Το Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν – Στο παρά 5’ οι Η.Π.Α απέτρεψαν άμεση επίθεση – Τελικά η επίθεση είναι θέμα ημερών… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν – Στο παρά 5’ οι Η.Π.Α απέτρεψαν άμεση επίθεση – Τελικά η επίθεση είναι θέμα ημερών…

Μετά την ολοκλήρωση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ εξήχθη το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει πολιτική αντιποίνων, θέση στην οποία ...





Μετά την ολοκλήρωση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ εξήχθη το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει πολιτική αντιποίνων, θέση στην οποία κατέληξε η πλειονότητα των μελών.


Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε μετ’ επιτάσεως ότι «θα υπάρξει ισχυρή απάντηση», καθώς το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων τερμάτισε τις συνομιλίες για την αντεπίθεση χωρίς να καταλήξει ωστόσο σε συγκεκριμένες αποφάσεις ενώ ταυτόχρονα οι ΗΠΑ κάνουν αγώνα δρόμου για να καθυστερήσουν τις ενέργειες του Ισραήλ Καλώντας τον Νετανιάχου να σκεφτεί δύο φορές το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν.

 

Σε επαναξιολόγηση των πολεμικών τους σχεδίων προχωρούν τις τελευταίες ώρες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που φαίνεται να παγώνουν την επιχείρηση στη Ράφα και να επικεντρώνονται στην απάντηση που θα δώσουν στην Τεχεράνη.

Εκείνο ωστόσο που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι το χρονοδιάγραμμα και το εύρος της απάντησης.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν νωρίτερα ότι θα γίνει μέσα στο επόμενο 48ωρο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πραγματοποιηθεί ισχυρό πλήγμα.

Ο συντελεστής, όμως, που περιπλέκει την εξίσωση είναι οι ΗΠΑ αφού τόσο στην περίπτωση των επιχειρήσεων στη Γάζα όσο και τώρα στις κινήσεις εναντίον της Τεχεράνης απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ έχει θέσει σε συναγερμό και την Ευρώπη, με τη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ να αναμένεται την επόμενη βδομάδα, ενώ το σύνολο των ηγετών της Δύσης επαναλαμβάνει την ανάγκη για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Το πολεμικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ της απάντησης στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν αποφάσισε πως και πότε κατόπιν πιέσεων των Η.Π.Α.

 

Φαίνεται ότι ο «κύβος ερρίφθη» και το Ισραήλ θα απαντήσει στο κτύπημα του Ιράν που προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό της πρεσβείας του Ιράν στην Δαμασκό και των θάνατος 7 ανώτερων αξιωματούχων της Τεχεράνης.

Μετά από περισσότερες από τρεις ώρες διαβουλεύσεων αργά το απόγευμα της Κυριακής, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, το οποίο αποτελείται από πέντε μέλη, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση για το πώς θα απαντήσει η χώρα στο τεράστιο χτύπημα πυραύλων και drone του Ιράν το βράδυ του Σαββάτου.

Δεδομένων πολλών αναφορών ότι οι ΗΠΑ εφιστούν προσοχή και ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου «να σκεφτεί προσεκτικά και στρατηγικά», το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο διέκοψε τις συζητήσεις του, αλλά αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε το Channel 12 News.

Η καθημερινή εφημερίδα Israel Hayom επικαλέστηκε, ωστόσο, έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι «θα υπάρξει απάντηση», ενώ το δίκτυο NBC επικαλέστηκε επίσημη πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, «το Το IDF θα χρειαστεί να παρουσιάσει επιλογές» και ότι «είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters, δήλωσαν ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συμφωνεί με τα αντίποινα κατά του Ιράν, αλλά είναι διχασμένο ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα οποιασδήποτε τέτοιας απάντησης.

Οι συζητήσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Ισραήλ κατά την οποία εκτόξευσε περίπου 350 βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, το 99% των οποίων αναχαιτίστηκε επιτυχώς, σύμφωνα με το IDF.

Σύμφωνα με πολλές αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, υπό το πρίσμα αυτού του τεράστιου όλεθρου, ο υπουργός πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Benny Gantz και ο συνάδελφός του στο κόμμα Εθνική Ενότητα Gadi Eisenkot, παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, πρότειναν και οι δύο να αντεπιτεθούν στο Ιράν ενώ η ιρανική επίθεση ήταν ακόμη σε εξέλιξη, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε.


Ο Μπάιντεν προέτρεψε το Ισραήλ να «σκεφτεί προσεκτικά» καθώς εξετάζει την απάντηση στην επίθεση στο Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν στο Ισραήλ ότι δεν θα συμμετάσχουν σε καμία αντεπίθεση κατά του Ιράν, δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου «να σκεφτεί προσεκτικά και στρατηγικά τον κίνδυνο κλιμάκωσης», καθώς το Ισραήλ εξετάζει την απάντησή του σε μια θρασύδειλη ιρανική επίθεση που οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

 

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου μίλησαν τηλεφωνικά λίγες ώρες αφότου το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή το πρωί, τα οποία σχεδόν όλα αναχαιτίστηκαν από το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμαχικών στρατιωτικών. 

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε κανένα ισραηλινό στρατιωτικό αντίποινα εναντίον του Ιράν, του οποίου ο πυραυλικός πυραυλικός φραγμός Μπάιντεν χαρακτήρισε νίκη για το Ισραήλ που υπογράμμισε τη σιδηρά αμερικανική δέσμευση προς τον σύμμαχό του, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης σε δημοσιογράφους. 


Αμερικανοί αξιωματούχοι: Ακυρώσαμε στο παρά 5 άμεση επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Ο Νετανιάχου θέλει να μας σύρει σε μεγάλη περιφερειακή σύρραξη

 

Οι σχέσεις HΠΑ-Νετανιάχου βρίσκονται σε εξαιρετικά κομβικό σημείο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επόμενες στρατιωτικές κινήσεις του Iσραήλ.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, εκφράζονται φόβοι για “κρυφή ατζέντα” του Μ.Νετανιάχου ο οποίος δείχνει να είναι “εκτός ελέγχου”.

Kαι αυτό το λένε γιατί το Ισραήλ δεν ενημέρωσε τις ΗΠΑ ούτε για το κτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στην Δαμασκό.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ.

Εκτός αυτού, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς αποτρέπει την κατάρρευση του συνασπισμού του και νέες εκλογές.

«Το Ισραήλ θέλει να μας σύρει σε περιφερειακό πόλεμο»


Αμερικανοί Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες από την συνομιλία των δύο προέδρων και εκφράζουν πλέον ανοιχτά φόβους ότι το Ισραήλ προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Μπάιντεν και η ομάδα του ακύρωσαν την ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή . Αλλά δεν είναι βέβαιοι ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times οι Ισραηλινοί ήταν έτοιμοι να «απαντήσουν» τα ξημερώματα στο χτύπημα του Ιράν.

Όμως ο Τζο Μπάιντεν ειδοποιήθηκε και τηλεφώνησε στον Νετανιάχου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον έπεισε να μην κάνει αυτό το χτύπημα τόσο νωρίς, να μη βιαστεί, καθώς το αποτέλεσμα της Ιρανικής επίθεσης ήταν μηδενικό -έγιναν μόνο μικρές υλικές ζημιές- και το Ισραήλ ουσιαστικά βγήκε κερδισμένο. Για αυτούς τους λόγους είπε, ότι θα είναι καλύτερα το Ισραήλ να περιμένει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε, επίσης, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να αντιμετωπίσει και να υπερνικήσει ακόμα και τις πιο απροσδόκητες επιθέσεις στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Σύμφωνα με αμερικανικές και ισραηλινές πηγές, “ανώτεροι αξιωματούχοι Άμυνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει την «ελευθερία δράσης» να αμυνθεί, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν καμία συμμετοχή σε καμία στρατιωτική δράση ή απάντηση κατά του Ιράν.

Ο Μπάιντεν τόνισε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στην τηλεφωνική τους επικοινωνία το Σάββατο ότι πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά και στρατηγικά τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αντιποίνων στην ιρανική επίθεση”.

Αυτό παραδέχτηκε πριν λίγο και ο Δρ Ζακ Νέρια από το think tank Jerusalem Center ο οποίος τόνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εκπλαγούν ξανά…

Φοβούνται μια αντίδραση του Ισραήλ που θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν περιφερειακό πόλεμο».


Οι Η.Π.Α ανησυχούν…

Σύμφωνα με το NBC ορισμένοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους ότι το Ισραήλ μπορεί να κάνει κάτι γρήγορα για να απαντήσει στο Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

Κατά την ίδια πηγή που επικαλείται τρία πρόσωπα με γνώση των σχολίων του προέδρου των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη εκφράσει σε ιδιωτικές συζητήσεις την ανησυχία του ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε μια ευρύτερη διαμάχη.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που επικαλείται το NBC, ότι οι Ισραηλινοί δεν επιδιώκουν μια ευρύτερη σύγκρουσή ή έναν απευθείας πόλεμο με το Ιράν αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι και σίγουροι 100% γι΄αυτό.

Σχολιάζοντας ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ Ντάγκλας Μακγκρέγκορ δήλωσε σχετικά:

«Ο Νετανιάχου πρέπει να κλιμακώσει για να επιβιώσει πολιτικά, αλλά αν παρασύρει τις ΗΠΑ σε αυτό, θα καταλήξουμε να πολεμήσουμε απευθείας τη Ρωσία. Το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τάξης των ΗΠΑ αγοράζεται και πληρώνεται από το ισραηλινό λόμπι, δυστυχώς το μίσος έχει κυριεύσει το Ισραήλ. Οι Ιρανοί δεν θέλουν πόλεμο. Ένας τέτοιος πόλεμος θα είναι το τέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ»


Το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο ποικίλο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή, συνολικά πάνω από 3.000 και χθες το βράδυ εκτόξευσε μόλις περί τους 150.

Οι περισσότεροι αποκτήθηκαν από ξένες πηγές, κυρίως από τη Βόρεια Κορέα. Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα που ανέπτυξε πύραυλο 2.000 χιλιομέτρων χωρίς προηγουμένως να διαθέτει ικανότητα πυρηνικών όπλων.

 

 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου