Τι υποσχέθηκε ο Κ.Μητσοτάκης στον Ερντογάν και είδε πρόοδο στα «θέματα» του Αιγαίου και των μειονοτήτων ο Τούρκος Πρόεδρος; Ποιες οι πολιτικές αντιδράσεις... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τι υποσχέθηκε ο Κ.Μητσοτάκης στον Ερντογάν και είδε πρόοδο στα «θέματα» του Αιγαίου και των μειονοτήτων ο Τούρκος Πρόεδρος; Ποιες οι πολιτικές αντιδράσεις...

  «Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η κατα...

 


«Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας...»


Ποια είναι τα προβλήματα στο Αιγαίο κύριε Μητσοτάκη στα οποία υπάρχει πρόοδος σύμφωνα με τη τουρκική πλευρά; Μιλήσατε για αποστρατικοποίηση νήσων; Ποια είναι τα προβλήματα των «μειονοτήτων»; Έχουν οι Τούρκοι «μειονότητες» στην Ελλάδα; Ποια είναι τα προβλήματα της «τρομοκρατίας; Το Λαύριο....;

 

Κυρ. Μητσοτάκης και Ρ.Τ. Ερντογάν συμφώνησαν να μειωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά...

Η συναντίληψη ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστίθενται προβλήματα και εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτές, που μας είχε συνηθίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία, αλλά αντιθέτως να εμπεδωθεί σταθερότητα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία αποτυπώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο γεύμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε δύο ώρες στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. 

Τα ίδια πρόσωπα κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα σημειώνοντας ότι ύστερα από πολύ καιρό οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι έναντι των προκλήσεων ασφαλείας, που αναδύονται στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία. Συμφώνησαν μάλιστα, να υπάρξει εφ εξής καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες του Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ ( Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ) και εφ όσον ευοδώσουν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. 

Βάσει των ίδιων πηγών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών στα διμερή ζητήματα, ωστόσο, οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι εν συγκρίσει με τη ρητορική, που υιοθετεί η 'Αγκυρα τους τελευταίους μήνες. 

Υπ αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών. 

Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της 'Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα. 

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.  

Αισιόδοξος για πρόοδο ο Ερντογάν...

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας, μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, εμφανίζει τον τελευταίο «αισιόδοξο» ότι θα υπάρξει πρόοδος στα θέματα του Αιγαίου, των μειονοτήτων, της τρομοκρατίας κλπ.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Ποια όμως είναι τα προβλήματα του Αιγαίου για την Τουρκία;

Για την Τουρκία όμως είναι θέματα ελληνικής κυριαρχίας ενώ έχει θέσει και θέματα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νήσων.

Επομένως ποια πρόοδο βλέπει ο Ερντογάν, εάν η κυβέρνηση μένει σταθερή στις «πάγιες ελληνικές θέσεις».

Επομένως το ερώτημα είναι: Τι είπε ή τι υποσχέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο για να εκφράζει ο τελευταίος «αισιοδοξία» για τα «θέματα» του Αιγαίο; Τι υποσχέθηκε για τις "μειονότητες"; Και ποιές μειονότητες ενδιαφέρουν την Τουρκία; Τι υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας; Για ποια τρομοκρατία; Για αυτή που μας κατηγορούσε η Τουρκία; Θυμίζουμε ότι οι Τούρκοι μας κατηγόρησαν ότι εκπαιδεύουμε τρομοκράτες του PKK στο Λαύριο....!

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας εξέδωσε ανακοίνωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίπου μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Τούρκων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους.

Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία, με στόχο να γυρίσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Δήλωσε, επίσης, ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Παράλληλα, εμφανίζεται να υποστήριξε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο, καθώς δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν -και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε, φυσικά, υπέρ σε ένα διάλογο που θα καταλήξει στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kontra News» μεταξύ άλλων θεμάτων σχολίασε και τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σχετικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ανέφερε ότι «είμαστε, φυσικά, υπέρ σε ένα διάλογο που θα καταλήξει στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Όμως οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις και αν γίνουν, μας ανησυχούν, ιδίως σε μια περίοδο που η Τουρκία, όχι απομονωμένη δεν εμφανίζεται όπως λένε στην κυβέρνηση, αλλά αντίθετα φαίνεται να θέλει να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή μετά τη ρώσικη επέμβαση στην Ουκρανία».

Ν. Ανδρουλάκης: Η Τουρκία να σταματήσει τα παράνομα αφηγήματα περί γαλάζιας πατρίδας και αποστρατικοποίησης των νησιών μας

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τα παράλογα και παράνομα αφηγήματα της περί γαλάζιας πατρίδας και αποστρατικοποίησης των νησιών, έστειλε σήμερα από τη Ρόδο όπου βρέθηκε για να παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ειδικότερα μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε τα εξής:

«Ο ελληνισμός τιμά σήμερα την 74η επέτειο από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, σε μια δύσκολη και τραγική στιγμή για την ανθρωπότητα, που αποδεικνύεται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την ειρήνη και την ευημερία μεταξύ των λαών. Κι αυτό είναι το μήνυμά μου απέναντι στη γειτονική χώρα, την Τουρκία και την ηγεσία της. Πρέπει να σταματήσει τα παράλογα και παράνομα αφηγήματα, περί γαλάζιας πατρίδας και αποστρατικοποίησης των νησιών μας, διότι με αυτά θα γίνει παρίας της διεθνούς κοινότητας και θα προκαλεί συνεχώς τον ελληνικό λαό. Είμαστε μια χώρα που στέκεται πάντα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου».



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου