Αντίδραση Χριστόφια για την επίσκεψη Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Αντίδραση Χριστόφια για την επίσκεψη Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα

"Oι επισκέψεις, που γίνονται από πλευράς των όποιων μελών της τουρκικής ηγεσίας δεν έχουν σχέση με τη διεθνή νομιμότητα'', δήλω...


"Oι επισκέψεις, που γίνονται από πλευράς των όποιων μελών της τουρκικής ηγεσίας δεν έχουν σχέση με τη διεθνή νομιμότητα'', δήλωσε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. ''
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια και αδιαίρετη, ως χώρα μέλος της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών. Η κατοχή είναι παράνομη, αντίκειται και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα'', τόνισε.
Καταλήγοντας, είπε ότι ''για να αρθεί αυτή η παρανομία και για να υπάρχει ταύτιση με τη διεθνή νομιμότητα πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, η οποία να δίνει τέρμα στην κατοχή και αυτή είναι η προσπάθειά μας''.
Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τη μετάβαση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές ως μια ακόμα παράνομη ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τίτος Χριστοφίδης.
''Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για στήριξη της αποσχιστικής οντότητας και της προσπάθειας για αναβάθμισή της'', επισημαίνεται στη δήλωση. Η ενέργεια αυτή είναι, επίσης, αντίθετη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινότητα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την ΕΕ, να υποστηρίξει τις προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο τη λύση του Κυπριακού, προστίθεται. Τέτοιες ενέργειες, όπως η παράνομη επίσκεψη Νταβούτογλου, όχι μόνο δεν συμβάλλουν, αλλά αντίθετα υπονομεύουν τις προσπάθειές για λύση του Κυπριακού, καταλήγει η δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.
--- Δηλώσεις Νταβούτογλου για Κυπριακό ---
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πρώτη επίσκεψή του, χθες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία στηρίζει τον Ταλάτ στις διαπραγματεύσεις. Μετά τις συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε για το Κυπριακό:
«Η προοπτική μας για την Κύπρο είναι καθαρή. Θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε μία νήσο ειρήνης, εντός ενός περιεκτικού ειρηνικού πλαισίου, κατά τρόπο, που θα εγγυάται τα συμφέροντα, το μέλλον, την ασφάλεια και την ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού. Μάλιστα, η προοπτική της Τουρκίας είναι, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, να μετατρέψουμε σε μία περιοχή ειρήνης».
Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι αυτό δεν εξαρτάται «από την αγαθή προαίρεση μόνο της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου". Όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών δικαστηρίων, πρέπει να υποστηρίξουν τις εποικοδομητικές προσπάθειες του Ταλάτ». Συνέστησε δε σε όλους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, «ώστε να αποφεύγονται βήματα, που πιθανώς να επιδράσουν αρνητικά στις διαπραγματεύσεις, και κυρίως οι αρμόδιοι των Ηνωμένων Εθνών, των οποίων η συμβολή, ως στιγμής, είναι εξαιρετική και τους ευχαριστούμε γι' αυτό».
«Για μας το Κυπριακό είναι κατά βάση ένα ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών και μόνον», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι όλη η διεθνής κοινότητα, η "ελληνοκυπριακή διοίκηση", η Ελλάδα και η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, όλες οι πλευρές θα εξακολουθήσουν να παράσχουν την εποικοδομητική τους υποστήριξη».
Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα, ότι «θα υπάρξει μία δομή, η οποία θα διασφαλίζει τη διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια των δύο πλευρών. Επιθυμούμε να μετατρέψουμε όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία περιοχή ειρήνης». Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη «εκλογική αναμέτρηση» στην «ΤΔΒΚ», την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχή» και υποστήριξε ότι «αυτό καταδεικνύει ότι έχουν ριζώσει και παγιωθεί οι δημοκρατικοί θεσμοί στην "ΤΔΒΚ", με μία δημοκρατική εμπειρία, όσο σε λίγα μέρη του κόσμου, γεγονός που πρέπει να επικροτηθεί από όλους».
Τα πρώτα λόγια του Τούρκου υπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ήταν: «Μετά την πρόσφατη ορκωμοσία μου, ως υπουργού Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας και εντός 24ώρου, μάλιστα, πριν καν μεταβώ στο σπίτι και την οικογένειά μου στην Κωνσταντινούπολη, ήρθα στο σπίτι και την οικογένειά μου στην "Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου"». Πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα ο κ. Νταβούτογλου επισκέφθηκε στρατόπεδο του τουρκικού στρατού στην Κηρύνεια.
Μετά τη συνάντηση με τον Ταλάτ ακολούθησε γεύμα, ενώ ο Τούρκος υπουργός είχε χωριστές συναντήσεις και με τους Έρογλου και Σογιέρ. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου για την πορεία των απευθείας συνομιλιών, αντάλλαξαν απόψεις και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να συμβάλουν στην ειρήνη στην Κύπρο και την περιοχή, θέτοντας τέρμα στο κυπριακό πρόβλημα με μια λύση «που θα προστατεύει τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματά τους».
«Δεν βλέπουν το Κυπριακό, ως πρόβλημα μόνο μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά το αξιολογούν, ως ένα πιο ευρύ πρόβλημα, η λύση του οποίου θα συμβάλει στην ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή, τη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Στις διαπραγματεύσεις κινούνται ευέλικτα και θετικά και έδειξαν πως θα πράξουν με θάρρος ό,τι περνάει από το χέρι τους για να λυθεί το Κυπριακό άμεσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου