Το Καστελόριζο θα συζητηθεί στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα στη Κων/πολη; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το Καστελόριζο θα συζητηθεί στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα στη Κων/πολη;

Ξεκινούν σήμερα  στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας Να θυμίσουμε ότι από ελληνικής πλευρ...


Ξεκινούν σήμερα  στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Να θυμίσουμε ότι από ελληνικής πλευρά έχει ξεκαθαριστεί η ελληνική θέση ότι η αναζητούμενη, στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αφορά όλη την περιοχή από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο. 

«Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Νταβούτογλου και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το σχολιάσω» ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας αναφορικά με τις δηλώσεις πυ έκανε τις προάλλες ο Τούρκος υπουργος Εξωτερικών για την ΑΟΖ και το Καστελόριζο και τις συνεχιζόμενες «διερευνητικές επαφές με την Τουρκία». Ο κ. Νταβούτογλου στις τότε δηλώσεις του επιχείρησε να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από τις συνομιλίες που θα γίνουν. εμμένοντας στην άποψη ότι ανήκει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως το έθεσε, «αποτελεί θέμα από μόνο του και δεν έχει την πολυπλοκότητα των θεμάτων του Αιγαίου». Μάλιστα, ο κ. Νταβούτογλου το κατέστησε ακόμη σαφέστερο όταν ρωτήθηκε για σχετικές έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει προκηρύξει η Τουρκία.

Οπως είπε, «δεν μπορείτε να περιμένετε ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και δεν θα μπορεί να διεξάγει έρευνες. Γι' αυτό εμείς ξεχωρίζουμε το θέμα του Καστελλόριζου από τα υπόλοιπα. Για εμάς είναι σαφές αυτό». Πρόσθεσε πάντως ότι «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε και γι' αυτό». «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Ολα μπορούν να λυθούν με διαβούλευση και θετική προσέγγιση», είχε προσθέσει. Τότε είχε προσθέσει και τη γνωστή τουρκική θέση περί «διαφορών» στο Αιγαίο ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει να δηλώνει ότι η διαφορά είναι μία και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και μόνον.

Τότε - για να θυμίσουμε τό όλο κλίμα - ο εκπρόσωπος του Ελληηνικού Υπ.Εξωτερικών χαρακτήρισε θετικές τις συνομιλίες Αβραμόπουλου- Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι εστιάστηκαν στην προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών- θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

«Αφήνουμε την ιστορία, για να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον» είχε πεί ο κ. Δελαβέκουρας, που παραδέχτηκε, πάντως, πως και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ζητήματα μεταξύ τους, χωρίς την αντιμετώπιση των οποίων δεν θα υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε τότε με έμφαση ότι συνιστά «στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες. Καί υπενθύμισε την ύπαρξη συμφωνιών με την Ιταλία και την Αλβανία, τις συνεχιζόμενες επαφές με την Αίγυπτο και τη Λιβύη και τη συνεχή επαφή και συντονισμό με την Κύπρο, ενώ με την Τουρκία συνεχίζεται η προσπάθεια, μέσω των διερευνητικών επαφών. 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου