Νέος πλανήτης μεγέθους Γης βρίσκεται στην «αυλή» μας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Νέος πλανήτης μεγέθους Γης βρίσκεται στην «αυλή» μας

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση Η ανακάλυψη ενός πλανήτη στο πιο κοντινό αστρικό σύστημα μας συγκλόνισε τον κόσμο της αστρονομίας.  Ε...



Η ανακάλυψη ενός πλανήτη στο πιο κοντινό αστρικό σύστημα μας συγκλόνισε τον κόσμο της αστρονομίας. 

Είναι μόλις 4,3 έτη φωτός μακριά από τη Γη, και έχει προκαλέσει την ελπίδα για την εξεύρεση άλλων λιγότερο θερμών και δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών γύρω μας.
Ο πλανήτης αυτός δεν υποστηρίζει τη ζωή, αλλά οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι άλλοι στην γύρω περιοχή μπορούν να την υποστηρίξουν.

Είναι μόλις 4,3 έτη φωτός (25 τρισεκατομμύρια μίλια) μακριά και παρόλο που είναι παρόμοιου μεγέθους με τη Γη, βρίσκεται πολύ κοντά στον ήλιο του για τη διατήρηση της ζωής, με μια θερμοκρασία επιφάνειας που υπολογίζεται σε 1.200 βαθμούς Κελσίου (2192 Φαρενάιτ).

Ο νέος πλανήτης, που ονομάστηκε Alpha Centauri Bb, είναι πολύ πιο κοντά στο αστέρι από ό, τι  είναι ο Ερμής στον ήλιο μας. Η τροχιά του πλανήτη είναι 25 φορές μικρότερη από τη δική μας, έτσι ώστε ένας χρόνος σε αυτόν τον πλανήτη περνά σε μόλις 3,2 γήινες ημέρες.
Το νέο εύρημα ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature από τον Stephane Udry και Xavier Dumusque στο Αστεροσκοπείο της Γενεύης.

«Είναι μια ανακάλυψη ορόσημο γιατί έχει πολύ μικρή μάζα και είναι ο πιο κοντινός γείτονας μας," είπε στο Reuters ο Udry.
Σύσσωμοι οι αστρονόμοι προβλέπουν ότι υπάρχουν και άλλοι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το ίδιο αστέρι λίγο πιο μακριά, όπου μπορεί να υπάρχει αρκετά δροσερό κλίμα για ύπαρξη νερού και ζωής.

"Βρίσκοντας το πλησιέστερο γείτονά μας ένα πλανήτη με μάζα σαν της γης ανοίγει πραγματικά η προοπτική για την εύρεση πλανητών εκεί στην κατοικήσιμη ζώνη", είπε ο Udry στο περιοδικό Wired.

Είναι ο κοντινότερος από όλους τους εξωπλανήτες που έχουμε ανακάλυψει. Ο όρος «εξωπλανήτης» αναφέρεται σε πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, και κάθε εύρημα αυτού του είδους είναι μεγάλης επιστημονικής και δυνητικά πρακτικής σημασίας, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης κόσμων που υποστηρίζουν τη μορφή ζωής σαν το δικό μας.
Προηγουμένως, ο πιο κοντινός εξωπλανήτης στη Γη που είχε ανακαλυφθείε ήταν το άστρο Gliese 876 d, που είναι 15 έτη φωτός μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου