Η AΠΑΤΗ της «Δέσμευσης και Αποθήκευσης του Άνθρακα» με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «υπερθέρμανσης του πλανήτη»… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η AΠΑΤΗ της «Δέσμευσης και Αποθήκευσης του Άνθρακα» με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «υπερθέρμανσης του πλανήτη»…

  Είναι μια τρομερή σπατάλη ενέργειας και πόρων, καταναλώνοντας περίπου το είκοσι τοις εκατό της ενέργειας που παρέχεται από έναν κατά τα άλ...

 





Είναι μια τρομερή σπατάλη ενέργειας και πόρων, καταναλώνοντας περίπου το είκοσι τοις εκατό της ενέργειας που παρέχεται από έναν κατά τα άλλα αποδοτικό σταθμό παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

 

Το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα της δέσμευσης και υπόγειας αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) είναι η ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια και σπατάλη ενεργειακών πόρων για να γίνει όλος ο διαχωρισμός, η συμπίεση και η άντληση. Οι αδίστακτοι ηγέτες της βιομηχανίας άνθρακα λατρεύουν την ιδέα της πώλησης περισσότερου άνθρακα για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα καλωσόριζαν την αυξημένη ζήτηση για ενέργεια. Και οι πράσινοι ζηλωτές στις ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναγκάσουν όλα τα εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου να θάψουν όλα τα φυτικά τρόφιμα CO2 που παράγουν. Οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι είναι τα κορόιδα


Πηγή: Master Resource

Από τον Γεωλόγο Viv Forbes

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

 

"Η άντληση αερίων στο υπέδαφος είναι λογική μόνο αν αποφέρει πραγματικά οφέλη, όπως η χρήση των καυσαερίων για την αύξηση της ανάκτησης πετρελαίου από πετρελαιοπηγές που φθίνουν - κάνε fracking στα στρώματα, άντλησε CO2 και βγάλε πετρέλαιο/αέριο".

Η δέσμευση και υπόγεια αποθήκευση άνθρακα "(CCUS)" βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ανόητων σχεδίων "για τη μείωση της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη". Η ιδέα είναι να συλλέξουμε τα καυσαέρια από σταθμούς παραγωγής ενέργειας ή εργοστάσια τσιμέντου, να διαχωρίσουμε το CO2 από τα άλλα αέρια, να το συμπιέσουμε, να το αντλήσουμε στον επιλεγμένο τόπο ταφής και να το αναγκάσουμε να μπει υπόγεια σε διαπερατούς βραχώδεις σχηματισμούς. Στη συνέχεια, ελπίζουμε ότι δεν θα διαφύγει ποτέ.

Μια αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης που θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα ελπίζει να κατευνάσει τους πράσινους επικριτές προτείνοντας να θάψει το αέριο της ζωής, το CO2, βαθιά μέσα στα ιζηματογενή πετρώματα της Μεγάλης Αρτεσιανής Λεκάνης της Αυστραλίας..

Επέλεξαν τον ψαμμίτη Precipice για το νεκροταφείο του άνθρακα. Ωστόσο, οι πιθανότητες να διατηρηθεί το αέριο CO2 περιορισμένο σε αυτόν τον πορώδη ψαμμίτη είναι ελάχιστες. Αυτός ο σχηματισμός έχει μια πολύ μεγάλη έκταση προς την επιφάνεια και το αέριο θα διαφύγει κάπου, οπότε γιατί να μπει στον κόπο να το αναγκάσει να μπει σε μια φυλακή χωρίς στέγη;

Οι μέτοχοι της Glencore θα πρέπει να ξεσηκωθούν από οργή γι' αυτή τη σπάταλη και μάταιη παγανιστική θυσία στους θεούς της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Θα προστεθεί σε φιάσκο όπως το Snowy 2, οι ροζ νυχτερίδες και το SunCable (ένα όνειρο να μεταφερθεί η ηλιακή ενέργεια που παράγεται στην NT μέσω εναέριου και υποθαλάσσιου καλωδίου για πάνω από 5.000 χιλιόμετρα μέσα από τα βάθη των ωκεανών και τις ηφαιστειακές ζώνες στη Σιγκαπούρη).

Οι μηχανικοί με κουβάδες εύκολου χρήματος μπορούν να βασίσουν μια ολόκληρη καριέρα στη δέσμευση και υπόγεια αποθήκευση άνθρακα. Αλλά μόνο ηλίθιοι πράσινοι ζηλωτές θα υποστήριζαν τη θυσία δισεκατομμυρίων επενδυτικών δολαρίων και σωρείας ενέργειας για να θάψουν αυτό το ακίνδυνο, αόρατο, ζωογόνο αέριο με την ελπίδα να κατευνάσουν τους αρχιερείς της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ποσότητες αερίων που θα πρέπει να διαχειριστεί το CCUS είναι τεράστιες και το κόστος κεφαλαίου και λειτουργίας θα είναι τρομακτικό. Είναι μια τρομερή σπατάλη ενέργειας και πόρων, καταναλώνοντας περίπου το είκοσι τοις εκατό της ενέργειας που παρέχεται από έναν κατά τα άλλα αποδοτικό σταθμό παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Για κάθε τόνο άνθρακα που καίγεται σε έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εκλύονται περίπου 11 τόνοι αερίων - 7,5 τόνοι αζώτου από τον αέρα που χρησιμοποιείται για την καύση του άνθρακα, συν 2,5 τόνοι CO2 και ένας τόνος υδρατμών από τη διαδικασία καύσης του άνθρακα.

Κανονικά αυτά τα ευεργετικά ατμοσφαιρικά αέρια απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα αφού τα φίλτρα απομακρύνουν τυχόν δυσάρεστες ουσίες όπως η αιθάλη και οι βλαβεροί καπνοί.

Ωστόσο, το CCUS απαιτεί επίσης ενέργεια για την παραγωγή και την κατασκευή χάλυβα και την ανέγερση αποθηκών αερίου, αντλιών και αγωγών και για τη διάνοιξη φρεατίων διάθεσης. Αυτό θα καταβροχθίσει περισσότερους πόρους άνθρακα και θα παράγει ακόμη περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, με μηδενικό όφελος.

Αλλά τα πραγματικά προβλήματα βρίσκονται στον τόπο ταφής - πώς θα δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος για τη συγκράτηση του αερίου CO2. Δεν υπάρχει φυσικό κενό πουθενά στη Γη - κάθε κομμάτι του χώρου στη Γη καταλαμβάνεται από κάτι - στερεά, υγρά ή αέρια. Η υπόγεια διάθεση του CO2 απαιτεί την άντλησή του ΕΝΑΝΤΙΟΝ της πίεσης οποιουδήποτε υλικού γεμίζει τον χώρο των πόρων του βραχώδους σχηματισμού τώρα - είτε πρόκειται για φυσικά αέρια είτε για υγρά. Οι πιέσεις αυτές μπορεί να είναι σημαντικές, ιδίως μετά την άντληση περισσότερου φυσικού αερίου.

Τα φυσικά αέρια στους ιζηματογενείς βραχώδεις σχηματισμούς είναι συνήθως αέρας, CO2, CH4 (μεθάνιο) ή σπάνια H2S (αέριο σάπιου αυγού). Τα υγρά είναι συνήθως αλμυρό νερό, μερικές φορές γλυκό νερό ή πολύ σπάνια, υγροί υδρογονάνθρακες.

Η άντληση του αέρα είναι δαπανηρή- η άντληση του φυσικού CO2 για να δημιουργηθεί χώρος για το ανθρωπογενές CO2 είναι άσκοπη- και η απελευθέρωση αερίου σάπιου αυγού ή αλμυρού νερού στην επιφάνεια θα δημιουργούσε πραγματικό πρόβλημα, σε αντίθεση με τη φανταστική απειλή από το CO2.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η CCUS μπορεί να απαιτήσει την αφαίρεση γλυκού νερού για να δημιουργηθεί χώρος για το CO2. Η παραγωγή γλυκού νερού στην επιφάνεια θα θεωρούνταν ευλογία από τους περισσότερους ντόπιους. Η άντληση αλμυρού νερού για να δημιουργηθεί χώρος για την ταφή του CO2 θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα μπορούσε να λύσει.

Φυσικά, ένα μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που θάβεται υπό πίεση θα διαλυθεί στα υπόγεια ύδατα και θα τα «αερίσει», έτσι ώστε ο επόμενος γεωτρητής στην περιοχή θα μπορούσε να πάρει ένα πραγματικό μπόνους - νερό Perrier που αναβλύζει στη βρύση, που αξίζει περισσότερο από το πετρέλαιο.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο κίνδυνος μιας επιφανειακής έκρηξης ή διαρροής από μια υπό πίεση υπόγεια δεξαμενή CO2. Η ατμόσφαιρα περιέχει 0,04% CO2, το οποίο είναι ευεργετικό για όλη τη ζωή. Όμως το αέριο σε μια δεξαμενή CCUS θα περιείχε +90% αυτού του αερίου βαρύτερου από τον αέρα - μια θανατηφόρα, ασφυκτική συγκέντρωση για την κοντινή ζωική ζωή, αν διαφύγει σε μια έκρηξη αερίου.

Η άντληση αερίων στο υπέδαφος είναι λογική μόνο αν αποφέρει πραγματικά οφέλη, όπως η χρήση των αποβλήτων αερίων για την αύξηση της ανάκτησης πετρελαίου από πετρελαιοπηγές που φθίνουν - σπάστε τα στρώματα, αντλήστε CO2 και βγάλτε πετρέλαιο/αέριο. Η εύρεση ενός τόπου όπου θα μπορούσατε να εκδιώξετε τους φυσικούς υδρογονάνθρακες προκειμένου να δημιουργήσετε χώρο για να θάψετε το CO2 θα ήταν σαν να κερδίζατε το λαχείο - ένα κερδοφόρο αλλά απίθανο γεγονός.

Κανονικά όμως, η CCUS θα είναι μάταιη, καθώς οι ωκεανοί θα αναιρέσουν σε μεγάλο βαθμό ό,τι προσπαθεί να κάνει ο άνθρωπος με το CO2 στην ατμόσφαιρα. Οι ωκεανοί περιέχουν πάρα πολύ περισσότερο CO2 από την ισχνή και ασήμαντη ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί διατηρούν την ισορροπία μεταξύ του CO2 στην ατμόσφαιρα και του CO2 που είναι διαλυμένο στους ωκεανούς. Αν ο άνθρωπος απελευθερώσει CO2 στην ατμόσφαιρα, οι ωκεανοί θα απορροφήσουν γρήγορα μεγάλο μέρος του. Και αν κατά τύχη ο άνθρωπος μειώσει το CO2 στην ατμόσφαιρα, το CO2 θα αναβλύσει από τους ωκεανούς για να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του. Ή απλά μια αξιοπρεπής ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να ακυρώσει όλη την άσκηση CCUS.

Η αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα ενθαρρύνει όλα τα φυτά να αναπτύσσονται καλύτερα και να χρησιμοποιούν περισσότερο CO2. Δυστυχώς, οι φυσικές διεργασίες δεσμεύουν συνεχώς τεράστιους τόνους CO2 σε εκτεταμένα κοιτάσματα σχιστόλιθου, άνθρακα, ασβεστόλιθου, δολομίτη και μαγνησίτη - αυτή η διαδικασία έχει οδηγήσει το ατμοσφαιρικό CO2 σε επικίνδυνα χαμηλές συγκεντρώσεις. Η καύση υδρογονανθράκων και η παραγωγή τσιμέντου επιστρέφει ένα μικρό μέρος αυτής της φυτικής τροφής από τη λιθόσφαιρα στη βιόσφαιρα.

Η ρύθμιση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα είναι καλύτερο να αφεθεί στους ωκεανούς και τα φυτά - το κάνουν με επιτυχία εδώ και χιλιετίες.

Το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα της CCUS είναι ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια και σπατάλη ενεργειακών πόρων για να γίνει όλος ο διαχωρισμός, η συμπίεση και η άντληση. Οι αδίστακτοι ηγέτες της βιομηχανίας άνθρακα λατρεύουν την ιδέα της πώλησης περισσότερου άνθρακα για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα καλωσόριζαν την αυξημένη ζήτηση για ενέργεια. Και οι πράσινοι ζηλωτές στις ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναγκάσουν όλα τα εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου να θάψουν όλα τα φυτικά τρόφιμα CO2 που παράγουν. Οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι είναι τα κορόιδα.

Φυσικά οι Πράσινοι λατρεύουν την ιδέα να κάνουν πιο ακριβή την ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα και φυσικό αέριο. Αγνοούν βολικά το γεγονός ότι το CCUS είναι κατά της ζωής - κλέβει τη φυτική τροφή από τη βιόσφαιρα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη ζωή στη Γη - ο πάγος είναι ο δολοφόνος. Οι διευθυντές της Glencore που υποστηρίζουν αυτή την ηλιθιότητα της CCUS θα πρέπει να καταδικαστούν για καταστροφική άγνοια.

-----

Ο γεωλόγος Viv Forbes είναι ο ιδρυτής του Carbon Sense Coalition.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου