Οι παράγοντες που αύξησαν την εγκληματικότητα στην Ελλάδα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι παράγοντες που αύξησαν την εγκληματικότητα στην Ελλάδα

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ποσοτική αύξηση της εγκληματικότητας   με έντονο το στοιχείο της βίας...! Γράφει ο Φαρσεδάκης Ιάκ...


Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ποσοτική αύξηση της εγκληματικότητας  με έντονο το στοιχείο της βίας...!

Γράφει ο Φαρσεδάκης Ιάκωβος

Στη χώρα μας αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι μια ποσοτική αύξηση της εγκληματικότητας, ταυτόχρονα με μια ποιοτική χειροτέρευσή της, χαρακτηριζόμενη αυτή η τελευταία από το έντονο στοιχείο της βίας. Γιατί άραγε; Το ζήτημα είναι ταυτόχρονα απλό, αλλά και σύνθετο, μια και οι παράγοντες που το έχουν δημιουργήσει είναι πάμπολλοι και, μάλιστα, δυναμικά αλληλεπιδρώντες μεταξύ τους. Τόσο ατομικοί, όσο και περιβαλλοντικοί.

Η συνόψιση είναι ιδιαιτέρως δυσχερής. Οπωσδήποτε, μας παρέχεται η ευκαιρία να ανατρέξουμε στην εγκληματολογική θεωρία και στα πορίσματα της εγκληματολογικής έρευνας, η οποία, άλλωστε, αποτελεί και τη λυδία λίθο για την ορθότητα ή μη της θεωρίας. Οποιαδήποτε θεωρία, οσονδήποτε μεγαλειώδης και αν εμφανίζεται, αν δεν επιβεβαιώνεται από τα εμπειρικά δεδομένα, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επιστημονική. Περιοριζόμαστε στην παράθεση των σταθερών επιστημονικών δεδομένων μόνο, αποφεύγοντας την αναφορά σε προσωπικές απόψεις. εκτός αν τυχόν είναι αναγκαίες κάποιες διευκρινήσεις.

Ως γνωστόν, η επιστήμη της Εγκληματολογίας δημιουργήθηκε, στη νεώτερη εποχή, κατά τον 19ο αιώνα. Έντονος ήταν τότε ο επηρεασμός της, όπως και των άλλων κοινωνικών επιστημών, από τις θετικές επιστήμες. Διατυπώθηκαν τότε οι νόμοι του κορεσμού και του υπερκορεσμού.

Η εγκληματικότητα είναι ένα παγκόσμιο και διαχρονικό φαινόμενο. Υπό κανονικές συνθήκες, υπάρχει μια σχετική σταθερότητα κατά τόπο και χρόνο, κυμαινόμενη μεταξύ δύο ορίων, ενός ανωτάτου και ενός κατωτάτου. Με προσφυγή σε μια εικόνα από την χημεία, έγινε προσπάθεια να εξηγηθούν τυχόν μείζονες μεταβολές της εγκληματικότητας.

Όπως δηλαδή σε μία συγκεκριμένη ποσότητα υγρού, υπό δεδομένες συνθήκες εξωτερικής πίεσης και θερμοκρασίας, μπορούμε να διαλύσουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα στερεάς ουσίας, ούτε ένα μόριο παραπάνω, εφόσον έχει επέλθει κορεσμός του μίγματος, αλλά όταν θερμάνουμε το μίγμα τότε μπορούμε να διαλύσουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα στερεάς ουσίας, έτσι και με την εγκληματικότητα.

Όταν εμφανίζονται κρίσεις πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικές, ιδιαίτερα πολιτισμικές, τότε το κοινωνικό μίγμα υπερθερμαίνεται και αντί για σταθερότητα της εγκληματικότητας, παρατηρούμε μια αύξηση, μικρή ή μεγάλη –-ανάλογα με τον βαθμό, την ένταση και την διάρκεια της κρίσης-– με πιθανή, μάλιστα εμφάνισή της υπό επιδημική μορφή. Πράγμα που δεν έχει μεν, ευτυχώς, συμβεί μέχρι τώρα, αλλά που υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να συμβεί. Αυτός ο κίνδυνος γίνεται όλο και πιο αισθητός ιδιαίτερα μετά τη συνέχιση της πολύχρονης διεθνούς κρίσης αξιών που μαστίζει και την ελληνική κοινωνία, αλλά και μετά την εμφάνιση ενός νέου παράγοντα, την αθρόα ανέλεγκτη είσοδο μεταναστών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου