57 χρόνια από το στρατιωτικό κίνημα του 1967 (Video’s) - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

57 χρόνια από το στρατιωτικό κίνημα του 1967 (Video’s)

  «Πραξικόπημα» ή «Επανάσταση»; Βασική ευθύνη για την εκδήλωση του κινήματος της 21ης Απριλίου 1967 είχε η απόλυτη πολιτική παρακμή της χώρ...

 

«Πραξικόπημα» ή «Επανάσταση»; Βασική ευθύνη για την εκδήλωση του κινήματος της 21ης Απριλίου 1967 είχε η απόλυτη πολιτική παρακμή της χώρας που ξεκίνησε με τον «ανένδοτο» του Γεωργίου Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης της ΕΡΕ, η φυγή του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στο Παρίσι, τα Ιουλιανά, η "αποστασία" κατά την Ενωση Κέντρου, η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ κλπ κλπ.

 

Σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια, η κυβέρνηση της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ) με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο ανατρέπεται από της Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, με επικεφαλής μια ομάδα στρατιωτικών υπό την καθοδήγηση τριών εν ενεργεία αξιωματικών, του διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και των συνταγματαρχών Πυροβολικού Γεώργιου Παπαδόπουλου και Νικόλαου Μακαρέζου που τότε υπηρετούσαν στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), μετέπειτα Εθνική Πληροφοριών (ΕΥΠ).Αναμφισβήτος ηγέτης του κινήματος ήταν ο ήρωας του ελληνοϊταλικού πολέμου και του εμφυλίου (από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού) Γ.Παπαδόπουλος.

 

Οι κινηματίες αξιωματικοί του ελληνικού Στρατού βασίστηκαν στο επιτελικό σχέδιο «Προμηθέας» που αναφέρεται στην επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση εσωτερικού κίνδυνου για την ασφάλεια της χώρας.

 

Το κίνημα (ή "πραξικόπημα" ή "επανάσταση") ήταν αποκλειστικά ελληνικό δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη το ΝΑΤΟ το δε, σχέδιο «Προμηθέας» είχε συνταχθεί την δεκαετία του 1950 από την κυβέρνηση Καραμανλή.

 

Επίσης καμιά απολύτως εμπλοκή στην στρατιωτική ενέργεια της 21ης Απριλίου 1967 δεν είχε η τότε αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Λίντον Τζόνσον ενώ οι Αμερικανοί δεν γνώριζαν καν ποιοι είναι οι επικεφαλείς της συγκεκριμένης ενέργειας, γιατί περίμεναν πιθανή ανάλογη κίνηση από στρατηγούς με την έγκριση του τότε βασιλέα Κωνσταντίνου Β’.

 

Σε ότι αφορά τον τότε βασιλέα, είναι γεγονός ότι επίσης δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή στην ενέργεια αυτή, αφού αναγκάστηκε κάτω από την απώλεια ελέγχου του στρατεύματος και την αποφυγή άσκοπης αιματοχυσίας, να αποδεχτεί με μεγάλη δυσφορία το στρατιωτικό αυτό κίνημα, ορκίζοντας τους ως κυβέρνηση, με στόχο να κερδίσει χρόνο για την ανατροπή τους.

 

Μια ενέργεια ανατροπής, που όπως ανέφερε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος σε συνέντευξη του στον διευθυντή του περιοδικού «Νέα Πολιτική» Μελέτη Μελετόπουλο στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014, είχε αποφασίσει να την πραγματοποιήσει από τα πρώτα λεπτά που εκδηλώθηκε το κίνημα της 21ης Απριλίου.

 

Έτσι την 13η Δεκεμβρίου 1967, κινήθηκε για να ανατρέψει την στρατιωτική κυβέρνηση (με πρωθυπουργό τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Κ.Κόλλια), αλλά απέτυχε όχι τόσο λόγω κάποιων λανθασμένων ενεργειών, αλλά κυρίως γιατί δεν είχε την στήριξη που ανέμενε από τον λαό και τους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς σε στρατιωτικές μονάδες Μακεδονίας και Θράκης.

Βασική ευθύνη για την εκδήλωση του κινήματος της της 21ης Απριλίου 1967 ήταν η απόλυτη πολιτική παρακμή της χώρας που ξεκίνησε με τον «ανένδοτο» του Γεωργίου Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης της ΕΡΕ, η φυγή του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στο Παρίσι, τα Ιουλιανά, η "αποστασία" κατά την Ενωση Κέντρου, η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ κλπ κλπ.

 

Την απόλυτα διαλυτική κατάσταση, από την οποία επωφελήθηκε η Τουρκία στην Κύπρο, προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί το κόμμα της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), που ουσιαστικά αποτελούσε το προκάλυμμα του ΚΚΕ, με την ενεργό συμμετοχή στελεχών και οπαδών του μαζί με εκείνους της Ένωσης Κέντρου, στις οχλοκρατικές διαδηλώσεις.

 

Η στρατιωτική κυβέρνηση που προέκυψε από το κίνημα της 21ης Απριλίου παρέμεινε στην εξουσία ως προς το στρατιωτικό του σκέλος, μέχρι τον Οκτώβριο του 1973 αδιατάρακτα και με σαφή λαϊκή αποδοχή ή ανοχή (όπως φαίνεται και στα βίντεο από τις παλλαϊκές και ενθουσιώδεις συγκεντρώσεις στις ομιλίες του Γ.Παπαδόπουλου) όταν η πετρελαϊκή κρίση (από τα 3 δολάρια το βαρέλι ο ΟΠΕΚ ανέβασε την τιμή του πετρελαίου μέσα σε μία νύκτα στα 14 δολ.!) προκάλεσε τους πρώτους ισχυρούς τριγμούς στην ελληνική οικονομία και άρχισαν να καταγράφονται αντιδράσεις.

 

Οπότε ξεκίνησε μια διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους πολιτικούς με την διενέργεια εκλογών και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μαρκεζίνη η οποία διακόπηκε ένα μήνα μετά από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και το αντικίνημα Ιωαννίδη κι ενώ είχε προηγηθεί η άρνηση του Γ.Παπαδόπουλου να επιτρέψει την μεταστάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών στην Κρήτη προς ενίσχυση του Ισραήλ που παραλίγο να ηττηθεί στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ από την αραβική συμμαχία.

 

Μία εβδομάδα μετά το Πολυτεχνείο, ολοκλήρωσε μετά από 6,5 χρόνια τον κύκλο του το κίνημα της 21ης Απριλίου 1967 από τον ταξίαρχο Δ.Ιωαννίδη που κατάφερε να εγκαθιδρύσει μια "κυβέρνηση" ολίγων μηνών με τις ευλογίες των ΗΠΑ και να οδηγήσει την χώρα στην τραγωδία της Κύπρου...

 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

1 σχόλιο

  1. ΛΕΓΑΝΕ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΝΧΕΧΙΖΟΥΝ ....ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ Η ΄΄ΧΟΥΝΤΑ΄΄ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΕΡΓΑ ΕΔΩΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ...ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ... ΑΦΗΣΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ... ΑΥΤΟΙ ΕΔΩ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ?? ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΟΥ ΚΑΤΣΙΚΩΝΟΥΝ ΄΄ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ΄΄ ΛΑΘΡΟ ΣΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ .... ...ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΠΑΜΕ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου