Το Ναυάγιο του Μαζωτού: ένας χρόνος ερευνών, 2350 χρόνια ιστορίας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το Ναυάγιο του Μαζωτού: ένας χρόνος ερευνών, 2350 χρόνια ιστορίας

Με τη διάλεξη της Στέλλας Δεμέστιχα, Δρ. Αρχαιολογίας, Ειδικού Επιστήμονα, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου της Κύπ...


Με τη διάλεξη της Στέλλας Δεμέστιχα, Δρ. Αρχαιολογίας, Ειδικού Επιστήμονα, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου της Κύπρου με θέμα: «Το Ναυάγιο του Μαζωτού: ένας χρόνος ερευνών, 2350 χρόνια ιστορίας», παρουσία του Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γιώργου Γεωργή, εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ, η συνεργασία του Σπιτιού της Κύπρου, με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου.Η κ. Δεμέστιχα υπογράμμισε πως...μια από τις πρώτες και σημαντικότερες υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες στη Μεσόγειο έγινε στην Κύπρο πριν από 40 χρόνια, με το καράβι της Κερύνειας και η δεύτερη σημαντική, το 2006 με το ναυάγιο του Μαζωτού.
Πρόκειται για το ναυάγιο εμπορικού πλοίου το οποίο βυθίστηκε, περίπου, στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., βρίσκεται σε βάθος 44 μέτρων στη θαλάσσια περιοχή του σημερινού χωριού Μαζωτός, 2,5 περίπου χλμ από την ακτή και την καταγραφή και την επιστημονική περιγραφή του, ανέλαβε και διεξάγει ερευνητική μονάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου ύστερα από συμφωνία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.Οπως είπε η κ. Δεμέστιχα το πλοίο μετέφερε το περίφημο κόκκινο κρασί από τη Χίο, μέσα σε πήλινους αμφορείς. Μέχρι σήμερα έχουν καταμετρηθεί περίπου 500 επιφανειακοί αμφορείς, ενώ είναι βέβαιο ότι στον αμμώδη βυθό βρίσκονται θαμμένοι πολλοί ακόμη. Ανάμεσά τους, εκτός από τους χιώτικους αμφορείς, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του φορτίου, εντοπίστηκαν ελάχιστοι και από άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε τη διαδρομή του ούτε τον προορισμό του», είπε η κ. Δεμέστιχα και πρόσθεσε πως «εκεί που βρήκαμε το πλοίο και, αν υποθέσουμε ότι δεν είχε σταματήσει για να πουλήσει ένα μέρος του φορτίου του σε προηγούμενη πορεία του, και αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, υποθέτουμε, εάν έπιανε κυπριακό λιμάνι και πήγαινε προς τα ανατολικά, να είχε προορισμό ίσως ή το αρχαίο Κίτιο, τη σημερινή Λάρνακα, είτε τη Σαλαμίνα».Σημείωσε πως η σημασία της έρευνας για τη ναυτική και οικονομική ιστορία της ανατολικής Μεσογείου είναι μεγάλη, καθώς το ναυάγιο του Μαζωτού αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ναυάγια των κλασσικών χρόνων στην Ανατολική Μεσόγειο που σώζονται σε τόσο καλή κατάσταση.
Ανέφερε πως τα αποτελέσματα της έρευνας θα ρίξουν περισσότερο φως σε βασικά ζητήματα της ναυτικής και οικονομικής ζωής στην αρχαιότητα που απασχολούν σήμερα την κυπριακή αλλά και τη διεθνή αρχαιολογική έρευνα, όπως για παράδειγμα οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ βορείου Αιγαίου και νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο ρόλος της Κύπρου στους ναυτικούς δρόμους κατά την τελευταία φάση της ζωής των κυπριακών βασιλείων, ο τρόπος διεξαγωγής του εμπορίου δια θαλάσσης, τα είδη και τα μεγέθη των εμπορικών πλοίων της εποχής.
Η κ. Δεμέστιχα επεσήμανε πως η σημασία της έρευνας αυτού του ναυαγίου φαίνεται να ξεπερνά την αρχαιολογική διάσταση, καθώς για πρώτη φορά συνεργάζονται φορείς από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη διεξαγωγή της και τα αποτέλεσμα έχουν ήδη διεθνή απήχηση.Ο Καθηγητής Σταύρος Ζένιος, Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κύπρου, στο σύντομο χαιρετισμό του - τον οποίο μετέφερε ο καθηγητής Γρηγόρης Μακρίδης- εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πραγματοποίηση της διάλεξης αυτής, θα τεθούν οι βάσεις ώστε να ακολουθήσουν και άλλες δραστηριότητες που θα φέρουν σε επαφή το κοινό της Αθήνας, τόσο με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όσο και με την Κύπρο γενικότερα.Ο κ. Ζένιος τόνισε πως «η Κύπρος διαθέτει πλούσιο ενάλιο αρχαιολογικό πλούτο, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο προβάδισμα του Πανεπιστημίου σε σχέση με άλλα Ιδρύματα της Ευρώπης», ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική συμβολή που προσφέρει στην έρευνα, η νεοσυσταθείσα έδρα του Ιδρύματος Θέτις, στην Ενάλια Αρχαιολογία.Ο Καθηγητής Δημήτριος Μιχαηλίδης, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Κύπρου, από την πλευρά του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την εισαγωγή του μαθήματος της Ενάλιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, τονίζοντας πως λιγοστά Πανεπιστήμια στον κόσμο, προσφέρουν το μάθημα στα προπτυχιακά τους προγράμματα.

Από "ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου