Διχασμός Ρωσίας - Δύσης στον ΟΑΣΕ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Διχασμός Ρωσίας - Δύσης στον ΟΑΣΕ

Βέτο στη ρωσική πρόταση που ήθελε την υπερκάλυψη των διεθνών οργανισμών και δεσμεύσεις για τον περιορισμό χρήσης βίας. Νέους στόχους στον δι...


Βέτο στη ρωσική πρόταση που ήθελε την υπερκάλυψη των διεθνών οργανισμών και δεσμεύσεις για τον περιορισμό χρήσης βίας. Νέους στόχους στον διάλογο ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου
Οι διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας αναδεικνύονται και στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ που συνέρχεται από χθες στην Αθήνα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στον διεθνή αυτό οργανισμό.
Η πρόταση της Ρωσίας η οποία δημοσιοποιήθηκε μόλις την Κυριακή, προπαραμονή της Συνόδου από το γραφείο του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ και η οποία περιέγραφε ένα νέο συνολικό κείμενο Συνθήκης Ασφάλειας που ουσιαστικά θα υπερκαλύπτει οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, μηχανισμούς και Συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, κάθε άλλο παρά είχε θερμή υποδοχή από τις χώρες της Δύσης.
Η ρωσική πρόταση εκτός των άλλων προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον περιορισμό χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις και τη δημιουργία νέου μηχανισμού για την επίλυση των συγκρούσεων.
Η Δύση, όπως διαφαίνεται και από το κλίμα της πρώτης ημέρας της Συνόδου του ΟΑΣΕ, επιμένει στη διατήρηση και ενίσχυση των υπαρχόντων θεσμών, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι ο ΟΑΣΕ δεν μπορεί με την παρούσα μορφή και λειτουργία του να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες ασφάλειας.
Παρέμεινε στην Αθήνα έτσι η ελπίδα για διατήρηση ενός ήπιου κλίματος και συνέχιση του προβληματισμού στο πλαίσιο της «διαδικασίας της Κέρκυρας» για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.
«Αναγνωρίζουμε ευρέως το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ, με τη μοναδική έννοια της συνεκτικής, συνεταιρικής και αδιαίρετης ασφάλειας, καθώς και με την πολυσυμμετοχική του σύνθεση, παρέχει ένα αναντικατάστατο πλαίσιο για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και την ενδυνάμωση της συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο και με τη δική σας πολύτιμη και ομόφωνη υποστήριξη, η Ελληνική Προεδρία εγκαινίασε τη Διαδικασία της Κέρκυρας» δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός, όμως, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει καθορισμός νέων συγκεκριμένων στόχων, γιατί ο διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μπορεί να είναι ουσιαστικός μόνο εάν συνδέεται με συγκεκριμένη πρόοδο σε συγκεκριμένα θέματα.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, στην προστασία του περιβάλλοντος, στο μεταναστευτικό, αλλά και στην ανάγκη ανάληψης ρόλου του ΟΑΣΕ στο Αφγανιστάν.
Ισορροπιστικό ρόλο ανέλαβε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Μ. Κουσνέρ, που σε δηλώσεις του εξέφρασε κατανόηση για τις ανησυχίες της Ρωσίας, και δήλωσε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόταση Μεντβέντεφ.
Ο Κ. Παπούλιας
«Τα επιτεύγματα είναι σαφή και σημαντικά. Τις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΑΣΕ επικαλούμαστε για να προασπίσουμε τη διεθνή νομιμότητα, την ειρηνική συνύπαρξη, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου και διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι «οι εξελίξεις δεν χωρούν εφησυχασμό και επανάπαυση».
Ο κ. Παπούλιας έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα επιδιώκει και προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης όχι μόνο με όλους τους γείτονές της, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο».
Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιούνται πολλές διμερείς συναντήσεις και επαφές και το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο υπουργό Α. Νταβούτογλου, τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ και τον Αμερικανό αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τ. Στάιμπεργκ.
ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Τετ α τετ Γιώργου - Μιλοσόσκι
Σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Α. Μιλοσόσκι. Η συνάντηση δεν είχε χαρακτήρα διαπραγμάτευσης, καθώς μόλις την περασμένη Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της ονομασίας με τον ισχυρό άνδρα των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι, όπου επιβεβαιώθηκε η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις των δύο χωρών.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Γκρούεφσκι, σε δηλώσεις του στα σκοπιανά ΜΜΕ, αναφέρει με απογοήτευση ότι στη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου ο Ελληνας πρωθυπουργός αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο στο θέμα της «αλλαγής της ταυτότητας, της ονομασίας του έθνους και του λαού».
Ο κ. Γκρούεφσκι, διαβλέποντας ότι χωρίς μετακίνηση από τη δική του αδιάλλακτη γραμμή η χώρα του δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, επιχειρεί να δραματοποιήσει την κατάσταση και να παρουσιάσει ως υπερβολικές τις ελληνικές θέσεις, προκειμένου να μη χρεωθεί ο ίδιος το αδιέξοδο.
Και ο κ. Μιλοσόσκι σε δηλώσεις του είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας παραμένουν ίδιες και εκτίμησε ότι «η παρεμπόδιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του δεν θα είναι ωφέλιμη, τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για τη διαδικασία που διεξάγεται στον ΟΗΕ για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας».
Ο κ. Μιλοσόσκι δήλωσε ακόμη ότι ζήτησε από την ελληνική πλευρά αναβάθμιση, σε επίπεδο πρεσβείας, των γραφείων συνδέσμων που διατηρούν οι δύο χώρες σε Σκόπια και Αθήνα και με μοχλό πίεσης τη «διευκόλυνση των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια» πρότεινε την υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας (θέμα, όμως, που αντιμετωπίζει προβλήματα σε σχέση με το όνομα που θα χρησιμοποιεί η άλλη πλευρά στην υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας).
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου