Ο Π.Ο.Υ μιλά ανοιχτά για ανάγκη «Περιορισμού των προσωπικών ελευθεριών» και επέκτασης των εξουσιών του σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Έτοιμη η επόμενη υγειονομική φυλακή... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο Π.Ο.Υ μιλά ανοιχτά για ανάγκη «Περιορισμού των προσωπικών ελευθεριών» και επέκτασης των εξουσιών του σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Έτοιμη η επόμενη υγειονομική φυλακή...

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκτά υπερεξουσίες και η νέα «Παγκόσμια Συνθήκη Αντιμετώπισης Πανδημιών» είναι απλώς τρομακτική...Στην Ελλ...

 






Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκτά υπερεξουσίες και η νέα «Παγκόσμια Συνθήκη Αντιμετώπισης Πανδημιών» είναι απλώς τρομακτική...Στην Ελλάδα ήδη μας προετοιμάζουν οι «ειδικοί λαγοί» για την επόμενη πιο θανατηφόρο πανδημία...που έρχεται!


Η Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ρητά και κατηγορηματικά την ανάγκη «Περιορισμού των προσωπικών ελευθεριών» και επέκτασης των εξουσιών έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

 

Πηγή: Children’s Health Defense

Γράφει ο Μιχαήλ Νεβραδάκης, Ph.D

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ολοκλήρωσε στα τέλη Μαΐου 2023 την 76η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας χωρίς να επικυρώσει τη νέα συνθήκη πανδημίας ή τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας, αλλά τα μέλη του απηύθυναν νέες εκκλήσεις για «περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών» σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Ωστόσο, οι συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 21-30 Μαΐου στη Γενεύη της Ελβετίας, περιελάμβαναν ανακοινώσεις για νέους φορείς του ΠΟΥ που δημιουργήθηκαν για να ανταποκριθούν σε απειλές πανδημίας και νέες εκκλήσεις για «περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Οι συναντήσεις περιελάμβαναν επίσης την κυκλοφορία του νέου «κειμένου του προεδρείου» της συνθήκης για την πανδημία, με ημερομηνία 22 Μαΐου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus προέτρεψε τα κράτη μέλη να καταλήξουν σε συμφωνία και για τα δύο, μέσα έως το 2024.

Η δυστοπική Συνθήκη για τη νέα πανδημία

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος James Roguski, ο οποίος έχει παρακολουθήσει εκτενώς τη συνθήκη για την πανδημία και τις διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας περιέγραψε την Παγκόσμια Συνέλευση ως «μια μεγάλη θεατρική παράσταση».

Ο Ρογκούσκι είπε ότι ήταν πάντα το σχέδιο του ΠΟΥ να μην επικυρώσει τη συνθήκη και τις τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΠΟΥ, παρά τις προειδοποιήσεις για το αντίθετο από ορισμένους αναλυτές τους οποίους κατηγόρησε για «φοβισμό». Ήταν «πάντα το πρόγραμμά τους… έλεγαν όλη την ώρα ότι θα γυρίσουν για το 2024», είπε.

Νέα Παγκόσμια συνθήκη διαχείρισης πανδημιών «δυστοπική ως προς το εύρος και την εξυπνάδα της»

Το «κείμενο του προεδρείου» της συνθήκης για την πανδημία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Συνέλευση του ΠΟΥ. Με 42 σελίδες, είναι πιο σύντομο από τα προηγούμενα προσχέδια που ξεπέρναγαν τις 200 και φαίνεται να έχει παγιώσει πολλές προηγούμενες προτάσεις που υποβλήθηκαν από τα διαπραγματευόμενα μέρη.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο που παρήγαγε ο Roguski , περιέγραψε το νέο κείμενο ως «καλά νέα, καθώς φαίνεται ότι ο ΠΟΥ αποκάλυψε επιτέλους το αληθινό του σχέδιο» — αλλά και «κακά νέα, καθώς είναι απολύτως δυστοπικό ως προς το εύρος και την εξυπνάδα του.»


Τα κράτη μέλη θα συζητήσουν το κείμενο του προεδρείου στις αρχές Ιουνίου αλλά παραμένει ασαφές εάν αυτό «θα αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης».

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο « Στρογγυλό τραπέζι της Παρασκευής » του CHD.TV , η Δρ. Meryl Nass, παθολόγος, επιδημιολόγος βιολογικού πολέμου και μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής για την άμυνα της υγείας των παιδιών , είπε ότι ο ΠΟΥ αποκαλεί τώρα τη συνθήκη για την πανδημία και τις τροπολογίες του IHR «μέσα», ίσως «Επειδή η συνθήκη φαίνεται ότι πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία και προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να το παρακάμψουν».

Στην ίδια εκπομπή, οι Nass και Roguski είπαν ότι οι νέες τροποποιήσεις του IHR είναι «ένα εντελώς νέο έγγραφο». Γράφοντας στο Substack , ο Roguski διερωτήθηκε γιατί δεν ήταν διαθέσιμη «μια ενημερωμένη έκδοση των 307 προτεινόμενων τροποποιήσεων στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας».

Ο Roguski δήλωσε μεταξύ άλλων στο The Defender:

«Πραγματικά δεν μιλούσαν πολύ. Δεν μπορώ να βρω καμία έκδοση 2.0 μιας επεξεργασμένης έκδοσης των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν έχουν δημοσιεύσει τίποτα. Και έτσι, οι τροπολογίες που υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο κρατήθηκαν μυστικές μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και αυτή είναι ακόμα η μόνη εκδοχή που έχουμε».

Στην ανάλυσή του για το κείμενο του προεδρείου, ο Roguski αποκάλυψε ότι το άρθρο 33 στερεί από τις χώρες την εξαίρεση από τα εγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΠΟΥ, ακόμη κι αν καταψήφισαν μια συγκεκριμένη τροπολογία.

Επίσης αναφέρθηκε στο άρθρο 22, το οποίο ζητά τη σύσταση «Επιτροπής Εφαρμογής και Συμμόρφωσης» για «παρακολούθηση της συμμόρφωσης» με το κείμενο.

Σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο 2023 το ιατρικό περιοδικό «The Lancet» ζήτησε ένα παρόμοιο σύστημα παρακολούθησης.

Ο Roguski επεσήμανε ότι το κείμενο του προεδρείου περιέχει επίσης προτάσεις για την αναγνώριση της προσέγγισης One Health (άρθρο 5), την κατάργηση δηλαδή των όρων δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης επ’ ωφελεία της Big Pharma (άρθρο 9) και μια ποικιλία ορισμών για έννοιες που περιλαμβάνουν «παθογόνο με πανδημικό δυναμικό» και «infodemic» (άρθρο 1).

Το κείμενο προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας νέας και ξεχωριστής «Διάσκεψης των Μερών» (COP) που, σύμφωνα με τον Roguski, «θα εξουσιοδοτηθεί να επιβάλλει ''πρωτόκολλα'' στο μέλλον χωρίς την επίβλεψη Νομοθετικών Σωμάτων και Κοινοβουλίων».

«Αυτή η γραφειοκρατική διάσκεψη των μερών θα περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και των εξειδικευμένων οργανισμών τους, καθώς και εκπροσώπους οποιουδήποτε φορέα ή οργανισμού, κυβερνητικού ή μη, ιδιωτικού ή δημόσιου που θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος της διάσκεψης.

Οι εργασίες της διάσκεψης των μερών θα διεξαχθούν από τρεις επιτροπές και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων (άρθρα 23-25) για την παροχή επιστημονικών συμβουλών και θα εξουσιοδοτηθεί να προσθέσει πρωτόκολλα στη συμφωνία μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του κοινού με καμία απολύτως δυνατότητα απόρριψης.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει μια καθολική κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για την υγεία.

Απαιτεί τον προγραμματισμό ασκήσεων προσομοίωσης και θα πυροδοτήσει μια μαζική επέκταση του βιομηχανικού συγκροτήματος στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης», σημείωσε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Μιλώντας στο CHD.TV, ο Roguski συνέκρινε τα προτεινόμενα κείμενα του ΠΟΥ με τη Σύμβαση Πλαίσιο του 2003 για τον Έλεγχο του Καπνού, μια από τις δύο μόνο νομικά δεσμευτικές συνθήκες που έχει επικυρώσει ο ΠΟΥ από την ίδρυσή του το 1948.

Στο Substack του, ο Roguski έγραψε ότι αυτό το πλαίσιο «επιδιώκει να επιτρέψει στα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε ένα σχετικά ασαφές έγγραφο τώρα, που θα εξουσιοδοτούσε και θα εξουσιοδοτούσε άγνωστους γραφειοκράτες να λαμβάνουν νομικά δεσμευτικές αποφάσεις κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν αυτές οι αποφάσεις θα μπορούν να είναι κρυμμένες από το ευρύ κοινό».

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο WHA , ο Tedros επαίνεσε το πλαίσιο του 2003.

Σημειώνοντας ότι πολλά άρθρα στο κείμενο του προεδρείου περιέχουν διάφορες «επιλογές» που θα μπορούσαν να επιλεγούν ή να απορριφθούν, ο Roguski έγραψε ότι αυτό «φαίνεται να δείχνει ότι τα κράτη μέλη απέχουν πολύ από τη συμφωνία».

Ξεχωριστά, ο Roguski είπε στον Defender ότι ορισμένοι εκπρόσωποι στο WHA εξέφρασαν «δυσθυμία» που δεν έλαβαν ενημερωμένες εκδόσεις είτε του κειμένου του προεδρείου είτε των τροπολογιών του IHR.

«Ειλικρινά, είναι ένα χάος», πρόσθεσε ο Roguski. «Μαλώνουν μεταξύ τους και από όσο ξέρω, δεν έχει γίνει ψηφοφορία για τίποτα».

Σύμφωνα με τους Φάκελους Υγείας της Γενεύης , «οι χώρες ανέφεραν επίσης ότι ήθελαν μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαπραγματευτικών διαδικασιών των τροποποιήσεων του ΔΚΥ και της Πανδημικής Συμφωνίας».

Σύμφωνα με το Stand for Health Freedom , ο συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας που εκπόνησε τις προτεινόμενες τροπολογίες του ΔΥΑ «εξέφρασε μερικές φορές ότι το IHR έχει ήδη ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει μια πανδημία. το μόνο ζήτημα ήταν η συμμόρφωση», οδηγώντας σε μια πιθανή ερμηνεία ότι οι τροποποιήσεις του ΔΥΑ μπορεί να θεωρηθούν περιττές.

Ο Δρ. David Bell , γιατρός δημόσιας υγείας και σύμβουλος βιοτεχνολογίας και πρώην διευθυντής παγκόσμιων τεχνολογιών υγείας στο Intellectual Ventures Global Good Fund, περιέγραψε αυτή την έλλειψη συναίνεσης ως θετική.

«Το θετικό είναι ότι ολόκληρη η αφήγηση βασίζεται σε προφανή χοντρά ψέματα», είπε ο Μπελ, καθώς «οι πραγματικές πανδημίες δεν είναι συνηθισμένες», προσθέτοντας ότι «τα σπίτια που είναι χτισμένα στην άμμο δεν διαρκούν τόσο καλά όταν τα πράγματα γίνονται θυελλώδη».

Τα μέλη ζητούν «να δοθεί προτεραιότητα σε ενέργειες που ενδέχεται να περιορίσουν τις ατομικές ελευθερίες»

Μία από τις πιο ανατριχιαστικές πτυχές του κειμένου του νέου προεδρείου είναι το άρθρο 18, σχετικά με την «Επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση του κοινού», σύμφωνα με τον Roguski , ο οποίος είπε ότι το άρθρο «θα εξουσιοδοτούσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αντιμετωπίσει την ψευδή, παραπλανητική, παραπληροφόρηση ή παραπληροφόρηση».

Το κείμενο του άρθρου 18 αναφέρει:

«Τα Μέρη θα ενισχύσουν τον αλφαβητισμό της επιστήμης, της δημόσιας υγείας και της πανδημίας στον πληθυσμό, καθώς και την πρόσβαση σε πληροφορίες για τις πανδημίες, τις επιπτώσεις και τους οδηγούς τους, την καταπολέμηση της πληροφορικής και την αντιμετώπιση της ψευδούς, παραπλανητικής, παραπληροφόρησης ή παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης διεθνών συνεργασία."

Το άρθρο 18 ζητά «τακτική προσέγγιση της κοινότητας, κοινωνική ακρόαση και περιοδική ανάλυση και διαβουλεύσεις με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης», «αποτελεσματικά μέτρα για την αύξηση της ψηφιακής παιδείας στον τομέα της υγείας στο κοινό και στον τομέα της υγείας» και «έρευνα … σε παράγοντες που εμποδίζουν την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας και των κοινωνικών μέτρων σε μια πανδημία».

Σύμφωνα με τον Nass , το άρθρο 18 δείχνει ότι «Ο ΠΟΥ είναι ενσωματωμένος στο βιομηχανικό συγκρότημα προπαγάνδας λογοκρισίας ».

Ωστόσο, οι νέοι περιορισμοί που απορρέουν από τη συνθήκη για την πανδημία ή/και τις τροποποιήσεις του ΔΚΥ ενδέχεται να μην περιορίζονται μόνο στον λόγο. Ο Δρ. Abdulla Assiri , συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΠΟΥ για Τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας και αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός της Σαουδικής Αραβίας για την προληπτική υγεία, δήλωσε στο WHA:

«Η εφαρμογή του τροποποιημένου ΔΚΥ θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ανιχνεύουν, να προλαμβάνουν και να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και να μειώνουν την πιθανότητα πανδημιών.

«Ο κόσμος, ωστόσο, απαιτεί διαφορετικού επιπέδου νομικές εντολές, όπως η Συνθήκη για την Πανδημία, για να πλοηγηθεί μέσα από μια συγκεκριμένη πανδημία, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, και θα δώσει προτεραιότητα σε ενέργειες που ενδέχεται να περιορίσουν τις ατομικές ελευθερίες, την εντολή και την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων, και πόρους».

Παρατηρώντας αυτό στο CHD.tv, ο Roguski πρότεινε ότι ο Assiri «πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση του συμπροέδρου επειδή δείχνει έλλειψη σεβασμού για την αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες». Ο Roguski είπε στο The Defender, «Ίσως είναι έτσι στη Σαουδική Αραβία… αλλά αυτό είναι εντελώς αβάσιμο».

Ο Bell, σχολιάζοντας επίσης τη δήλωση του Assiri, είπε στον Defender:

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία δεν μιλούν πλέον, επομένως όσοι εκτελούν αυτήν την ατζέντα είναι σαφώς πολύ σίγουροι για την κυριαρχία τους στα μέσα ενημέρωσης και την αφήγηση γενικά.

«Ο συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το ΔΚΥ μπορεί να μιλήσει δημόσια για την ανάγκη να αφαιρεθεί η βασική ελευθερία των ατόμων παγκοσμίως, όταν μια ομάδα ανθρώπων στη Γενεύη, με χορηγία επενδυτών Pharma και Pharma, και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από έναν αριθμό ολοκληρωτικά καθεστώτα και στρατιωτικές δικτατορίες, θα ήθελαν».

Τα μέλη του WHA ενέκριναν ένα « ψήφισμα για τις επιστήμες συμπεριφοράς για καλύτερη υγεία », με χορηγία της Μαλαισίας, το οποίο προτρέπει τα κράτη μέλη να «αναγνωρίσουν το ρόλο της επιστήμης συμπεριφοράς στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων για την υγεία» και «να εντοπίσουν ευκαιρίες για αυξημένη χρήση».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ψήφιση αυτού του ψηφίσματος αντικατοπτρίζει «ευρεία συναίνεση ως προς την ανάγκη για ενσωμάτωση συστηματικά συμπεριφοριστικής θεωρίας, μεθόδων και προσεγγίσεων σε θέματα υγείας και λειτουργίες δημόσιας υγείας».

Ένα δόγμα της θεωρίας της συμπεριφορικής επιστήμης είναι η έννοια της « ώθησης », που περιγράφεται ως μια τεχνοκρατική λύση για δύσκολα ζητήματα πολιτικής που περιλαμβάνουν μια αντιληπτή ανάγκη να ενθαρρυνθούν, με «εθελοντικό τρόπο», πολιτικές ή μέτρα που διαφορετικά δεν θα ήταν δημοφιλή και η οποία ήταν ευρέως χρησιμοποιούνται για την αύξηση της συμμόρφωσης με τα αντίμετρα για τον COVID-19 .

Ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ θα μπορούσαν να αποκτήσουν νέες εξουσίες «έκτακτης ανάγκης». 

Απευθυνόμενος στο WHA στις 22 Μαΐου, ο Tedros σημείωσε αρκετές νέες και πρόσφατες πρωτοβουλίες του ΠΟΥ.

Αυτά περιλαμβάνουν το Ταμείο Πανδημίας που ξεκίνησε με την Παγκόσμια Τράπεζα , την Παγκόσμια Ανασκόπηση Υγείας και Ετοιμότητας για «ενισχυμένη λογοδοσία», τον Κόμβο ΠΟΥ για Πανδημική και Επιδημική Πληροφορία και το Διεθνές Δίκτυο Παρακολούθησης Παθογόνων για «ενισχυμένη επιτήρηση», το Παγκόσμιο Συμβούλιο Παρακολούθησης Ετοιμότητας για «βελτιωμένη παρακολούθησης» και του Global Health Emergency Corps» για «ένα ενισχυμένο εργατικό δυναμικό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

Για το τελευταίο σώμα, ο Tedros ευχαρίστησε συγκεκριμένα τον Γερμανό Ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας Karl Lauterbach και τον Chris Elias , πρόεδρο παγκόσμιας ανάπτυξης του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

Η επιτήρηση κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλά από αυτά τα ιδρύματα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην προτεινόμενη συνθήκη για την πανδημία και στις τροποποιήσεις του ΔΚΥ . Για παράδειγμα, ο Tedros επαίνεσε την ολοκλήρωση της beta έκδοσης του World Health Data Hub και ανέφερε την επικείμενη κυκλοφορία της δημόσιας πύλης DataDot.

Στις 20 Μαΐου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την έναρξη του Διεθνούς Δικτύου Παρακολούθησης Παθογόνων , με στόχο «να ανιχνεύσει και να ανταποκριθεί σε απειλές ασθενειών πριν γίνουν επιδημίες και πανδημίες και να βελτιστοποιήσει τη συνήθη επιτήρηση ασθενειών».

Θα συνεργαστεί με το Κέντρο Πληροφοριών Πανδημίας και Επιδημίας του ΠΟΥ, που ξεκίνησε το 2021 «ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19, η οποία κατέδειξε αδυναμίες σε όλο τον κόσμο στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες εντοπίζουν, παρακολουθούν και διαχειρίζονται απειλές για τη δημόσια υγεία» προκειμένου να «συγκεντρωθούν και αναλύστε δεδομένα για έγκαιρη προειδοποίηση επιτήρησης.»

Στις 19 Μαΐου, ο Tedros εξέδωσε μια έκθεση που προτείνει στα έθνη να δημιουργήσουν μια «παγκόσμια αρχιτεκτονική για την ετοιμότητα, την πρόληψη, την απόκριση και την ανθεκτικότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υγείας (HEPR),» ως απάντηση σε αυτό που περιέγραψε ως έλλειψη, από την πλευρά των επιμέρους χωρών, μια «παγκόσμια αρχιτεκτονική» για την ανταπόκριση σε «έκτακτες καταστάσεις για την υγεία», καθώς και στην πείνα, τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή, την οικολογική υποβάθμιση και τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Στις δηλώσεις του στις 22 Μαΐου, ο Τέντρος μίλησε επίσης στην επικείμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για την ετοιμότητα, την πρόληψη και την αντιμετώπιση πανδημίας (PPPR), που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, μετά από ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρυσι.

Ο Roguski είπε στο The Defender ότι το PPPR μπορεί να «εξουσιοδοτήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει θέση εξουσίας εάν υπάρχει κάποιο είδος έκτακτης ανάγκης». Ένας οδικός χάρτης για την υιοθέτηση μιας πολιτικής δήλωσης για το PPPR έως τον Σεπτέμβριο έχει εκπονηθεί από τον ΟΗΕ.

Όπως αναφέρεται από το The Geneva Health Files , «η Σύνοδος Υψηλού Επιπέδου τον Σεπτέμβριο θα είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το PPR σε αρχηγούς κρατών και κυβερνητικό επίπεδο». Ορισμένοι αναλυτές , ωστόσο, δηλώνουν ότι η καθιέρωση PPR δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αναθεώρηση του καταστατικού του ΠΟΥ.

Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης συμπεριλήφθηκαν σε ένα έγγραφο του ΟΗΕ τον Μάρτιο, «Ενίσχυση της Διεθνούς Απόκρισης σε Πολύπλοκα Παγκόσμια Σοκ — Μια Πλατφόρμα Έκτακτης Ανάγκης», το οποίο ανέφερε ότι «η ενισχυμένη διεθνής συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτούς τους κραδασμούς» και ότι « τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μόνος οργανισμός με την εμβέλεια και τη νομιμότητα να συνεδριάσει στο υψηλότερο επίπεδο και να κινητοποιήσει την παγκόσμια δράση».

Το έγγραφο καλεί τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να παραχωρήσει στον Γενικό Γραμματέα « μόνιμη εξουσία να συγκαλεί και να θέσει σε λειτουργία αυτόματα μια Πλατφόρμα Έκτακτης Ανάγκης σε περίπτωση μελλοντικού πολύπλοκου παγκόσμιου σοκ επαρκούς κλίμακας, σοβαρότητας και εμβέλειας».

Ο Nass, αναλύοντας το έγγραφο στο "Friday Roundtable" του CHD.tv την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι τέτοια "παγκόσμια σοκ" μπορεί να περιλαμβάνουν τομείς όπως το κλίμα, οι πανδημίες, ο βιολογικός πόλεμος, η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, η διαταραχή του κυβερνοχώρου, ένα "γεγονός στο διάστημα" και «Απρόβλεπτο συμβάν του μαύρου κύκνου ».

Ωστόσο, οι προτάσεις για το PPPR συνοδεύτηκαν από συστάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Πανδημική Ετοιμότητα και Αντίδραση για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Συμβουλίου Απειλών για την Υγεία , ενός ανεξάρτητου φορέα συντονισμού μεταξύ ΠΟΥ, ΟΗΕ, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων «ενδιαφερομένων».

Το Independent Panel δημοσίευσε μια έκθεση τον Μάιο με τίτλο «Ένας οδικός χάρτης για έναν κόσμο που προστατεύεται από απειλές πανδημίας», δηλώνοντας ότι «οι νέες απειλές πανδημίας είναι αναπόφευκτες, αλλά οι πανδημίες είναι μια πολιτική επιλογή». Ζητεί να εγκριθούν οι τροπολογίες του ΔΚΥ, ένας «ανεξάρτητος, καλά λειτουργικός και έγκυρος ΠΟΥ» και «ένα πολιτικό συμβούλιο υψηλού επιπέδου για τις απειλές πανδημίας».

Μιλώντας στο «Στρογγυλό τραπέζι της Παρασκευής», ο Nass παρατήρησε ότι το PPPR και άλλα πρόσφατα προτεινόμενα όργανα θα λειτουργούσαν σε επίπεδο ΟΗΕ αντί σε επίπεδο ΠΟΥ. Είπε ότι ενώ το PPPR προορίζεται να «συνεργαστεί» με τη συνθήκη για την πανδημία και τις τροπολογίες του IHR, «αν μια πτυχή του αποτύχει, τότε έχουν όλες αυτές τις εναλλακτικές λύσεις».

Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Γκέιτς εξέφρασε την υποστήριξή του για έναν τέτοιο μηχανισμό του ΟΗΕ ήδη από το 2015. Γράφοντας στο New England Journal of Medicine , πρότεινε ότι, «Μέσω των Ηνωμένων Εθνών, κάποιος παγκόσμιος θεσμός θα μπορούσε να εξουσιοδοτηθεί και να χρηματοδοτηθεί για να συντονίσει το σύστημα». βασισμένο σε «μαθήματα από την επιδημία Έμπολα».

Το Geneva Health Files ανέφερε επίσης ότι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας ιατρικών αντίμετρων του ΠΟΥ, του WHE (WHO World Health Emergency) Intelligence and Surveillance Systems Division και του WHO Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence, πραγματοποιήθηκαν στη φετινή WHA.

Σε παρατηρήσεις που μοιράστηκε με το The Defender σχετικά με αυτά τα νέα όργανα, ο Bell είπε ότι «η συγκέντρωση μέσω του ΠΟΥ είναι κακή πολιτική από ανίκανους ανθρώπους».

Αυτός πρόσθεσε:

«Η εμπειρία της δημόσιας υγείας μάς λέει ότι η αντιμετώπιση τέτοιων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν ή να θεραπεύονται είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιμηκυνθούν οι ζωές και να προαχθεί η βιώσιμη καλή υγεία. Αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά από άτομα που βρίσκονται στο έδαφος, με τοπική γνώση συμπεριφοράς, πολιτισμού και επιδημιολογίας ασθενειών.

«Αυτό περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των κοινοτήτων να διαχειρίζονται τη δική τους υγεία».



Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου