Ανάλυση: Η πιθανότητα ενός πολέμου στη Μ. Ανατολή το 2022 – Η θέση της Κύπρου - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ανάλυση: Η πιθανότητα ενός πολέμου στη Μ. Ανατολή το 2022 – Η θέση της Κύπρου

  Το Ισραήλ έθεσε τουλάχιστον δύο «κόκκινες γραμμές» για την αντιμετώπιση του Ιράν και του αντιπροσώπου του της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Θα ...

 






Το Ισραήλ έθεσε τουλάχιστον δύο «κόκκινες γραμμές» για την αντιμετώπιση του Ιράν και του αντιπροσώπου του της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.


Θα μπορούσε η νέα χρονιά να φέρει έναν Τρίτο Πόλεμο στον Λίβανο, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή και τραβώντας την Αμερική πίσω στη Μέση Ανατολή; Αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο διευθυντής του Middle East Political Information Network (MEPIN), Δρ Eric R. Mandel.

 

Επιμέλεια: Γιάννης Γιωργαλλής

Ο Αμερικανός Ιστορικός, Hal Brands, έγραφε το 2029: «Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή δεν έχουν εξαφανιστεί και η πιθανότητα τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή να επηρεάσουν την Αμερική, εάν αφεθεί χωρίς επιτήρηση, είναι πιο ορατή από ποτέ. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βιαστούν να φύγουν από την περιοχή, μπορεί να διαπιστώσουν ότι θα χρειαστεί να επιστρέψουν πίσω υπό χειρότερες συνθήκες και με υψηλότερο κόστος στο μέλλον».

Το Ισραήλ έθεσε τουλάχιστον δύο «κόκκινες γραμμές» για την αντιμετώπιση του Ιράν και του αντιπροσώπου του της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ειδικοί συχνά αναφέρονται στο σενάριο «το Ισραήλ να χτυπά προληπτικά τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και το Ιράν να απαντάει με τους 150.000 πυραύλους της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο. Αυτό το σενάριο κυριαρχεί τόσο πολύ που αφήνει πίσω το λιγότερο προφανές σενάριο, το οποίο όμως μπορεί να πυροδοτήσει την επόμενη σύγκρουση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Ιράν – αυτό που ορισμένοι αποκαλούν τώρα σύνορα Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας.

Αυτό που μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να δράσει ίσως να μην έχει μεγάλη σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Θα μπορούσε να είναι η Χεζμπολάχ, η οποία θα περάσει τα «όρια» με την παραγωγή πυραύλων που θα έχουν δυνατότητα να χτυπήσουν το Ισραήλ από βορρά προς νότο.  Αυτή η εξέλιξη θα ανάγκαζε το Ισραήλ να χτυπήσει προληπτικά την περιοχή του Λιβάνου, πυροδοτώντας έναν περιφερειακό πόλεμο. Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στον Λίβανο.

Επιπρόσθετα, σε αυτό το σενάριο το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια χερσαία εισβολή εάν έκρινε ότι δεν μπορεί να αναχαιτίσει την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ μόνο από αέρος. Το Ισραήλ έχει μάθει τους περιορισμούς που έχουν οι αεροπορικές επιθέσεις κατά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου, παρά το γεγονός ότι έχει βελτιώσει σημαντικά τις ικανότητές του κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε πολέμων στη Γάζα. Ο πόλεμος του Μαΐου του 2021 κατέστρεψε το υπόγειο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς. Αυτή η εμπειρία θα έχει εφαρμογή στο πολύ πιο απαιτητικό υπόγειο δίκτυο της Χεζμπολάχ και των στρατιωτικών δυνάμεων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν εκεί.

Ο Δρ. Mandel εξηγεί ότι «Το Ισραήλ γνωρίζει ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του. Εάν ξεσπάσει πόλεμος, η διεθνής κοινότητα θα αναγκάσει το Ισραήλ να αποδεχθεί πρόωρα μια κατάπαυση του πυρός λόγω των απωλειών αμάχων. Έτσι, το Ισραήλ θα πρέπει να προκαλεί τη ζημιά του σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να απαιτήσει μια χερσαία εισβολή».

Σύμφωνα με τον Amos Harel, στρατιωτικό ανταποκριτή και αναλυτή της Haaretz: «Η Χεζμπολάχ φαίνεται να βρίσκεται στο κοντά σε μια καινοτομία που αφορά τους πυραύλους στον Λίβανο. Αυτή η ανάπτυξη έχει θεωρηθεί ως «κόκκινη γραμμή». Πρέπει να γίνει επίθεση στις εγκαταστάσεις παραγωγής, με κίνδυνο πολέμου; Από την άλλη πλευρά, η τεράστια πολιτική και οικονομική κρίση του Λιβάνου δεν επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στα περιθώρια ελιγμών της Χεζμπολάχ;».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Ισραήλ κάνει ήδη επανειλημμένα τέτοιες επιθέσεις, με τις στρατιωτικές του επιδρομές σε όλη τη Συρία σε στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Αυτή η στρατηγική βασίζεται σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό παιχνίδι, στο οποίο το Ισραήλ χτυπά τα σημεία κατασκευής των όπλων ακριβείας που διέρχονται από τη Συρία στον Λίβανο. Σε αυτό το δύσκολο παιχνίδι, το Ισραήλ συντονίζεται με τη Ρωσία για να του επιτρέψει την πρόσβαση για χτυπήματα χωρίς να προκαλεί μια ρωσική αντιπυραυλική απάντηση.

Προς το παρόν, η Ρωσία δέχεται την υποβάθμιση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία, καθώς η παρουσία του Ιράν απειλεί να υπονομεύσει τα σημαντικά κέρδη της Ρωσίας στη Συρία.

Από την άλλη, η Χεζμπολάχ μπορεί να μην ανησυχεί για την καταστροφή της, εάν το Ιράν τους καλέσει στα όπλα μετά από ένα ισραηλινό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Ωστόσο, μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε όλο τον Λίβανο για την καταστροφή του πυραυλικού οπλοστασίου τους θα τους ανάγκαζε να απαντήσουν. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει πυραύλους και διασυνοριακές επιθέσεις μέσω τούνελ που δεν έχει εντοπίσει το Ισραήλ στα βόρεια σύνορά του.

 Η Χεζμπολάχ δεν έχει την πολυτέλεια να δείξει αδύναμη και να μην απαντήσει. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει μια ισραηλινή επίθεση για να ισχυριστεί ότι είναι οι «πραγματικοί υπερασπιστές» της κυριαρχίας του Λιβάνου, σε αντίθεση με τις ανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι ΗΠΑ έστειλαν πρόσφατα επιπλέον 67 εκατομμύρια δολάρια στον στρατό του Λιβάνου με την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο για τη Χεζμπολάχ — αλλά αυτό ισοδυναμεί με τη χρήση ενός όπλου για την καταπολέμηση ενός πολυβόλου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτό που κάνει αυτό τον «πιθανό» πόλεμο ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι δύναται να μετατραπεί σε πόλεμο του βορρά, και όχι μόνο ένας πόλεμος Ισραήλ- Λιβάνου. Η Συρία είναι μέρος του βόρειου μετώπου του Ιράν, στην οποία συνυπάρχουν οι Φρουροί της Επανάστασης και οι  πολιτοφυλακές που ελέγχονται από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Όλοι θα αυτοί θα μπουν σε θέση μάχης σε περίπτωση ενός χτυπήματος από το Ισραήλ. Μάλιστα, η Τουρκία δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτεί το χάος για να κινηθεί εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι εκτιμώμενοι θάνατοι σε έναν «πιθανό» πόλεμο τουλάχιστον στην ισραηλινή πλευρά θα μπορούσαν να κυμανθούν από 600 έως 10.000 νερκούς, με σημαντικές υλικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο οι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος της σφαγής εάν η Χεζμπολάχ διαθέτει αρκετούς πυραύλους μετά από ένα ισραηλινό χτύπημα. Σε αντίθετη περίπτωση, το Ιράν θα μπορούσε να μεταφέρει αυτή την αντιπαράθεση στη θάλασσα και να επιτεθεί στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ισραήλ στη Μεσόγειο. Αυτό θα επηρέαζε τα συμφέροντα της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιορδανίας, οι οποίες επωφελούνται όλες από την παραγωγή ενέργειας του Ισραήλ.

 Αυτό το σενάριο είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι ΗΠΑ, καθώς στρέφονται προς την Άπω Ανατολή για να αντιμετωπίσουν την Κίνα και ελπίζουν ότι το Ιράν θα συμφωνήσει να προσχωρήσει ξανά σε κάτι παραπλήσιο της συμφωνίας για τα πυρηνικά του 2015. Το επόμενο έτος, σύμφωνα με την ανάλυση, θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την Ανατολική Μεσόγειο και το 2022 και δεν αποκλείεται να αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή. Ειδικά, οι δυνάμεις των ΗΠΑ στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση του ανεφοδιασμού οπλικών συστημάτων του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο και συντονίζονται με τους Κούρδους συμμάχους τους,  θα βρεθούν σε πιο δύσκολη θέση.

Ο Δρ Eric R. Mandel κλείνει το άρθρο του αναφέροντας ότι «πιθανότατα θα έρθει μια στιγμή που το Ισραήλ θα αναγκαστεί να δράσει εναντίον της Χεζμπολάχ, και θα μπορούσε να είναι σύντομα. Η ηγεσία των ΗΠΑ θα πρέπει να σταθμίσει τα συμφέροντα της χώρας για να αποφασίσει εάν ή πώς θα βοηθήσει το Ισραήλ να επιτύχει γρήγορα την αποστολή του».

Από SigmaLive



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου