Ρευστή η κατάσταση στα Βαλκάνια: Το Κόσοβο ζητά από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία και Σλοβακία για ένταξη του στο ΝΑΤΟ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ρευστή η κατάσταση στα Βαλκάνια: Το Κόσοβο ζητά από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία και Σλοβακία για ένταξη του στο ΝΑΤΟ

  «Η Μόσχα πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, καθιστώντας την προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επι...

 


«Η Μόσχα πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, καθιστώντας την προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επιτακτική»


«Είμαστε εκτεθειμένοι σε επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει το Κοσσυφοπέδιο και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια»

 

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει την επιρροή της Ουάσιγκτον μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία. 

Η διαδικασία ένταξης μπορεί να είναι περίπλοκη επειδή τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ - η Ρουμανία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Σλοβακία - δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της χώρας, αναφέρει το Reuters. Σε επιστολή της στις 10 Μαρτίου προς τον Μπάιντεν που επικαλείται το Reuters, η Osmani είπε ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν ο κύριος στόχος εθνικής ασφάλειας.

«Η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη», δηλώνει η Οσμάνι. «Εκφράζουμε την πεποίθηση και τις προσδοκίες μας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν την ηγεσία και την επιρροή τους για να υποστηρίξουν και να προωθήσουν ενεργά την περίπλοκη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο» , είπε.

Η Ουάσιγκτον παρέμεινε το στήριγμα του Κοσσυφοπεδίου, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, από τότε που το μικρό βαλκανικό αμφιλεγόμενο κρατίδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

«Είμαστε εκτεθειμένοι στις επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει το Κοσσυφοπέδιο και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», συνέχισε η Osmani στην επιστολή της.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για δηλώσεις. Η Σερβία και ο παραδοσιακός σύμμαχός της, η Ρωσία, δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και η Μόσχα έχει εμποδίσει την προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το Βελιγράδι θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο μέρος της επικράτειάς του, αν και δεν έχει κρατικούς θεσμούς στην πρώην αυτονομιστική επαρχία του. Ωστόσο, περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στα σύνορα με τη Σερβία - και υποστηρίζονται από το Βελιγράδι - αρνούνται να αναγνωρίσουν τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου και θέλουν μια εθνοτική διάσπαση για να ενωθούν με τη Σερβία.

Το Κοσσυφοπέδιο φυλάσσεται από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από το 1999, όταν η συμμαχία κατέφυγε σε βομβαρδισμούς στη Σερβία, μετ αγνωστά αποτελέσματα τα οποία κανένας στη Δύση δεν ε΄χει καταδικάσει επισήμως μέχρι σήμερα. Η «χώρα», η οποία έχει πληθυσμό περίπου 1,8 εκατομμυρίων, θέλει να ενταχθεί στη συμμαχία, αλλά η διαδικασία μπορεί να είναι περίπλοκη. Τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ - η Ρουμανία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Σλοβακία - δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του 2008, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Reuters.




 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου