Κλιματικός νόμος και προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξοικονόμηση ενέργειας μας φέρνουν πιο κοντά στη «Νέα Εποχή» του ψηφιακού ελέγχου των ανθρώπων - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Κλιματικός νόμος και προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξοικονόμηση ενέργειας μας φέρνουν πιο κοντά στη «Νέα Εποχή» του ψηφιακού ελέγχου των ανθρώπων

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει τις «ημέρες χωρίς αυτοκίνητο», τη μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το «καταπληκτικό» μέτρο της «κλειστής η...




 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει τις «ημέρες χωρίς αυτοκίνητο», τη μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το «καταπληκτικό» μέτρο της «κλειστής η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται» με πρόσχημα την εξοικονόμηση ενέργειας...λές και στα σπίτια μας έχουμε μια ντουζίνα δωμάτια...Το ερώτημα είναι...ΠΩΣ θα ελέγχεται η τήρηση αυτών των, προαιρετικών ΜΟΝΟΝ προς στιγμήν, μέτρων...;


Ο Κλιματικός Νόμος της Ελλάδος σαρώνει τα πάντα και προβλέπει σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή. Τέλος στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη από το 2028- Μηδενικές εκπομπές για τα ταξί από το 2026. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης...Εκ πρώτης όψεως ΟΛΟΙ θα πιστέψετε ότι είναι για το καλό μας...αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο απλή η ανάγνωση...  

 

Γράφει ο Αιγιστέας - Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

Το έχουμε αναφέρει ξανά, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δουλεύουν πυρετωδώς και συντονισμένα για να επιβάλλουν την «Ψηφιακή Ταυτότητα» και το «Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης» μέσω πανδημίας, πολέμου και «κλιματικής κρίσης».

Άλλωστε πριν λίγο καιρό ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency) απαίτησε από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να «κλειδώσουν» ουσιαστικά τους πολίτες για να μειώσουν τη χρήση πετρελαίου και να επιτύχουν τους στόχους της «κλιματικής αλλαγής».

Αυτές οι προτεινόμενες «λύσεις» για την κλιματική αλλαγή, το Covid-19 και τώρα τον ρωσικό πόλεμο είναι όλες ακριβώς οι ίδιες και σφυροκοπούν τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη με περισσότερους περιορισμούς στα ταξίδια, στις μεταφορές, σε λίγο στα είδη τροφίμων που θα μπορούν να καταναλωθούν με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε λιγότερη ελευθερία και ακόμη μεγαλύτερη παράδοση εξουσίας σε μη εκλεγμένους κυβερνητικούς ρυθμιστές.

Η Ιταλία, για παράδειγμα, έγινε επίσημα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κάνει χρήση «δελτίου ενέργειας» μετά τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ είναι επίσης η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει το «Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης» πιλοτικά στην Μπολόνια. Να θυμάστε...όλα τα μέτρα στην αρχή πάντα είναι πιλοτικά και προαιρετικά...

Από αυτόν τον μήνα, Μάιο του 2022, μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2023, τα δημόσια κτίρια σε όλη την Ιταλία απαγορεύεται να λειτουργούν τον κλιματισμό σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 25 βαθμών ή τη θέρμανση σε θερμοκρασία υψηλότερη των 19 βαθμών.

Η λέξη κλειδί για όσα τώρα προτείνονται και σε λίγο θα επιβάλλονται είναι η «κυκλική οικονομία». Η Μεγάλη Επανεκκίνηση χρειάζεται την Κυκλική Οικονομία για να καταστήσει όλα τα «προϊόντα» ως «υπηρεσίες», ώστε «να μην σας ανήκει τίποτα και να είστε ευτυχισμένοι». Πως θα συμβεί αυτό; Μέσω του ψηφιακού νομίσματος που θα αντικαταστήσει το ρευστό υπάρχον....και έτσι ο μισθός σας θα είναι ήδη προκαθορισμένο που θα ξοδευτεί....ανάλογα και με τη βαθμολογία σας από το Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης, δηλαδή ανάλογα από το πόσο υπάκουοι σκλάβοι θα είστε. Όλα αυτά βεβαίως υπάρχουν στο ημερολόγιο των Παγκοσμιοποιητών και τα εφαρμόζουν σιγά σιγά για να φαίνονται αναγκαία κακά και να μην εναντιωθεί κανένας κοινός θνητός...Πάμε όμως στα νέα δεδομένα...

Κατατέθηκε λοιπόν ο νέος Κλιματικός Νόμος – Παρακάτω όλες οι αλλαγές. Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου

Κατατέθηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος, που περιλαμβάνει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή.

Οι προθεσμίες που θέτει ο νόμος για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα προβλέπουν μικρές παρατάσεις της χρήσης υδρογονανθράκων σε σχέση με το κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ για πρώτη φορά στην «εξίσωση» της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής μπαίνουν τα ανανεώσιμα υγρά καύσιμα.

Ειδικότερα, οι βασικές προβλέψεις του νόμου περιλαμβάνουν τα εξής:

-Ηλεκτροπαραγωγή: Απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα (δηλαδή από λιγνίτη) από την 31η Δεκεμβρίου 2028. Η προθεσμία μπορεί να επισπευστεί περαιτέρω με απόφαση που μπορεί να εκδοθεί μέχρι το 2025, αφού ληφθούν υπόψη η επάρκεια ισχύος και η ασφάλεια εφοδιασμού.

-Οχήματα: Στην Περιφέρεια Αττικής και στην Θεσσαλονίκη (εκτός από τα νησιά), προβλέπεται ότι από το 2026 υποχρεωτικά όλα τα νέα ταξί καθώς και το ένα τρίτο των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων θα είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που αποκτώνται με χρηματοδοτική μίσθωση ή αγορά, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2030 ή, εφόσον προβλέπεται διαφορετική ημερομηνία, από την ημερομηνία αναφοράς που προβλέπεται στο ενωσιακό δίκαιο, νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που ταξινομούνται είναι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών.

-Κτίρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό κατ’ όγκο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα.

Προβλέπεται επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ( γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή σε σημεία κοντά σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς) θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξοικονόμηση ενέργειας

Στις προτάσεις της για την ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες – μέλη να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη διακοπή της ροής φυσικού αερίου, με επικαιροποίηση των σχεδίων τους και τάσσεται υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του στην περίπτωση αυτή.

Πράσινο φως» στα κράτη – μέλη να συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις υψηλές τιμές του ρεύματος δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις προτάσεις που παρουσίασε σήμερα, οι οποίες θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 30-31 Μαΐου.

Ωστόσο, το πακέτο των προτάσεων δεν φαίνεται να περιλαμβάνει επιδοτήσεις των μέτρων αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που θα περιόριζε το δημοσιονομικό κόστος για την Ελλάδα για τα μέτρα στήριξης που παίρνει. 

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις και έχουν εθελοντικό χαρακτήρα.

Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με την επιτροπή. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι τέτοια μέτρα έχουμε παρουσιάσει σε αρκετές δημοσιεύσεις μας ως μέτρα για τη «κλιματική» κρίση τα οποία θα έπρεπε έτσι και αλλιώς να εφαρμοστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία με βάση την Ατζέντα 2030 για το κλίμα. Ίσως ο πόλεμος και η απεξάρτηση από τη Ρωσική ενέργεια κάνει την υιοθέτηση τους ακόμα πιο...εύκολη. Το ζήτημα βεβαίως είναι ο τρόπος ελέγχου τέτοιων μέτρων...και κάπου εδώ μπαίνει η ψηφιακή παρακολούθηση που έρχεται με γοργούς ρυθμούς στις ζωές μας...αλλά ας πάμε παρακάτω.

Η Επιτροπή καλεί, επίσης, τις χώρες – μέλη να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη διακοπή της ροής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου  και να επικαιροποιήσουν τα εθνικά σχέδιά τους με εθελοντικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ τάσσεται υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην περίπτωση που επηρεαστούν πολλές χώρες. 

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εργαλειοθήκη για τις τιμές ενέργειας, η οποία περιέχει μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

Επιπλέον, μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα τίθενται στη διάθεση των κρατών μελών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τώρα και κατά την επόμενη περίοδο θέρμανσης.

Για τις αγορές φυσικού αερίου:

  • Δυνατότητα για τα κράτη μέλη να επεκτείνουν προσωρινά τη ρύθμιση των τιμών τελικού καταναλωτή σε ευρύ φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών και της βιομηχανίας.
  • Προσωρινή διακοπή λειτουργίας της αγοράς και μέτρα έκτακτης ανάγκης ρευστότητας για την υποστήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας των αγορών εμπορευμάτων, με πλήρη τήρηση των διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις.
  • Χρησιμοποίηση της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου μέσω εθελοντικών κοινών αγορών και μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Μέτρα για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας 

  • Η δυνατότητα ανακατανομής των υπερκερδών (ουρανοκατέβατα κέρδη) για την υποστήριξη των καταναλωτών επεκτείνεται για να καλύψει την επόμενη περίοδο θέρμανσης.
  • Τα έσοδα από την περίοδο υψηλής συγκέντρωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της υποστήριξης των καταναλωτών.
  • Προσωρινή επέκταση των ρυθμιζόμενων τιμών λιανικής για την κάλυψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Για περιφέρειες με πολύ περιορισμένη διασύνδεση, δυνατότητα εισαγωγής επιδοτήσεων για το κόστος καυσίμων στην παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σχεδιαστεί με τρόπο συμβατό με τις Συνθήκες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την απουσία περιορισμών στη διέλευση συνοριακών εξαγωγών, την τομεακή νομοθεσία και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Μέτρα της ΕΕ σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής αερίου

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω έκτακτα μέτρα για τη διαχείριση της κατάστασης. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις που περιέχονται στην επισκόπηση ετοιμότητας της Επιτροπής για την ΕΕ.

Η Επιτροπή θα διευκολύνει τη δημιουργία ενός συντονισμένου σχεδίου μείωσης της ζήτησης της ΕΕ με εθελοντικά μέτρα περιορισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε πνεύμα αλληλεγγύης, τα λιγότερο επηρεαζόμενα κράτη μέλη θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου προς όφελος των κρατών μελών που επηρεάζονται περισσότερο.

Για να συνοδεύσει αυτά τα μέτρα, μπορεί να είναι απαραίτητο ένα διοικητικά καθοριζόμενο πλαφόν στις τιμές για το φυσικό αέριο στην ΕΕ ως απάντηση σε πλήρη διακοπή του εφοδιασμού. Εάν εισαχθεί, θα πρέπει να περιορίζεται στη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης της ΕΕ και δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της ΕΕ να προσελκύει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο και LNG

Σχεδιασμός αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το μέλλον

Η πρόσφατη έκθεση του ACER καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα θεμελιώδη στοιχεία του σχεδιασμού της αγοράς έχουν σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε προσιτές τιμές, να κάνει την αγορά πιο εύρωστη και ανθεκτική σε μελλοντικούς κραδασμούς και να την ευθυγραμμίζει περαιτέρω με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καθορίζει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να μελετηθούν για τη βέλτιστη μελλοντική λειτουργία της αγοράς. Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα που βασίζονται στην αγορά για την προστασία των καταναλωτών από την αστάθεια των τιμών, μέτρα για την ενίσχυση της ανταπόκρισης στη ζήτηση και την προώθηση ατομικών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης, τα κατάλληλα επενδυτικά σήματα και μια πιο διαφανή εποπτεία της αγοράς.

Με βάση την ανάλυση που παρουσιάστηκε , η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαδικασία εκτίμησης επιπτώσεων για πιθανές προσαρμογές στο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας

Η εξοικονόμηση ενέργειας σήμερα θα βοηθήσει «να προετοιμαστούμε για τα πιθανά προβλήματα του επόμενου χειμώνα». Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα και μία σχετική έκθεση, η οποία περιγράφει αλλαγές στη συμπεριφορά που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο και πετρέλαιο κατά 5% και ενθαρρύνει τα κράτη – μέλη να ξεκινήσουν συγκεκριμένες ενημερωτικές καμπάνιες που θα απευθύνονται στα νοικοκυριά και τη βιομηχανία.

Τα κράτη – μέλη ενθαρρύνονται, επίσης, να προσφύγουν σε δημοσιονομικά μέτρα για ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και τη μόνωση των κτιρίων.

Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει στοχευμένες αλλαγές στον κανονισμό για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να περιληφθούν μέτρα του σχεδίου δράσης στα εθνικά σχέδια.

Η έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι ακόμη μεγαλύτερη, με πρόταση ο στόχος για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να αυξηθεί στο 45% έως το 2030 αντί του 40%.


Νομίζεις ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό σου...; Δεν σου περνάει από το μυαλό ότι όλα όσα ζούμε 2 χρόνια τώρα και όσα μας προετοιμάζουν να ζήσουμε από εδώ και πέρα γίνονται για να υιοθετήσεις έναν νέο τρόπο ζωής σε έναν κόσμο ΠΛΗΡΩΣ ελεγχόμενο; Μήπως να το σκεφτείς όσο προλαβαίνεις...; Άν προλαβαίνεις...



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου