Χριστόφιας: Εκανα ό,τι μπορούσα για να πετύχω το καλύτερο - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Χριστόφιας: Εκανα ό,τι μπορούσα για να πετύχω το καλύτερο

Βολές από ΔΗΣΥ για την τραγωδία στο Μαρί «Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα τα προβλήματα και τις δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά. Και θα...


Βολές από ΔΗΣΥ για την τραγωδία στο Μαρί

«Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα τα προβλήματα και τις δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά. Και θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά διότι έκανα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ό,τι μπορούσα για να πετύχω το καλύτερο για την Κύπρο μας», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε διάγγελμα του, στο οποίο έκανε αποτίμηση της πενταετούς θητείας του.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πικρία του σχετίζεται με το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί, το οποίο, σημείωσε, προκάλεσε στον ίδιο και στην οικογένειά του άγχος και βαθιά θλίψη για το χαμό ανθρώπινων ζωών.

Επίσης δήλωσε ότι νοιώθει μεγάλη πίκρα, γιατί δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα της ζωής του για την επίλυση του Κυπριακού.

Είπε ωστόσο ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του, διότι έκανε με το παραπάνω ό,τι περνούσε από το χέρι του και όλοι διεθνώς αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι το φυσικό αέριο είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο κληροδότημα, που αφήνει στην Κύπρο και το λαό της η κυβέρνηση του, η οποία έχει προωθήσει όλες τις διεργασίες για τη διαμόρφωση των υποδομών εξόρυξης, επεξεργασίας, μεταφοράς και εμπορίας του.

Στην κυβέρνηση ανέφερε έλαχε το βαρύτατο καθήκον της πραγματοποίησης της πρώτης κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Παρά τις αμφισβητήσεις που διατυπώθηκαν για τις δυνατότητες της Κύπρου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τελικά η χώρα μας επαινέθηκε από όλους για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο άσκησε την ευρωπαϊκή της προεδρία», τόνισε.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η Κύπρος είναι θύμα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του έλαβε πολλά μέτρα για να την αντιμετωπίσει κρίση.

Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μεγάλων κυπριακών τραπεζών υποχρέωσε την κυβέρνηση, πρόσθεσε, να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, τον οποίο, σημείωσε «προσπαθήσαμε πάρα πολύ να αποφύγουμε».

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη σχετικά με το Κυπριακό ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται στις ίδιες αρχές και να εργάζεται πάνω στην ίδια βάση λύσης, όπως κάναμε κι εμείς αλλά και όλοι οι προκάτοχοι μου Πρόεδροι της Δημοκρατίας».

Αυτές οι αρχές και η βάση λύσης, επισήμανε, αποτυπώνονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και '79, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο - και ειδικότερα στο Ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας- στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009.

Κεντρική προτεραιότητα στην πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ήταν η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, τόνισε ότι αποτελούν κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. «Η λύση στα προβλήματα δεν είναι η αποχή, είναι η συμμετοχή», κατέληξε στο διάγγελμα του ο απερχόμενος πρόεδρος.

Αντιδράσεις από ΔΗΣΥ, Λυσσαρίδη

«Εκφράζουμε τη μεγάλη αποκαρδίωση μας από το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας δεν είχε ούτε την υστάτη στιγμή το σθένος να απευθύνει μια απολογία, έστω εκ μέρους της πολιτείας, για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία του Μαρί», ανέφερε το ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας το διάγγελμα που έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, «όφειλε στην πατρίδα του τη γενναιότητα μιας συγγνώμης».

«Δεν υπάρχει καμιά διάθεση κριτικής παρά τις ανακρίβειες, τις αναλήθειες, τις υπερβολές και τη μετακύλιση όλων των ευθυνών για όλα τα προβλήματα του τόπου σε όλους τους άλλους εκτός της κυβέρνησης και του προέδρου», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά του ο βετεράνος πολιτικός, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο περί του ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για την αποδοχή μιας απαράδεκτης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, «πρέπει να προβληματίσουν» τους πάντες στη νήσο.

Η όξυνση και η προβολή της κρίσης πέραν των πραγματικών της διαστάσεων, καθώς και οι ψευδολογίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δεν είναι άσχετες με αυτή την προσπάθεια, σημείωσε.

Ο κ. Λυσσαρίδης υπέδειξε πως "επείγει η ανάγκη ταχύτατης αποδέσμευσης από μνημόνια και επίδοξους κηδεμόνες" και υποστήριξε ότι "αυτή τη γραμμή έχει ήδη υιοθετήσει ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας".

"Θα προασπίσουμε την εθνική μας επιβίωση και θα επιμείνουμε σε λύση δημοκρατική προς όφελος του συνόλου του λαού, με όλες τις βασικές ελευθερίες διασφαλισμένες χωρίς στοιχεία φυλετικών διακρίσεων χωρίς εγγυητές και χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία, σε αυτό τον αγώνα επιβάλλεται καθολική συστράτευση", κατέληξε ο κ. Λυσσαρίδης.

Από "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου