρατορίας χάνουν την πίστη τους και το πουλάνε, αυτό σηματοδοτεί το τέλος της αυτοκρατορίας…

Η αυτοκρατορία των ΗΠΑ μέχρι τώρα κατάφερνε να διατηρεί τη παγκόσμια ηγεμονία της με τους εξής τρόπους:

  1. Με μια τεράστια στρατιωτική δύναμη που αποτελείται από 800 βάσεις στο κόσμο, με έξοδα 1 τρις δολάρια σε προϋπολογισμό και αρκετές πυρηνικές κεφάλες.
  2. Συγκεντρωτικό έλεγχο του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του αποθεματικού νομίσματος του πετροδολαρίου. Η αξία του δολαρίου βασίζεται στο πετρέλαιο, διότι το 80% των παγκοσμίων συναλλαγών γίνονται σε δολάρια.

Όταν οι ΗΠΑ δε μπορούν να ελέγξουν μια χωρά οικονομικά τότε χρησιμοποιούν την ισχύ των όπλων όπως έγινε στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία ή τη δολοφονία μέσω επιδρομής drone του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το κοινό που είχαν όλες αυτές οι χώρες είναι ότι δεν ανήκουν στη Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που είναι η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τράπεζων.

Το Ιανουάριο του 2022 η Ρωσία και η Κίνα προσανατολίστηκαν στην ανάπτυξη ενός εναλλακτικού συστήματος SWIFT για να αποκοπούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα της δύσης. Η ευρασιατική οικονομική ένωση (EAEU) [των πρώην σοβιετικών κρατών] και της Κίνας άρχισαν να σχεδιάζουν ένα νέο νομισματικό και χρηματοοικονομικό σύστημα που θα παράκαμπτε το δολάριο των ΗΠΑ.

Όμως οι ΗΠΑ και οι χώρες της δύσης δε μπορούν να βομβαρδίσουν ισχυρές στρατιωτικά χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα όπως οι Ρωσία, ούτε να ξεκινήσουν απευθείας ένα στρατιωτικό πόλεμο ενάντιων τους, οπότε χρησιμοποίησαν το πόλεμο των κυρώσεων. Στην αντεπίθεση η Ρωσία απαίτησε από την Ευρώπη να πληρώνει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο που θα αγοράζει. Επίσης η Σαουδική Αραβία άρχισε να αποδέχεται του γουάν αντί το δολάριο για τη πώληση πετρελαίου στη Κίνα, ενώ η Ινδία με πληθυσμό άνω του 1,3 τρις ανθρώπων σπεύδει να αγοράσει το ρωσικό πετρέλαιο σε μειωμένη τιμή εν μέσω του πολέμου και μάλιστα σε ρούβλια.

Επομένως φαίνεται ότι η μια μετά την άλλη χώρα εγκαταλείπουν το δολάριο για συναλλαγές σε πετρέλαιο, οπότε οι ΗΠΑ και το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα χάνουν την αξία τους. Επομένως κάτι πρέπει να γίνει…

Τα ακόλουθα γραφήματα δείχνουν τη μεταστροφή των εμπορικών συναλλαγών παγκοσμίως από τις ΗΠΑ το 2000 προς τη Κίνα τη χρόνια του 2020.


Από αυτά φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι μια αυτοκρατορία που καταρρέει και για να διατηρήσει τη ηγεμονία της στο κόσμο, η άρχουσα της τάξη είναι ικανή να καταστρέψει τις οικονομίες όλου του πλανήτη, ακόμα και με ελλείψεις τροφίμων και βασικών μέσων επιβίωσης. Επομένως στο στάδιο μετάβασης σε μια νέα παγκόσμια τάξη που βρισκόμαστε θα βιώσουμε πολλούς πολέμους δια αντιπροσώπων στο πλανήτη και κυρίως νέες μορφές πολέμου όπως ο πόλεμος πέμπτης γενιάς (5GW).

Οι νέες μορφές πολέμου.  Ο πόλεμος πέμπτης γενιάς (5GW).

Οι εξελίξεις στις επιστήμες και στη τεχνολογία έχουν επίσης φέρει την εξέλιξη των πολέμων σε ανώτερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο πόλεμο πέμπτης γενιάς (5GW). Ο πόλεμος πέμπτης γενιάς είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος που διεξάγεται εναντίον όλων μας από τις κυβερνήσεις μας και τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ανήκουν οι κυβερνήσεις.




Διεξάγεται εναντίον του καθενός από εμάς αυτή τη στιγμή, και είναι μια μάχη πλήρους κυριαρχίας σε ένα φάσμα που περιλαμβάνει σε κάθε πτυχή της ζωής σας: τις κινήσεις και τις αλληλεπιδράσεις σας, τις συναλλαγές σας, ακόμη και τις πιο εσωτερικές σας σκέψεις και συναισθήματα και επιθυμίες. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται με εταιρείες για να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να σας ελέγχουν μέχρι το γονιδιωματικό επίπεδο και δεν θα σταματήσουν μέχρι να υποτάξουν ή να εξαλείψουν κάθε άτομο που τους αντιστέκεται. Ο πόλεμος πέμπτης γενιάς ασκείται χρησιμοποιώντας τους εξής τρόπους εναντίον μας:

  • Πόλεμος πληροφοριών
    • Ψυχολογικές επιχειρήσεις,
    • Προπαγάνδα
    • Επιχειρήσεις πληροφόρησης, στοχευμένες πολιτικές και δόγματα που αποσκοπούν εναντίων των αντιπάλων και έχουν περιορισμένη εφαρμογή σε εγχώρια ευρύτητα
    • Τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς
  • Νευρολογικός πόλεμος
    • «Φάρμακα, μικρόβια, τοξίνες και συσκευές» που μπορούν είτε να ενισχύσουν είτε να διαταράξουν τις γνωστικές λειτουργίες του στόχου τους, όπως τα νανοσωματίδια υψηλής συγκέντρωσης στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο ή στα αγγεία και δημιουργούν ουσιαστικά αυτό που μοιάζει με αιμορραγική διάθεση.
  • Βιολογικός πόλεμος
    • Βιολογικά εργαστήρια παρασκευής παθογόνων,
    • Γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα και έλεγχος τροφικής αλυσίδας,
    • Εμβόλια γενετικής μηχανικής, είτε αγγελιοφόρου mRNA, είτε γενετικά τροποποιημένου DNA αδενοιού, τα οποία «μαθαίνουν» στο σώμα μας πως να παράγει ένα κομμάτι του ιού (π.χ. spike πρωτεΐνη) ώστε να παράξει αντισώματα σ’ αυτό, ή για να διορθώσει «λάθη» στο γονιδίωμα, ή ακόμα και να τροποποιήσει το γονιδίωμα ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον
    • Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, όπως γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες όσο και τα γενετικά τροποποιημένα ζώα και ώθηση προς τη συνθετική εργαστηριακή «τροφή» που χρηματοδοτείται από τους συνηθισμένους ευγονιστές δισεκατομμυριούχους και η οποία απειλεί να αποκόψει την ανθρωπότητα από τη φυσική αφθονία της γης και να μας κάνει εξαρτημένους από έναν ολοένα και πιο συρρικνούμενο αριθμό εταιρειών
  • Οικονομικός πόλεμος
    • Οικονομικές Κυρώσεις
    • Ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών  (CBDCs)
    • Έλεγχος κάθε μορφής οικονομικών συναλλαγών από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις
    • Αλγοριθμικός και τεχνοκρατικός έλεγχος του πότε, πώς και αν σας θα σας επιτρέπεται να πραγματοποιείτε συναλλαγές στην οικονομία σε οποιαδήποτε στιγμή
  • Πραγματικός πόλεμος
    • Στρατιώτες στους δρόμους
    • Μαζικός πανικός μετά από κυβερνητικές εντολές
    • Στρατιωτικός νόμος και να ζητείται από το κοινό να κλειδώνεται στα σπίτια του
    • Οι παγκόσμιοι ηγέτες να λένε στους πληθυσμούς ότι ο εχθρός είναι υπεύθυνος για όλα τα κακά.

Δεν ακούγονται γνωστά;;;

Ήδη εκπονούνται σχέδια στο πόλεμο 5ης γενιάς και περιλαμβάνουν ενέργειες όπως: Βλάβες ηλεκτρικού δικτύου, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ελλείψεις τροφίμων, καθώς και προσχεδιασμένη Επισιτιστική Κρίση για να έχουμε μια «καλύτερη ανοικοδόμηση» (#ΒuildBackBetter)

Απότοκος του τεχνολογικού και εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας είναι τώρα ο συμβατικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτό συμβαίνει διότι «όταν τσακώνονται οι ελέφαντες (ΗΠΑ – Κίνα), τη πληρώνουν τα βατράχια (Ρωσία-Ουκρανία)».  Οι ΗΠΑ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη Κίνα θα πρέπει πρώτα να εξαλείψουν τη Ρωσία. Για να εξαλειφθεί όμως η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πρώτα ως πιόνι η Ουκρανία, ακόμα και αυτό γίνει μέχρι τελικής πτώσης και του τελευταίου ουκρανού, κάτι που θα οδηγήσει σε σίγουρη καταστροφή της Ουκρανίας.

Μετά τη καταστροφή της Ουκρανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που είναι στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Κίνα, ώστε να επιφέρουν μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στη περιοχή της Ευρασίας, και να μπορέσει να ενισχυθεί έτσι το δολάριο ως ένα ασφαλές καταφύγιο και αποθεματικό νόμισμα. Ήδη υπάρχουν πιέσεις από το ουκρανικό καθεστώς για να ανοιχτεί και δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας στη Γεωργία και τη Μολδαβία αλλά οι ηγεσίες αυτών των χωρών απορρίπτουν ως παράλογο το αίτημα της Ουκρανίας για άνοιγμα νέου μετώπου. Εφόσον όλες αυτές οι χώρες βρίσκονται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, μια φιλοδυτική στροφή τους θα απειλήσει την έξοδο της Ρωσίας προς τη μαύρη θάλασσα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η Ρωσία έχει επιβάλει Γκρίζες Ζώνες τόσο στη Γεωργία (Αμπχαζία και Οσετία) όσο και στη Μολδαβία (Υπερδνειστερία). 

Η Ελλάδα και Τουρκία ως κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ως ανταγωνιστές

Μέρος αυτής της αρχιτεκτονικής του πολέμου μεταξύ Δύσης και Ανατολής αποτελεί η Ελλάδα και η Τουρκία. Αυτό συμβαίνει διότι αυτές οι χώρες μαζί με τις χώρες των βαλκάνιων, τη πολώνια και τις χώρες της βαλτικής και της μαύρης θάλασσας, ουσιαστικά αποτελούν buffer states δηλαδή Παρεμβαλόμενα-Κράτη αναμεσά στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Η έρευνα δείχνει ένα Παρεμβαλόμενο Κράτος (buffer state) είναι πολύ πιο πιθανό να κατακτηθεί και να καταληφθεί από εάν Μη-Παρεμβαλλόμενο Κράτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «τα κράτη όπου οι μεγάλες δυνάμεις έχουν συμφέρον να έχουν επιρροή — τα Παρεμβαλόμενα Κράτη— ανήκουν στην πραγματικότητα σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου για πόλεμο. Οι περιφερειακές ή μεγάλες δυνάμεις που περικλείουν τα Παρεμβαλόμενα Κράτη αντιμετωπίζουν μια στρατηγική επιταγή να καταλάβουν τα Παρεμβαλόμενα Κράτη: εάν οι μεγάλες δυνάμεις αποτύχουν να ενεργήσουν ενάντια σε ένα Παρεμβαλόμενο Κράτος, τότε φοβούνται ότι ο αντίπαλός τους θα το επιτύχει στη θέση τους. Αντίθετα, αυτές οι ανησυχίες δεν ισχύουν για τα Μη-Παρεμβαλόμενα Κράτη, όπου οι μεγάλες δυνάμεις δεν αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό για επιρροή ή για έλεγχο».

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ - Ε.Ε. - Βρετανία επέβαλαν εμπάργκο στη Ρωσία, η οποία είναι χώρα παροχής ενέργειας στην Ευρώπη. Οπότε επιβαρύνθηκε μεν ως ένα σημείο η Ρωσία αλλά περισσότερο αυτοί που πλήττονται βαρύτατα είναι οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης. Επομένως στην Ευρώπη υπάρχει αγωνιώδης, αναζήτηση της αντικατάστασης (μέσο/ μακροπρόθεσμα) των ρωσικών ενεργειακών πόρων με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση (Γερμανία) να στρέφει την προσοχή της στα ελπιδοφόρα ενεργειακά κοιτάσματα της (ανατολικής κατά κύριο λόγο) Μεσογείου και κατά συνέπεια να πιέσει για τις απαραίτητες πολιτικές διευθετήσεις (στα ελληνοτουρκικά και στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας) προκειμένου να εξελιχθεί το έργο της έρευνας, εξόρυξης και μεταφοράς των υδρογονανθράκων της περιοχής προς την Ευρώπη.

Στις 13 Μαρτίου 2022 είχαμε συνάντηση των πρωθυπουργών Μητσοτάκη και Ερτογάν κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Γιατί; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία εταιρείες από ΗΠΑ και Βρετανία θέλουν να τρυπήσουν στο Αιγαίο για να εκμεταλλευτούν τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. «Βρείτε τα εσείς οι δύο και προχωράμε σε έρευνες», φέρεται να ήταν η εντολή.

Μετά στις 16 Μαρτίου 2022 ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δηλώνει ακριβώς μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ότι προτείνει την από κοινού τουριστική και πλουτοπαραγωγική εκμετάλλευση του Αιγαίου:

«Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την κατανομή της ομορφιάς και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσής τους, το έχουμε πει αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας υπό αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί. Αυτή είναι η προσέγγισή μας»

Μια μέρα μετά στις 17 Μαρτίου 2022 ο ιδιος, δηλώνει στην εφημερίδα Μιλιέτ:

«Ελάτε εσείς ή καλέστε εμένα στην Αθήνα να τα λύσουμε» και «ας αξιοποιήσουμε από κοινού τον πλούτο του Αιγαίου». «Ας λύσουμε τα προβλήματα μόνοι μας. Για τον πλούτο του Αιγαίου ας μιλήσουν οι υπουργοί Τουρισμού ή Ενέργειας. Ακόμη δεν μας απάντησαν οι Έλληνες». (…) Ας λύσουμε τα θέματα μόνοι μας. Γιατί, εάν δεν μπορείτε να λύσετε μόνοι σας ένα πρόβλημα, τότε αρχίζουν να μιλούν άλλοι για εσάς διεθνώς. Λοιπόν, ας συζητήσουμε για την επίλυση των ζητημάτων μας. (…) Εμείς λέμε επίσης να μιλήσουν κι οι υπουργοί Τουρισμού και Ενέργειας για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον πλούτο του Αιγαίου. Ας συζητήσουν. Είπαμε, “ελάτε το συντομότερο δυνατό στην Κωνσταντινούπολη ή καλέστε εμένα, θα έρθω στην Αθήνα”. Αλλά ακόμη δεν μας απάντησαν», υποστήριξε. (…) Στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ειπώθηκε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη και θέση στη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Τους το υπενθυμίσαμε.  Είπαμε, “ελάτε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται και για να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας, αλλά και για να επέλθει η ειρήνη, η ηρεμία κι η εκεχειρία στην περιοχή μας».

Και το αποκορύφωμα των δηλώσεων Ακάρ είναι:

«Έλα να μοιράσουμε δίκαια το Αιγαίο – Αναμένουμε θετικές εξελίξεις»

Όλα αυτά βεβαίως ακολουθήσαν μετά την αποστολή πολεμικού υλικού από την Ελλάδα προς την Ουκρανία ώστε να λάβει απλά το ποσό των 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από Ταμείο ανάκαμψης και με αποτέλεσμα τώρα να απειλούμαστε να στοχοποιηθούμε από τη Ρωσία ακόμα και με πυρηνικά όπλα, με βασικούς στόχους να αποτελέσουν την Αλεξανδρούπολη που έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση και τη Σούδα στη Κρήτη που είναι ήδη Νατοϊκή βάση. Επιπλέον η Αθήνα προχώρησε στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα κάτι που χαρακτηρίστηκε από τη Ρωσία ως εχθρική κίνηση. Από την άλλη η Τουρκία και ο τούρκος πρόεδρος της Ερτογάν αναβαθμίζονται παγκοσμίως για το διαμεσολαβητικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει στην ουκρανική κρίση μέσω της πολυσχιδούς και αποτελεσματικής διπλωματίας που ακολουθούν.

Δηλαδή, για να το πω πιο απλά, η αποικία χρέους που λέγεται Ελλάδα έστειλε όπλα που αγοράστηκαν με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων ώστε να χαριστούν σε μια χώρα (Ουκρανία) που ούτε τα αγόρασε, ούτε πρόκειται να μας τα ξεπληρώσει, και όλο αυτό έγινε για να εκπληρωθούν οι δανειακές διευκολύνσεις της αποικίας χρέους που λέγεται Ελλάδα από τους δανειστές της. Επομένως όταν ο τούρκος βλέπει ότι η γειτονική του χώρα ξεφτιλίζεται ξεδιάντροπα για μια χούφτα ευρώ, γιατί μετά αυτός να μην απαιτήσει να έχει ένα γενναίο μερίδιο στο ήδη ξεπουλημένο γειτονικό του χωράφι μπας και πάρει κανένα κομμάτι γης;

Επίσης άλλη μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι ότι τόσο η Ελλάδα όσο και τη Τουρκιά βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μαζί με τις άλλες χώρες που βρίσκονται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Αν οι ΗΠΑ αναγκάσουν τη Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου (είτε εκβιαστικά είτε με προβοκάτσια) τότε αυτό θα σημάνει ένα καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας/ΝΑΤΟ  που μπορεί να φτάσει να γίνει πυρηνικός. Επομένως η Τουρκία δε πρόκειται να δεχτεί να γίνει το επόμενο πιόνι μετά την Ουκρανία χωρίς ανταλλάγματα από τη δύση, και αυτά δε θα είναι ανταλλάγματα μόνο σε πολεμική και στρατιωτική υποστήριξη, αλλά θα είναι επίσης ανταλλάγματα σε κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική μεσόγειο και κυρίως σε θάλασσα, σε επενδύσεις και στην ενέργεια.

Αυτό θα σημαίνει ότι η δύση θα επιβάλει στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, που δεν έχει ούτε εθνική ούτε οικονομική κυριαρχία, οτιδήποτε θελήσει προκειμένου να πάρει τη Τουρκία με το μέρος της ακόμα και τη διχοτόμηση του αιγαίου και μελλοντικά ίσως και της Κρήτης. Αυτό δε σημαίνει ότι η Τουρκία θα καταλάβει τα νησιά με στρατό κατοχής και θα επιβάλει ένα βαρύ χαράτσι στους «άπιστους» όπως γινόταν επί Οθωμανών. Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα επιτραπεί στη Τουρκία είναι να μπορεί να εκμεταλλεύεται τους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους που υπάρχουν εκεί, να εκμεταλλευτεί τη θάλασσά, τα λιμάνια, τον τουρισμό, την αλιεία και τέλος θα μπορεί να εγκαθιστά ανανεώσιμές πηγές ενέργειας πάνω στα νησιά και τις βραχονησίδες. Ουσιαστικά θα κατέχει πλήρως τη θάλασσά με ένα κομμάτι των νησιών και θα απολαμβάνει όλους τους πόρους αυτών, χωρίς να έχει καθόλου περιττά έξοδα όπως στρατό κατοχής και ένα ασταθές περιβάλλον στη περιοχή που να είναι αποτρεπτικό για επενδύσεις.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Τα σημερινά γεγονότα δυστυχώς θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις καταστάσεις που οδήγησαν την Ελλάδα στη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνισμού: τη μικρασιατική καταστροφή.  Η Ελλάδα έστειλε στρατό στην Ουκρανία (σύμπτωση;) επί Ελευθέριου Βενιζέλου στις 3 Ιανουαρίου του 1919 κατόπιν πρότασης του Γάλλου πρωθυπουργού Ζωρζ Κλεμανσώ με σκοπό την ανατροπή του νεοσύστατου σοβιετικού καθεστώτος, πιστεύοντας ότι έτσι θα έπαιρνε ανταλλάγματα στην ανατολική Θράκη και τη Σμύρνη, αλλά ο ελληνικός στρατός όχι μόνο ηττήθηκε από τους σοβιετικούς αλλά στη συνέχεια στάλθηκε απευθείας στο σφαγείο της Μικρασιατικής καταστροφής. Οι «σύμμαχοι» μας οι Γάλλοι για να μας «ανταμείψουν» για την υπακοή μας όχι μόνο δε βοήθησαν την Ελλάδα στη μικρά Ασία, αλλά συνάψαν συμφωνία με την επαναστατική Κυβέρνησης της Άγκυρας του Κεμάλ Ατατούρκ στις 20 Οκτωβρίου του 1921, στη περίοδο δηλαδή που η Ελλάδα επιχειρούσε την Μικρασιατική Εκστρατεία. Επακόλουθο όλων αυτών ήταν η μικρασιατική καταστροφή με 1.5 εκατομμύρια πρόσφυγες και 100.000 νεκρούς!

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει η δε θέλουν να καταλάβουν, ότι στη γεωπολιτική και στην οικονομία δεν υπάρχουν φιλίες πάρα μόνο συμφέροντα. Οι δυτικοί ήθελαν μεν μια αποδυναμωμένη οθωμανική αυτοκρατορία που δε θα απειλούσε το δυτικό ιμπεριαλισμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν μια Τουρκία που θα γινόταν  σύμμαχος των μπολσεβίκων. Και έτσι προτίμησαν να πουλήσουν την Ελλάδα και να συμμαχήσουν με τον Κεμάλ για να διασώσουν τα συμφέροντα τους. Έτσι και σήμερα, τους δυτικούς τους συμφέρει να παραμείνει η Τουρκία ισχυρή για να μπορεί να αντιμετωπίσει τους Ρώσους, αλλά σε καμιά περίπτωση να γίνει αρκετά ισχυρή ώστε να απειλεί τα δικά τους συμφέροντα.

Τα οικονομικά δεδομένα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία ξέρει να ελίσσεται ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και να βγαίνει ωφελημένη. Σε αντίθεση με την προπαγάνδα των ελληνικών ΜΜΕ που λένε ότι η Τουρκία χρεοκοπεί και οι άνθρωποι εκεί τρώνε από τα συσσίτια, οι οικονομικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δείχνουν άλλα πράγματα. Σύμφωνα με τη PricewaterhouseCoopers (PwC) η Τουρκία ανήκει στις 7 μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες (Ε7) και αναφέρει:

Ωστόσο, εάν η Τουρκία μπορέσει να ξεπεράσει τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές αβεβαιότητες της και να εστιάσει την προσοχή της σε μεταρρυθμίσεις σε όλους τους απαραίτητους τομείς, η χώρα μπορεί να προσφέρει μεγάλες μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές ευκαιρίες με τα ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία και τη γεωπολιτική της θέση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί με ετήσιο μέσο ρυθμό περίπου 3% τα επόμενα 34 χρόνια – την ταχύτερη από στις ευρωπαϊκές χώρες σε αυτή τη μελέτη – σε σύγκριση με το 1,6% κατά μέσο όρο για τις χώρες του G7. Ως εκ τούτου, η χώρα αναμένεται να γίνει η 14η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από το 2030 σε όρους Ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ) και θα φτάσει στη 13η θέση μέχρι το 2050 εάν καταφέρει να εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει τη δεύτερη θέση της το 2050 εντός των χωρών των επτά μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομίων Ε7 (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία, Μεξικό, Ρωσία και Τουρκία) όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους Ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ).

Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α. (Ο δείκτης μετράτε σε δολάρια στις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης του 2010)

Το ΑΕΠ της Ελλάδας ανά δεκαετία θα είναι:

  • 2030:  0,360 δις $  (36η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α.)
  • 2040:  0,405 δις $  (36η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α.)
  • 2050:  0,427 δις $  (37η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α.)
  • 2060:  0,455 δις $  (37η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α.)

Το ΑΕΠ της Τουρκίας ανά δεκαετία θα είναι:

  • 2030:  3,653 δις $  (9η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α.)
  • 2040:  4,776 δις $  (7η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α.)
  • 2050:  5,934 δις $  (6η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α.)
  • 2060:  7,068 δις $  (5η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α.)




Επομένως οι προβλέψεις -αν δε συμβεί κάτι απρόοπτο- δείχνουν ότι η οικονομία της Τουρκίας έχει ανοδική πορεία, σε αντίθεση με αυτή της Ελλάδας που θα παραμένει στάσιμη για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό δε σημαίνει ότι στη Τουρκία δεν υπάρχει φτώχια ειδικά στις νοτιοανατολικές περιοχές της χωράς οπού ζει το κουρδικό στοιχείο, άλλα σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η οικονομία της καταρρέει.

Επίσης το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Τουρκίας είναι ελλειμματικό για την Ελλάδα μετά το 2021, παρόλο που ήταν πλεονασματικό τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, (έως 31/09/2021, και εκτιμήσεις του ΕΤΕΕ για το τελευταίο τρίμηνο):

«Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, παρόλα τα πολιτικά προβλήματα, έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ και επανήλθαν στα επίπεδα του έτους 2016», σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, (έως 31/09/2021, και εκτιμήσεις του ΕΤΕΕ για το τελευταίο τρίμηνο), οι ελληνικές εξαγωγές πρός την Τουρκία αυξήθηκαν σε ποσοστό 39%, φτάνοντας στα τέλη του έτους 2021 το 1,8 δισ. ευρώ.

Η Τουρκία πλέον κατατάσσεται στην 5η θέση ως χώρα προορισμού των ελληνικών προϊόντων.

Επίσης, οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 46%, φτάνοντας στο ύψος των 2,3 δισ. ευρώ. Η Τουρκία κατατάσσεται στη 8η θέση των χωρών προμηθευτών μας. Το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών παραμένει ελλειμματικό για την Ελλάδα, ενώ το συνολικό εμπόριο έφτασε τα 4 δισ. ευρώ.

Το έτος 2020 οι ελληνικές εξαγωγές είχαν διαμορφωθεί σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σε 1,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το συνολικό εμπόριο Ελλάδος - Τουρκίας για το έτος 2020 έφτασε τα 2,8 δισ. ευρώ. Συγκρίνοντας τις επιδόσεις του έτους 2021 με την προηγούμενη χρονιά, διαπιστώνεται ότι το συνολικό εμπόριο αυξήθηκε περίπου 40%.

Την ίδια ώρα οι «σύμμαχοι» μας κάνουν μπίζνες με την Ελλάδα στην... απ΄εξω! αφου Αμερικανοί επιχειρηματίες θα συναντηθούν με Τούρκους για ενεργειακή προσέγγιση και μοιράσουν όλα τα ενεργειακά σχέδια σε Α. Μεσόγειο και Αιγαίο με την Ελλάδα να παρακολουθεί αμήχανη. Όπως αναφέρει το άρθρο:

Πρόσφατα αποκαλύψαμε πως Αμερικανικές εταιρείες που φεύγουν από την Ρωσία “ανασταίνουν” την Τουρκία.

Θέμα χρόνου ήταν τελικά να συνεδριάσει το Συμβούλιο Επιχειρηματιών ΗΠΑ-Τουρκίας μετά από 2 χρόνια, σε μια αλλαγή των σχέσεων των δύο πλευρών, ειδικά τώρα που οι Τούρκοι θα “παίζουν μόνοι τους μπάλα” στην Ρωσία, ελλείψει  ξένων επιχειρήσεων. 

Συζητήθηκε η ίδρυση νέων κέντρων logistics και η ανάπτυξη υφιστάμενων εμπορικών κέντρων προκειμένου να γίνει ταχύτερο το εμπόριο ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ.

Οι ενεργειακές επενδύσεις θεωρήθηκαν επίσης σημαντικό θέμα. Αμερικανοί επιχειρηματίες δήλωσαν ότι η σταθερότητα στη νομισματική πολιτική είναι σημαντική για τις επενδύσεις και ότι ένα προβλέψιμο νομικό και ρυθμιστικό σύστημα είναι απαραίτητο.

Στο πλαίσιο αυτό, ήρθε στο προσκήνιο η συνεργασία για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφέρθηκε ότι οι επενδύσεις των αμερικανικών εταιρειών στην Τουρκία θα φτάσουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι επενδύσεις των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έγινε γνωστό ότι σε ορισμένες πολιτικές αξιολογήσεις που έγιναν στις συναντήσεις, επικρίθηκε η επιλογή των S-400 από την Τουρκία, αλλά μέχρι εκεί και τίποτα παραπέρα.

Αναφέρθηκε ότι έγιναν σχόλια ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα διευκολύνει τη στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό.

Οι Τούρκοι,  ο κόσμος να “χάνεται”, πάλι κερδισμένοι βγαίνουν αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην χώρα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγάγει την Άγκυρα ως “γέφυρα” στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Ρωσίας.

Το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400, δεν επηρέασε καθόλου  ουσιαστικά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, και μετά από ένα διάστημα “ φιλονικιών”, οι μπίζνες “παίρνουν ξανά φωτιά” ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους.

Όλα αυτά όμως μεταφράζονται πιθανότατα σε εξελίξεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, αφού δεν υπάρχει περίπτωση η Άγκυρα να μην συμμετάσχει σε κάθε σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου  από το Ισραήλ στην ΕΕ.

Πολύ φοβόμαστε ότι η χώρα μας, θα είναι και πάλι ο “ ριγμένος” στην όλη υπόθεση, ειδικά μετά την σύσφιξη των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας.

Είπαμε, ο Πούτιν είναι “ δικτάτορας και δολοφόνος” αφού εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ ο Ερντογάν είναι το “ καλύτερο παιδί” ( παρόλο που έχει εισβάλει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο σε 4 χώρες) για την δύση, που παίζει για μια φορά ακόμη ύποπτα παιχνίδια με τους Νεο-Οθωμανούς εις βάρος κυρίως του εαυτού της.

Ο πραγματικός εχθρός είναι πάντα από μέσα

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι παρ’ όλη την ψεύτικη αντιπαλότητα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, το ντόπιο  οικονομικό κατεστημένο άλλα και τα ξένα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, είναι βαθιά εξαρτημένα από τη Τουρκία σε μεγάλο βαθμό και σε καμία περίπτωση δε θα ήθελαν να διαταράξουν τις εμπορικές του σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Το έχει δείξει άλλωστε η στάση του ΕΛΙΑΜΕΠ (σ.σ. δείτε τους χρηματοδότες) από τη μια με τον Θ. Βερέμη που προβλέπει ότι:

«οι Τούρκοι μπορεί να στείλουν 50.000 στρατιώτες και να καταλάβουν το Καστελόριζο βάζοντας τον πληθυσμό του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης»

ενώ πρόσφατα είχαμε τοποθέτηση του Α. Ηρακλείδη που δίνει συγχωροχάρτι στον Τουρκικό επεκτατισμό και δηλώνει ευθέως ότι:

«η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πρόθυμη να αναγνωρίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο».  

Ουσιαστικά τα ντόπια και ξένα συμφέροντα που καθορίζουν την ατζέντα μας λένε «βρείτε τα μεταξύ σας», έστω και με ένα «στημένο επεισόδιο» για να συνεχίζουμε να κάνουμε τις μπίζνες μας.

Ακόμα και το πολιτικό κατεστημένο της χώρας με επικεφαλής τον Ευ. Βενιζέλο σε αρχίζει να σιγά-σιγά να αποδέχεται τη νέα στρατηγική των πατρώνων του και σε μια δόση ειλικρινείας δηλώνει:

Έχουμε «ένα κόσμο που αλλάζει» και βρισκόμαστε σε ένα «θερμό πρόλογο ενός νέου ψυχρού πολέμου», όπου η Τουρκία είναι «σημείο ανάσχεσης της ρωσικής πυρηνικής απειλής» οπότε  «η Τουρκία έχει δύσκολη γεωγραφική θέση και είναι καταδικασμένη να είναι στη Δύση» και «θέλει βαθμούς ελευθερίας». Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι «από πίσω» από την Τουρκία, «άρα πρέπει τώρα να λύσουμε -στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου- το θέμα της οριοθέτησης (σ.σ. των θαλάσσιων ζωνών)» επομένως «η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο», διότι είναι «παράκτια χώρα», ενώ συμπλήρωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη».  

Επομένως ''Οδεύουμε σε μια συμφωνία των Πρεσπών για το Αιγαίο'' όπως λέει ο δικηγόρος συγγραφέας Δ. Σταθακόπουλος :

''Κάποιοι μας πιέζουν, σαν σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να τα βρούμε με την Τουρκία'', μια συμφωνία που θα την ονομάσουμε συνεκμετάλλευση και τονίζει ότι το καζάν - καζάν του προέδρου Ερντογάν είναι 80%-20% υπέρ της Τουρκίας.

Αλλά ακόμα και αν δε γίνει συμφωνία λόγω πολιτικού κόστους δεν αποκλείεται ένα προδιαγεγραμμένο «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που μάλλον θα κρατήσει λίγες μέρες, και το οποίο δε θα κάνει μεγάλη ζημιά στη Τουρκία, αφού δε θα γίνει στο έδαφος της, και μακροπρόθεσμα μάλλον θα βγει ωφελημένη αφού θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τον εμπορικό και πλουτοπαραγωγικό πλούτο των περιοχών του αιγαίου και θα έχει αποσβέσει τις οποίες απώλειες του «θερμού επεισοδίου» σε σύντομο χρονικό  διάστημα. Αντίθετα για την Ελλάδα ένας πόλεμος ακόμα και αν είναι ένα βραχύβιο «θερμό επεισόδιο» θα είναι καταστροφικός, αλλά το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα θα απωλέσει πλούτο και ισχύ αν διχοτομηθεί το αιγαίο. Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι όλοι οι ελληνικοί πολιτισμοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αναπτυχθήκαν με βάση το αιγαίο.

Αυτό που δε συμφέρει τη Τουρκία είναι να γίνει πόλεμος με τη Ρωσία, διότι αυτός επί το πλείστον θα γίνει στο έδαφος της Τουρκίας και όχι της Ρωσίας, θα είναι καταστροφικός γι’ αυτή, και αν γίνει πυρηνικός θα γυρίσει τη Τουρκία 100 χρόνια πίσω. Επομένως η Τουρκία έχει κάθε λόγο να κάνει τον νταή στην Ελλάδα, άλλα σε καμία περίπτωση δε θέλει να προκαλέσει σε πόλεμο τη Ρωσία.

Το σίγουρο όμως είναι ότι μετά τη πτώση της Ουκρανίας η δύση θα ασκήσει τεράστια πίεση στη Τουρκία να κλείσει τα στενά της μαύρης θάλασσας για πάντα στη Ρωσία, ακόμα και με προβοκατόρικες ενέργειες. Για να δεχτεί η Τουρκία να μπει σε πόλεμο σίγουρα θα ζητήσει τεράστια ανταλλάγματα τόσο από τη δύση όσο και από τις γειτονικές της χώρες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει Ιφιγένεια και θα θυσιαστεί για χάρη των συμφερόντων της δύσης. Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε τις βάσεις για το ξεπούλημα του αιγαίου με το να δώσει όπλα στην Ουκρανία και κάνοντας μας εχθρούς με τη Ρωσία. Μια Ρωσία που ήδη θεωρεί απειλή ζωτικής σημασίας το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου και σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε τους τούρκους να τη περιορίζουν και στο αιγαίο.

Από ότι φαίνεται στην Ελλάδα πηγαίνουμε σε εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δε θα διαφέρει σε τίποτα από τη κυβέρνηση του 1920 που έφερε τη μικρασιατική καταστροφή. Είτε αυτή η κυβέρνηση λέγεται αριστερή, είτε δεξιά, είτε συγκυβέρνηση τεχνοκρατών, είτε χούντα το σίγουρο είναι ότι θα εφαρμόσει ότι της επιβάλουν οι διεθνείς πάτρωνες της. Τη στιγμή που ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι πλήρως ελεγχόμενο, οι ΗΠΑ δε χρειάζεται να επιβάλουν μια πραξικοπηματική κυβέρνηση όπως έκαναν στην Ουκρανία το 2014 ή στην Ελλάδα το 1967. Ούτε φαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις που γίνονται βγάζουν τα κουκιά για αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Επομένως η μονή λύση είναι η συγκυβέρνηση.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2022 υπήρξε ξαφνική συνάντηση του Τσίπρα με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στη Βουλή που έδωσε την εντύπωση ότι επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική. Απλά ο Τσίπρας είδε τις κούρσες των εξοπλισμών στις οποίες επιδίδεται ο Μητσοτάκης και επειδή δεν ήξερε τι μαγειρεύεται στο παρασκήνιο, πήγε ο πρέσβης να τον ενημερώσει. Την επόμενη ακριβώς μέρα με τα τη συνάντηση, στις 18 Φεβρουαρίου 2022 ο ξάδελφος του Τσίπρα ρίχνει τις μάσκες και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να συγκυβερνήσουν και ότι την διακυβέρνηση του κράτους θα μπορούσε να την αναλάβει ένας τεχνοκράτης. Επίσης στις 30 Μαρτίου 2022 ακόμα και ο Κ. Μητσοτάκης μιλά πλέον ανοιχτά για «κυβέρνηση συνεργασίας.

Να θυμίσουμε ότι ο Πάιατ ήταν επίσης πρέσβης στην Ουκρανία όταν έγινε το πολύχρωμο πραξικόπημα από τη CIA το 2014. Πριν το πραξικόπημα οι ΗΠΑ είχαν επενδύσει 5 δις δολάρια για να “προωθήσουν τη δημοκρατία στην Ουκρανία, αλλά και την υποστήριξη βιοεργαστηρίων όπου αναπτύσσονταν παθογόνα και που  πρόσφατα παραδέχτηκε την ύπαρξη τους η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ. Εδώ ακολουθεί ένας realpolitik διάλογος για τα «τεκταινόμενα των πολίτικων εξελίξεων στην Ουκρανία το 2014» όπου ο Τζέφρι Πάιατ μαζί με τη Βικτόρια Νούλαντ «αποφάσιζαν» ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας:


Κατά παρόμοιο τρόπο στις 7 Απρίλιου 2022, ο Τζέφρεϊ Πάιατ και η Βικτόρια Νούλαντ επέβαλαν στο ελληνικό και κυπριακό κοινοβούλιο να μιλήσει η μαριονέτα τους Β. Ζελένσκι προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις για τη στήριξη της πολιτικής του ΝΑΤΟ σε σημαντική μερίδα της ελληνικής και κυπριακής κοινής γνώμης. O Β. Ζελένσκι για να «τιμήσει» αυτούς που τον προσκάλεσαν σε Ελλάδα και Κύπρο, όχι μόνο δεν αναφέρθηκε καθόλου στη τουρκική εισβολή του 1974, αλλά επιπλέον κάλεσε να μιλήσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο δύο ναζιστές του Τάγματος Αζόφ, το οποίο μαζί με άλλες νεοναζιστικές ομάδες και με το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο της Ουκρανίας ευθύνονται τα τελευταία 8 χρόνια για τουλάχιστον 14.000 βίαιους θανάτους και άκλαυτους νεκρούς.

Μπορεί να υπάρξει λύση για τους νησιώτες του Αιγαίου;

Το ελληνικό κράτος όχι μόνο δε παρέχει καμία ασφάλεια στους νησιώτες του αιγαίου για τους φόρους που πληρώνουν, αλλά κρατά δεμένες τις βιντζότρατες τους εδώ και 1,5 χρόνο, με πρόφαση την «προστασία» του αλιευτικού πλούτου, όμως από την άλλη αφήνει τους Τούρκους ψαράδες να αλωνίζουν και να λυμαίνονται το Αιγαίο χρησιμοποιώντας μεγάλα αλιευτικά εργαλεία που κατασπαράζουν τα αλιεύματα των ελληνικών υδάτων χωρίς καμία συνέπεια στο Αιγαίο.

Το ελληνικό κράτος με Προεδρικό Διάταγμα του 2019 επιτρέπει στους τούρκους ψαράδες μπορούν ανενόχλητοι να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά χωρίς να έχουν καμία ποινική και νομική συνέπεια, την ίδια ώρα που οι Έλληνες ψαράδες των νησιών αντιμετωπίζουν  καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων τους ακόμα και απειλές με όπλα.

Στρατιωτικά η Ελλάδα φαίνεται να θεωρεί μεγαλύτερη απειλή τη Ρωσία παρά τη Τουρκία και έχει συνταθεί πλήρως με τα ευρωατλαντικά συμφέροντα βάζοντας ακόμα περισσότερο στο περιθώριο περιοχές που πραγματικά απειλούνται από τη τουρκική επεκτατικότητα.

Οι νησιώτες δε μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα:

  • Ούτε από το ελληνικό κράτος που δε προστάτεψε κανένα ελληνόφωνο πληθυσμό την ώρα που βρισκόταν σε κίνδυνο, όπως τους μικρασιάτες το 1922, τους κωνσταντινουπολίτες το 1955, ούτε του κύπριους το 1974.
  • Ούτε το Συμβούλιο της Ευρώπης που επίσης έκανε τίποτα για όλα αυτά, παρόλο που είμαστε ενταγμένοι από τις 9 Αυγούστου 1949 μαζί με τη Τουρκία.
  • Ούτε το ΝΑΤΟ που επίσης δεν έκανε τίποτα για όλα αυτά, παρόλο που η Ελλάδα και Τουρκία ενταθήκαν αυτό στις 18 Φεβρουαρίου 1952.

Το  1955 μάλιστα, ο μυστικός στρατός του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, η OHD οργάνωσε τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη (Σεπτεμβριανά) που οδήγησαν στο ξεριζωμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ένα χρόνο μετά το Σεπτέμβριο του 1956 ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Αβέρωφ, πρότεινε τη διχοτόμηση ως την καλύτερη λύση για το Κυπριακό ζήτημα. Έτσι το 1974 συντελέστηκε το τελικό δράμα στη Κύπρο όπου το ΝΑΤΟ άφησε ανενόχλητη τη Τουρκία να πραγματοποιήσει τις εισβολές «Αττίλα -1» (επί χούντας) και «Αττίλα -2» (επί κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» Καραμανλή) ενώ δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα θέμα γιατί θα... πάγαινε διακοπές!

Παρόλα αυτά η χρεοκοπημένη Ελλάδα ακόμα ελπίζει σε «συμμάχους» και το 2022 έγινε πρώτη χώρα σε αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, με ποσοστό 3,8% του ΑΕΠ και έτσι κατάφερε να ξεπεράσει σε δαπάνες ακόμα και τις ΗΠΑ! Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα έχει το υψηλότερο με διαφορά χρέος εντός ΕΕ που φτάνει στα 341,08 δισ. ευρώ και το όποιο αντιστοιχεί στο 206,3% του ΑΕΠ.

Επομένως η μόνη λύση για τους νησιώτες του ανατολικού αιγαίου θα είναι να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους για να προστατέψουν τη ζωή, τη περιουσία, την αλιεία, τη θάλασσα τους, και βεβαίως να μη περιμένουν καμιά σωτηρία ούτε από το ελληνικό κράτος, ούτε από τις διεθνείς λυκοσυμμαχίες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ούτε από κανένα άλλο σωτήρα. Αν δε παλέψουν μόνοι τους για την ελευθερία τους κάνεις δε θα έρθει να τους σώσει…

Δήλωση Αντικρουόμενων Συμφερόντων (Conflict of Interest/ Declaration of Interest)

Το παρόν κείμενο το έγγραψα για να προειδοποιήσω ότι τα επόμενα 10-20 χρόνια θα είναι τα δυσκολότερα χρόνια που θα βιώσει η Ελλάδα και όλος ο πλανήτης μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, με κοσμοϊστορικές αλλαγές και ανακατατάξεις, με ένα πόλεμο που θα είναι τόσο από τα κράτη ενάντια στους πολίτες τους, όσο και ένα πόλεμο αναμεσά στα κράτη μεταξύ τους. Η συνένωση ισχύος του μεγάλου κράτους και των μεγάλων επιχειρήσεων θα επιβάλει ένα συγκεντρωτικό φασιστικό/κορπορατιστικό έλεγχο που θα γίνεται όλο και πιο καταπιεστικός για όλους τους λαούς του κόσμου, και αυτός θα εφαρμοστεί σε όλες τις υποτίθεται αντιμαχόμενες πλευρές, είτε ανήκουν στη πλευρά των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, είτε στη συμμαχία Κίνας/Ρωσίας. Αυτό θα ολοκληρωθεί με δυο ανταγωνιστικά συστήματα ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τράπεζων (CBDCs) που θα ανήκουν στους δυο αυτούς αντιμαχόμενους πόλους. Αυτός ο πόλεμος 5ης γενιάς θα έχει επίπτωση τόσο στα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα, όσο και τις μεσαίες και αδύναμες οικονομικά χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θέλω να δηλώσω εδώ ότι δεν υποστηρίζω κανένα πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον, δε θεωρώ τον εαυτό μου ούτε αριστερό ούτε δεξιό, απέχω από τις εκλογές και δε ψηφίζω κανένα κόμμα, ούτε με ενδιαφέρει ποιος είναι στη κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση. Δεν υποστηρίζω ούτε τις ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε τη Ρωσία, ούτε τη Κίνα, ούτε την Ουκρανία, ούτε τη Τουρκία, ούτε την Ε.Ε. ούτε τον Ο.Η.Ε. και ούτε φυσικά το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Ελλάδας. Δε υποστηρίζω καμία πλευρά στη διαμάχη των ΗΠΑ με τη Κίνα, ούτε έχω τη ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος θα γίνει καλύτερος, οποίος και αν επικρατήσει μετά στη νέα παγκόσμια τάξη.

Υποστηρίζω όλους τους ελεύθερους και σκεπτόμενους ανθρώπους σε κάθε γωνία του πλανήτη που είναι όμηροι των κυβερνήσεων τους, που ξεκινούν πολέμους, καταστρέφουν τις οικονομίες τους και εξουσιάζουν βάναυσα τις ζωές τους!!!

Αυτά τα ολίγα (που στο τέλος έγιναν πολλά) ήθελα να πω και να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Τα επόμενα χρόνια θα είναι απρόβλεπτα. Προετοιμαστείτε κατάλληλα…



 


 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου