Σκληρό παζάρι στο «τρίγωνο» του πετρελαίου - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Σκληρό παζάρι στο «τρίγωνο» του πετρελαίου

Την Δευτέρα, η προσοχή θα είναι στραμμένη στην έκτακτη σύνοδο του OPEC που, σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, έχει αποφασισ...



Την Δευτέρα, η προσοχή θα είναι στραμμένη στην έκτακτη σύνοδο του OPEC που, σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, έχει αποφασιστεί και προετοιμάζεται εντατικά.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η σύνοδος αυτή θα είναι ανοιχτή και για τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν ανήκουν στο καρτέλ.

Γράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος

Πρόκειται για μια ουσιαστική αλλά και συμβολική κίνηση, η οποία έχει τον εξής στόχο: Να φέρει ταυτόχρονα στην ίδια... οθόνη και τους άλλους σημαντικούς παίκτες της αγοράς, πρωτίστως δε τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μαζί με τη Σαουδική Αραβία παράγουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας παγκοσμίως.

Το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε αυτό το «καυτό» μέτωπο έχει κορυφωθεί μετά το διπλό άλμα το οποίο πραγματοποίησε η τιμή του «μαύρου χρυσού» την Πέμπτη και την Παρασκευή, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει πάλι τα 30 δολάρια το βαρέλι και να ξεκινά την εβδομάδα ενισχυμένη κατά πάνω από 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα της Τετάρτης. Όσο για την αιτία που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη ήταν οι δηλώσεις τις οποίες έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ (όσο μπορεί κανείς να του έχει εμπιστοσύνη...), προαναγγέλλοντας συμφωνία Μόσχας και Ριάντ για μείωση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Παρά δε το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά έσπευσε να διαψεύσει και τον Ντόναλντ Τραμπ και τις φήμες ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία ή έχει υπάρξει σύγκλιση απόψεων, η αλήθεια είναι – κι αυτό αποτυπώθηκε στην άνοδο της τιμής – ότι κάτι κινείται. Και αυτό φαίνεται πως είναι αρκετό για να προκαλέσει αισιοδοξία σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία, την οποία προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Η ρήξη Μόσχας-Ριάντ

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η «βουτιά» διαρκείας ξεκίνησε με τη ρήξη ανάμεσα στους Ρώσους και τους Σαουδάραβες, η οποία συνοδεύτηκε από την προσπάθεια των δεύτερων να πλημμυρίσουν τις αγορές με πετρέλαιο και να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο, σε βάρος των ανταγωνιστών τους. Ήταν μια εξέλιξη που οδήγησε τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό WTI κοντά στο φράγμα των 20 δολαρίων, με απώλειες της τάξης του 70% σε σύγκριση με τις αρχές του έτους. κάνοντας αρκετούς να προβλέπουν ότι θα φτάσει ακόμη και τα 10 δολάρια.

Φαίνεται, όμως, ότι σε συνδυασμό με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν ένα ακόμη βαρύ κόστος και σκέφτονται σοβαρά να βάλουν νερό στο κρασί τους. Όμως, το κατά πόσο αυτό θα συμβεί και σε ποιο βαθμό θα διαμορφώσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα για το επόμενο διάστημα δεν έχει κριθεί.

Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα, δηλαδή εάν τελικώς θα επιτευχθεί η συμφωνία ανάμεσα στους «3» (την οποία προφανώς θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι), θα κριθεί από την έκβαση του σκληρού παρασκηνιακού παζαριού που διεξάγεται ανάμεσά τους. Οι Σαουδάραβες, για του λόγου το αληθές, έχουν ήδη διαμηνύσει πως δεν θα δεχτούν μείωση της παραγωγής – που είναι το «κλειδί» για να αυξηθούν οι τιμές – εάν αυτή δεν είναι αναλογικά μοιρασμένη. Εάν, δηλαδή, δεν προχωρήσουν σε σημαντικές περικοπές τόσο οι Ρώσοι όσο και (ειδικά) οι Αμερικανοί, καθώς ο Τραμπ δεν έκανε μνεία για περικοπές από την πλευρά των παραγωγών της χώρας του.

Αρκούν 10 εκατ. βαρέλια;

Υπάρχει, βεβαίως, και το δεύτερο ερώτημα: Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα, θα αποδειχθεί ικανή να αλλάξει την εικόνα της αγοράς; Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν πως μια μείωση στην παραγωγή της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως δεν είναι επαρκής, καθώς η κρίση του κορονοϊού και το «πάγωμα» μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη ισοδυναμεί με μια μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο η οποία μπορεί να φτάσει, έστω και βραχυπρόθεσμα, τα 35 εκατ. βαρέλια.

Στην περίπτωση που αυτό ισχύει, όπως είναι προφανές, τότε δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς η τιμή να επιστρέψει πάνω από τα 60 δολάρια που βρισκόταν στις αρχές του έτους. Ίσως, όμως, ένα επίπεδο της τάξης των 40 δολαρίων να αποτελεί, για την ώρα, τη χρυσή τομή για τους «3» και τους υπόλοιπους πετρελαιοπαραγωγούς.

Εάν οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας (εφόσον τελικώς γίνει η σύνοδος και οι συμμετέχοντες δεν τα «σπάσουν» προκαταβολικά) ναυαγήσουν, τότε η «βουτιά» θα επαναληφθεί και θα είναι πιο απότομη. Στην περίπτωση που ευδοκιμήσουν, από την άλλη, μένει να δούμε τι ακριβώς θα αποφασιστεί και πού θα καθίσει η... μπίλια όσον αφορά την παραγωγή και τις τιμές.

Κοντός ψαλμός.

Από liberal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου