«Αέρας» στα πανιά του τουρκικού προξενείου λόγω χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Αέρας» στα πανιά του τουρκικού προξενείου λόγω χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι προφανής ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ «Αέρα στα πανιά» των σχεδιασμών του τουρκικού προξενείου της Θράκ...

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι προφανής

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

«Αέρα στα πανιά» των σχεδιασμών του τουρκικού προξενείου της Θράκης, που επιδιώκει να χειραγωγεί συστηματικά τους μουσουλμάνους της περιοχής και να προωθήσει όσο γίνεται περισσότερο το «τουρκικό» ψηφοδέλτιο του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη (DEB-με ιδρυτή τον Αχμέτ Σαδίκ) στις επικείμενες ευρωεκλογές, δίνουν οι τελευταίοι άστοχοι χειρισμοί, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κίνδυνος, που ελλοχεύει, είναι προφανής και συνίσταται στο ενδεχόμενο αποδυνάμωσης των όποιων μειονοτικών υποψηφιοτήτων έχουν ενταχθεί στα ψηφοδέλτια, είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε και άλλων κομμάτων, ενώ την ίδια στιγμή διαφαίνεται ότι θα είναι ενισχυμένη η παρουσία και ευνοϊκό το εκλογικό αποτέλεσμα για το DEB.

Η τακτική του τουρκικού προξενείου είναι επί της ουσίας εκβιαστική, καθώς φτάνει στο σημείο να «υποχρεώνει» τους μειονοτικούς υποψηφίους των άλλων κομμάτων να υποβάλουν τα «διαπιστευτήριά» τους στο DEB, φέρνοντας τις ηγεσίες των κομματικών σχηματισμών ενώπιον του εξής διλήμματος: είτε να απομακρύνουν από τους συνδυασμούς τους υποψηφίους, είτε να τους διατηρήσουν και να ανεχτούν την ευθεία παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στα της Θράκης.

ΕΛΕΓΧΟΣ

Βέβαια, η πόλωση, την οποία επιδιώκει το τουρκικό προξενείο, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες και ενέργειες των κομμάτων, τα οποία όφειλαν να γνωρίζουν τον ρόλο του, που έχει ως κεντρικό στόχο να αποτρέπει την ενσωμάτωση της μειονότητας στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας και να ελέγχει έως και τις επιλογές των μουσουλμάνων υποψηφίων.

Η περίπτωση της Σουλεϊμάν Σαμπιχά απέδειξε πως αρχικά οι ηγεσίες των κομμάτων δεν επικοινωνούν αρμονικά με τους κατά τόπους περιφερειακούς μηχανισμούς τους και δευτερευόντως πως στην περίπτωση της μειονότητας της Θράκης υπάρχει από τη μία πλευρά η σκληρή πραγματικότητα και από την άλλη το ιδεατό, που θα ήθελαν να συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή, κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά για τις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο αθώα και κυρίως μια ?καλή υποψηφιότητα? από τη μειονότητα», σημείωσε σε ανακοίνωση του μετά εορτής ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Άραγε, αυτή η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης δεν είχε διατυπωθεί και εισακουστεί όταν κεντρικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποφάσιζε περί των υποψηφιοτήτων στις ευρωεκλογές;

ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, που καταφέρεται εναντίον όλων για το θέμα Σαμπιχά, εκτός από την ηγεσία και τους μηχανισμούς του ίδιου του κόμματός του, μάλλον θα χρειαστεί να αναζητήσει αρχικά «ενδοοικογενειακά» τις όποιες ευθύνες για το φιάσκο. Ακόμη πιο σημαντικό όμως από την ασυνεννοησία μεταξύ βάσης και ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είχε διαφανεί και με την περίπτωση Καρυπίδη στη δυτική Μακεδονία, είναι το γεγονός πως η προσπάθεια του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να σεβαστεί τη μειονότητα, το οδήγησε με τη Σουλεϊμάν Σαμπιχά στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

ΡΟΜΑ
Η μειοψηφία της μειονότητας

Η Σ. Σαμπιχά είναι Ρομά και είναι επί της ουσίας μειοψηφία μέσα στη μειονότητα, η οποία δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα, όπως θα ήθελαν ιδανικά οι αριστεροί, αλλά είναι σε κάποιο βαθμό διαιρεμένη μεταξύ των Πομάκων, των Τουρκογενών και των Ρομά. Οι Ρομά δεν είναι η πλειοψηφία και ο ΣΥΡΙΖΑ, απομακρύνοντας την Σ. Σαμπιχά, τελικά συντάχθηκε με την πλειοψηφία της μειονότητας, πηγαίνοντας κόντρα στα ίδια του τα πιστεύω. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί πως και οι επιλογές των άλλων κομμάτων, όσον αφορά στις μειονοτικές υποψηφιότητες, ούτε πιο «ψαγμένες» είναι, ούτε χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Το τουρκικό προξενείο, παρόλο που η τακτική του ελληνικού κράτους από τις αρχές της δεκαετίας του '90 για ισονομεία και ισοπολιτεία στη Θράκη, του στέρησε δύναμη και παρεμβατικό ρόλο, εντούτοις δεν παύει να ελέγχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μειονότητα και να ενισχύει την παρουσία του, εκμεταλλευόμενο τις χονδροειδείς απροσεξίες των κομμάτων της ελληνικής Βουλής. Από εδώ και πέρα, θα φανεί κατά πόσο όλη αυτή η «ανακατωσούρα» με τις μειονοτικές υποψηφιότητες θα μετατραπεί σε ένα υπολογίσιμο αποτέλεσμα για το DEB στις ευρωεκλογές, κάτι που μπορεί να του δώσει και την προοπτική καθόδου στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν.


Από «Ημερησία»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου