Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » PONY NAMCO: θα βγάζουμε 24 ελληνικά αυτοκίνητα την ημέρα αν δεν μας διαλύσουν (video)
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

NAMCO ΑΕ και το νέο PONY 4

Οι αδερφοί Κοντογούρη είχαν θέσει εξαρχής στόχο την παραγωγή ενός ελληνικού αυτοκινήτου με κεντρικό άξονα την εθνική παραγωγή, την κλασική απλότητα και τη λιτή εμφάνιση.

Το 1956, ίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη την ΦΑΡΚΟ ΑΕ με συμμέτοχο την τότε μεσουρανούσα αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler S.A. των Η.Π.Α. Η ΦΑΡΚΟ παρήγαγε το πρώτο αυτοκίνητο στην Ελλάδα, το Farmobil, και έκανε μερικές εξαγωγές στην Πορτογαλία. Στην Ελλάδα δεν της δόθηκε άδεια για την κυκλοφορία του (!), αναγκάζοντας την Chrysler να εγκαταλείψει την χώρα μας. Το 1962, οι αδερφοί Κοντογούρη άρχισαν την εξέλιξη του Farmobil που κατέληξε στο θρυλικό Pony. Από το 1973 που ιδρύθηκε έως το 1985 που έκλεισε, η νέα εταιρία Namco (National Motor Company, Εθνική Αυτοκινητοβιομηχανία), πούλησε περίπου 40.000 οχήματα Pony στην Ελλάδα και έκανε εξαγωγές σε 14 χώρες -- πλήρης επιβεβαίωση της ποιότητας και της άκρως ανταγωνιστικής διεθνώς τιμής, και πανηγυρική επιβεβαίωση της φιλοσοφίας του Pony (Σχολή Κοντογούρη).

Το 1981, η NAMCO δέχθηκε μια μεγάλη παραγγελία για την κατασκευή 20.000 αυτοκινήτων Pony ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, με σκοπό την εξαγωγή στις Η.Π.Α. και οι αδερφοί Κοντογούρη αποφάσισαν να κάνουν μια νέα επένδυση στο Κιλκίς. Τον Σεπτέμβριο του 1981, εξασφάλισαν τη συνεργασία των εταιριών Ford, Citroen, Volkswagen, Deutz και τριών κολοσσιαίων τραπεζών της Γαλλίας, με στόχο το μεγάλο άλμα: να καταστεί η Ελλάδα χώρα μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας. Δυστυχώς η επένδυση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω αντιτιθέμενων συμφερόντων, στερώντας τον τόπο μας από μια τεράστια ευκαιρία εκβιομηχάνισης και εξαγωγών (βλ. ΦΕΚ 15/9/1981).

Είναι αξιοσημείωτο ότι κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως οι Ford, Chrysler, Citroen, Volkswagen κ.λ.π. , όχι μόνο αξιολόγησαν θετικά την αξία του Pony, αλλά δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην παραγωγή προσφέροντας μοναδικά και ανεπανάληπτα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη εθνικής εξαγωγικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Δυστυχώς, η κρατική γραφειοκρατία και η προφανής αντίθεση μεγάλου μέρους του εισαγωγικού κατεστημένου υπερίσχυσαν, τορπιλίζοντας κάθε σοβαρή προσπάθεια παραγωγής οχημάτων στην Ελλάδα, τόσο από τη NAMCO όσο και από άλλες αξιόλογες εταιρίες. Και φυσικά, αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα με αδιάφορο ή εχθρικό και τραπεζικό κατεστημένο είναι εντελώς αδύνατο να προχωρήσει. Είναι προφανές ότι, αν προχωρούσε, η επένδυση της NAMCO θα πρόσφερε τεράστια οφέλη στην ελληνική οικονομία.

Νότες αισιοδοξίας ωστόσο δίνει η πρόθεση της NAMCO να παρουσιάσει την 4η γενιά Pony, με χαμηλή τιμή, τη γνωστή ποιότητα και την ελπίδα να αγαπηθεί όσο και ο προκάτοχός του.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

12 σχόλια

 1. PONY ΑΚΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ PONY ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν αφηνουν τα καρτελ των εισαγωγεων να παραχθει ελληνικο αυτοκινητο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ10 Μαΐου 2014 - 12:36 π.μ.

  NA BGALOYME KE EMIS KATI GIA TIN ELADA RE GA.........TO

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. πολυ ανετα θα το αγοραζα,γιατι οχι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μακάρι να βγάλει και η Ελλάδα μας ένα αυτοκίνητο.....το περίμενα λίγο ποιο φθηνό όμως.....!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πως. Θα το. Παραγγειλω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ''Στην Ελλάδα δεν της δόθηκε άδεια για την κυκλοφορία του'' λέει στο άρθρο. Ας το εξηγήσει κάποιος. Μήπως πάλι κάποιοι ήθελαν το λάδι τους για να βάλουν υπογραφή; Αυτά μας έφαγαν τελικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. απλα θα μάθεις ελληνικα αλβανε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτος ο τόπος ΔΕΝ πρέπει να παράγει ΤΙΠΟΤΑ. Θα πρέπει να μόνο να καταναλώνει.
  Οταν ο κόσμος ξυπνήσει και δεί το γενικό σχέδιο θα είναι πλέον αργά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ετσι είναι δυστυχώς...

   ...ελπίζω μόνο να μην είναι πολύ αργα!

   Διαγραφή
 10. το περιμενω πως και πως..ποτε θα μαθουμε ημερομηνια κυριε κοντογουριση??

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου