Γεωπολιτικό χτύπημα κατά της Ελλάδας. Η γαλλική TOTAL ξαφνικά αποχωρεί από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης... ακολουθεί η Exxon - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Γεωπολιτικό χτύπημα κατά της Ελλάδας. Η γαλλική TOTAL ξαφνικά αποχωρεί από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης... ακολουθεί η Exxon

  Φιάσκο στις έρευνες για αέριο στην Κρήτη: Φεύγει η Total, ακολουθεί η Exxon... Αρνητική εξέλιξη στην προσπάθεια της χώρας να επιταχύνει ...

 






Φιάσκο στις έρευνες για αέριο στην Κρήτη: Φεύγει η Total, ακολουθεί η Exxon...


Αρνητική εξέλιξη στην προσπάθεια της χώρας να επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Ο γαλλικός όμιλος ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τα τεμάχια «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη», μετά τις έρευνες που έκανε.


Στα δύο αυτά τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης γίνονταν έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και όπως ανακοινώνει ο γαλλικός όμιλος η δραστηριότητά του στην χώρα θα αφορά πλέον μόνο την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας...! Το Παρίσι επιλέγει τον δρόμο των Αμερικανών. Έτσι αποφάσισε να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι και οι απαιτήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πριν συμπληρωθεί ένα δεκαήμερο από τις πανηγυρικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για επανεκκίνηση - επίσπευση των ερευνών για φυσικό αέριο στην Ελλάδα, μετά και τις δραματικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις των τελευταίων εβδομάδα, η γαλλική Total ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει τις έρευνες σε δύο περιοχές της Κρήτης, ενώ θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι τον δρόμο της εξόδου θα ακολουθήσει και η αμερικανική Exxon Mobil, αφήνοντας στην κυβέρνηση ελάχιστες επιλογές για να προωθηθούν οι έρευνες.

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στην «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη», η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks). Η TotalEnergies EP Greece ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της στη χώρα μας μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στην “Δυτική Κρήτη” και “Νοτιοδυτική Κρήτη”, η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks). Η TotalEnergies EP Greece ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση. Η TotalEnergies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η TotalEnergies συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas».

Πρόκειται για πλήγμα στην ελληνική ενεργειακή πολιτική. Αν ήταν από αλλού, π.χ. ΗΠΑ, θα ήταν πιο κατανοητό καθώς οι Αμερικανοί δεν θέλουν αντίπαλο για το δικό τους πανάκριβο LNG και θέλουν οι ευρωπαϊκές χώρες να εξαρτώνται από αυτό.

Εδώ όμως πρόκειται για σύμμαχο χώρα, με την οποία έχει υπογραφεί συμφωνία αμυντικής συνδρομής και από την οποία η Ελλάδα έχει αγοράσει πολλά και σημαντικά οπλικά συστήματα, δηλαδή της έχει προσφέρει πολλά δισ. ευρώ και έχει διατηρήσει χιλιάδες θέσεις Γάλλων στις γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες.

Η απόφαση της γαλλικής εταιρείας έρχεται λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης πως θα διευκολύνει και θα στηρίξει τις έρευνες για την εντόπιση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Total θέλει να φτάσει τα 35 GW πράσινης ενέργειας έως το 2025 και τα 100 GW χωρητικότητα πράσινης ενέργειας έως το 2030. Μέχρι το 2050, αναμένει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ηλεκτρική ενέργεια θα αντιπροσωπεύουν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων.

Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της, η Total δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τις εκπομπές που σχετίζονται με τις πωλήσεις πετρελαιοειδών κατά περισσότερο από 30% από το επίπεδο του 2015 έως το 2030, θα μειώσει επίσης τις εκπομπές μεθανίου κατά 50% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2025 και κατά 80% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030.

Τι γίνεται στην Ελλάδα...

Μέσω θυγατρικών της και συγκεκριμένα την Eren Hellas, ελληνική θυγατρική της Total Eren, κατέχει συνολική μεικτή εγκατεστημένη ισχύ περίπου 350 MW (84 MW ηλιακών φωτοβολταϊκών και 265 MW αιολικής ενέργειας). Διαθέτοντας σημαντικούς αιολικούς και ηλιακούς πόρους, η Ελλάδα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αναπτυξιακή δραστηριότητα της Total Eren για την ελληνική αγορά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με άνω των 750 MW έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η TotalEnergies συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα με ποσοστό 30% στην Total Eren

Γνώστες των πετρελαϊκών θεμάτων, τονίζουν ότι η αποχώρηση της Total αποτελεί τη χαριστική βολή στην κοινοπραξία με την Exxon και τα ΕΛΠΕ, καθώς, λόγω υψηλού κόστους, οικονομικού κινδύνου και τεχνικής πολυπλοκότητας αυτές οι έρευνες απαιτούν σύμπραξη τουλάχιστον δύο πετρελαϊκών ομίλων της κορυφαίας κατηγορίας, όπως η Total και η Exxon. Στις παρούσες συνθήκες και για πολλούς λόγους είναι απίθανο να βρεθεί κάποιος major παίκτης της πετρελαϊκής αγοράς για να εισέλθει στο σχήμα, κάτι που σημαίνει ότι η κοινοπραξία δεν έχει προοπτική να συνεχίσει.

Η Exxon είναι ενεργή στο upstream με αρκετή ένταση,προωθώντας αυτή την περίοδο μια μεγάλη επένδυση στη Γουιάνα, ύψους 10 δισ. δολ., ενώ στα τέλη Μαρτίου ολοκλήρωσε την ερευνητική γεώτρηση στην Κύπρο, στη θέση "Γλαύκος 2". Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα αποτελέσματα, όμως η Exxon φέρεται να έχει εντοπίσει κοίτασμα υψηλής ποιότητας σε αυτή τη θέση και πλέον εξετάζεται κατά πόσο είναι οικονομική η εκμετάλλευσή του.

Για την Ελλάδα, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον που υπήρχε από τους Αμερικανούς προ τετραετίας έχει πλέον «σβήσει», κάτι που αποδίδεται στις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν, κυρίως λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την κυβέρνηση να δείχνει τα προηγούμενα χρόνια έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προώθηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Το αποτέλεσμα, σήμερα, από την οπτική γωνία των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, είναι ότι το... τρένο έχει χαθεί.

Για παράδειγμα, οι έρευνες της Exxon στην Κύπρο, που βρίσκονται στο στάδιο των ερευνητικών γεωτρήσεων, δηλαδή λίγα βήματα πριν την παραγωγή φυσικού αερίου, έχουν νόημα για τον αμερικανικό κολοσσό, καθώς η παραγωγή δεν βρίσκεται χρονικά μακριά και μπορεί να βρει τη θέση της στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, λόγω της ανάγκης της Ευρώπης να απεξαρτηθεί γρήγορα από το ρωσικό αέριο.

Στην Κρήτη, όμως, ακόμη και αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και εφόσον ανακαλυφθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, αυτά θα μπορούν στην παραγωγή το 2030. Ο χρόνος είναι τόσο μακρινός, που ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα αν αυτά τα κοιτάσματα θα μπορέσουν να παίξουν κάποιο ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται πλέον θέμα χρόνου να ανακοινώσει και η Exxon Mobil την αποχώρησή της από τις έρευνες στην Κρήτη, αφήνοντας την κυβέρνηση και την ΕΔΕΥ στην αμήχανη θέση να αναζητούν μια λύση για να αποφύγουν το τελικό φιάσκο, δηλαδή την ουσιαστική ματαίωση των ερευνών στην Κρήτη, για τις οποίες τόσες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου