Χρυσός: Ο κίτρινος καβαλάρης της Αποκάλυψης - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Χρυσός: Ο κίτρινος καβαλάρης της Αποκάλυψης

«Καὶ ὅτε ἤνοιξε τὴν σφραγῖδα τὴν τετάρτην, ἤκουσα φωνὴν τοῦ τετάρτου ζῴου λέγοντος· Και είδα, και ξάφνου, ένα άλογο, κίτρινο, και εκε...



«Καὶ ὅτε ἤνοιξε τὴν σφραγῖδα τὴν τετάρτην, ἤκουσα φωνὴν τοῦ τετάρτου ζῴου λέγοντος· Και είδα, και ξάφνου, ένα άλογο, κίτρινο, και εκείνος που καθόταν επάνω σ' αυτό ονομαζόταν Θάνατος, και ο Άδης ακολουθούσε μαζί του και τους δόθηκε εξουσία επάνω στο ένα τέταρτο της γης να θανατώσουν με ρομφαία και με λιμό ( = πείνα) και με θάνατο, και με τα θηρία τής γης.» [Αποκάλυψη, Κεφ.6:7-8].


O τέταρτος και τελευταίος καβαλάρης της Αποκάλυψης ονομάζεται Θάνατος. Από όλους τους καβαλάρηδες, είναι ο μοναδικός στον οποίο το κείμενο το ίδιο δίνει ρητά ένα όνομα. Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις, τον τέταρτο καβαλάρη ακολουθεί ο Άδης. Οι εικονογραφήσεις συνήθως τον απεικονίζουν κουβαλώντας ένα σπαθί [Wikipedia: Τέσσερεις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης]

Διαφοροποιούμενος από την κυρίαρχη άποψη που υποστηρίζει ότι ο υπερπληθωρισμός αποτελεί οριστικά παρελθόν για τις Οικονομίες μας - ένα ιστορικό φάντασμα 👻 του μεσοπολέμου, έχω την άποψη ότι καθόλου έτσι έχουν τα πράγματα…

Και τούτο, διότι οι ιδιάζουσες γεωοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες είναι τη φορά αυτή πρόσφορες για την εμφάνιση του θηρίου τού πληθωρισμού. Ως θρυαλλίδα ενός πληθωριστικού σοκ φαίνεται να λειτουργούν οι ωκεανοί πλεονάζουσας προσφοράς πετρελαίου λόγω του παγκόσμιου λοκνταουν σε συνδυασμό με τους ωκεανούς τυπωμένου χρήματος των κεντρικών Τραπεζών (οι περίφημες ποσοτικές χαλαρώσεις). Εν τάχει.

Ο καπιταλισμός έφτασε στα ακραία όρια της αντοχής του το 2008. Έκτοτε, τα περισσότερα δυτικά κράτη στέκονται όρθια από τις νομισματικές παρεμβάσεις των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών (βλ. ποσοτικές χαλαρώσεις, τεχνητός καθορισμός ισοτιμιών νομισμάτων, νομισματικός και εμπορικός πόλεμος μεταξύ των κρατών κλπ). Αν δεν υπήρχε η παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών, το σύνολο του δυτικού Κόσμου θα είχε καταρρεύσει. Εκτεταμένη χρήση ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχουν κάνει οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ, ειδικά, εφάρμοσαν ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα QE.

Η Κίνα, απ’όπου ο κοροναϊός 👑 ξεχύθηκε για να μολύνει τις Οικονομίες του πλανήτη, είναι τυπικά χρεοκοπημένη. Και τούτο, διότι το κινεζικό θαύμα βασίστηκε στις κολοσσιαίες κρατικές επενδύσεις ύψους 43% του ΑΕΠ από το 2000, που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί χωρίς να δημιουργηθεί "κρατήρας" στην οικονομία και να επιδεινωθεί η κατάσταση για τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις ή τις φορτωμένες με τοξικό χρέος κινεζικές Τράπεζες. Πολύ λίγες χώρες με την πιστωτική έκρηξη της Κίνας "κατάφεραν να αποφύγουν κάποιας μορφής τραπεζική κρίση", λέει η Capital Economics.

Το παγκόσμιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος τείνει να εκραγεί, με το δημόσιο χρέος να έχει εκτοξευθεί στο τριπλάσιο σχεδόν του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος ήταν το 1981 στα 14 τρισ. δολάρια. Σήμερα έχει εκτοξευθεί στα 265 τρισ. δολάρια.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει συγκεντρώσει βουνά από χρέος σε Δολάριο ΗΠΑ, σε ένα περιβάλλον που, ελλείψει εξαγωγών ελέω παγκόσμιου λοκντάουν, δολάριο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, ωθώντας το δολάριο σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, σε έναν φαύλο κύκλο που κάνει το ιδιωτικό χρέος όλο και πιο δυσβάσταχτο, με τους επενδυτές να πουλάνε απεγνωσμένα μέχρι και τον δυσεύρετο Χρυσό για κλείσιμο μαργκινς και για εξοικονόμηση ρευστότητας σε αμερικανικό δολάριο, εξ ου και το παράδοξο των προηγούμενων ημερών της πτώσης του Χρυσού. Ασφαλώς και ο Χρυσός δεν πρόκειται να ανακοπεί. Το αντίθετο θα συμβεί: θα φτάσει στο θεό, εφόσον η κατάσταση που βιώνουμε δεν αντιστραφεί- που δε θα αντιστραφεί.

Έτσι εχόντων των πραγμάτων είναι καθαρά ζήτημα χρόνου να σκάσει το ιδιωτικό (πρώτα) χρέος, αν ήδη δεν έχει σκάσει. Τούτο θα οδηγήσει τα ομόλογα σε πτώση και σε αύξηση των επιτοκίων. Στο ενδεχόμενο αυτό ένα πληθωριστικό σοκ δεν θα αργήσει να εμφανιστεί, με τον πληθωρισμό στο σενάριο αυτό να μολύνει από άκρου εις άκρον τον πλανήτη, με ταχύτητες που θα θυμίζουν την παγκόσμια επιδημιολογική μόλυνση από τον ΚΟΒΙΝΤ-19. Στο σενάριο αυτό ο ιογενής πληθωρισμός θα μολύνει θανάσιμα τις εθνικές Οικονομίες με επιτόκια που στο τέλος πιθανόν να φτάσουν και το 40%, ενώ τα περισσότερα ομόλογα θα μηδενιστούν.

Τα χρηματιστήρια αναμένεται να καταρρεύσουν ταυτόχρονα ή λίγο μετά την κατάρρευση του ιδιωτικού χρέους. Με την κατάρρευση της αγοράς κρατικών ομολόγων να έπεται…

Στο ενδεχόμενο αυτό τα μετρητά 🏧 θα γίνουν κομφετί και όλα τα περιουσιακά στοιχεία, πλην των ευγενών μετάλλων σε φ υ σ ι κ ή μορφή (Χρυσός, Ασήμι, Παλλάδιον και Πλατίνα) θα εξαχνωθούν · για να μην παρεξηγούμεθα, με τον όρο ευγενή μεγάλα δεν εννοώ τα αμοιβαία EFTs που παρακολουθούν τα αντίστοιχα ευγενή μέταλλα, καθώς τα εν λόγω αξιόγραφα αντιστοιχούν σε κλάσμα μόνο, 1/10 συνήθως, του αντίστοιχου μετάλλου που παρακολουθούν, ενώ, ως διαπραγματεύσιμα στις χρηματαγορές, θα εξαχνωθούν και αυτά όπως όλα τα σκουπίδια σε «χαρτί».

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πληθωριστικού σοκ, αρκεί μια μικρή μεταβολή των επιτοκίων για να ξεσπάσει Αρμαγεδδών από την Ερεβώδη Αγορά Παραγώγων, καθώς ο Τάρταρος των Παραγώγων που υπολογίζεται στο τερατώδες 1,5 τ ε τ ρ ά κ ι ς εκατομμύρια (!), συνδέεται κατά βάση με τα ε π ι τ ό κ ι α.

Αρκεί και μόνο να λεχθεί ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι ‘μόλις’ 60 τρισ. Δολάρια! Και με την Αγορά Παραγώγων συνδέονται συστημικά μεγαθήρια όπως η J.P. Morgan, η Deutsche Bank , η Bank of America και η CITiBANK, όλες με τεράστια έκθεση σε Παράγωγα. Deutsche Bank και J.P. Morgan έχουν στα βιβλία 
📚 παραγώγων τους έκθεση 60 τρισ. και 52 τρισ. δολάρια αντίστοιχα, έκθεση αθροιστικά υπερπολλαπλάσια των ΑΕΠ των ΗΠΑ (21 τρισ.) , της Γερμανίας (4 τρισ.) και της Κίνας (14 τρισ.), ενώ την τέλεια καταιγίδα προμηνύει το γεγονός ότι απειροελάχιστο κλάσμα τού Τάρταρου των 1,5 τ ε τ ρ ά κ ι ς εκατομμυρίων των Παραγώγων υπάρχει σε διαθέσιμα μετρητά 🏧 όταν αυτά ζητηθούν…

Αν ένα μικρό μέρος των στοιχημάτων που έχουν παιχτεί στα Παράγωγα χαθεί (πχ αντιστάθμιση του επιτοκιακού κινδύνου σε ενδεχόμενο πληθωριστικού σοκ), εκτιμάται ότι, λόγω της μόχλευσης, δεν υπάρχει ούτε ελάχιστο ποσοστό των κεφαλαίων σε ρευστό για να καλυφθούν οι ανοιχτές αυτές θέσεις...Και τότε ο πλανήτης ολόκληρος θα τυλιχθεί στις φλόγες! Ο ΚΟΒΙΝΤ-19 θα αποδειχθεί η ακίδα που σπάει τη φούσκα. Αν το τέρας του πληθωρισμού επιστρέψει, ο καλπασμός του Χρυσού μέλλεται να γίνει ο κίτρινος καβαλάρης της Αποκάλυψης.

Αν αυτό συμβεί τότε πιθανόν στο δυτικό Κόσμο να δούμε μια εκδοχή τής κοινωνικής αναταραχής που επικράτησε στη Βενεζουέλα, με πυροκροτητή την επισιτιστική απειλή· ο λοιμός δηλαδή να γίνει λιμός. Και τούτο, διότι στο κακό 👎 εν λόγω σενάριο ενός υπερπληθωριστικού σοκ, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πυροκροτητής επισιτιστικής κρίσης, νερό στο μύλο του πληθωρισμού ρίχνουν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες, η αμερικανική FED, η ΕΚΤ, η ιαπωνική BoJ και η κινεζική PBoChina, έχουν πλημμυρίσει τον πλανήτη 🌎 με έναν ωκεανό ρευστότητας σχεδόν 22 τρισ. Δολαρίων! Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας BoJ καταπίνει τα πάντα! Αγοράζει το σύνολο των κρατικών ομολόγων της χώρας και το σύνολο σχεδόν των ιαπωνικών μετοχών για να δανείσει το κράτος και να κρατήσει ζωντανό το ιαπωνικό χρηματιστήριο! Το QE της BoJ που ξεκίνησε το 2013 είναι (κρατήσου) ίσο με το 25% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας (!), πράγμα πρωτοφανές στην παγκόσμια οικονομική Ιστορία.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ γράφει ήδη 5 τρισ. Ευρώ χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι ποσοτικές χαλαρώσεις (τουλάχιστον 2,5 τρισ., εφόσον η Γερμανία επιτρέψει αμοιβαιοποίηση κρατικού χρέους με νομισματοποίηση του χρέους των κρατών μελών) για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των κρατών μελών που προκάλεσαν οι άφρονες πολιτικές για γενικευμένο λοκντάουν, έτσι που η υγειονομική κορονακρίση με θνητότητα 0,000% στο γενικό πληθυσμό, εξωθήθηκε βίαια σε άγρια δημοσιονομική.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι ισολογισμοί των Κεντρικών Τραπεζών αντιστοιχούν σήμερα στο 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ!! Και είμαστε ακόμη στην αρχή της δημοσιονομικής κορονακρίσης…

Το τραγικό είναι ότι οι ωκεανοί αυτοί ρευστότητας των 22 τρισ. Δολαρίων 💰 δεν πήγαν στην πραγματική Οικονομία αλλά στα χρηματιστήρια. Μιλάμε για καθαρά πληθωριστικό χρήμα που στηρίζει την παγκόσμια χρηματιστηριακή φούσκα! Έτσι εχόντων των πραγμάτων καταλήξαμε σήμερα να μην υφίσταται ελεύθερη Αγορά (στην ουσία ποτέ δεν υπήρξε). Σήμερα οι περιβόητες «Αγορές» χειραγωγούνται πλήρως από την αμερικανική Φεντεραλ Ριβερς καθώς, για να κρατηθεί ο Κόσμος όρθιος, σήμερα που μιλάμε η Φεντ αγοράζει τα πάντα όλα! Η Φεντ έχει βγει ως μοναδικός αγοραστής σαρώνοντας ό τι σκουπίδι βγαίνει προς πώληση · έτσι και δεν έχουμε τα τελευταία δέκα χρόνια επιστρέψει στις σπηλιές, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει από το 2008 και μετά, έχοντας, επανειλημμένα προβλέψει το βίαιο τέλος του καπιταλισμού, εκφράζοντας δημόσια την άποψη ότι ο καπιταλισμός είναι νεκρός ήδη από τη δεκαετία του 80.

Το αυτό που ισχύει για τη χειραγώγηση της Αγοράς από τη Φεντ ισχύει και για την ΕΚΤ η οποία χειραγωγεί άγρια τη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων, έτσι που κράτη - σκουπίδια όπως το ελληνικό φαντάζουν αξιόχρεοι εκδότες χρέους (προσοχή στην ύβρη της σύγκρισης τής Ιταλίας με το ελληνικό σκουπίδι, καθώς είναι, αν μη τι άλλο, ιεροσυλία η σύγκριση του βαλκανικού παράσιτου με μια χώρα που -- εκτός από χρήμα -- παράγει τέχνη, με τη μορφή Ferrari και Lamborghini μεταξύ άλλων).

Δεδομένης, συνεπώς, της χαοτικής χειραγώγησης των Αγορών από τις Κεντρικές Τράπεζες, ανάξιες περαιτέρω σχολιασμού είναι οι απόψεις περί ‘φιλελευθερισμού’ και ‘ελεύθερης’ τάχα ‘αγοράς’ με όρους ‘καπιταλιστικούς’ (!) καθώς τα ως άνω φληναφήματα δεν είναι παρά ένα εύπεπτο αφήγημα για χαζούς, που σερβίρεται στα στίφη τής φιλελε πολιτικής ορθότητας, δοθέντος ότι το οικονομικό μοντέλο που έχει επιβληθεί, ιδίως από τη χρεοκοπία του 2008 και εντεύθεν, είναι το σκληρό κομμουνιστικό κρατικοκεντρικό, τηρουμένων των αναλογιών ακριβώς όπως το Σοβιετικό κρατικοκεντρικό· αλλιώς από δεκαετίας ήδη θα είχαμε επιστρέψει στις σπηλιές.

Λόγω των παραπάνω στρεβλώσεων ακραίας χειραγώγησης καταλήξαμε σε σουρεάλ παραδοξότητες όπως, φερειπείν, να είναι το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) στ’ αστέρια 🌟 και τα επιτόκια από το μηδέν (0) να καταλήγουν σε έδαφος αρνητικό ! Αντί δηλαδή τα επιτόκια να αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο της χαοτικής παγκόσμιας χρεοκοπίας που είναι προ των πυλών, έχοντας εκτοξεύσει το κόστος τού χρήματος σε δυσθεώρητα ύψη, βλέπουμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο! Κράτη σκουπίδια όπως το ελληνικό να δανείζονται με επιτόκια μηδενικά! Να πληρώνουν οι δανειστές τα κράτη για να δανείσουν το κράτος - οφειλέτη... Να πληρώνουν οι καταθέτες τις τράπεζες για να φυλάξουν λεφτά τους...

Ενώ το χρέος έχει από το 1981 από 14 τρισ. δολάρια εκτοξευθεί στα 265 τρισ., αντί τα επιτόκια να αυξάνονται έχουν 20 φορές μ ε ι ω θ ε ί (!), ενώ σήμερα έχουν από το μηδέν περάσει σε έδαφος αρνητικό! Είναι προφανές ότι κάτι πάει πολύ στραβά, ότι έχουμε να κάνουμε με εικόνα 📷 μαγική, ότι όλο αυτό θα τελειώσει πολύ άγρια, με βία και ποταμούς αίματος.

Προφανές είναι, επίσης, ότι για τις επιτοκιακές παραπάνω σουρεάλ στρεβλώσεις, των αρνητικών επιτοκίων με την παγκόσμια χρεοκοπία ante portas, που αποσβολωμένοι οι προλετάριοι όλοι του Κόσμου παρακολουθούμε, ευθύνεται ο καζινοκαπιταλισμός. Η ευθύνη βαραίνει τις Κεντρικές Τράπεζες που όλα αυτά τα χρόνια έριξαν στην Αγορά ωκεανούς φρεσκοτυπωμένου κομφετί για έναν και μόνο λόγο: να κρατικοποιούν τις ζημιές από την απληστία τής πιο στρεβλής έννοιας κέρδους που το ανθρώπινο είδος είδε στην τρισχιλιετή Ιστορία του: το αμοραλιστικό κέρδος του παρασιτικού χρηματοπιστωτικού καρτέλ των περιβόητων γκολντεν μποις.

Με τον τρόπο αυτό το Κράτος, ο στοργικός (φιλελέ τάχα) Πατερούλης, μέσα από παρεμβάσεις κομμουνιστικού τύπου, δηλαδή κεντρικού ελέγχου και διαχείρισης της Οικονομίας, πριμοδότησε τον μέγιστο η θ ι κ ό κίνδυνο: της ασύδοτης ροπής των Αγορών στην πλέον ακραία μορφή απληστίας, σε βαθμό βουλιμικής ακολασίας στην επιδίωξη κέρδους, κατά τρόπον ώστε να καλλιεργηθεί στις Αγορές η βεβαιότητα, ότι οι ζημιές που κάθε φορά προκαλούνται από ανευθυνότητα κατά τη λήψη αφρόνων αποφάσεων, όσες κι αν αυτές ήταν, θα τις αποκαθιστούσε εμπράκτως και εις το ακέραιο το κράτος- το κράτος Πατερούλης.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην τελευταία πράξη του δράματος: τα αρνητικά επιτόκια, το τελευταίο πρακτικά όπλο 🔫 των Κεντρικών Τραπεζών να καταλήγει άσφαιρο. Τα άσφαιρα αρνητικά επιτόκια είναι η προτελευταία νοσηρή κατάσταση που θα καταχωρηθεί στο Πιστοποιητικό Θανάτου τού εκφυλισμένου καζινοκαπιταλισμού· η τελική αιτία θανάτου είναι το ξεχείλωμα των ισολογισμών των Κεντρικών Τραπεζών, είναι η πλημμυρίδα από ωκεανούς φρεσκοτυπωμένου κομφετί, που δεν είναι παρά το πέσιμο της αυλαίας μιας καταστροφικής παράστασης η έναρξη της οποίας έγινε με την αθέτηση του Κανόνα Χρυσού του Συστήματος Bretton Woods.

[Την αποσύνδεση του Δολαρίου από τον Χρυσό αμφισβήτησε εντονότατα η Γαλλία του Ντε Γκολ, απαιτώντας το 1965 όλα τα κράτη να επιστρέψουν στον Κανόνα του Χρυσού. Όμως ακολούθησαν οι ταραχές του Μαΐου του 68 με αποτέλεσμα η γαλλική Οικονομία να υποστεί τεράστια ζημιά. Έτσι η Γαλλία κατέφυγε για δανεισμό τόνων δολαρίων στις ΗΠΑ και έκτοτε το ζήτημα ουδέποτε ανακινήθηκε.. Η ιστορία της επικυριαρχίας του δολαρίου ήταν αναμενόμενη όταν η Σαουδική Αραβία έκανε το 1973 το δολάριο αποθεματικό νόμισμα, συνδέοντάς το με το μαύρο χρυσό· η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη τότε παραγωγός και εξαγωγέας, απαίτησε οι πληρωμές πετρελαίου να γίνονται αποκλειστικά σε δολάρια και, με αντάλλαγμα ισόβια στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ έναντι των Ιράν και Ισραήλ, δεσμεύθηκε να αγοράζει αμερικανικό χρέος (αμερικανικά ομόλογα). Έτσι η Αμερική έγινε κυρίαρχος εκδότης αποθεματικού νομίσματος βασιλεύοντας στο μεταπολεμικό Κόσμο τυπώνοντας όσα δολάρια επέβαλλαν οι πολικές τους. ]

Αρνητικά όμως επιτόκια σημαίνει, μεταξύ άλλων και, αδυναμία των δημοσίων και ιδιωτικών κοινωνικοασφαλιστικών Οργανισμών να δώσουν συντάξεις… Και τούτο, σε ένα περιβάλλον ακραίας δημογραφικής γήρανσης που πλήττει τον δυτικό κόσμο εξ ου και (ένας από τους λόγους για τον οποίο) οι Κεντρικές Τράπεζες φούσκωσαν τον χρηματιστηριακό καζινοκαπιταλισμό ώστε, με αθρόα αγορά τζανκ μετοχών, τα Ασφαλιστικά Ταμεία να αντισταθμίσουν προσωρινά τις τεράστιες ζημιές από τα αρνητικά επιτόκια στο σύστημα απονομής συντάξεων.

Σε κατάσταση πλέον παγκόσμιου λοκντάουν, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε πτώση 40%-50% στο ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2020 στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη στην Ιστορία των ΗΠΑ. Τούτο είναι λογικό και αναμενόμενο καθώς το 70% του ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι η εσωτερική κατανάλωση. Αναλογίζεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα, με τον τουρισμό, τον αιμοδότη της ελληνικής Οικονομίας σε ποσοστό 30% επί του ΑΕΠ, σε καθολικό λοκντάουν. Είναι προφανές ότι η ανάκτηση δεν θα είναι γρήγορη, ούτε εύκολη, όπως τα ΜΜΕ προπαγανδίζουν ότι τάχα θα συμβεί τους επόμενους μήνες ως το 2021. Κι αν η Αμερική αναμένεται να ανέβει το λόφο της Γολγίας Αφροδίτης ( = Γολγοθάς), αντιλαμβάνεται κανείς ότι, σήμερον που μιλάμε, η Ελλάς κρεμάται επί ξύλου.

Στην Αποφράδα του Ολέθριου Χάροντος ρίφθηκε η Ελλάς από την κυβέρνηση, με την επιβολή καταστροφικού λοκντάουν στην Οικονομία. Στο 184,28% του ΑΕΠ ή 337,4 δισ. Ευρώ διαμορφώνεται το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, με τις αγέλες των ανέργων να υπολογίζονται στο 25%.

17.998.949.779 € πληρώνουμε ετησίως σε τόκους για την εξυπηρέτηση του βουνού τού ελληνικού χρέους. 571 € είναι ο τόκος που πληρώνουμε κάθε δευτερόλεπτο. Με πληθυσμό 10.812.508 και δημόσιο χρέος 337,4 δισ. Ευρώ , κάθε έλληνας χρωστάει 29.879 €. Όλα αυτά πριν την επέλαση του νέου κοροναϊού.

Προφανές είναι ότι στη μετά κοροναϊό Εποχή ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί στα αστέρια 🌟🌟 πολύ πάνω από το 200%, αποτιμώντας οι Αγορές το ελληνικό αξιόχρεο στο ισόποσο της αξίας των απορριμμάτων της χωματερής στα Άνω Λιόσια.

Έτσι εχόντων των πραγμάτων, χυδαία αγυρτεία είναι η κυβερνητική προπαγάνδα που, συνεπικουρούμενη από τα ανδρείκελα των ΜΜΕ, συγκρίνει την κορονακρίση στην ψωροκώσταινα με χώρες Κολοσσούς όπως η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Και τούτο, διότι όλες οι παραπάνω χώρες, εκτός Γερμανίας, είναι υπερχρεωμένες, πλην όμως όλες βιομηχανικοί κολοσσοί, χώρες που θα είχαν κάθε λόγο να υπομείνουν κάθε θεομηνία που, εφόσον δεν μπορούσε να αποφευχθεί, θα τις απάλλασσε από το άχθος του τεράστιου χρέους που κουβαλούν· ιδίως χώρες με αστρονομικό χρέος όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία μαζί, άπασες πληττόμενες από την πανδημία.

Απαλλαγμένες από το Σισύφειο Μαρτύριο να κουβαλάνε την τεράστια πέτρα του χρέους στην κορυφή ενός βουνού από χρέη, οι χώρες αυτές θα βρίσκονταν στην πλεονεκτική θέση την αμέσως επόμενη της διαγραφής των χρεών τους να δουν το ελατήριο της Οικονομίας τους να εκτινάσσεται, όπως συνέβη αμέσως μετά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο· είκοσι χρόνια μετά τον ΒΠΠ οι ισοπεδωμένες Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία ήταν οικονομικές υπερδυνάμεις. Το αυτό θα συμβεί και σήμερα καθώς, οι πληττόμενες από ΚΟΒΙΝΤ-19, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία, όλες μαζί  αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ (!), πρόσθετα δε όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 65% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής (!) και το 41% των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών! [στοιχεία γερμανικού Ifo].

Ο πλέον ασφαλής δείκτης πρόβλεψης της επερχόμενης ύφεσης είναι τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (futures) του πετρελαίου. Ποιος, όμως, είναι ο ρόλος του πετρελαίου στην επερχόμενη κατάρρευση?

Οι Η.Π.Α με την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, το περίφημο fracking oil , κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να ανέλθουν στην κορυφή των παραγωγών χωρών πετρελαίου, με 19,51 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Το μειονέκτημα των ΗΠΑ είναι ότι ταυτόχρονα είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής  με 19,96 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ακολουθούν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία με ημερήσια παραγωγή 11,49 και 11,81 εκατομμύρια βαρέλια αντίστοιχα. Είναι οι τρεις χώρες που ελέγχουν το παιχνίδι 🎮 του πετρελαίου παγκοσμίως.

Το πρόβλημα που ο ΚΟΒΙΝΤ-19 δημιούργησε στην Αγορά Πετρελαίου είναι το καθολικό λοκντάουν στην παγκόσμια Οικονομία, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια προσφορά χωρίς να υπάρχει ζήτηση. Η ζήτηση έχει καταρρεύσει λόγω του κραχ που έχει προκαλέσει στις οικονομίες η περιβόητη πανδημία. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι σχεδόν πλήρεις. Στο Cushing της Οκλαχόμα, το σημείο παράδοσης του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου WTI, έχουν γεμίσει ως και οι γκαζοτενεκέδες.

Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι δεξαμενές θα είναι υπερπλήρεις στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Το αυτό συμβαίνει και στο Royal Vopak NV στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, στο μεγαλύτερο κέντρο αποθήκευσης πετρελαίου στον Κόσμο. Και καθώς το πετρέλαιο δεν είναι ροδάκινα να το θάβεις σε χωματερές για να εξαφανίσεις την πλεονάζουσα προσφορά, ούτε στη θάλασσα μπορείς το πετρέλαιο να χύσεις, έτσι και ανακύπτει τεράστιο πρόβλημα αποθήκευσης.

Προσωρινή λύση στο πρόβλημα δίνει την ώρα τούτη, ως ύστατη λύση, η χρήση των VLCC , δηλαδή των υπερ- tanker πετρελαιοφόρων ως αποθηκών απούλητου πετρελαίου (!) , όπου την ώρα που μιλάμε 260 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βρίσκεται αποθηκευμένα σε VLCC, με τις εβδομαδιαίες ανάγκες σε αποθήκευση να εκτιμώνται σε 50 εκατ. βαρέλια αργού – για να έχεις μια τάξη μεγέθους, 50 εκατ. βαρέλια αργού είναι οι ανάγκες τροφοδοσίας Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Έτσι εχόντων των πραγμάτων το κραχ στην κατανάλωση σε συνδυασμό με την υπερπληρότητα των δεξαμενών έφερε το μεγάλο κραχ της 20ης Απριλίου στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI, ειδικότερα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Μαΐου όταν το WTI σημείωσε συναλλαγές σε αρνητικές τιμές έως τα -40 δολάρια (!) πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές πλήρωναν 40 δολάρια το βαρέλι για να α π ο φ ύ γ ο υ ν την παραλαβή του!
Θα μπορούσε στο σημείο αυτό ένας αδαής περί των Αγορών να ρωτήσει «Γιατί αφού δεν υπάρχουν δεξαμενές προς αποθήκευση δεν περιορίζεται δραστικά ή δε σταματά ολότελα η παραγωγή». Καθώς το πρώτο σκέλος του ερωτήματος θα απαιτούσε χώρο και χρόνο για να απαντηθεί, θα περιοριστώ να πω ότι η περικοπή 10 περίπου βαρέλια ημερησίως που συμφώνησαν η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία, με τη σύμπραξη και των ΗΠΑ, δεν είναι ικανή να αντισταθμίσει την έλλειψη ζήτησης από τη χαοτική ύφεση που έρχεται.

Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος (γιατί η παραγωγή δε σταματά ολότελα) η απάντηση είναι, εν τάχει,

(α) τα αμερικανικά πηγάδια δεν μπορούν να σταματήσουν την εξόρυξη φρακιγκ γιατί η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σχιστολιθικού είναι μικρές εταιρίες με τεράστιο δανεισμό· και καθώς το σχιστολιθικό, με κόστος εξόρυξης 30 δολάρια το βαρέλι, είναι πολύ λιγότερο ανταγωνιστικό του ρωσικού και σαουδαραβικού (το σαουδαραβικό είναι τσάμπα καθώς το πετρέλαιο βρίσκεται σε πολύ μικρό βάθος έτσι που αρκεί να χώσεις ένα καλαμάκι στην άμμο για να αντλήσεις πετρέλαιο!), προφανές είναι ότι αν τα αμερικανικά πηγάδια κλείσουν, έστω και προσωρινά, θα ακολουθήσει μπαράζ χρεοκοπιών· μόνη λύση, είτε το κλείσιμο των εισαγωγών σαουδαραβικού στις ΗΠΑ , είτε η αγορά 70 εκατομμυρίων βαρελιών από την αμερικανική κυβέρνηση με προορισμό τα στρατηγικά αποθέματα,

(β) η Σαουδική Αραβία λιώνει κυριολεκτικά, καθώς τη στιγμή που μιλάμε στραγγαλίζεται από Ρωσία και ΗΠΑ. Ο λόγος: το 70- 80% του σαουδαραβικού ΑΕΠ είναι η ΑΡΑΜΚΟ , η κρατική εταιρία πετρελαιοειδών της Σαουδικής Αραβίας. Χάνοντας πανηγυρικά η Σ.Α. τον πετρελαϊκό πόλεμο που κήρυξε στη Ρωσία , η κατάρρευση των τιμών οδηγεί τη Σ.Α. σε οικονομικό στραγγαλισμό, διογκώνοντας το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού της πετρελαιοπαραγωγού χώρας. Η αχίλλειος πτέρνα της Σ.Α. είναι ότι δεν έχει τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός της καθότι είναι σ υ ν δ ε μ έ ν ο με την ισοτιμία του Δολαρίου, έτσι που στερείται παντελώς ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική της· προς ώρας η Σ.Α διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 470 δισ. που όμως μέλλεται να εξαχνωθούν σύντομα.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, όταν από τριετίας οι ρώσοι οδήγησαν σε ελεγχόμενη «κατάρρευση» το ρούβλι, υποτιμώντας το σε μία ημέρα σχεδόν 80%, λαμβάνοντας θέση μάχης για τον Πόλεμο που ερχόταν (όταν τα στίφη από ακρίδες της φιλελε πολιτικής ορθότητας παραληρούσαν για κατάρρευση της ρωσικής Οικονομίας), αναδεικνύοντας τη Ρωσία σε κυρίαρχο του πετρελαϊκού παιχνιδιού 🎮, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, με τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες στο ευρύτερο περιβάλλον της Μέσης Ανατολής.

Ως προς τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση και τα φερέφωνά τους που διαδίδουν ότι είναι, τάχα, θετικό για την Ελλάδα οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, εξαπατούν συστηματικά τον ελληνικό λαό, καθώς η Ελλάδα έχει ετησίως εξαγωγές ύψους 9 δισ. Ευρώ σε πετρελαιοειδή, κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία, με τις εισαγωγές πετρελαιοειδών να ανέρχονται σε 14 δισ. Ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το όφελος 5 δισ. Ευρώ στο ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών είναι αμελητέο, διότι το εν λόγω όφελος θα εξαχνώσει η χαοτική ελληνική ύφεση.

Έτσι εχόντων των πραγμάτων, δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε αρνητικές τιμές στο πετρέλαιο…

Για να έχεις ασφαλή εικόνα 📷 της χαοτικής ύφεσης που έρχεται, αρκεί και μόνο να παρακολουθείς τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου ‘’WTI Crude Oil’’. Τη στιγμή που μιλάμε το συμβόλαιο του Μαΐου αποτιμάται στα 9 δολάρια το βαρέλι, το συμβόλαιο Ιουνίου στα 17 δολάρια το βαρέλι, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στα 26 δολάρια το βαρέλι και το συμβόλαιο Δεκεμβρίου στα 29 δολάρια το βαρέλι, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές προεξοφλούν χαοτική ύφεση της παγκόσμιας Οικονομίας!

Άλλος ένας ασφαλής δείκτης πρόβλεψης της επερχόμενης καταστροφής είναι ο δείκτης διακύμανσης των ευγενών μετάλλων, του Χρυσού προεξάρχοντος.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα Χρυσού, το τοπ τεν έχει ως εξής

Οι ΗΠΑ κατέχουν 8.133,5 τόνους,
Η Γερμανία κατέχει 3.369,7 τόνους,
Η Ιταλία κατέχει 2.451,8 τόνους,
Η Γαλλία κατέχει 2.436 τόνους,
Η Ρωσία κατέχει 2.150,5 τόνους,
Η Κίνα κατέχει 1,874,3 τόνους,
Η Ελβετία κατέχει 1.040 τόνους,
Η Ιαπωνία κατέχει 765,2 τόνους,
Η Ολλανδία κατέχει 612,5 τόνους,
Η Ινδία κατέχει 608,7 τόνους.

Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι δεν είναι οι ΗΠΑ αλλά η Γερμανία ο πρώτος κάτοχος Χρυσού. Και τούτο, διότι το 25% των γερμανικών νοικοκυριών έχει συστηματικά αποθησαυρίσει μεγάλες ποσότητες σε φυσικό Χρυσό, καθώς η ποσότητα Χρυσού που κατέχουν τα γερμανικά νοικοκυριά ανήλθε το 2016 στο επίπεδο ρεκόρ των 8.672 τόνων, που αν προστεθεί στους 3,5 τόνους του γερμανικού κράτους φέρνει τη Γερμανία (και τους γερμανούς) στην κορυφή της κατάταξης. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο γερμανικός φιλελεύθερος λουθηρανισμός, ο ενάρετος δλδ Καπιταλισμός που ερείδεται σε υπεύθυνη διαχείριση των ιδιωτικών και δημόσιων οικονομικών, είναι εγγενές γερμανικό προνόμιο, έτσι που είναι ηθικό και νόμιμο η Γερμανία να βρεθεί σε περίοπτη στο αύριο θέση.

Τούτων δοθέντων οι τόνοι αυτοί Χρυσού είναι τα καύσιμα  επιβίωσης της επόμενης ημέρας. Οι παραπάνω χώρες είναι που θα ηγηθούν την επομένη της κατάρρευσης από τον κοροναϊό. Τραγική ειρωνεία, ότι οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα σε Χρυσό, οι χώρες που κατέχουν το σύνολο σχεδόν του Χρυσού στον πλανήτη, είναι οι βαρύτερα χτυπημένες από τον νέο κοροναϊό που πλήττει ολόκληρο (?) τον πλανήτη.

Σήμερα, την ώρα που οι γραμμές αυτές γράφονται, ο Χρυσός καλπάζει στα 1760 δολάρια η ουγγιά, μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά του 2011.

Και καθώς τα 3 μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας χρυσού στον πλανήτη στο Ticino της Ελβετίας έκλεισαν για τρεις εβδομάδες λόγω του ελβετικού λοκντάουν, με τα εργοστάσια αυτά να ελέγχουν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, η Αγορά Χρυσού μοιάζει να στερεύει από Χρυσό, κάνοντας τον φυσικό Χρυσό ολοένα και πιο δυσεύρετο, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ότι η χειραγώγηση τής τιμής του είναι, πλέον, προνόμιο σχεδόν αποκλειστικό των συστημικών κατόχων, δηλαδή των παραπάνω μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών. Για την πλέμπα, ωστόσο, υπάρχει ο Χρυσός Καβαλάρης, ο «Κυρίαρχος Καβαλάρης».

Ο «Κυρίαρχος» είναι ένα χρυσό νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, με ονομαστική αξία μία (1) λίρα στερλίνας. Το κέρμα κόβεται ανελλιπώς από το 1817 μέχρι σήμερα. Η σχεδίαση του αρχικού κέρματος είναι έργο του ιταλού γλύπτη Benedetto Pistrucci φτιαγμένο σε αρχαιοελληνική απεικονιστική τεχνοτροπία όπου κυριαρχεί το γυμνό σώμα. Στον Έφιππο Καβαλάρη παριστάνεται ο Άγιος Γεώργιος που σκοτώνει τον Δράκο. Ο Γεώργιος φέρει αρχαίο ελληνικό κορινθιακό κράνος, κρατάει ξίφος στο δεξί του χέρι  ενώ με το αριστερό του χέρι σφίγγει το χαλινάρι του αλόγου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γεώργιος ιππεύει γυμνός (όπως στην Ελληνική γλυπτική ο Δίας Γεωργός 🚜) καθόσον ο «Κυρίαρχος Ιππέας» δεν φέρει πανοπλία, εκτός από τις περικνημίδες, με τα δάκτυλα των ποδιών του να είναι γυμνά · αυστηρή υπήρξε η κριτική για τον γυμνό Άγιο από την πλειοψηφία των κριτικών τέχνης, καθώς θεωρήθηκε περίεργο ότι ο Κυρίαρχος (Γεώργιος) θα έπρεπε να είναι γυμνός σε μια τόσο βίαιη παράσταση. Το άλογο του Γεωργίου φαίνεται να επιτίθεται κατά το ήμισυ, το μισό να περιορίζεται από τον Δράκο, ο οποίος βρίσκεται τραυματισμένος από το δόρυ του Γεωργίου να υποκύπτει στις πληγές του θανάτου.

Στην εικόνα 📷 που συνοδεύει την ανάρτηση, ο κίτρινος καβαλάρης, ο Κυρίαρχος Καβαλάρης στην απόχρωση του κίτρινου χρυσού στη χρυσή λίρα Αγγλίας, ο καβαλάρης Γεώργιος.

Αν το θηρίο του πληθωρισμού επιστρέψει, ο καλπασμός τού Χρυσού μέλλεται να γίνει ο κίτρινος καβαλάρης της Αποκάλυψης.

Η ρομφαία του πληθωρισμού, που είναι το σπαθί σε σχήμα δρεπάνης που ο κίτρινος καβαλάρης φέρει, μέλλεται τα σπαρτά να θερίσει· ο λοιμός που ο κοροναϊός έφερε θα μοιάζει με παιδική παράσταση μπροστά στο λιμό που το θηρίο του Πληθωρισμού θα φέρει.
Αν έτσι τα μελλούμενα έλθουν, το χρώμα του καλπάζοντος σήμερα Χρυσού, το κίτρινο χρώμα του τέταρτου καβαλάρη, μέλλεται να γίνει το χρώμα που αντανακλά τη χλωμάδα του νεκρού σώματος των βροτών.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου