Θέλουν να θάψουν διοξείδιο του άνθρακα στην Κοζάνη - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Θέλουν να θάψουν διοξείδιο του άνθρακα στην Κοζάνη

Του Χρήστου Βήττα Η ΔΕΗ ανέθεσε σχετικές μελέτες σε επιστημονικά ινστιτούτα Για περιοχή υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) πρ...


Του Χρήστου Βήττα
Η ΔΕΗ ανέθεσε σχετικές μελέτες σε επιστημονικά ινστιτούτα
Για περιοχή υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) προορίζεται η ευρύτερη ενεργειακή λεκάνη Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας.
Μιλώντας χθες στην Κοζάνη, σε ημερίδα που διοργάνωσε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με θέμα “Οι προοπτικές για τη δέσμευση και αποθήκευση CΟ2 στην Ελλάδα, η διευθύντρια της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΔΕΗ, Βασιλική Τσάδαρη, αποκάλυψε ότι η επιχείρηση ανέθεσε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) και στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) μελέτη για την εκτίμηση της δυνατότητας και του κόστους δέσμευσης και αποθήκευσης CΟ2 από μονάδες στερεών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία και στην Εύβοια.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Ιωάννης Δεσύπρης, σημείωσε ότι δύο είναι οι απόψεις για την υπόγεια αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα...
Η πρώτη λογική άποψη είναι ότι αποθηκεύονται στον τόπο παραγωγής - για την περίπτωση του ενεργειακού λεκανοπεδίου της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές υποδομές που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Η δεύτερη άποψη υποστηρίζει ότι το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συμπιεστεί και να μεταφερθεί για αποθήκευση σε άλλες περιοχές. Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι “αν προχωρήσει η αποθήκευση του CΟ2, φυσικά αυτό πρέπει να γίνει εδώ, που υπάρχει μια μεγάλη εγκατεστημένη επένδυση της ΔΕΗ”. Συμπλήρωσε πάντως: “μη σας τρομάζει η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, είναι κάτι που γίνεται σε όλο τον κόσμο και κυρίως είναι μια ακίνδυνη διαδικασία”.
Ακόμη, ο κ. Δεσύπρης διέβλεψε ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στη χώρα, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, αφού από τη Βόρεια Ελλάδα και από τη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να περάσουν δύο αγωγοί. Διευκρίνισε επίσης ότι “η αξιοποίηση του λιγνίτη θα πρέπει να συνδυαστεί με τη χρήση νέων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών και με την κατασκευή σύγχρονων αντιρρυπαντικών μονάδων”. Για τα αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες ο καθηγητής είπε ότι “ο ορατός στόχος εγκατάστασης και λειτουργίας είναι το 2020, αφού απαιτούνται σημαντικές υποδομές δικτύων, χερσαίων και υποθαλάσσιων”.
Ορόσημο το 2012
Σύμφωνα με την οδηγία της Ευρώπης, δεν θα κατανέμονται δωρεάν δικαιώματα στην ηλεκτροπαραγωγή μετά το 2012, παρόλο που η ΔΕΗ με συνδυασμό μέτρων έχει πετύχει μείωση του μέσου συντελεστή εκπομπών του CΟ2, από 1,3 kg/kwh το 1990 σε 1 kg/kwh το 2008, δηλαδή μείωση της τάξης του 23%, ενώ το πρόγραμμα ένταξης νέων μονάδων αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω μειώσεις, όπως υπογράμμισε η κ. Τσάδαρη. Πρόσθεσε ότι “εντούτοις οι απαιτήσεις μείωσης των εκπομπών CΟ2 στη μετά Κιότο εποχή καθιστούν απαραίτητη τη χρήση όλων των δυνατών μέσων στην κατεύθυνση αυτή”.
Ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, αναφερόμενος “στο χρηματιστήριο αγοραπωλησίας των δικαιωμάτων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα” είπε ότι “και η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει τεράστια ποσά. Για μας αυτό σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη -που είναι το εθνικό μας καύσιμο- να επιβαρυνθεί με ένα σημαντικό εξωγενές κόστος, που μπορεί να δημιουργήσει πολλές στρεβλώσεις και προβλήματα στο ενεργειακό κέντρο της περιοχής. Γιʼ αυτό απαιτούμε την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα”.
Από "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου