Το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας είναι το τέλος του παιχνιδιού - Μέρος 1ο - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας είναι το τέλος του παιχνιδιού - Μέρος 1ο

  Το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) θα βάλει τέλος στην ανθρώπινη ελευθερία. Μην πέφτετε στις διαβεβαιώσεις των διασφαλίσεων,...

 






Το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) θα βάλει τέλος στην ανθρώπινη ελευθερία. Μην πέφτετε στις διαβεβαιώσεις των διασφαλίσεων, τις υποσχέσεις για ανωνυμία και την προστασία των δεδομένων. Όλα είναι απάτες και εκτροπές για να συγκαλύψουν την κακόβουλη πρόθεση πίσω από την παγκόσμια κυκλοφορία του CBDC.


Αν απλώς παραδεχθούμε την ανάπτυξη του CBDC, η έννοια του ελεύθερου ανθρώπου θα είναι μακρινή ανάμνηση. Μόνο οι πρώτες δύο γενιές μετά το CBDC θα έχουν οποιαδήποτε εκτίμηση για αυτό που συνέβη. Αν δεν το αντιμετωπίσουν, η μελλοντική σκλαβιά της ανθρωπότητας του CBDC θα είναι αναπόφευκτη...

 

Πηγή: Off Guardian

Άρθρο του Iain Davis

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας είναι ο πιο ολοκληρωμένος, εκτενής, αυταρχικός μηχανισμός κοινωνικού ελέγχου που επινοήθηκε ποτέ. Η «διαλειτουργικότητά» του θα επιτρέψει στα CBDC που εκδίδονται από διάφορες εθνικές κεντρικές τράπεζες να δικτυωθούν για να σχηματίσουν ένα, κεντρικό παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης και ελέγχου CBDC.

Εάν επιτρέψουμε να επικρατήσει, η CBDC θα παραδώσει την παγκόσμια διακυβέρνηση της ανθρωπότητας στα χέρια των τραπεζιτών.

Το CBDC δεν μοιάζει με κανένα είδος «χρήματος» με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι. Είναι προγραμματιζόμενο και «έξυπνα συμβόλαια» μπορούν να εγγραφούν στον κώδικά του για τον έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων της συναλλαγής.

Οι αποφάσεις πολιτικής και οι ευρύτερες πολιτικές ατζέντες, που περιορίζουν τις ζωές μας όπως επιθυμούμε, μπορούν να επιβληθούν χρησιμοποιώντας το CBDC χωρίς καμία ανάγκη νομοθεσίας. Η δημοκρατική λογοδοσία, ήδη  μια φαρσοκωμωδία έννοια , θα γίνει κυριολεκτικά χωρίς νόημα.

Το CBDC θα επιτρέψει πραγματικά πρωτόγνωρα επίπεδα επιτήρησης, καθώς κάθε συναλλαγή που κάνουμε θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται. Όχι μόνο τα προϊόντα, τα αγαθά και οι υπηρεσίες που αγοράζουμε, ακόμη και οι συναλλαγές που κάνουμε μεταξύ μας θα επιβλέπονται από τους κεντρικούς τραπεζίτες του κράτους παγκόσμιας διακυβέρνησης. Η συλλογή δεδομένων θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει κάθε πτυχή της ζωής μας.

Αυτό θα επιτρέψει στους κεντρικούς σχεδιαστές να σχεδιάσουν την κοινωνία ακριβώς όπως επιθυμούν οι τραπεζίτες. Το CBDC μπορεί και θα συνδεθεί με τα ψηφιακά μας αναγνωριστικά και, μέσω των «πορτοφόλων» μας CBDC, θα συνδεθεί με τους ατομικούς μας λογαριασμούς πίστωσης άνθρακα και τα πιστοποιητικά jab. Το CBDC θα περιορίσει την ελευθερία μας στην περιαγωγή και θα επιτρέψει στους προγραμματιστές μας να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά μας εάν απομακρυνθούμε από την καθορισμένη  λειτουργία Technate .

Ο σκοπός του CBDC είναι να εγκαθιδρύσει την τυραννία μιας δικτατορίας. Εάν επιτρέψουμε στο CBDC να γίνει το μοναδικό μας μέσο νομισματικής ανταλλαγής, θα χρησιμοποιηθεί για να μας υποδουλώσει.

Μην έχετε αυταπάτες: Το CBDC είναι το τελικό παιχνίδι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;

Ο ορισμός του «χρήματος» δεν είναι δύσκολος, αν και οι οικονομολόγοι και οι τραπεζίτες θέλουν να δίνουν την εντύπωση ότι είναι. Τα χρήματα  μπορούν απλά να οριστούν ως εξής :

Ένα εμπόρευμα αποδεκτό με γενική συναίνεση ως μέσο οικονομικής ανταλλαγής. Είναι το μέσο στο οποίο εκφράζονται οι τιμές και οι αξίες. Κυκλοφορεί από άτομο σε άτομο και από χώρα σε χώρα, διευκολύνοντας το εμπόριο και είναι το κύριο μέτρο του πλούτου.

Τα χρήματα είναι ένα «μέσο»—ένα χαρτονόμισμα, ένα κέρμα, ένα τσιπ καζίνο, ένα ψήγμα χρυσού ή ένα ψηφιακό διακριτικό κ.λπ.— που συμφωνούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συναλλαγές ανταλλαγής. Αξίζει όποια αξία του αποδώσουμε και είναι η συμφωνημένη αξία που μας δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε για συναλλαγές μεταξύ μας. Εάν η αξία του είναι κοινωνικά αποδεκτή «με γενική συναίνεση», μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε αγαθά και υπηρεσίες στην ευρύτερη οικονομία.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε μας αρέσει ως χρήματα και είμαστε απολύτως ικανοί να διαχειριστούμε ένα νομισματικό σύστημα εθελοντικά. Το διάσημο παράδειγμα των αιχμαλώτων των ΗΠΑ  που χρησιμοποιούν κονσέρβες σκουμπρί  ως χρήματα δείχνει τόσο πώς λειτουργεί το χρήμα όσο και πώς μπορούν να χειραγωγηθούν από τις «αρχές» εάν ελέγχουν την έκδοσή τους.

Τα κουτιά σκουμπρί είναι μικρά και στιβαρά και μπορούν να χρησιμεύσουν ως τέλεια κουπόνια ανταλλαγής (νόμισμα) που είναι εύκολο να μεταφερθούν και να αποθηκεύονται. Όταν το κάπνισμα απαγορεύτηκε στο αμερικανικό ποινικό σύστημα, οι κρατούμενοι προτιμούσαν το νόμισμα, το τσιγάρο, βγήκε αμέσως από την κυκλοφορία. Καθώς υπήρχε μια  σταθερή, ελεγχόμενη προμήθεια  κονσερβών σκουμπριού, με κάθε κρατούμενο να χορηγείται το πολύ 14 την εβδομάδα, οι κρατούμενοι συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν το κονσερβοποιημένο ψάρι ως «μέσο οικονομικής ανταλλαγής».

Οι κρατούμενοι ονόμασαν τα τενεκεδάκια ΕΜΑΚ (βρώσιμο σκουμπρί) καθώς είχαν «εγγενή» χρησιμότητα ως τροφή. Το ξεπερασμένο ψάρι δεν το έκανε, αλλά εξακολουθούσε να εκτιμάται αποκλειστικά ως μέσο ανταλλαγής. Οι τρόφιμοι δημιούργησαν  ισοτιμία  4 μη βρώσιμων ΜΜΑΚ (σκουμπρί) προς τρεις ΕΜΑΚ.

Θα μπορούσατε να αγοράσετε αγαθά και υπηρεσίες στο  Inmate Run Market  (IRM) που δεν ήταν διαθέσιμα στο Administration Run Market (ARM). Άλλοι πληθυσμοί φυλακών υιοθέτησαν το ίδιο νομισματικό σύστημα, επιτρέποντας έτσι στους κρατούμενους να  αποθηκεύουν αξία  με τη μορφή MAK. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα σωζόμενα ΜΑΚ τους σε άλλες φυλακές, αν τους μετέφεραν.

Οι κρατούμενοι δέχονταν πληρωμές σε MAK για μαγείρεμα πίτσας, επισκευή ρούχων, καθαρισμό κελιών κ.λπ. Αυτοί οι πάροχοι υπηρεσιών κρατουμένων λειτουργούσαν αποτελεσματικά σε επιχειρήσεις IRM. Οι κρατούμενοι είχαν οικοδομήσει οικειοθελώς μια λειτουργική οικονομία και νομισματικό σύστημα.

Το κύριο πρόβλημά τους ήταν ότι βασίζονταν σε μια  αρχή νομισματικής πολιτικής —τη διοίκηση των φυλακών των ΗΠΑ— που εξέδιδε το νόμισμά τους (MAK). Αυτό έγινε με σταθερό πληθωριστικό ρυθμό (14 τενεκέδες ανά κρατούμενο την εβδομάδα) που σημαίνει ότι η πληθωριστική υποτίμηση των MAK ήταν αρχικά σταθερή και επομένως σταθερή.

Δεν είναι σαφές αν ήταν σκόπιμα, αλλά οι αρχές των φυλακών άφησαν τελικά μεγάλες ποσότητες ΕΜΑΚ και ΜΜΑΚ σε κοινόχρηστους χώρους, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την προσφορά χρήματος. Αυτό αποσταθεροποίησε τη ΜΑΚ, προκαλώντας υπερπληθωρισμό που κατέστρεψε την αξία της.

Με πληθώρα MAK διαθέσιμα, η αγοραστική του δύναμη κατέρρευσε. Για παράδειγμα, χρειάζονταν τεράστιες ποσότητες για να αγοράσετε ένα κούρεμα, καθιστώντας έτσι την οικονομία του IRM μη πρακτική από φυσική και οικονομική άποψη. Αν και μόνο προσωρινά.


Τέλεια χρησιμοποιήσιμα "χρήματα"

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

Τον Ιούνιο του 2022, ως μέρος της ετήσιας έκθεσής της, η BIS δημοσίευσε Το μελλοντικό νομισματικό σύστημα. Οι κεντρικές τράπεζες (μέλη της BIS) τόνισαν ουσιαστικά τις ανησυχίες τους σχετικά με το ενδεχόμενο η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), κοινή στο «κρυπτό σύμπαν», να υπονομεύσει την εξουσία τους ως εκδότες «χρήματος»:

Το [DeFi] επιδιώκει να αναπαράγει τις συμβατικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εντός του σύμπαντος κρυπτογράφησης. Αυτές οι υπηρεσίες ενεργοποιούνται από καινοτομίες όπως ο προγραμματισμός και η δυνατότητα σύνθεσης σε blockchains χωρίς άδεια.

Το BIS όρισε το DeFi ως:

[. . .] ένα σύνολο δραστηριοτήτων σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που βασίζονται σε DLT χωρίς άδεια [Τεχνολογία Κατανεμημένης Λογιστικής], όπως αλυσίδες μπλοκ.

Το βασικό ζήτημα για τους κεντρικούς τραπεζίτες ήταν «χωρίς άδεια».

Το blockchain είναι ένας τύπος DLT που μπορεί να είναι είτε  χωρίς άδεια είτε με άδεια . Πολλά από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα βασίζονται σε blockchains χωρίς άδεια. Το blockchain χωρίς άδεια δεν έχει έλεγχο πρόσβασης.

Τόσο οι χρήστες όσο και οι «κόμβοι» που επικυρώνουν τις συναλλαγές στο δίκτυο blockchain χωρίς άδεια είναι ανώνυμοι. Οι κατανεμημένοι κόμβοι του δικτύου εκτελούν κρυπτογραφικά αθροίσματα ελέγχου για να επικυρώσουν τις συναλλαγές, καθένας από τους οποίους επιδιώκει να εισαγάγει το επόμενο μπλοκ στην αλυσίδα σε αντάλλαγμα για την έκδοση κρυπτονομισμάτων (εξόρυξη). Αυτό σημαίνει ότι οι ανώνυμοι –αν το επιθυμούν– χρήστες του κρυπτονομίσματος μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι συναλλαγές έχουν καταγραφεί και επικυρωθεί χωρίς να χρειάζεται τράπεζα.

Ανεξάρτητα από το τι  πιστεύετε για τα κρυπτονομίσματα , δεν είναι τα αναρίθμητα νομίσματα και τα μοντέλα «χρημάτων» στο «κρυπτόσύμπαν» που αφορούν το BIS ή το μέλος της κεντρικής του τράπεζας. Είναι το υποκείμενο «χωρίς άδεια» DLT, που απειλεί την ικανότητά τους να διατηρήσουν τον οικονομικό και οικονομικό έλεγχο, που τους απασχολεί.

Το BIS λίγο-πολύ το παραδέχεται:

Το Crypto έχει την καταγωγή του στο Bitcoin, το οποίο εισήγαγε μια ριζοσπαστική ιδέα: ένα αποκεντρωμένο μέσο μεταφοράς αξίας σε ένα blockchain χωρίς άδεια. Οποιοσδήποτε συμμετέχων μπορεί να ενεργήσει ως κόμβος επικύρωσης και να λάβει μέρος στην επικύρωση συναλλαγών σε ένα δημόσιο καθολικό (δηλαδή το blockchain χωρίς άδεια). Αντί να βασίζεστε σε αξιόπιστους μεσάζοντες (όπως τράπεζες), η τήρηση αρχείων στο blockchain εκτελείται από μια πλειάδα ανώνυμων, ιδιοτελών επικυρωτών.

Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι το Bitcoin ήταν δημιούργημα του βαθέως κράτους. Ίσως για να τεθούν τα θεμέλια για το CBDC ή τουλάχιστον για να παρέχουμε την αιτιολόγηση που ισχυρίζεται. Αν και το γεγονός ότι αυτή είναι μια «θεωρία συνωμοσίας» που τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης είναι  πρόθυμα να διασκεδάσουν  μπορεί να μας κάνει να κάνουμε μια παύση για σκέψη.

Όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι αυτή η συζήτηση, είναι παράπλευρη, επειδή δεν είναι το Bitcoin, ούτε οποιοδήποτε άλλο κρυπτοστοιχείο που έχει δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε DLT χωρίς άδεια, που απειλεί την ανθρώπινη ελευθερία. Τα προτεινόμενα μοντέλα CBDC σίγουρα το κάνουν.

CBDC και το τελος του διάσπασης του κυκλωματος ΔΝΤ

Οι κεντρικές τράπεζες είναι ιδιωτικές εταιρείες  όπως και οι εμπορικές τράπεζες.  Μας λένε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάποια σχέση με την κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι μύθος.

Σήμερα, χρησιμοποιούμε το "νόμισμα fiat" ως χρήμα. Οι εμπορικές τράπεζες δημιουργούν αυτά τα «χρήματα» από τον αέρα όταν δίνουν ένα δάνειο ( εκτίθεται εδώ ). Σε αντάλλαγμα για μια σύμβαση δανείου, η εμπορική τράπεζα δημιουργεί μια αντίστοιχη «τραπεζική κατάθεση» —από το τίποτα— στην οποία ο πελάτης μπορεί στη συνέχεια να έχει πρόσβαση ως νέα χρήματα. Αυτά τα χρήματα (νόμισμα fiat) υπάρχουν ως κατάθεση εμπορικής τράπεζας και μπορούν να ονομαστούν "ευρύ χρήμα".

Οι εμπορικές τράπεζες διατηρούν αποθεματικούς λογαριασμούς στις κεντρικές τράπεζες. Αυτά λειτουργούν χρησιμοποιώντας έναν διαφορετικό τύπο νομίσματος fiat που ονομάζεται «αποθεματικά κεντρικής τράπεζας» ή «βασικό χρήμα».

Δεν μπορούμε να ανταλλάξουμε «βασικά χρήματα», ούτε μπορούμε να ανταλλάξουμε «μη τραπεζικές» επιχειρήσεις. Μόνο οι εμπορικές και οι κεντρικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στο βασικό χρήμα. Αυτό δημιουργεί, αυτό που περιγράφει ο John Titus —στο εξαιρετικό του  Best Evidence Channel— ως το  split-monetar κύκλωμα .

Πριν από  την ψευδοπανδημία , θεωρητικά, το βασικό χρήμα δεν «διέρρεε» στο ευρύ κύκλωμα χρήματος. Αντίθετα, η αύξηση των «αποθεματικών» των εμπορικών τραπεζών υποτίθεται ότι τις ενθάρρυνε να δανείσουν περισσότερα και, κατά συνέπεια, να αυξήσουν την οικονομική δραστηριότητα μέσω κάποιου αόριστου μηχανισμού που  ονομάζεται «ερέθισμα»  .

Μετά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ το 2008, το οποίο προκλήθηκε από την άχρηστη κερδοσκοπία των εμπορικών τραπεζών για άχρηστα χρηματοοικονομικά παράγωγα, οι κεντρικές τράπεζες «διάσωσαν» τις χρεοκοπημένες εμπορικές τράπεζες αγοράζοντας τα άχρηστα περιουσιακά τους στοιχεία (τίτλους) με βασικό χρήμα. Το νέο βασικό χρήμα, που δημιουργήθηκε επίσης από το τίποτα, παρέμεινε προσβάσιμο μόνο στις εμπορικές τράπεζες. Το νέο χρήμα βάσης δεν δημιούργησε άμεσα νέο ευρύ χρήμα.

Όλα αυτά άλλαξαν, χάρη σε ένα σχέδιο που παρουσίασε στις κεντρικές τράπεζες η  παγκόσμια επενδυτική εταιρεία BlackRock . Στα τέλη του 2019, οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 ενέκριναν την προτεινόμενη νομισματική στρατηγική «going-direct» της BlackRock  .

Η BlackRock είπε ότι οι νομισματικές συνθήκες που επικράτησαν ως αποτέλεσμα των διασώσεων των τραπεζών είχαν αφήσει το Διεθνές Νομισματικό και Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (ΔΝΤ) «να εξαλειφθεί». Ως εκ τούτου, η BlackRock πρότεινε ότι θα χρειαζόταν μια νέα προσέγγιση στην επόμενη ύφεση εάν προκύψουν «ασυνήθιστες περιστάσεις».

Αυτές οι περιστάσεις θα δικαιολογούσαν «μη συμβατική νομισματική πολιτική και άνευ προηγουμένου συντονισμό πολιτικής». Η BlackRock είπε:

Η απευθείας μετάβαση σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκει τρόπους να φέρει χρήματα από την κεντρική τράπεζα απευθείας στα χέρια των καταναλωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Συμπτωματικά, μόλις δύο μήνες αργότερα, οι ακριβείς «ασυνήθιστες περιστάσεις», που προσδιορίζονται από την BlackRock, προέκυψαν ως υποτιθέμενη συνέπεια της ψευδοπανδημίας. Το σχέδιο «going direct» εφαρμόστηκε.

Αντί να χρησιμοποιούν το «χρήμα βάσης» για να αγοράζουν άχρηστα περιουσιακά στοιχεία αποκλειστικά από εμπορικές τράπεζες, οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποίησαν το βασικό χρήμα για να δημιουργήσουν καταθέσεις «μεγάλου χρήματος» σε εμπορικές τράπεζες. Οι εμπορικές τράπεζες ενήργησαν ως παθητικοί μεσάζοντες, επιτρέποντας ουσιαστικά στις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία από μη τράπεζες. Αυτές οι μη τραπεζικές ιδιωτικές εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν τα ομόλογά τους και άλλους τίτλους τους απευθείας στις κεντρικές τράπεζες επειδή δεν μπορούν να συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας το βασικό χρήμα της κεντρικής τράπεζας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξηγεί πώς ανέπτυξαν  το σχέδιο «going direct» της BlackRock :

Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19 ήταν η ταχεία και διαρκής ανάπτυξη των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων [ευρείας χρήσεως]. [. . .] Όταν η Federal Reserve αγοράζει τίτλους από έναν μη τραπεζικό πωλητή, δημιουργεί νέες τραπεζικές καταθέσεις με πίστωση του αποθεματικού λογαριασμού του ιδρύματος θεματοφύλακα [χρήμα βάσης] στον οποίο έχει λογαριασμό ο μη τραπεζικός πωλητής και, στη συνέχεια, το ίδρυμα θεματοφύλακα πιστώνει την κατάθεση [ευρεία χρήματα] λογαριασμός του μη τραπεζικού πωλητή.

Αυτή η διαδικασία των κεντρικών τραπεζών να εκδίδουν «νόμισμα» που στη συνέχεια βρίσκει τον δρόμο του απευθείας σε ιδιωτικά χέρια θα βρει την τελική έκφρασή της μέσω της CBDC. Ο μετασχηματισμός του IMFS, που προτείνεται από το σχέδιο «going direct» της BlackRock, λειτούργησε ουσιαστικά ως πρόδρομος για το προτεινόμενο IMFS που βασίζεται στο CBDC.

ΟΙ «ΒΑΣΙΚΕΣ» ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ CBDC

Το CBDC θα «εκδίδεται» μόνο από τις κεντρικές τράπεζες. Όλα τα CBDC είναι "βασικά χρήματα". Θα τερματίσει το παραδοσιακό νομισματικό σύστημα διάσπασης κυκλώματος, αν και οι υποστηρικτές του CBDC θέλουν να προσποιούνται ότι δεν θα το κάνει, ισχυριζόμενοι ότι το «τραπεζικό σύστημα δύο επιπέδων» θα συνεχιστεί.

Αυτό είναι ανοησία. Το νέο σύστημα CBDC «δύο επιπέδων» δεν μοιάζει σε τίποτα με τον πιο μακρινό προκάτοχό του και πολύ περισσότερο σαν «κατευθείαν».

Η CBDC δυνητικά αποκόπτει τις εμπορικές τράπεζες από την απάτη «δημιουργώντας χρήματα από το τίποτα». Η ανάγκη για κάποια αμοιβή μεταξύ της κεντρικής και των εμπορικών τραπεζών τονίστηκε σε πρόσφατη  έκθεση της McKinsey & Company :

Η επιτυχημένη έναρξη ενός CBDC που περιλαμβάνει άμεσους λογαριασμούς καταναλωτών και επιχειρήσεων θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μερίδιο καταθέσεων που τηρούνται επί του παρόντος σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών και θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο ανταγωνιστικό μέτωπο για τους παρόχους λύσεων πληρωμών.

Ο McKinsey σημείωσε επίσης ότι για να είναι επιτυχημένο το CBDC, θα πρέπει να υιοθετηθεί ευρέως:

Τελικά, η επιτυχία των εκδόσεων CBDC θα μετρηθεί με την υιοθέτηση των χρηστών, η οποία με τη σειρά της θα συνδέεται με την αποδοχή των ψηφιακών νομισμάτων ως τρόπου πληρωμής με μια πρόταση αξίας που βελτιώνει τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις. [. . .] Για να είναι επιτυχείς, τα CBDC θα πρέπει να αποκτήσουν ουσιαστική χρήση, αντικαθιστώντας εν μέρει άλλα μέσα πληρωμής και αποθήκευσης αξίας.

Σύμφωνα με τη McKinsey, ένα ακμάζον CBDC θα πρέπει να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα «μέσα πληρωμής». Για να επιτευχθεί αυτό, οι ιδιωτικοί «πάροχοι λύσεων πληρωμής» θα πρέπει να είναι ενσωματωμένοι. Έτσι, εάν πρόκειται να υποστηρίξουν τη μετατόπιση του «ουσιώδους μεριδίου τους στις καταθέσεις», οι εμπορικές τράπεζες χρειάζονται ένα κίνητρο.

Όποιο μοντέλο κι αν υιοθετήσει τελικά η CBDC, εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την εμπορική αντίσταση από τις «υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις», η λεγόμενη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με τις εμπορικές τράπεζες είναι απαραίτητη. Αν και, καθώς οι κεντρικές τράπεζες  είναι επίσης ιδιωτικές εταιρείες , ίσως η «εταιρική-ιδιωτική συνεργασία» θα ήταν πιο κατάλληλη.

Πολιτεία McKinsey:

Οι εμπορικές τράπεζες πιθανότατα θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε μεγάλης κλίμακας διάθεση CBDC, δεδομένων των δυνατοτήτων και της γνώσης τους για τις ανάγκες και τις συνήθειες των πελατών. Οι εμπορικές τράπεζες έχουν τις βαθύτερες δυνατότητες στην ενσωμάτωση πελατών [υιοθέτηση συστημάτων πληρωμών CBDC] [. . .] επομένως φαίνεται πιθανό ότι η επιτυχία ενός μοντέλου CBDC θα εξαρτηθεί από μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) μεταξύ εμπορικών και κεντρικών τραπεζών.

Η Accenture, η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων πληροφορικής που είναι ιδρυτικό μέλος της  παγκόσμιας συνεργασίας για την ψηφιακή ταυτότητα της ID2020 Alliance  , συμφωνεί με τη McKinsey.

Η Accenture δηλώνει :

Μην κάνετε λάθος: οι εμπορικές τράπεζες έχουν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο και μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουν την πορεία της CBDC στην ίδρυσή της. [. . .] Το CBDC αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από αυτόν των άλλων συστημάτων πληρωμών. [. . .] Στις ΗΠΑ τουλάχιστον, ο σχεδιασμός ενός CBDC πιθανότατα θα περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα και με το τραπεζικό σύστημα δύο επιπέδων να παραμένει σε ισχύ, οι εμπορικές τράπεζες πρέπει τώρα να προχωρήσουν και να χαράξουν μια πορεία προς τα εμπρός.





ΠΟΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ CBDC;

Δημιουργώντας τη νέα έννοια του «χονδρικού CBDC», η πλάνη δύο επιπέδων μπορεί να διατηρηθεί από όσους πιστεύουν ότι αυτό έχει σημασία. Παρ 'όλα αυτά, είναι αλήθεια ότι ένα CBDC χονδρικής δεν θα υποκαθιστούσε απαραίτητα το ευρύ χρήμα.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) —η κεντρική τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες— προσφέρει έναν ορισμό της παραλλαγής CBDC χονδρικής :

Τα CBDC χονδρικής προορίζονται για χρήση από ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βασίζονται στην τρέχουσα δομή δύο επιπέδων, η οποία τοποθετεί την κεντρική τράπεζα στα θεμέλια του συστήματος πληρωμών, ενώ αναθέτει δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν πελάτες σε PSP [παρόχους υπηρεσιών πληρωμών εκτός τραπεζών]. Η κεντρική τράπεζα χορηγεί λογαριασμούς σε εμπορικές τράπεζες και άλλους PSP και οι εγχώριες πληρωμές διακανονίζονται στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας. [. . .] Τα CBDC χονδρικής και τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Το χονδρικό CBDC έχει κάποιες μικρές ομοιότητες με το τρέχον αποθεματικό σύστημα κεντρικής τράπεζας, αλλά, ανάλογα με την πρόσθετη λειτουργικότητα του σχεδιασμού του CBDC, αυξάνει την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να ελέγχει όλες τις επενδύσεις και τις επακόλουθες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο.

Το BIS συνεχίζει:

[. . .] μια πιο εκτεταμένη καινοτομία είναι η εισαγωγή CBDC λιανικής. Τα CBDC λιανικής τροποποιούν το συμβατικό νομισματικό σύστημα δύο επιπέδων, καθώς καθιστούν το ψηφιακό χρήμα της κεντρικής τράπεζας διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, όπως τα μετρητά είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό ως άμεση απαίτηση από την κεντρική τράπεζα. [. . .] Ένα CBDC λιανικής είναι παρόμοιο με μια ψηφιακή μορφή μετρητών[.] [. . .] Τα CBDC λιανικής διατίθενται σε δύο παραλλαγές. Μια επιλογή δημιουργεί ένα σχέδιο που μοιάζει με μετρητά, επιτρέποντας τη λεγόμενη πρόσβαση βάσει διακριτικών και την ανωνυμία στις πληρωμές. Αυτή η επιλογή θα έδινε σε μεμονωμένους χρήστες πρόσβαση στο CBDC με βάση μια ψηφιακή υπογραφή που μοιάζει με κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία ιδιωτικού-δημόσιου κλειδιού, χωρίς να απαιτείται προσωπική αναγνώριση. Η άλλη προσέγγιση βασίζεται στην επαλήθευση της ταυτότητας των χρηστών ("πρόσβαση βάσει λογαριασμού") και θα βασίζεται σε ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας.

Είναι το "CBDC λιανικής" που επεκτείνει την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας και της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά κάθε πτυχή της ζωής μας. Το λιανικό CBDC είναι το απόλυτο εφιαλτικό σενάριο για εμάς ως μεμονωμένους «πολίτες».

Ενώ η BIS περιγράφει τη βασική έννοια του λιανικού CBDC, έχει παραπλανήσει πλήρως το κοινό. Η πρόταση ότι η λιανική CBDC είναι η «απαίτηση των χρηστών στην κεντρική τράπεζα» ακούγεται πολύ καλύτερα από το να αναγνωρίσουμε ότι η CBDC είναι υποχρέωση  της  κεντρικής τράπεζας. Δηλαδή, η κεντρική τράπεζα «κατέχει» πάντα το CBDC.

Είναι μια υποχρέωση την οποία, όπως θα δούμε, η κεντρική τράπεζα συμφωνεί να πληρώσει εάν πληρούνται οι προβλεπόμενοι όροι της «έξυπνης σύμβασης». Ένα CBDC λιανικής είναι στην πραγματικότητα η «απαίτηση» της κεντρικής τράπεζας για οτιδήποτε υπάρχει στο «πορτοφόλι» σας CBDC.

Ο ισχυρισμός της BIS, ότι το CBDC είναι «παρόμοιο με μια ψηφιακή μορφή μετρητών», είναι ψέμα. Το CBDC δεν είναι τίποτα σαν «μετρητά», εκτός από την πιο απομακρυσμένη έννοια.

Και τα μετρητά, όπως καταλαβαίνουμε, και το CBDC είναι υποχρεώσεις της κεντρικής τράπεζας, αλλά η σύγκριση τελειώνει εκεί. Η κεντρική τράπεζα ή οι «εταίροι» της εμπορικής τράπεζας δεν μπορούν να παρακολουθούν πού ανταλλάσσουμε μετρητά ούτε να ελέγχουν τι αγοράζουμε με αυτήν. Το CBDC θα τους εξουσιοδοτήσει να κάνουν και τα δύο.

Προς το παρόν, η δαπάνη μετρητών σε ένα περιβάλλον λιανικής —χωρίς βιομετρική παρακολούθηση, όπως κάμερες αναγνώρισης προσώπου— είναι αυτόματα ανώνυμα. Ενώ το CBDC λιανικής «προσβάσεως βάσει διακριτικών» θα μπορούσε θεωρητικά να διατηρήσει την ανωνυμία μας, αυτό είναι άσχετο επειδή όλοι μας δεσμευόμαστε σε ένα σχέδιο λιανικής CBDC που «έχει τις ρίζες του σε ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας».

Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου —η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE)— δημοσίευσε πρόσφατα τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές για το CBDC της, το οποίο αποκαλεί παραπλανητικά Ψηφιακή Λίρα. Η ΤτΕ αναφέρει κατηγορηματικά:

Το CBDC δεν θα ήταν ανώνυμο, επειδή απαιτείται η δυνατότητα αναγνώρισης και επαλήθευσης των χρηστών για την πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος και την εκπλήρωση των ισχυουσών νομικών και κανονιστικών υποχρεώσεων. [. . .] Θα γίνονται δεκτά διαφορετικά επίπεδα αναγνώρισης για να διασφαλιστεί ότι το CBDC είναι διαθέσιμο για όλους. [. . . ] Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούν τις προτιμήσεις απορρήτου τους για να ταιριάζουν στις ανάγκες απορρήτου τους εντός των παραμέτρων που ορίζει ο νόμος, η Τράπεζα και η Κυβέρνηση. Η βελτιωμένη λειτουργία απορρήτου θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να εξασφαλίζουν μεγαλύτερα οφέλη από την κοινή χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Και πάλι, είναι επιτακτική ανάγκη να εκτιμήσουμε ότι το CBDC δεν μοιάζει με μετρητά. Τα μετρητά μπορεί να προτιμώνται από τους «εγκληματίες», αλλά προτιμώνται ευρύτερα από άτομα που δεν θέλουν να μοιράζονται όλα τα προσωπικά τους δεδομένα απλώς και μόνο για να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα ή να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες.

Η ψηφιακή λίρα θα τερματίσει αυτή τη δυνατότητα για τους Βρετανούς. Ακριβώς όπως τα CBDC σε κάθε άλλη χώρα θα το τερματίσουν για τους πληθυσμούς τους.

Το μοντέλο BoE δεν υποθέτει καμία πιθανή οδό διαφυγής. Ακόμη και για εκείνους που δεν μπορούν να παρουσιάσουν εγκεκριμένα «χαρτιά» κατά παραγγελία, θα επιβληθούν «διαφορετικά επίπεδα αναγνώρισης» για να διασφαλιστεί ότι το πλέγμα ελέγχου CBDC είναι «για όλους». Η ΤτΕ, η εκτελεστική εξουσία και το δικαστικό σώμα σχηματίζουν μια εταιρική σχέση που θα καθορίσει τις αποδεκτές «παραμέτρους» των «προτιμήσεων απορρήτου» της ΤτΕ και όχι των χρηστών.

Όσο περισσότερα προσωπικά δεδομένα ταυτοποίησης μοιράζεστε με την BoE και τους κρατικούς εταίρους της, τόσο πιο γλυκιά θα είναι η επιτρεπόμενη χρήση του CBDC. Όλα εξαρτώνται από την προθυμία σας να συμμορφωθείτε. Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείτε να λειτουργήσετε ως πολίτης και να διασφαλίσετε ότι θα αποκλείεστε ουσιαστικά από την επικρατούσα κοινωνία.

Αν απλώς παραδεχθούμε την ανάπτυξη του CBDC, η έννοια του ελεύθερου ανθρώπου θα είναι μακρινή μνήμη. Μόνο οι πρώτες δύο γενιές μετά το CBDC θα έχουν οποιαδήποτε εκτίμηση για αυτό που συνέβη. Αν δεν το αντιμετωπίσουν, η μελλοντική σκλαβιά της ανθρωπότητας CBDC θα είναι αναπόφευκτη.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν υπερβολή, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι. Είναι ο δικτατορικός εφιάλτης του λιανικού CBDC που θα εξερευνήσουμε στο μέρος 2, μαζί με τα απλά βήματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι ο εφιάλτης του CBDC δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου