Κατανόηση των «Έξυπνων Πόλεων» και των «Πόλεων των 15 Λεπτών» που μας φέρνουν. Πώς Θα Νικήσουμε… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Κατανόηση των «Έξυπνων Πόλεων» και των «Πόλεων των 15 Λεπτών» που μας φέρνουν. Πώς Θα Νικήσουμε…

  Τι ακριβώς είναι μια «έξυπνη πόλη» και πώς σχετίζεται με μια «πόλη των 15 λεπτών»; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ατομική ελευθερία κα...

 





Τι ακριβώς είναι μια «έξυπνη πόλη» και πώς σχετίζεται με μια «πόλη των 15 λεπτών»; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ατομική ελευθερία και την ελευθερία μετακίνησης; Τι θα έκανες αν η πόλη ή η κωμόπολή στην οποία ζεις άρχιζε να απαιτεί έναν κωδικό QR ή μια ψηφιακή ταυτότητα για την πρόσβαση στο παντοπωλείο ή στο τοπικό νοσοκομείο; Ξεκίνα να σκέφτεσαι από τώρα…

 

Πιθανόν να έχετε ακούσει τους όρους «έξυπνη πόλη» ή τον πιο πρόσφατο ξάδελφο της, «πόλη των 15 λεπτών», αλλά καταλαβαίνετε πραγματικά τι ζητούν αυτές οι έννοιες; Γνωρίζετε ποιοι οργανισμοί είναι υπεύθυνοι για την προώθηση των ιδεών αυτών; Και το πιο σημαντικό, είστε προετοιμασμένοι να επιβιώσετε και να ευδοκιμήσετε μπροστά σε αυτά τα σχέδια που καταστρέφουν την ελευθερία;

  


Πηγή: The Conscious Resistance Network

Άρθρο του Derrick Broze

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

 

Για να προετοιμαστούμε για κάθε πιθανή μελλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι αντιμετωπίζουμε. Ας ξεκινήσουμε καταλαβαίνοντας τι εννοούμε όταν μιλάμε για «Έξυπνες Πόλεις».

Ο όρος περιγράφει συνήθως μια αστική περιοχή η οποία είναι εξοπλισμένη με πύργους 5G (και σύντομα 6G), οι οποίοι επιτρέπουν την ταχύτητα και το εύρος ζώνης που απαιτούνται για αυτόνομα οχήματα, ρομποτικούς βοηθούς και αισθητήρες στο δρόμο για να μετριάζουν τα φώτα του δρόμου και να εκδίδουν περιβαλλοντικές προειδοποιήσεις. Όλα αυτά θα τροφοδοτούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Συλλογικά, οι αισθητήρες, οι συσκευές και οι υποδομές είναι γνωστά ως το λεγόμενο "Διαδίκτυο των πραγμάτων" (IoT).

Με απλά λόγια, το IoT είναι το δίκτυο ψηφιακών συσκευών, οχημάτων, συσκευών και άλλων φυσικών αντικειμένων ενσωματωμένων με αισθητήρες που τους επιτρέπει να συλλέγουν και να μοιράζονται δεδομένα. Αυτή η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο έχει κεντρική σημασία για τις πρωτοβουλίες έξυπνων πόλεων, οι οποίες ισχυρίζονται ότι αποτελούν εφαλτήριο προς μια ψηφιακή ουτοπία. Οι συσκευές που συνδέονται στο IoT κυμαίνονται από έξυπνα τηλέφωνα έως έξυπνες συσκευές και έξυπνα σπίτια ή κτίρια με έξυπνους θερμοστάτες. Ακόμα και τα wearables όπως τα smartwatches, τα ακουστικά και οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης αποτελούν μέρος του IoT. Ένας απλός κανόνας είναι ότι αν η συσκευή σας ισχυρίζεται ότι είναι "έξυπνη" ή έχει δυνατότητες wi-fi ή Bluetooth μπορεί να συνδεθεί στο IoT.

Το National Geographic περιγράφει μια έξυπνη πόλη ως "μια πόλη στην οποία αναπτύσσεται μια σειρά αισθητήρων (συνήθως εκατοντάδων ή χιλιάδων) για τη συλλογή ηλεκτρονικών δεδομένων από και για τους ανθρώπους και τις υποδομές, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα ζωής". Το NatGeo σημειώνει ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της πόλης μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιούν εφαρμογές για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της πόλης, να λαμβάνουν και να εκδίδουν αναφορές για διακοπές, ατυχήματα και εγκλήματα, να πληρώνουν φόρους, τέλη κ.λπ. Τονίζουν επίσης τις πιθανές περιπτώσεις χρήσης για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση της "αειφορίας" μιας πόλης.

Συνολικά, οι έξυπνες πόλεις πωλούνται στο κοινό ως ένα φουτουριστικό αστικό τοπίο με χαρακτηριστικά όπως τα φώτα του δρόμου που σβήνουν αυτόματα όταν δεν υπάρχει κανείς τριγύρω, ή αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που βελτιστοποιούν τις διαδρομές αποκομιδής σκουπιδιών. Μας λένε επίσης ότι συνδυάζοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη με αισθητήρες και κάμερες παντού, θα έχουμε αυτόνομα, ή χωρίς οδηγό, οχήματα που θα μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Δυστυχώς, το όραμα για μια έξυπνη πόλη είναι στην πραγματικότητα ένα ακόμη βήμα προς την απώλεια των ελευθεριών και της ιδιωτικής μας ζωής.

Τον Απρίλιο του 2018, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών δημοσίευσε έναν οδηγό που περιγράφει λεπτομερώς τις σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να θέτουν οι αξιωματούχοι των πόλεων που επιθυμούν να ενταχθούν στο κίνημα της έξυπνης πόλης. Ο οδηγός, με τίτλο: “How to Prevent Smart Cities from Turning to Surveillance Cities” ("Πώς να αποτρέψετε τις έξυπνες πόλεις από το να μετατραπούν σε πόλεις παρακολούθησης"), συντάχθηκε από τον Matt Cagle, δικηγόρο της American Civil Liberties Union of Northern California (Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Βόρειας Καλιφόρνιας). Τον Ιανουάριο του 2019, ζήτησα από τον κ. Cagle να σχολιάσει την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων και την τεχνολογία πίσω από αυτές. Ιδού τι μου είπε:

"Όταν μιλάμε για την τεχνολογία των έξυπνων πόλεων ή για το Διαδίκτυο των πραγμάτων, στο κυβερνητικό πλαίσιο, αυτό για το οποίο μιλάμε στην πραγματικότητα είναι ηλεκτρονικά συστήματα που είναι ίσως μικρά και φθηνά και μπορούν να τοποθετηθούν σε όλη την πόλη και που ουσιαστικά μπορούν να σχεδιαστούν για να συλλέγουν πληροφορίες, είτε πρόκειται για οπτικές πληροφορίες είτε για ηχητικές πληροφορίες είτε για πληροφορίες σχετικά με το αν, ας πούμε, μια θέση στάθμευσης είναι κατειλημμένη. Αλλά πριν αποκτηθεί ή αναπτυχθεί οποιαδήποτε τεχνολογία έξυπνης πόλης, είναι πραγματικά σημαντικό η πόλη να συνεργαστεί με την κοινότητά της και να καθορίσει αν αυτή η τεχνολογία είναι πραγματικά έξυπνη για την πόλη.

Η τεχνολογία της έξυπνης πόλης μπορεί να είναι ένας λύκος με το ένδυμα του προβάτου. Μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος για την κυβέρνηση να συγκεντρώσει πληροφορίες που μπορεί να μην ήθελε να συλλέξει για σκοπούς επιβολής του νόμου, αλλά που μπορεί να είναι ευάλωτες σε τέτοιου είδους χρήση αργότερα, ή που μπορεί να μην ήθελε να συλλέξει για σκοπούς μετανάστευσης, αλλά που μπορεί ενδεχομένως να είναι ευάλωτες σε τέτοιου είδους χρήση αργότερα. Και πάλι, αυτή η τεχνολογία θα συλλέγεται συχνά από εταιρείες που την έχουν αναπτύξει. Επομένως, είναι πραγματικά σημαντικό για την πόλη και την κοινότητα να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης αυτών των δεδομένων καθώς προχωράμε με αυτό το έργο, ποιος θα μπορεί να πουλήσει αυτά τα δεδομένα και στο τέλος της ημέρας οι κοινότητες να έχουν τον έλεγχο αυτών των τεχνολογιών".

Οι έξυπνες πόλεις δεν είναι μόνο ένας εφιάλτης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά αν οι πολεοδόμοι κάνουν ό,τι θέλουν, μπορεί σύντομα να βρεθείτε σε θέση να μην μπορείτε να οδηγήσετε χωρίς να πληρώσετε τέλη, ή να τιμωρείστε για παραβίαση του πεζοδρομίου χάρη στις πανταχού παρούσες κάμερες αναγνώρισης προσώπου.

Τι είναι η πόλη των 15 λεπτών;

Αυτό μας φέρνει στην έννοια των πόλεων των 15 λεπτών. Για πρώτη φορά συζητήθηκε από έναν πολεοδόμο ονόματι Carlos Moreno στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την “κλιματική αλλαγή” το 2015, οι πόλεις των 15 λεπτών είναι ουσιαστικά η ιδέα ότι όλοι οι πόροι σε μια κοινότητα θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια.


Όπως είναι χαρακτηριστικό με τις περισσότερες ιδέες που προωθούνται από τον ΟΗΕ - δεν ακούγεται τόσο τρομερό από μόνο του. Θέλω να πω, ποιος δεν θέλει να μπορεί να περπατήσει για να πάρει τα ψώνια του; ή στο τοπικό κοινοτικό κέντρο για ένα μπάρμπεκιου; Στην πραγματικότητα, κάποιοι από εσάς μπορεί ήδη να ζουν σε περιοχές με τα πάντα σε απόσταση 15 λεπτών από το σπίτι τους. Τότε ποιο είναι το πρόβλημα, θα αναρωτηθείτε;


Λοιπόν, όταν κοιτάξετε πέρα από τις λέξεις-κλειδιά, θα αρχίσετε να βλέπετε ότι, όπως και οι έξυπνες πόλεις, οι πόλεις των 15 λεπτών έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος περιορισμού της ελευθερίας της μετακίνησης, της ελευθερίας του λόγου και της ιδιωτικής ζωής. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται επίσης ότι έννοιες όπως οι έξυπνες πόλεις και οι πόλεις των 15 λεπτών αφορούν στην πραγματικότητα την κοινωνική μηχανική για να σταματήσουν οι άνθρωποι να οδηγούν τα ιδιωτικά τους οχήματα (όλα στο όνομα του κλίματος, φυσικά). Μην κοιτάξετε παραπέρα από ένα ολοκαίνουργιο βιβλίο του Carlos Moreno, το οποίο ισχυρίζεται ότι προσφέρει "τεχνικές για την αλλαγή των συνηθειών των εξαρτημένων από το αυτοκίνητο κατοίκων των πόλεων". Δεν υπάρχει κάτι πιο ξεκάθαρο από αυτό.


Ο Moreno έχει επιτύχει να προωθήσει την ιδέα του στην επικρατούσα τάση, με το Παρίσι της Γαλλίας να υιοθετεί για πρώτη φορά την ιδέα το 2020. Αλλά δεν ήταν μέχρι τα τέλη του 2022 και τις αρχές του 2023 που η αντίσταση στις πόλεις των 15 λεπτών έγινε δημόσιο θέμα. Τον Φεβρουάριο του 2023, περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Οξφόρδης, στην Αγγλία, για μια διαμαρτυρία ενάντια στη δημιουργία αυτού που είναι γνωστό ως γειτονιά χαμηλής κυκλοφορίας ή LTN -(low-traffic neighborhood).


Για την εφαρμογή του LTN, οι αξιωματούχοι της Οξφόρδης ψήφισαν την καθιέρωση έξι "φίλτρων κυκλοφορίας", τα οποία αποσκοπούν στον περιορισμό της χρήσης των αυτοκινήτων σε κατοικημένες περιοχές της πόλης κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών. Οι κάμερες αυτόματης ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας θα σαρώνουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για να επιβάλλουν πρόστιμα σε οδηγούς εκτός της κομητείας του Oxfordshire που εισέρχονται σε αυτές τις περιοχές κατά τις ώρες υψηλής κυκλοφορίας.


Φυσικά, τα μέσα ενημέρωσης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να χαρακτηρίσουν τους αντιπάλους των πόλεων των 15 λεπτών ως "ακροδεξιούς" θεωρητικούς συνωμοσίας. Ωστόσο, λόγω της αντίδρασης των κατοίκων και της διεθνούς προσοχής, το συμβούλιο της Οξφόρδης ψήφισε πρόσφατα να αφαιρέσει τις αναφορές στις "πόλεις των 15 λεπτών" από τα πολεοδομικά έγγραφα. Ενώ το συμβούλιο ψήφισε να αφαιρέσει τη φράση από τα έγγραφά του, κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να συνεχίσει το όραμά του για μια πόλη με δυνατότητα περιπάτου και περιορισμούς στα ιδιωτικά οχήματα. Η Louise Upton, μέλος του υπουργικού συμβουλίου για τον προγραμματισμό στο δημοτικό συμβούλιο της Οξφόρδης, δήλωσε στους Times ότι η αφαίρεση της φράσης δεν θα έχει "καμία αξιοσημείωτη διαφορά στις αποφάσεις μας για τον προγραμματισμό".


Η Οξφόρδη δεν είναι η μόνη πόλη που λαμβάνει μέτρα για την εφαρμογή περιορισμών στην οδήγηση ή τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας για την καταγραφή της συμπεριφοράς των πολιτών. Οι αξιωματούχοι ενός καναδικού δήμου ψήφισαν πρόσφατα να απαιτήσουν από τους τουρίστες να πληρώσουν 30 καναδικά δολάρια για να πάρουν έναν κωδικό QR για να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το αρχιπέλαγος που είναι γνωστό ως Îles-de-la-Madeleine. Οι 12.000 και πλέον κάτοικοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το δίπλωμα οδήγησής τους για να εισέλθουν ή να εξέλθουν.


Το 2022, η Βενετία της Ιταλίας εφάρμοσε μια παρόμοια πολιτική με την ανακοίνωση ότι θα χρεώνει τέλος στους τουρίστες που επισκέπτονται τα ιστορικά κανάλια για μία μόνο ημέρα. Το μέτρο λέγεται ότι αποτελεί απάντηση στον περιβόητο τουρισμό που κατακλύζει την περιοχή. Ενώ το τέλος είναι μόνο περίπου 6 δολάρια ΗΠΑ και ισχύει μόνο για τις 29 πιο πολυσύχναστες ημέρες του έτους, οι άνθρωποι πρέπει να εγγραφούν και, για άλλη μια φορά, να λάβουν έναν κωδικό QR μέσω ενός smartphone. Αυτό μου φαίνεται ως άλλος ένας τρόπος να εγκλωβιστούν οι άνθρωποι στην ψηφιακή φυλακή που χτίζεται γύρω από την ανθρωπότητα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και τα Ηνωμένα Έθνη

Δεν θα πρέπει να εκπλήσσει απολύτως κανέναν το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα Ηνωμένα Έθνη είναι δύο από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της πόλης των 15 λεπτών και των έργων Smart City. Τον Οκτώβριο του 2019, το WEF και τα έθνη της G20 εγκαινίασαν την Παγκόσμια Συμμαχία Έξυπνων Πόλεων της G20 για την Τεχνολογική Διακυβέρνηση (G20 Global Smart Cities Alliance on Technology Governance.).


Ο ιστότοπος της Συμμαχίας Έξυπνων Πόλεων αναφέρει ότι η συμμαχία "θεσπίζει και προωθεί παγκόσμια πρότυπα πολιτικής για να συμβάλει στην επιτάχυνση των βέλτιστων πρακτικών, στον μετριασμό των πιθανών κινδύνων και στην ενίσχυση της μεγαλύτερης ανοικτότητας και της δημόσιας εμπιστοσύνης". Η συμμαχία ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί περισσότερες από 200.000 πόλεις και τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και εταιρείες, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα και κοινότητες της κοινωνίας των πολιτών.


Το WEF μας υπενθυμίζει επίσης ότι η ώθηση προς τις έξυπνες πόλεις των 15 λεπτών αποσκοπεί στην επίτευξη του “Στόχου 11” για τη “Βιώσιμη Ανάπτυξη” των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος επικεντρώνεται στο να καταστούν οι πόλεις και οι ανθρώπινοι οικισμοί "χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες". Προς το συμφέρον αυτού του στόχου (και των υπόλοιπων SDGs του ΟΗΕ) οι πόλεις εργάζονται για την εφαρμογή μιας σειράς λεγόμενων έξυπνων τεχνολογιών. Είναι αυτές οι τεχνολογίες και οι έννοιες που θα χρησιμοποιηθούν για να εγκλωβίσουν την ανθρωπότητα σε αυστηρά ελεγχόμενα, παρακολουθούμενα και ανιχνεύσιμα αστικά περιβάλλοντα.

Ποια είναι η Λύση;

Ενώ αυτοί οι τεχνοκράτες συνεδριάζουν νυχθημερόν για να σχεδιάσουν τη μελλοντική δυστοπία τους για την ανθρωπότητα, εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε τι κάνουμε εμείς για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Αν η ανθρωπότητα θέλει να χαράξει τη δική της πορεία, πρέπει να σταματήσουμε να επιτρέπουμε σε αυτούς τους εγκληματίες να μας οδηγούν αργά στην τεχνο-τυραννία.


Ένα πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι να αναρωτηθεί τι θα έκανε αν η πόλη ή η κωμόπολή του άρχιζε να απαιτεί έναν κωδικό QR ή μια ψηφιακή ταυτότητα για την πρόσβαση στο παντοπωλείο; ή ίσως στο τοπικό νοσοκομείο; Ίσως, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID19, ο χώρος της επιχείρησής σας να απαιτούσε ψηφιακή ταυτότητα για να πληρωθείτε και η τράπεζά σας να την απαιτούσε για να εξαργυρώσετε την επιταγή.


Εάν ο τόπος εργασίας σας ή η πόλη σας εφάρμοσε εντολές για εμβόλια ή απαιτήσεις για εξετάσεις PCR, είναι πιθανό να εγκαταστήσουν παρόμοια μέτρα στο εγγύς μέλλον. Το να καταρτίσετε ένα σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις είναι απολύτως απαραίτητο. Μιλήστε με την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τους γείτονές σας, την εκκλησία σας κ.λπ. Φανταστείτε αυτά τα σενάρια και ρωτήστε ο ένας τον άλλον πώς θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον σε αυτές τις καταστάσεις.


Ένα άλλο σημαντικό συστατικό της ευημερίας απέναντι στην αυξανόμενη τυραννία είναι η κοινότητα. Και πάλι, αυτή μπορεί να είναι η άμεση οικογένειά σας, ο κύκλος των ακτιβιστών σας, οι γείτονές σας, οι συνάδελφοι ή τα μέλη της εκκλησίας. Το θέμα είναι ότι όλοι μας χρειαζόμαστε ένα δίκτυο υποστήριξης για να τα καταφέρουμε σε δύσκολες στιγμές. Χρειαζόμαστε δίκτυα για να ανταλλάσσουμε τρόφιμα, υπηρεσίες, σπόρους, δεξιότητες και άλλα αγαθά που δεν απαιτούν ενέσεις, κωδικούς QR, ψηφιακές ταυτότητες ή άλλα επεμβατικά μέτρα.


Αν διαπιστώσετε ότι σας λείπει το τμήμα της κοινότητας, σας ενθαρρύνω ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα του Δικτύου Ελευθεριακών Κυττάρων για να αναζητήσετε στους χάρτες ανθρώπους και ομάδες στην περιοχή σας. Οι προσωπικές συναντήσεις θα είναι πάντα ανώτερες από τις ψηφιακές συνδέσεις. Στην πραγματικότητα, σας ενθαρρύνω να παρευρεθείτε στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής Exit and Build Land 4 για να συναντήσετε ομοϊδεάτες εραστές της ελευθερίας που έχουν αυτή ακριβώς τη συζήτηση.



Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα 16-20 Μαΐου, στο Bastrop του Τέξας (έξω από το Όστιν) και διοργανώνεται από τον John Bush, τον συνιδρυτή του Freedom Cell Network και τον ιδρυτή της Live Free Academy. Ο John και η σύζυγός του Rebecca συγκεντρώνουν αγρότες, permaculturists, regenerative ranchers***, εθελοντές, ακτιβιστές, ανεξάρτητους, survivalists και επιχειρηματίες για να συζητήσουν πώς μπορούμε να χτίσουμε κοινότητες που μπορούν να αντέξουν τις επιθέσεις του Τεχνοκρατικού Κράτους.


*** Σημ.: Η αναγεννητική κτηνοτροφία (Regenerative ranching) δεν είναι μια πιστοποίηση ή ένα πρόγραμμα. Είναι ένα προσαρμοστικό πλαίσιο αρχών που βοηθά τους παραγωγούς να είναι σε θέση να οικοδομήσουν και να αποκαταστήσουν τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα.


Ό,τι κι αν κάνετε, είναι επιτακτική ανάγκη να διαδώσετε αυτές τις πληροφορίες όσο το δυνατόν περισσότερο και ευρύτερα και να αρχίσετε να σχεδιάζετε το μέλλον. Τα παιδιά σας, τα παιδιά τους και τα παιδιά τους εξαρτώνται από εμάς να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να πάρουμε αποφάσεις. Βασίζονται σε εμάς για να τους αφήσουμε πίσω έναν καλύτερο, πιο ελεύθερο κόσμο.


Ήρθε η ώρα να σταθούμε ενωμένοι. Ήρθε η ώρα να βγούμε και να χτίσουμε.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου