Ζει και βασιλεύει η μικρο-διαφθορά στην Ελλάδα, δείχνει έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ζει και βασιλεύει η μικρο-διαφθορά στην Ελλάδα, δείχνει έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας

Στα 748 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος της μικρο-διαφθοράς στην Ελλάδα για το έτος 2008, σύμφωνα με έρευνα εθνικής εμβέλειας που διεξήγαγε η...



Στα 748 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος της μικρο-διαφθοράς στην Ελλάδα για το έτος 2008, σύμφωνα με έρευνα εθνικής εμβέλειας που διεξήγαγε η Ρublic Ιssue, από τον Ιούλιο ώς τον Δεκέμβριο, για τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.
Πρωταρχικό πεδίο διαφθοράς εμφανίζεται ο δημόσιος τομέας, συγκεντρώνοντας κρούσματα σε ποσοστό 63%, έναντι 29,6% του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύονται στο Βήμα, η εκροή χρήματος για τα «φακελάκια» και τα «γρηγορόσημα» εμφανίζεται αυξημένη κατά 109 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2007.
Η έκταση του φαινομένου έχει μειώσει την ανοχή του πολιτών, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους (80%) διαφωνούν με πράξεις διαφθοράς, τις οποίες αντιμετωπίζουν πρωτίστως στα δημόσια νοσοκομεία, στις εφορίες και στις πολεοδομίες.
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η παραδοχή της έκτασης του φαινομένου. Εννέα στους δέκα πολίτες (91%) ομολογούν ότι η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη στα πλοκάμια της διαφθοράς.
Το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά», ενώ ακριβώς την αντίθετη άποψη πως η χώρα «μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά» υιοθετεί το 52%.
Στην κλίμακα ιδεολογικής αποδοχής πράξεων διαφθοράς οι απαντήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν πλήρως και καθαρά τι από όλα αυτά που κάνουν συνιστούν διαφθορά.
Ενδεικτικό είναι ότι το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σαφές κρούσμα του φαινομένου το «να βάλουμε μέσο για να προσληφθεί κάποιος συγγενής», ενώ το 90% αναγνωρίζει ως διαφθορά το «να δώσουμε χρήματα ή άλλο αντάλλαγμα σε εφοριακόγια να τακτοποιηθούν τα χρέη μας».

1 σχόλιο

  1. Eγω νομίζω ότι είναι πολύ περισσότερα μόνο στα δημόσια έργα το 3% του προϋπολογισμού όλων των έργων πάνε για μίζα από τις κατασκευαστικές εταιρείες προς τους επιβλέποντες μηχανικούς του δημόσιου αυτή είναι η ταρίφα .
    Εάν δεν δοθούν αυτά τα χρήματα ούτε πληρώνεται το έργο ούτε θα τελειώσει ποτέ ούτε βεβαιώσεις πρόκειται να πάρει όποτε τα πληρώνουν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου