ΔΝΤ: Προβλέψεις για ύφεση χωρίς προηγούμενο. Έκρηξη χρέους πάνω από το 200% του ελληνικού ΑΕΠ. Φέρνουν παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

ΔΝΤ: Προβλέψεις για ύφεση χωρίς προηγούμενο. Έκρηξη χρέους πάνω από το 200% του ελληνικού ΑΕΠ. Φέρνουν παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση;

Η οικονομολόγος του ΔΝΤ ανακοίνωσε στους ανθρώπους τον «Μεγάλο Εγκλεισμό» Έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικέ...


Η οικονομολόγος του ΔΝΤ ανακοίνωσε στους ανθρώπους τον «Μεγάλο Εγκλεισμό»

Έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές προβλέπει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πρωτοφανή συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Αξιοποιούν τον κορωνοϊό για να φέρουν παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, η οποία, εκ των πραγμάτων, θα μετατραπεί σε παγκόσμια δικτατορία. Εξού και τα μέτρα που επιβάλλονται σε όλον τον πλανήτη.

Την μεγαλύτερη ύφεση από το κραχ του 1929 προβλέπει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου. Μέσα σε ένα τρίμηνο ο κόσμος άλλαξε δραματικά σημειώνεται στην έκθεση, προσθέτοντας ωστόσο ότι για την επόμενη χρονιά αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία δεν θα διαρκέσει πολύ.

Πιο συγκεκριμένα: Το ΔΝΤ προβλέπει φέτος συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3%, διορθώνοντας προς τα κάτω τις προβλέψεις του Ιανουαρίου κατά 6,3% μονάδες. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, η παγκόσμια οικονομία παρέμεινε λίγο πολύ στάσιμη. Τότε ήταν κυρίως οι βιομηχανικές χώρες που πλήττονταν από τη κρίση. Σήμερα όμως η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιπτώσεις σε όλες τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεγάλοι χαμένοι οι αναπτυγμένες χώρες

Για την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ αναμένει για φέτος ύφεση 5,9%, ενώ για την ευρωζώνη οι εκτιμήσεις κυμαίνονται στο 7,5%. Σύμφωνα με την έκθεση η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί το 2020 κατά περίπου 7%. Πολύ χειρότερη αναμένεται η κατάσταση σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου το ΔΝΤ «βλέπει» ύφεση 9,1% και 8% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή στις αναδυόμενες οικονομίες η ύφεση θα κυμανθεί γύρω στο 1%.

Για την Κίνα, όπου σιγά αλλά σταθερά η οικονομία επιστρέφει στη κανονικότητα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,2% για φέτος και 9,2% για το 2021. Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού και για άλλες χώρες το 2021, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία, όπου η οικονομική ανάπτυξη τοποθετείται στο 5,2%.

Αν η πανδημία διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμα

Ο μεγάλος άγνωστος για αξιόπιστες προβλέψεις ήταν και παραμένει η χρονική διάρκεια της πανδημίας, σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Σε περίπτωση που δεν θα σημειωθεί βελτίωση στο μέτωπο καταπολέμησης του κορωνοϊού το 2021, οπότε και η κρίση θα συνεχιστεί, τότε η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας ενδέχεται να φθάσει και το 8% εκτιμούν οι ειδικοί στην Ουάσιγκτον.

Ήδη χθες το ΔΝΤ προχώρησε σε χορήγηση έκτακτης βοήθειας σε 25 υπό ανάπτυξη χώρες για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού από το ταμείο για την αντιμετώπιση καταστροφών CCRΤ. Ανάμεσά τους σειρά αφρικανικών χωρών, το Αφγανιστάν και η Υεμένη. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για διευκολύνσεις στην αποπληρωμή πιστώσεων μέσω οικονομικής στήριξης για, αρχικά, ένα εξάμηνο. Ας σημειωθεί ότι το ειδικό ταμείο CCRT δημιουργήθηκε το 2015 για να ενισχυθούν χώρες που πλήττονταν από τον ιό Έμπολα.

Έκρηξη χρέους πάνω από το 200% του ελληνικού ΑΕΠ

Τα υψηλά πλεονάσματα του 2019 δημιουργούν ένα δημοσιονομικό σωσίβιο για την Ελλάδα. Παρά την πολύ μεγάλη αύξηση των δαπανών και την καθίζηση των εσόδων - σε επίπεδα που έχουν να γνωρίσουν τα ελληνικά κρατικά ταμεία από την αρχή της κρίσης του 2010 - οι επιδόσεις σε επίπεδο πρωτογενών ελλειμμάτων είναι καλύτερες από τον μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ.

Αντιθέτως, καθώς όλα αυτά τα μέτρα στήριξης επιβαρύνουν το χρέος, αυτό εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ σε όρους ακαθάριστου χρέους (μαζί με βραχυχρόνιο δανεισμό και δάνεια προς ΔΕΚΟ).

Η άνοδος αυτή - η οποία συνδέεται και με την καθίζηση του ΑΕΠ κατά 10% η οποία ανακοινώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χθες, περιλαμβάνεται στη νέα έκθεση Fiscal Monitor που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του, οι οποίες διεξάγονται μέσω τηλεδιασκέψεων λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην οποία και επικεντρώνονται.

Τα στοιχεία

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι από πρωτογενές πλεόνασμα στο 4% του ΑΕΠ το 2019, η Ελλάδα θα γυρίσει φέτος σε πρωτογενές έλλειμμα στο 5,1% του ΑΕΠ. Βεβαίως πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι, εάν αφαιρεθούν τα μέτρα που συνδέονται με την υγειονομική κρίση (με βάση τη ρήτρα διαφυγής που ενεργοποιήθηκε), τότε η χώρα φέτος μπορεί να πετύχει και το δημοσιονομικό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το 2021 το ΔΝΤ προβλέπει έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ, καθώς τα μέτρα στήριξης θα συνεχίζουν να έχουν επίπτωση, όπως και το χαμηλό ΑΕΠ. Η Ευρωζώνη θα έχει πρωτογενές έλλειμμα φέτος στο 6% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ προβλέπει την επιστροφή των εσόδων σε επίπεδα 2011: από το 48,3% του ΑΕΠ το 2019 υπολογίζεται πως θα αυξηθούν στο 45,8% του ΑΕΠ φέτος και θα υποχωρήσουν ελαφρά στο 45,3% του ΑΕΠ το 2021.

Προβλέπει επίσης και έκρηξη δαπανών στο 54,8% του ΑΕΠ, δηλαδή σε προ κρίσης επίπεδα (από 47,9% του ΑΕΠ πέρυσι), τα οποία θα διατηρηθούν και το 2021 (53,2% του ΑΕΠ).

Το έλλειμμα μαζί με τόκους θα φτάσει φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στο 9,0% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει το 2021 στο 7,9% του ΑΕΠ.

«Αυτή η κρίση δεν μοιάζει με άλλη»

Αυτό ανέφερε η Γκίτα Γκοπίνατ στους δημοσιογράφους, ονοματίζοντας την, για τους απανταχού ανθρώπους, ως τον «Μεγάλο Εγκλεισμό» (The Great Lockdown).

Καθώς μάλιστα αναφερόταν στο -3% για την παγκόσμια ανάπτυξη έδειξε να κομπιάζει, χαρακτηρίζοντας τον «Μεγάλο Εγκλεισμό» την μεγαλύτερη κρίση μετά την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 (Great Depression).

«Οι χώρες πρέπει επειγόντως να συνεργαστούν για να επιβραδύνουν τη διάδοση του ιού και να αναπτύξουν ένα εμβόλιο και θεραπείες για την καταπολέμηση της νόσου. Μέχρις ότου τελεσφορήσουν τέτοιες ιατρικές παρεμβάσεις, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από την πανδημία», είπε η Γκίτα Γκοπίνατ, τονίζοντας ακόμα μία φορά την ανάγκη παγκόσμιας πολιτικοοικονομικής αντιμετώπισης της αποκαλούμενης πανδημίας.

Το βίντεο είναι χαρακτηριστικό! Η στιγμή που ανακοινώνει τον «Μεγάλο Εγκλεισμό» το ΔΝΤ θα μείνει στην… ιστορία, ως το χάος, στο οποίο επιβληθεί παγκόσμια τάξη!


Με στοιχεία από dw, thetoc, Reuters, el

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου