Ανοίγουν τον δρόμο για γεωτρήσεις στο Αιγαίο για πετρέλαιο! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ανοίγουν τον δρόμο για γεωτρήσεις στο Αιγαίο για πετρέλαιο!

Σε φορολογικές διευκολύνσεις και κατάργηση της γραφειοκρατίας στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου προχωράει η Ελλάδα από το 2010...


Σε φορολογικές διευκολύνσεις και κατάργηση της γραφειοκρατίας στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου προχωράει η Ελλάδα από το 2010 ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Στόχος αυτής της απόφασης είναι η προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών που θέλουν να βρουν πετρέλαιο σε όλη την επικράτεια και φυσικά και στο Αιγαίο. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Χατζιδάκης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), Ραφαήλ Μωϋσής, υποστήριξε ότι είναι χρυσή ευκαιρία, λόγω της ύφεσης και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, να πραγματοποιηθούν έρευνες στον ελλαδικό χώρο με χαμηλό κόστος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν αποθέματα στη χώρα μας, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν γνωρίζουμε αν είμαστε Ελ Ντοράντο. Πάντως το ΣΕΕΣ έχει εκτιμήσει στην περσινή του έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό ότι είναι πιθανό η χώρα να μπορεί να αποκτήσει παραγωγή 200.000 βαρελιών ημερησίως, δηλαδή να καλύπτει σχεδόν τις μισές της ανάγκες με ελληνικό πετρέλαιο.
Εδώ όμως τίθεται ένα μεγάλο, ένα τεράστιο ζήτημα. Το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων που αναγκαστικά θα εγείρει η χώρα μας, προκειμένου να συμπεριλάβει ακόμη περισσότερη έκταση και περισσότερους ερευνητές - επενδυτές. Και εάν η Ελλάδα θελήσει να προχωρήσει στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων (που την δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο θαλασσών), πώς θα αντιδράσει η Τουρκία;
Όλοι γνωρίζουμε πως η Τουρκία κάνει την "φασαρία" στο Αιγαίο επειδή αποβλέπει στο πετρέλαιο που υπάρχει κάτω από αυτό. Και όλοι επίσης ξέρουμε πολύ καλά πως οι γείτονες δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια εκ μέρους της Ελλάδας (αν και οι ίδιοι την έχουνε κάνει στη Μαύρη Θάλασσα) προκειμένου να διαπραγματευθούν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση ή και ολική εκ μέρους τους εκμετάλλευση πετρελαιοπαραγωγικών κοιτασμάτων.
Το άνοιγμα αυτό της Ελληνικής πλευράς, προς την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αιγαίου θα οδηγήσει σε σύγκρουση τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, που δεν θα είναι μόνο πολιτική; Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ηχεί στα Τουρκικά συμφέροντα ως εχθρική πράξη και διόλου απίθανο το αμέσως επόμενο διάστημα να ενταθούν τα "πνεύματα" και να υπάρξουν πολύ ακραίες καταστάσεις στο Αιγαίο, τόσο στον εναέριο όσο και στον θαλάσσιο χώρο του.
Ήδη, η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί ευθέως την Ελληνικότητα νησιών, όπως το Αγαθονήσι, μεταφέροντας μέσω τουρκικών εφημερίδων την εθνικιστική άποψη πως η Ελλάδα στέλνει εποίκους σε νησιά που δεν της ανήκουν, αφήνοντας να εννοηθεί πως ανήκουν στην Τουρκία. Μέσα σε μία παγκόσμια οικονομική κρίση, πολύ δύσκολα η Τουρκία θα αφήσει αμαχητί τον στόχο δεκαετιών και ήδη συζητούνται οι πιθανές της αντιδράσεις και τα όρια στα οποία θα κινηθεί ή θα ξεπεράσει η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει (σε μία μάχη πολιτική ή όχι) όλα αυτά που επί πολλές δεκαετίες σχεδίαζε να αποκτήσει.
Σε αυτό το σημείο, ενδιαφέρον παρουσιάζεται από την Ελληνική πλευρά και τις πιθανές της αντιδράσεις. Και το ενδιαφέρον υπάρχει περίπτωση να κορυφωθεί, εάν η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να εγκρίνει εταιρείες Ρωσικών συμφερόντων για την ανεύρεση - εξόρυξη και συνεκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αιγαίου...Τότε, αναμένεται πως θα βρεθούμε μάρτυρες σε μία παρτίδα σκάκι που θα μοιάζει περισσότερο με ρώσικη ρουλέτα παρά με οτιδήποτε άλλο...
Το κείμενο εστάλη από http://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου