Κ. Χουσέας: «Από τη γενιά των 700 στη γενιά των… 500 ευρώ!» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Κ. Χουσέας: «Από τη γενιά των 700 στη γενιά των… 500 ευρώ!»

Η «γενιά των 500 ευρώ» αποτελεί Το νέο φαινόμενο στην ελληνική αγορά εργασίας, με την οικονομική κρίση να δίνει τη χαριστική βολή σε μισθούς...


Η «γενιά των 500 ευρώ» αποτελεί Το νέο φαινόμενο στην ελληνική αγορά εργασίας, με την οικονομική κρίση να δίνει τη χαριστική βολή σε μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, αφού για περίπου 800.000 εργαζομένους για τους οποίους ο κατώτερος μισθός που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση -διαμορφώνεται στα 740 ευρώ για τον νεοπροσλαμβανόμενο- αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός».
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι πως πριν από μία διετία περίπου 500.000 με 600.000 άτομα ανήκαν στη λεγόμενη «γενιά των 500 ευρώ», όπως επισημαίνει ο δικηγόρος - πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ στη Β’ Πειραιά και γραμματέας της ΟΚΕ Απασχόλησης κ. Κυριάκος Χουσέας και αναφέρει: «Τώρα έχουμε φτάσει στα 800.000 άτομα και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στη συγκεκριμένη γενιά θα ανήκουν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι!
Ουσιαστικά, πρόκειται για μισθωτούς που καλούνται να τα βγάλουν πέρα εν μέσω κρίσης με «μισό μισθό» και «μισά» ή και καθόλου ένσημα. Δηλαδή δημιουργείται μια νέα γενιά «φτωχών εργαζομένων», οι οποίοι αδυνατούν να κατοχυρώσουν μια σταθερή θέση απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Στη «γενιά των 500 ευρώ» -η οποία τείνει πια να... αντικαταστήσει τη «γενιά των 700 ευρώ»- ανήκουν μεταξύ άλλων 300.000 μισθωτοί, οι οποίοι ωστόσο αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών. Ουσιαστικά, οι εργοδότες επωφελούνται από «παραθυράκια» και αναγκάζουν τους εργαζομένους να εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι και να πληρώνονται με τα μπλοκάκια. Αυτό ουσιαστικά γλιτώνει τις επιχειρήσεις από την καταβολή εισφορών, επιδομάτων και αποζημιώσεων στις περιπτώσεις απολύσεων. Οι 270.000 μερικώς απασχολούμενοι, που είναι κυρίως νέοι και γυναίκες. Το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και είναι χαρακτηριστικό πως το 2004 οι μερικώς απασχολούμενοι δεν ξεπερνούσαν τις 200.000. Οι 170.000 με 180.000 άνεργοι, που παίρνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ και το οποίο διαμορφώνεται στα 455 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος)».
Παράλληλα, ο δικηγόρος - πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ στη Β’ Πειραιά και γραμματέας της ΟΚΕ Απασχόλησης κ. Κυριάκος Χουσέας καταγγέλλει: «Ανθεί το «παρεμπόριο» ελπίδας με τα επιδοτούμενα προγράμματα «Stage», που έχουν επί της ουσίας δημιουργήσει μια «στρατιά» νέων εργαζομένων υπό ομηρεία, με περιορισμένα εργασιακά και ανύπαρκτα ασφαλιστικά δικαιώματα. Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για τη διετία 2008-2009 έχουν προβλεφθεί 80.000 θέσεις απασχόλησης σε προγράμματα Stage, με την κυβέρνηση να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής τους στον δημόσιο τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου