Άγγελος Συρίγος: «Με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, στην Τουρκία δεν ανήκει τίποτα πέραν των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή» - Ωστόσο πριν λίγους μήνες θεωρούσε τη Συνθήκη παρωχημένη…(Video) - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Άγγελος Συρίγος: «Με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, στην Τουρκία δεν ανήκει τίποτα πέραν των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή» - Ωστόσο πριν λίγους μήνες θεωρούσε τη Συνθήκη παρωχημένη…(Video)

  «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν έχει κενά. Είναι ξεκάθαρη. Στην Τουρκία δεν ανήκει τίποτα πέραν των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή συν την ...

 





«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν έχει κενά. Είναι ξεκάθαρη. Στην Τουρκία δεν ανήκει τίποτα πέραν των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή συν την Ίμβρο και την Τένεδο.»

 

«Οι Τούρκοι είναι πολύ ενοχλημένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι μέσω διαφόρων περιβαλλοντικών προγραμμάτων έχει περιλάβει τα Ελληνικά νησιά, τα μικρά νησιά που δεν είναι κατοικημένα σε ζώνες προστασίας, κυρίως νατούρα»…«Όταν τα περιλαμβάνει ένα κράτος σε πρόγραμμα προστασίας, αυτό είναι άσκηση κυριαρχίας και επιβεβαίωση δηλαδή της Ελληνικής κυριαρχίας στην προκειμένη περίπτωση.»

 

Επαναφέρει την ένταση η Τουρκία μιλώντας για ετοιμότητα του Υπουργίου Άμυνας με αφορμή την ανακοίνωση της Ελλάδας για την δημιουργία περιβαλοντικών πάρκων στο Αιγαίο. Πρακτικά η Τουρκία ξαναφέρνει το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Κύριος Άγγελος ΣΥρίγος σε μια διαφωτιστική συνέντευξη σημειώνει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν έχει κενά και είναι ξεκάθαρη.  Τα όσα θα ακούσετε να λέει στο video αποτελούν φυσικά στροφή 180ο από τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν λίγους μήνες και είχαν προκαλέσει Προβληματισμό και αντιδράσεις, μιλώντας τότε για «παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάνης».

 

Το έμπειρο στέλεχος του κόμματος της Πειραιώς είχε προχωρήσει τότε σε μια τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά που προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) αναγκάζοντας τον να προχωρήσει σε διευκρινιστικές δηλώσεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Το κεντρικό νόημα εκείνων των δηλώσεων ήταν: «Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία»

Ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Κύριος Άγγελος Συρίγος σε μια νέα διαφωτιστική συνέντευξη πλέον σημειώνει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν έχει κενά. Είναι ξεκάθαρη. Στην Τουρκία δεν ανήκει τίποτα πέραν των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή συν την Ίμβρο και την Τένεδο. Παράλληλα ο κύριος καθηγητής αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Όλα αυτά είναι στον αέρα που λένε οι Τούρκοι. Γιατί είναι στον αέρα, διότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κενά. Η συνθήκη της Λωζάνης, λέει ότι στην Τουρκία ανήκουν όλα τα νησιά που βρίσκονται εντός τριών μιλίων από την ασιατική ακτή συν την Ίμβρο και την Τένεδο, γιατί βάζει επιπλέον την Ίμβρο και την Τένεδο, διότι απέχουν πέραν των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή.»

«Πέραν αυτού λέει η συνθήκη της Λωζάνης, το άρθρο 16 η Τουρκία παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος, δηλαδή η απάντηση στους Τούρκους σε αυτό το θέμα όχι τώρα από το 96, είναι απλή, κύριοι πείτε ό,τι θέλετε, δεν έχετε δικαίωμα πέραν των τριών μιλίων και της Ίμβρου και της Τενέδου. Σε ποιον ανήκουν, δεν είναι δικό σας θέμα είναι τόσο εξόφθαλμη παραβίαση των άρθρων της συνθήκης της Λωζάνης σε αυτό το θέμα που είναι από τις περιπτώσεις που σε αφήνουν ενεό, δηλαδή λες μα είναι δυνατόν; δεν το βλέπουν;»

«Στο Αιγαίο υπάρχουν 9,500 νησιά, 9,500 νησιά λέγοντας νησιά λαμβάνω υπόψη την νομική έννοια του νησιού. Νησί είναι οποιαδήποτε περιοχή ξηράς βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα κατά την περίοδο της μέγιστης πλημμυρίδας, της παλίρροιας δηλαδή όταν πλημμυρίζει όταν ανεβαίνει, οτιδήποτε είναι, ξηρά, δεν σκεπάζεται από τον νερό, αυτό θεωρείται νησί. Επομένως νησί μπορεί να είναι και ένα βραχάκι, 9,500 τέτοια νησιά υπάρχουν στο Αιγαίο, τα περίπου 400 με την έννοια αυτή του νησιού που σας είπα ανήκουν στην Τουρκία, τα περίπου 9.100 ανήκουν στην Ελλάδα.»

«Από κει και πέρα η συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούσε να αναφέρει όλα αυτά τα νησιά, έγραψε λοιπόν, ότι, ο όρος ο οποίος χρησιμοποιείται στην συνθήκη της Λωζάνης, είναι όλα τα οθωμανικά νησιά του Αιγαίου πηγαίνουν στην Ελλάδα εκτός από αυτά που βρίσκονται εντός τριών μιλίων από την ασιατική ακτή που παραμένουν στα χέρια της Τουρκίας συν την Ίμβρο και την Τένεδο. Επομένως όλα τα νησιά του Αιγαίου πέρασαν στην Ελλάδα.»

«Οι Τούρκοι είναι πολύ ενοχλημένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι μέσω διαφόρων περιβαλλοντικών προγραμμάτων έχει περιλάβει τα Ελληνικά νησιά, τα μικρά νησιά που δεν είναι κατοικημένα σε ζώνες προστασίας, κυρίως νατούρα, αλλά υπάρχουν πολλά νησιά τα οποία χρησιμοποιούνται από αποδημητικά πουλιά που πηγαίνουν στο ταξίδι τους προς την Αφρική, όλα αυτά περιλαμβάνονται σε αυτό σύστημα και τα έχει περιλάβει η Ελλάδα. Όταν τα περιλαμβάνει ένα κράτος σε πρόγραμμα προστασίας, αυτό είναι άσκηση κυριαρχίας και επιβεβαίωση δηλαδή της Ελληνικής κυριαρχίας στην προκειμένη περίπτωση.

«Η Τουρκία λοιπόν, ενοχλημένη από αυτό το πράγμα στην ανακοίνωση της αναφέρει ρητώς ότι “ας πάψουν οι Έλληνες να χρησιμοποιούν τρίτους δήθεν για περιβαλλοντικούς λόγους για να περιλάβουν τα νησιά που αμφισβητώ εγώ και να θεωρήσουν ότι είναι δικά τους.” Ειρήσθω εν παρόδω, η Ελλάδα περιελάμβανε αυτά τα νησιά από τα τέλη του δεκαετίας του ‘80. Η κρίση στα Ίμια με την οποία αμφισβητήθηκαν αυτά τα νησιά για πρώτη φορά από την Τουρκία έγινε το ‘96. Δηλαδή πολύ πιο πριν εμείς κάναμε αυτό το πράγμα όπως πολύ πιο πριν, τη δεκαετία του ’50, είχαμε περιλάβει αυτά τα νησιά μέσα στο σύστημα της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού, τους ελληνικούς χάρτες απεικονίζονται δηλαδή, ασκούμε κυριαρχία σε αυτά τα νησιά, μάλιστα στο ένα από τα δύο Ίμια υπάρχει και κολόνα τριγωνομετρική του ελληνικού στρατού ως σταθερό σημείο από το οποίο γίνονται οι μετρήσεις. Επιπλέον δείγμα κυριαρχίας.»

Δείτε το Video με ολόκληρη τη συνέντευξη:




 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

1 σχόλιο

  1. όταν είπε ότι ή συνθήκη είναι παρωχημένη, ξεσηκώθηκαν καί σωστά, νά τόν φάνε....Αυτό πού είπε τελευταία όμως πέρασε στό ντούκου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου