Μάτι: Ένα ακόμα έγκλημα χωρίς τιμωρία. «Διακοσμητικές» και εξαγοράσιμες οι ποινές, ελεύθεροι οι ελάχιστοι καταδικασθέντες. Η δίκη της ντροπής θα αποτελέσει προπομπό για τα Τέμπη; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Μάτι: Ένα ακόμα έγκλημα χωρίς τιμωρία. «Διακοσμητικές» και εξαγοράσιμες οι ποινές, ελεύθεροι οι ελάχιστοι καταδικασθέντες. Η δίκη της ντροπής θα αποτελέσει προπομπό για τα Τέμπη;

  Η απόφαση έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και απειλές επεισοδίων από κάτοικους και συγγενείς των θυμάτων. Ελεύθεροι όλοι οι...

 






Η απόφαση έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και απειλές επεισοδίων από κάτοικους και συγγενείς των θυμάτων. Ελεύθεροι όλοι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα στο Μάτι αλλά συνελήφθη ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα κατά των ενόχων! Κλωτσάς γάτα, οδηγείσαι στη  φυλακή για 3 χρόνια ή πληρώνεις 30.000€ και ορθά. Σκοτώνεις 104 ανθρώπους από εγκληματική αμέλεια στο Μάτι...πας φυλακή για 4 χρόνια ή δίνεις 40.000€ και πας σπίτι σου…! Κάτι πάει πολύ στραβά δεν νομίζετε;

 

Επίσης…με το νέο νόμο που ισχύει από την 1η Μαΐου, όποιος «συκοφαντεί» την κυβέρνηση ή συγγενείς των κυβερνώντων θα πηγαίνει κατευθείαν φυλακή με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας. Στη σημερινή Ελλάδα όμως, εγκλήματα με κρατική ευθύνη που στοιχίζουν εκατοντάδες ζωές μένουν ατιμώρητα με «διακοσμητικές» και εξαγοράσιμες ποινές. Αυτή είναι η σημερινή «δικαιοσύνη» στη σημερινή «δημοκρατία»…

 

Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες θυμάτων της ολέθριας πυρκαγιάς στο Μάτι το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή για 6 από τους 21 κατηγορουμένους και την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 από όλες τις κατηγορίες. 

Ποινές φυλάκισης που για τέσσερα καταδικασθέντα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σωρευτικά ξεπερνούν τα 100 χρόνια επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο για την φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς στο Μάτι το 2018. Ωστόσο, το δικαστήριο όρισε ότι εκτιτέα είναι μόνο τα πέντε έτη ενώ οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40.000 στον καθένα.

Έχουμε πραγματικά δίκαιη δικαιοσύνη;

Ερωτήματα για το επίπεδο «λειτουργικότητας» και απονομής της Δικαιοσύνης προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με βάση την οποία αθωώθηκαν άπαντες πλην έξι κατηγορουμένων για το έγκλημα στο Μάτι και αυτών οι ποινές ήταν εξαγοράσιμες με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι!

Η απόφαση αυτή αν μη τι άλλο δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες οι οποίοι πλέον αντιλαμβάνονται με τον πιο βάναυσο τρόπο ότι όταν το κράτος ευθύνεται για ανθρώπινες απώλειες, είναι σχεδόν απίθανο να βρουν δικαίωση τα θύματα και να καταδικαστούν οι ένοχοι – κρατικοί λειτουργοί.

Φυσικά η απόφαση αυτή δημιουργεί δικαίως αμφισβήτηση και για τη διαδικασία που τρέχει ήδη για τη διερεύνηση ενός άλλου εγκλήματος, αυτού των Τεμπών στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι.

Ένα έγκλημα λοιπόν που κόστισε την ζωή σε 104 ανθρώπους και προϊδεάζει για το τι είδους απόφαση θα εκδοθεί μετά από… χρόνια για το επίσης έγκλημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε άλλους 57 συνανθρώπους μας. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της ελληνικής δικαιοσύνης…!

Από την άλλη πλευρά, ενώ οι ποινές είναι «διακοσμητικές» για ένα έγκλημα που στοίχισε 104 ζωές, έρχεται η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα που θα εφαρμοστεί από 1η Μαϊου και πλέον μία καταδίκη δύο ετών και μίας ημέρας για π.χ. «συκοφαντική δυσφήμιση» ενός υπουργού ή ενός συγγενούς υπουργού, την οποία θα την κρίνουν αυτοί οι δικαστές οι οποίοι από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια εξαιρούνται συστηματικά από τις…μειώσεις μισθών, συντάξεων κ.λ.π, θα οδηγεί εκδότες, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες που έχουν αιχμηρό λόγο στα κοινωνικά δίκτυα στην φυλακή!

6 ένοχοι και 15 αθώοι στη δίκη για το Μάτι

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Εφετείου η πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου, που διαφοροποιήθηκε από εκείνην του εισαγγελέα κηρύσσοντας ενόχους τους:
Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου).
Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ.
Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.
Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων και ομοίως τον
Χαράλαμπο Χιώνη τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής για την παράλειψη να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και την μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.
Τέλος κήρυξε ένοχο και τον κάτοικο Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.
Αυτό που καταλόγισε στους καταδικασθέντες το δικαστήριο ήταν το μη συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, το αλαλούμ που επικρατούσε, το ότι δεν κινητοποιήθηκαν τα πλεούμενα, τα πλοιάρια προκειμένου να διασώσουν τον κόσμο που πνίγηκε μέσα στη θάλασσα. Επίσης, όσον αφορά τους επίγειους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ότι δεν έκαναν την αναγκαία εισήγηση για την οργανωμένη απομάκρυνση των ανθρώπων και την ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ.
Αθώοι ομόφωνα κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.
Αθώοι ομόφωνα επίσης κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου.
Στο άκουσμα της απόφασης οι δεκάδες πολίτες που βρίσκονται στην αίθουσα αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας «ντροπή».
Συγγενής θύματος που πήγε μπροστά από τους κατηγορούμενους φώναζε να την κοιτάξουν στα μάτια. «Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη», φώναξε στους κατηγορούμενους.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα και αποδοκιμασίες.

"Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια" άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα να διακόψει την συνεδρίαση το δικαστήριο για λίγη ώρα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.

"Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι... Και εμείς οικογένειες είχαμε..Δεν μπορώ άλλο... Περίμενα έξι χρόνια ...Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα.Εχετε καταλάβει τι δικάσατε; " είπε μια γυναίκα.. 


Ελεύθεροι όλοι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα στο Μάτι αλλά συνελήφθη ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα κατά των ενόχων!

 

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που το κάνει»

Ο άνδρας που πέταξε καρέκλα, κατά των κατηγορουμένων, μόλις άκουσε τις ποινές του δικαστηρίου για το έγκλημα στο Μάτι, συνελήφθη!

Οι καταδικασμένοι όμως που εμπλέκονται στον θάνατο 104 ανθρώπων κυκλοφορούν ελεύθεροι!

Ο στενός φίλος της οικογένειας που έχασε στις φλόγες τα δίδυμα κοριτσάκια της, τη Βασιλική και τη Σοφία, δεν άντεξε και εξέφρασε την αγανάκτησή του για την δικαστική απόφαση.

Έγραψε σε ανάρτησή του το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας «Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου».

 

«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη», αναφέρει στην ανάρτησή του για όσα εκτυλίχθηκαν στη δικαστική αίθουσα χθες, Μεγάλη Δευτέρα (29.04.24), ανήμερα της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. 





 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου