Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » » » Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Δεν θα πάω εγώ φυλακή για να σωθεί η κυβέρνηση»
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης έδωσε στη ΝΕΤ ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

"Κάποιοι δεν φρόντισαν να πιαστούν οι φοροφυγάδες, για αυτό απασχολεί η λίστα Λαγκάρντ,κάποιοι απάλλαξαν συγγενικά τους πρόσωπα, μέσα σε αυτούς δεν είμαι και εγώ", τόνισε κατά την αρχή της συνέντευξης του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως υποστήριξε, παρέλαβε τον φάκελο του cd με τη λίστα Λαγκάρντ στις αρχές Οκτωβρίου, μέσω του έλληνα πρέσβη στο Παρίσι.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με δική του πρωτοβουλία ενώ εξήγησε ότι δεν πρωτοκόλλησε το έγγραφο, μόλις το παρέλαβε, γιατί δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο στοιχείο του ελληνικού κράτους. Αντ' αυτού το έδωσε, όπως είπε, σε ένα συνεργάτη ζητώντας από αυτόν να του δώσει μια αίσθηση του συνολικού ποσού. «Αν είχε πρωτοκολληθεί, πάλι μπορεί να μην είχε προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν διαπραγματεύτηκε διακρατικές συμφωνίες με την Ελβετία ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, γιατί επρόκειται για μία λίστα που αποσπάστηκε παράνομα.

Όσον αφορά στους συνεργάτες του, τόνισε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη. «Εκαναν ότι τους ζήτησα εγώ» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ζήτησε από τους συνεργάτες του να εξετάσουν την λίστα και να τον ενημερώσουν για τα μεγαλύτερα ποσά.

Επιπλέον σύμφωνα με τον πρ. υπουργό, ένα αρχείο σαν τη λίστα Λαγκάρντ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης ούτε μπορεί να υπάρξει δικαστική παρέμβαση ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει και το ζήτησε είναι να γίνει έρευνα για συγκεκριμένους ανθρώπους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είδε τα ονόματα της λίστας κάνοντας λόγο για έναν τρόπο αυτοπροστασίας ενώ επεσήμανε πως δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει και να ελέγχει τα αρχεία, λέγοντας μάλιστα ότι ούτε και ο Σόϊμπλε θα έκανε κάτι τέτοιο.


Και συνέχισε λέγοντας ότι έδωσε, στον κ. Καπελέρη τα πρώτα 20 ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και του ζήτησε να κάνει έναν έλεγχο. Σε ερώτηση γιατί δεν έδωσε ολόκληρη τη λίστα και έδωσε μεμονομένα ονόματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «όταν δώσεις σε κάποιον 20 ονόματα θα τα ελέγξει, όταν του δώσεις 2.000 ονόματα θα τα δώσει σε άλλον». Και πρόσθεσε ότι «εκείνη την περίοδο ήμουν στο γραφείο μου 14 ώρες τη μέρα για το Μνημόνιο. Δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με τη λίστα. Εδώ χανόταν η χώρα...»

Ο πρ. υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ωστόσο,οτι οι χειρισμοί αναφορικά με τη λίστα δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί, ενώ τόνισε ότι με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν μίλησε για συγκεκριμένα ονόματα, παρότι τον είχε ενημερώσει για την παραλαβή του αρχείου.

Επιπλέον, άφησε αιχμές εναντίον του τότε Γραμματέα του ΣΔΟΕ, του νομικού του συμβούλου και άλλων λέγοντας: «Δεν το αποφάσισα μόνος μου να κινηθώ έτσι. Έκανα συσκέψεις για το πώς θα το χειριστώ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από τον κ. Καπελέρη προέκυψε κενό στη δικαιολόγηση των κενών και για αυτο ζήτησε από το ΣΔΟΕ να συνεχίσει τον έλεγχο. Όταν ο κ. Καπελέρης αντικαταστάθηκε από τον κ. Διώτη, ο πρώην υπουργός παρέδωσε, όπως είπε, το usb με τα στοιχεία της λίστας στον τελευταίο.


Όσον αφορά στις 2 εξαδέλφες και τον γαμπρό του, των οποίων τα ονόματα υπήρχαν και διαγράφηκαν από τη λίστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη συγγενικών του προσώπων στη λίστα, λέγοντας παράλληλα ότι δεν έχει καμία επαγγελματική ή οικονομική σχέση μαζί τους. «Δεν αλλοίωσα εγώ τη λίστα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «είναι πολύ βολικό να χρεωθεί όλη η ευθύνη σε μένα. Δεν θα πάω εγώ φυλακή για να σωθεί η κυβέρνηση. Δεν θα γίνω εγώ η κάθαρση του πολιτικού συστήματος της χώρας».

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου