Die Welt: Η Τουρκία, εν μέσω πανδημίας, ετοιμάζεται να στέλνει και πάλι χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Die Welt: Η Τουρκία, εν μέσω πανδημίας, ετοιμάζεται να στέλνει και πάλι χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης

Νέο «ενορχηστρωμένο» κύμα προσφύγων από την Τουρκία προβλέπει γερμανική εφημερίδα. Μετά τις συγκρούσεις στον Έβρο, η Τουρκία ξανά...



Νέο «ενορχηστρωμένο» κύμα προσφύγων από την Τουρκία προβλέπει γερμανική εφημερίδα.

Μετά τις συγκρούσεις στον Έβρο, η Τουρκία ξανά στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, δοκιμάζοντας αυτή τη φορά ένα διαφορετικό δρομολόγιο μέσω Σμύρνης, υποστηρίζει η Die Welt.

Σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν στέλνει και πάλι χιλιάδες πρόσφυγες στην ΕΕ» η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρει το παράδειγμα της Ντούνια από τη Συρία, μητέρας πέντε παιδιών, η οποία το Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκε στη Σμύρνη από προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα με τη Συρία. Ακολουθεί το άρθρο σε απόδοση:

Πηγή: Die Welt

Ο Ερντογάν στέλνει χιλιάδες πρόσφυγες πίσω στην ΕΕ

Η Τουρκία, που πλήττεται σοβαρά από την πανδημία κορωνοϊού, στέλνει και πάλι χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με διαφορετική διαδρομή. Ο φόβος αυξάνεται στην Αθήνα, γιατί αυτό είναι προφανώς μόνο η αρχή.

«Τα λεωφορεία ήρθαν την Παρασκευή και πήγαμε αργά τη νύχτα», δήλωσε η Dunya, η οποία έρχεται από τη Συρία. «Ήταν πολύ κουραστικό», είπε η μητέρα των πέντε παιδιών στο τηλέφωνο. «Τώρα, όμως, είμαστε ευτυχώς στη Σμύρνη.» Η χήρα 30 ετών ελπίζει τώρα να πάρει από το τουρκικό λιμάνι πλοίο από τη Μεσόγειο προς την Ελλάδα. «Τέλος πάντων, μας είπαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».

Η Dunya είναι μία από τους περίπου 2.000 πρόσφυγες που οι τουρκικές αρχές απομάκρυναν από το στρατόπεδο στο Osmaniye το Σαββατοκύριακο. Η πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία ήταν ένας από τους τόπους που απαγορεύτηκε η κυκλοφορίας από την κυβέρνηση στην Άγκυρα. Από το Osmaniye στη Σμύρνη είναι 1100 χιλιόμετρα και τουλάχιστον 13 ώρες με λεωφορείο.

«Πριν ξεκινήσουμε, οι στρατιώτες μας ρώτησαν αν θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη ή να επιστρέψουμε στα μέρη όπου είμαστε εγγεγραμμένοι», δήλωσε η Dunya στο WELT. «Αλλά στο τέλος δεν υπήρχε άλλη επιλογή, όλοι έπρεπε να πάνε στη Σμύρνη.»

Τουλάχιστον αυτό υποδηλώνουν τα βίντεο στο Twitter. Δείχνουν δεκάδες νεαρούς άνδρες στο Kücükkuyu, ένα δημοφιλές θέρετρο με αμμώδεις παραλίες, από το οποίο συνήθως φεύγουν λαθρεμπόρια για το κοντινό ελληνικό νησί της Λέσβου .

Η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία για τη δημιουργία μιας δεύτερης μεταναστευτικικής υποκινούμενης κρίσης - και μάλιστα κατά τη διάρκεια της επιδημίας κορωνοϊού που έχει επηρεάσει τόσο σοβαρά τη χώρα. 

Περίπου 1200 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από την ιογενή ασθένεια, σχεδόν 60.000 έχουν μολυνθεί και ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται ραγδαία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Άγκυρα είχε προσελκύσει περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες με την υπόσχεση των ανοιχτών συνόρων με την Ελλάδα και επομένως με την ΕΕ. Για ένα μήνα προσπάθησαν ξανά και ξανά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρου, συχνά υποστηριζόμενοι από τον τουρκικό στρατό. Αλλά η Ελλάδα κράτησε κλειστά τα σύνορά της.

Στα τέλη Μαρτίου, οι Τούρκοι στρατιώτες έκαψαν τα «στρατόπεδα» που είχαν δημιουργηθεί και τις σκηνές στα σύνορα με την Ελλάδα και μετέφεραν τους υπόλοιπους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, ήταν ένα προληπτικό μέτρο κατά της επιδημίας κοροναϊού. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου απείλησε: «Όταν η επιδημία τελειώσει, δεν θα εμποδίσουμε τους μετανάστες να επιστρέψουν στα τουρκοελληνικά σύνορα».

«Ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει περισσότερα χρήματα»

Η επιδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται να εκτελεί την απειλή του. Τα λεωφορεία μεταφέρουν τους μετανάστες στη Μεσόγειο δωρεάν, έτσι ώστε να μπορούν να διασχίσουν το Αιγαίο και να προσεγγίσουν ένα από τα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία προσπαθεί τώρα να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή τη νέα διαδρομή - ούτως ή άλλως μια ανεύθυνη προσέγγιση και πολύ επικίνδυνη απέναντι στην πανδημία.

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευθεί για πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάρτιο. Αλλά η Τουρκία θέλει να "κερδίσει περισσότερα χρήματα". Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη Συρία.

Μια οικονομική εισφορά από την ΕΕ θα ωφελήσει επίσης την τουρκική οικονομία, η οποία είχε ήδη υποστεί ζημιά πριν από την κρίση της Πανδημίας. Είναι σημαντικό ότι ο Ερντογάν δρομολόγησε έναν έρανο για να στηρίξει τους άπορους στην οικονομική ύφεση. Το κράτος δεν είναι αρκετά ικανό για να προστατεύσει τον πληθυσμό στην κρίση του κορώνα.

Συναγερμός κρούει ήδη στην Ελλάδα. Η Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν εντείνει τις περιπολίες τους αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι δορυφορικές εικόνες τεκμηριώνουν την ανάπτυξη μεταναστών στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Τα στρατόπεδα προσφύγων στα ελληνικά νησιά είναι ήδη απελπιστικά υπερπλήρη.

Η κατάσταση στη Λέσβο είναι ιδιαίτερα καταστροφική . Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες ζουν τώρα στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά για 3.100 άτομα. Οι πρώτες περιπτώσεις του Covid-19 έχουν ήδη καταχωρηθεί εκεί. Η Αθήνα δικαίως φοβάται ότι με την άφιξη νέων και ενδεχομένως μολυσμένων προσφύγων από την Τουρκία, η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Οι πρόσφυγες είναι ένας ανυπολόγιστος κίνδυνος που θέλετε να αποφύγετε.  Το Σαββατοκύριακο, λέγεται ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει ήδη αναγκάσει ορισμένα προσφυγικά σκάφη να γυρίσουν πίσω στα τουρκικά ύδατα.

Αλλά ο αριθμός των σκαφών θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα. Οι τουρκικές αρχές θέλουν να εκκενώσουν όλα τα στρατόπεδα και υπάρχουν εννέα από αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι τρόφιμοι πρέπει να αφαιρεθούν διαδοχικά.

«Μας είπαν ότι μόλις λήξει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα ξεκινήσουμε», επιβεβαίωσε ο Kusai, ένας συριος πρόσφυγας στην αποθήκη εμπορευματοκιβωτίων στη Μαλάτια της ανατολικής Ανατολίας. Ωστόσο, ο νεαρός από το Homs δεν θέλει να προσπαθήσει ξανά να έρθει στην Ελλάδα. «Πέρασα 25 μέρες έξω στο κρύο στα σύνορα τον Μάρτιο», δήλωσε ο Κουσάι στο τηλέφωνο. «Είναι απελπιστική και έχουμε χρησιμοποιηθεί μόνο από την Τουρκία ως μπάλα παιχνιδιών».

Αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετική, πιστεύει. Επιπλέον, η θαλάσσια διαδρομή προς την Ελλάδα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από αυτή των χερσαίων συνόρων. Ωστόσο, ο νέος Σύριος δεν είναι σίγουρος αν έχει την επιλογή να επιστρέψει στην πόλη όπου είναι εγγεγραμμένος στην Τουρκία. «Οι Τούρκοι στρατιώτες μας έβαλαν αρκετές φορές σε λεωφορεία», λέει οργισμένα, «και μας έστειλαν όπου κι αν ήθελαν να πάμε».




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

1 σχόλιο

  1. Ο ψευδοσουλτανος δεν το βάζει κάτω με τίποτα πουλάει διεθνώς μεγάλη τρέλα.το χαστούκι που έφαγε στον εβρο,το ξέχασε και συνεχίζει το ίδιο παραμύθι,από τα νησιά του Αιγαίου.μαλιστα λέγεται ότι συγκεντρώνει στα μικρασιατικά παράλια πάλι χιλιάδες λαθρομετανάστες,διατί αυτοί είναι οποιασδήποτε εθνικότητας αλλά όχι συριακης,και το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί είναι θετικοί στον ιό.να μολυνθη δηλαδή η χώρα μας.λοιπον ο σουλτάνος αυτήν την φορά πρέπει να φαη πολύ δυνατό χαστούκι,μπας και συνελθη,που δεν το βλέπω.τα θαλασσια σύνορα μας,πρέπει να φυλαχτούν πολύ καλά με συνεχείς διελεύσεις και αποθησεις των λέμβων των λαθρομεταναστων,από τα σκάφη του λιμενικού σώματος,και των σκαφών του πολεμικού Ναυτικού μας.ο κίνδυνος εξ ανατολών είναι τώρα πολύ εμφανής.σε περίπτωσιν που το ναυτικό των γειτονων
    Μογγόλων παρενόχληση τα Ελληνικά σκάφη
    δια να περάσουν οι λαθρομεταναστες,πρέπει το πολεμικό ναυτικό μας να τους δοση μεγάλο χαστούκι,μεγαλύτερο του Έβρου.elikalp

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου