Πρόκληση Νταβούτογλου:"Το Καστελόριζο ανήκει...στη Μεσόγειο"! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πρόκληση Νταβούτογλου:"Το Καστελόριζο ανήκει...στη Μεσόγειο"!

Βόμβα Νταβούτογλου για το Καστελόριζο,το οποίο σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ δεν είναι «μέρος του Αιγαίου,αλλά της Μεσογείου» Ο Αχμέτ Νταβούτογ...


Βόμβα Νταβούτογλου για το Καστελόριζο,το οποίο σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ δεν είναι «μέρος του Αιγαίου,αλλά της Μεσογείου»
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου,λίγα 24ωρα πριν αρχίσει την επίσκεψη-πρόκληση στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει περιοδεία στη Θράκη,έδωσε συνέντευξη στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τονΑ.Παπαχελά. «Το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σ΄ ότι αφορά το νησί του Καστελόριζου,η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Νταβούτογλου.
Γεωγραφικά ο κ.Νταβούτογλου μπορεί να έχει δίκιο. Ωστόσο,χρησιμοποιώντας τη γεωγραφία αποφεύγει να πει το προφανές: ότι το Καστελόριζο είναι μέρος της ελληνικής επικράτειας και η όποια συζηήτηση γίνει -αν ποτέ γίνει- για ελληνοτουρκικές "διαφορές" -διεκδικήσεις είναι το ορθό- δεν μπορούν να βάζουν ελληνικό νησί στο περιθώριο.
Ιδιαίτερα κυνικός ήταν ο κατά τ΄ άλλα «μετριοπαθής» Τούρκος ΥΠΕΞ στο θέμα των "αβλαβών διελεύσεων" πολεμικών τουρκικών πλοίων που πλέουν από το ένα τουρκικό λιμάνι στο άλλο,μέσω Σουνίου! Είπε ο εκφραστής του νεοοθωμανισμού:
«Είναι απογοητευτικό για εμάς ότι τα μίντια και ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να προσδώσουν διαφορετικό νόημα σ΄ αυτές τις διελεύσεις. Μου είναι δύσκολο να τους καταλάβω. Δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλαδα σταδιακά υιοθετεί τη θέση της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το Αιγαίο. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της Ελλάδας.Πολεμικά και εμπορικά πλοία της Τουρκίας,όπως και κάθε άλλης χώρας,έχουν την ελευθερία να κινούνται στο Αιγαίο...Σε ότι αφορά τα χωρικά ύδατα ,η αρχή της «αβαλβούς διέλευσης» στο διεθνές δίκαιο είναι σαφής και δεν αφήνει χώρο για εθνικές ερμηνείες .Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ΄ αναλογία,αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα,ακόμη κι αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενοχώρα,δεν θα αντιδράσουμε καθόλυ.Τουναντίον θα το καλοσωρίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του».
Ο κ.Νταβούτογλου,βέβαια δεν μας εξηγεί το νόημα της «αβλαβούς διέλευσης»,ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου ,που ξεκινά τον πλου του από το Λίβανο,έχει προορισμό τη Σμύρνη και κάνει το ταξίδι του μέσω Ραφήνας! Προφανώς ως άριστος γνώστης όλων αυτών των ζητημάτων ,ξέρει πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι αβλαβής διέλευση. Είναι πρόκληση και επίδειξη αλαζονείας.
Επίσης ο κ.Νταβούτογλου δεν αναφέρθηκε καθόλου στις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημενα ελληνικά νησιά! Πρόκειται κατά τη γνώμη του για...αβλαβείς διελεύσεις;
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου