Το ΣτΕ αναστέλλει προσωρινά το λουκέτο στην ΕΡΤ. Δείτε την απόφαση! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το ΣτΕ αναστέλλει προσωρινά το λουκέτο στην ΕΡΤ. Δείτε την απόφαση!

Τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από την ΕΡΤ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, έως ότου τεθεί σε λειτουργία το ...

Τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από την ΕΡΤ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, έως ότου τεθεί σε λειτουργία το νέο σχήμα.

Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλεται εν μέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία είχε προχωρήσει η απόφαση για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ειδικότερα, η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ,Κ. Μενουδάκου, αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:

α. ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και

β. ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο αναμένεται να καταθέσει αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.

Αναμένεται, αφού αποκατασταθούν τα τεχνικά προβλήματα, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ να βγουν εκ νέου στον αέρα.
Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, ανακοινώθηκε στο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο στο Ραδιομέγαρο, το οποίο ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Μιλώντας στην κάμερα της ΝΕΤ, πολλοί συγκεντρωμένοι έκαναν λόγο για "την πρώτη νίκη του αγώνα".

Για "πρώτη νίκη" έκανε λόγο και ο συνταγματολόγος, Γ. Κατρούγκαλος.

Πρώτη αντίδραση του Μαξίμου στην απόφαση μέσω διαρροών: Δεν αναστέλλεται το κλείσιμο της ΕΡΤ, απλώς φεύγει το μαύρο από την οθόνη.

Η συνεδρίαση στο ΣτΕ

Δύο ώρες διήρκεσε η συνακρόαση των νομικών εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκο, και τον σύμβουλο Επικρατείας, Κ. Κουσούλη.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να προσβληθεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση και πως δεν μπορεί ο κ. Μενουδάκος να εκδώσει προσωρινή διαταγή για το θέμα αυτό.

Ακόμη υποστήριξαν ότι λόγοι κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ επέβαλαν το κλείσιμό της και τόνισαν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ούτε συνταγματική διάταξη ή διεθνής σύμβαση, που να επιβάλει τη δημόσια τηλεόραση.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, προσκομίσθηκαν στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ, απειλούνται προβλήματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ επικαλέσθηκαν οικονομική ζημιά του Δημοσίου από τη μη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Η προσφυγή θα συζητηθεί αναλυτικά στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Ολόκληρη η απόφαση

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ∆ΙΑΤΑΓΗ

Βάσει των διατάξεων του άρθρου 52  του Π.∆/τος 18/1989 (Α 8),  όπως αντικαταστάθηκε µε τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2721/1999 (Α 112) και

΄Εχοντας υπόψη

α) Την υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 απόφαση του Υπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονοµικών «Κατάργηση της δηµόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυµη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.)» (Β 1414), µε το άρθρο 1 παρ. 2  της οποίας,  ορίζεται,  πλην άλλων,  ότι διακόπτεται η µετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκποµπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε.,  µε αποτέλεσµα να µην επιτελείται η προβλεπόµενη από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 1730/1987 (Α 145), όπως τροποποιήθηκε µε το άρθρο 19 παρ. 1 του ν. 1866/1989 (Α 222) συµβολή δηµόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενηµέρωση,  στη µόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της οµογένειας.

β) Tην από 12.6.2013 αίτηση αναστολής της «Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας –  Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ)  και του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, Προέδρου του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΠΟΣΠΕΡΤ.

γ) Tις απόψεις των πληρεξουσίων των αιτούντων και των εκπροσώπων του ∆ηµοσίου, τις οποίες εξέθεσαν προφορικώς.

∆ ι α τ ά σ σ ο υ µ ε 

1.  Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόµενης υπ’  αριθ.  ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το µέρος της,  µε το οποίο προβλέπεται α)  ότι διακόπτεται η µετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκποµπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραµένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.).

2.  Τη λήψη από τους συναρµόδιους Υπουργό Οικονοµικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών µέτρων για τη συνέχιση της µετάδοσηςραδιοτηλεοπτικών εκποµπών και τη λειτουργία   διαδικτυακών ιστοτόπων από δηµόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστηµα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δηµόσιο συµφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’  αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής
Απόφασης. 

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2013

Ο Πρόεδρος του Συµβουλίου της Επικρατείας

Κωνσταντίνος Μενουδάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου