Η κοινωνία του Blockchained: Web 3.0, εικονική πραγματικότητα και το κράτος του διαδικτύου... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η κοινωνία του Blockchained: Web 3.0, εικονική πραγματικότητα και το κράτος του διαδικτύου...

  Έρχεται ένας κόσμος που θα κυβερνάται από κεντρικά εκδιδόμενα «ψηφιακά νομίσματα», τα οποία θα ελέγχονται, θα παρακολουθούνται και θα προγ...

 







Έρχεται ένας κόσμος που θα κυβερνάται από κεντρικά εκδιδόμενα «ψηφιακά νομίσματα», τα οποία θα ελέγχονται, θα παρακολουθούνται και θα προγραμματίζονται από τις εκάστοτε εξουσίες.


Αν και το metaverse πλασάρεται ως ένα "αποκεντρωμένο" σύμπαν που ελέγχεται από τους χρήστες του, αυτό απλά δεν ισχύει. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για ένα λάθος, στη χειρότερη περίπτωση είναι ένα ακόμη παράδειγμα της "Ψυχολογικής Επιχείρησης του bitcoin" εν δράσει.

 

Πηγή: New Brave World

Άρθρο του Ryan Matters

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

 

Υπάρχει μια προθυμία σε αυτόν τον κόσμο για τους ανθρώπους να υιοθετήσουν νέα πράγματα επειδή τους λένε να το κάνουν. Υπάρχει επίσης μια προθυμία για τους ανθρώπους να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και να αφήνουν την πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης να αποφασίζεται γι' αυτούς.

Ποιος είπε ότι η συγχώνευση με την τεχνητή νοημοσύνη είναι αναπόφευκτη; Είναι αναπόφευκτο μόνο αν το αποφασίσουμε εμείς. Αν πάρουμε μια συλλογική απόφαση να αρχίσουμε να μαζεύουμε μούρα και να κυνηγάμε ελάφια με τόξα και βέλη, θα μπορούσαμε να το κάνουμε κι αυτό.

Η ιδέα του αναπόφευκτου έχει προγραμματιστεί μέσα μας. Είναι μια μορφή πλύσης εγκεφάλου. Παρ' όλα αυτά, ως κοινωνία, βρισκόμαστε στο χείλος μιας επανάστασης - μιας αλλαγής τόσο μεγάλης που θα μπορούσε να αλλάξει ανεπανόρθωτα την ίδια τη δομή της ανθρώπινης κοινωνίας και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε σχέσεις, καθώς και να επαναπροσδιορίσει πλήρως τη φύση της συναλλαγής και της ανταλλαγής.

Ναι, μιλάω για το "metaverse", την αλυσίδα συναλλαγών (blockchain), τα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα και αυτό που τα ξεκίνησε όλα - το Bitcoin.

Αλλά για να καταλάβουμε πώς όλα αυτά τα πράγματα ταιριάζουν μεταξύ τους, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε πρώτα το "Web 3.0" - τι είναι, πώς προωθείται στην αγορά και πώς θα μας επηρεάσει.

--> Web 3.0: Η επόμενη επανάληψη του Διαδικτύου

Αν δεν εργάζεστε στον τομέα της τεχνολογίας, πιθανότατα δεν έχετε ξανακούσει τον όρο "Web 3.0" (γράφεται επίσης ως "web3").

Για να καταλάβετε το web3, πρέπει να κάνετε ένα γρήγορο μάθημα ιστορίας: Όταν το διαδίκτυο έγινε για πρώτη φορά διαθέσιμο, ήταν "μόνο για ανάγνωση", με άλλα λόγια, διέθετε πληροφορίες στο κοινό, αλλά σε στατική μορφή- οι απλοί άνθρωποι δεν είχαν την τεχνογνωσία να δημοσιεύουν νέο περιεχόμενο, καθώς αυτό απαιτούσε τεχνική εμπειρία και βαθιά γνώση του κώδικα. Αυτή την αρχική μορφή του διαδικτύου θα την ονομάσουμε "web1".

Η επόμενη επανάληψη του διαδικτύου, την οποία βιώνουμε σήμερα, επιτρέπει στους απλούς χρήστες τόσο να διαβάζουν περιεχόμενο όσο και να το δημοσιεύουν. Με το "web2", το διαδίκτυο έγινε διαδραστικό, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων, επιτρέποντας στους χρήστες να συνδέονται και να δημιουργούν.

Το πρόβλημα με το "web2" είναι ότι η πληροφορία ελέγχεται από κεντρικές αρχές που τη συλλέγουν και την παράγουν. Σε αντάλλαγμα για τη δυνατότητα δημιουργίας, επιτρέψαμε σε μεγάλες εταιρείες να δημιουργήσουν ιδιοκτησία επί των προσωπικών μας δεδομένων.

Αυτό μας φέρνει στο "web3", το οποίο επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε το web2, παρέχοντας παράλληλα την υποδομή για νέες, ανατρεπτικές τεχνολογίες.

Η ιδέα είναι ότι το "web3" θα είναι:

  • Αποκεντρωμένο (δηλαδή, κανένας οργανισμός δεν θα ελέγχει τα δεδομένα σας),
  • Χωρίς δικαιώματα (ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στο δίκτυο),
  • Χωρίς λογοκρισία (το περιεχόμενο που έχει δημοσιευτεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να αφαιρεθεί),
  • Χρηματικοποιήσιμο (οι δημιουργοί μπορούν να πληρώνονται για την αξία που δημιουργούν, χωρίς μεσάζοντα),
  • Ιδιωτικό (η ταυτότητα κρυπτογραφείται και η ανωνυμία είναι προαιρετική).

Ακούγεται καλό, αλλά πώς θα επιτευχθεί αυτό; Η ιδέα είναι ότι το διαδίκτυο θα ξαναχτιστεί έτσι ώστε να αναδιαρθρωθεί γύρω από την αλυσίδα κοινοποιήσεων (blockchain) και τα κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies).

Βλέπετε, το χρήμα είναι ένα πανάρχαιο μέσο ανταλλαγής που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα, η έννοια του χρήματος δεν έχει αλλάξει πολύ με την πάροδο του χρόνου, αν και μπορεί να είναι φυσικά διαφορετική από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Αλλά μέχρι σήμερα, τα χρήματα απουσίαζαν ως πρωτόκολλο που αποτελεί μέρος του διαδικτύου.

Αυτό θα αλλάξει με το Web3. Η ιδέα είναι ότι με την ενσωμάτωση του χρήματος στη δομή του ίδιου του διαδικτύου, μπορούμε να απαλλάξουμε τον διαδικτυακό κόσμο από την παρεμβατική διαφήμιση που βασίζεται στη μαζική συλλογή ιδιωτικών δεδομένων, καθώς και να καταρρακώσουμε τη δύναμη των εξουσιαστικών, μεγάλων μονοπωλίων της τεχνολογίας.

Το "Web3" θα δει το διαδίκτυο να υφίσταται μια μαζική αναδιάρθρωση και θα οικοδομηθεί στα ακόλουθα 4 "στρώματα":

- 1. Το Blockchain (το βασικό στρώμα)

Στη βάση των πάντων στο "web3" βρίσκεται το blockchain: ένα κοινόχρηστο λογιστικό βιβλίο που διαχειρίζεται ένα αποκεντρωμένο δίκτυο ομότιμων κόμβων (η ίδια τεχνολογία που τροφοδοτεί το Bitcoin και το Ethereum).

Το blockchain δεν ανήκει ούτε ελέγχεται από κανέναν και δεν μπορεί να βρεθεί σε έναν μόνο διακομιστή. Αντίθετα, αντίγραφα της αλυσίδας μπλοκ αποθηκεύονται σε χιλιάδες συμμετέχοντες στο δίκτυο. Σκεφτείτε το σαν μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων των συναλλαγών.

Ωστόσο, προκειμένου να διατηρηθεί η συνέπεια, η ασφάλεια και η αντικειμενικότητα, κάθε κόμβος (συμμετέχων) πολύ να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του δικτύου. Αυτή η συμφωνία επιτυγχάνεται αλγοριθμικά με τη χρήση ενός μηχανισμού συναίνεσης, όπως η απόδειξη εργασίας ή η απόδειξη συμμετοχής.

Η απόδειξη εργασίας (PoW) γίνεται από τους "ανθρακωρύχους", οι οποίοι ανταγωνίζονται για την επαλήθευση νέων συναλλαγών και την προσθήκη τους στην αλυσίδα ως "μπλοκ" (εξ ου και blockchain). Ο νικητής μοιράζεται το νέο μπλοκ με το υπόλοιπο δίκτυο και κερδίζει κρυπτονόμισμα ως ανταμοιβή. Τον αγώνα κερδίζει ο υπολογιστής που είναι σε θέση να λύσει ταχύτερα ένα μαθηματικό παζλ - αυτό παράγει τον κρυπτογραφικό σύνδεσμο μεταξύ του τρέχοντος μπλοκ και του μπλοκ που προηγήθηκε. Η επίλυση αυτού του γρίφου είναι η "εργασία" στο "proof-of-work".

Η απόδειξη του στοιχήματος (PoS) γίνεται από επικυρωτές που έχουν ποντάρει το δικό τους κρυπτονόμισμα για να συμμετάσχουν στο δίκτυο. Ένας επικυρωτής επιλέγεται τυχαία για την επαλήθευση των συναλλαγών και τη δημιουργία νέων μπλοκ. Στη συνέχεια τα μοιράζονται με το υπόλοιπο δίκτυο και κερδίζουν ανταμοιβές. Αντί να χρειάζεται να κάνουν έντονη υπολογιστική εργασία, οι επικυρωτές βάζουν κρυπτονόμισμα ως εγγύηση για να συμφωνήσουν να ενισχύσουν την αλυσίδα. Αυτό είναι που δίνει κίνητρα για υγιή συμπεριφορά του δικτύου.

Για να εξαπατήσετε ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει είτε να ελέγχετε το 51% της υπολογιστικής ισχύος ολόκληρου του δικτύου (στην περίπτωση του PoW), είτε να κατέχετε το 51% του συνολικού στοιχηματισμένου κρυπτονομίσματος (στην περίπτωση του PoS). Αυτό καθιστά το σύστημα "αναξιόπιστο", δεδομένου ότι το κόστος της χειραγώγησης του συστήματος θα υπερέβαινε κάθε όφελος που θα αποκομίζατε με αυτόν τον τρόπο.

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε σχετικά με την αλυσίδα κοινοποιήσεων είναι ότι πρόκειται για ένα δημόσιο βιβλίο- με άλλα λόγια, ο καθένας μπορεί να το δει και να δει το ιστορικό των συναλλαγών ολόκληρου του δικτύου. Ωστόσο, για να γράψετε στην αλυσίδα κοινοποιήσεων , πρέπει να κάνετε συναλλαγή, δηλαδή να πληρώσετε. Και σε αυτό το σημείο έρχεται το κρυπτονόμισμα.

-2. Αποκεντρωμένη υποδομή

Το δεύτερο "στρώμα" του web3 είναι η υποδομή που βρίσκεται πάνω στην αλυσίδα μπλοκ. Βλέπετε, το blockchain επιτρέπει τη δημιουργία αποκεντρωμένης υποδομής, και αυτή θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του ψηφιακού, web3 οικοσυστήματος. Αυτό περιλαμβάνει αποκεντρωμένη αποθήκευση, ανταλλαγές, συστήματα επικοινωνίας, κοινωνικά δίκτυα και πολλά άλλα.

-3. Νέοι τρόποι συμμετοχής

Η υποδομή web3 οδηγεί σε νέες περιπτώσεις χρήσης του διαδικτύου. Με άλλα λόγια, θα υπάρξουν νέοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι θα εμπλέκονται μεταξύ τους, θα κερδίζουν χρήματα στο διαδίκτυο και θα ψυχαγωγούνται. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία και την πώληση "NFTs", νέους τρόπους διεξαγωγής εμπορίου, αποκεντρωμένες κοινότητες, τυχερά παιχνίδια και ναι, το "metaverse".

Χρειάζεται μια σύντομη αναφορά για τα NFTs. Το NFT σημαίνει "Non-fungible token" (δηλαδή κάτι που είναι μοναδικό στο είδος του)- πρόκειται ουσιαστικά για ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα που σφραγίζονται στην αλυσίδα μπλοκ. Μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν αντικείμενα του πραγματικού κόσμου (αυτό είναι σημαντικό). Η εισαγωγή των NFTs είχε ως αποτέλεσμα jpeg πιθήκων να αξίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει ακόμη και να κόβουν αληθινά ζώα ως εμπορεύσιμα NFTs (θα σας αφήσω να σκεφτείτε μόνοι σας τη σημασία αυτού του γεγονότος). Εν ολίγοις, τα NFTs θα αποτελέσουν τη βάση για την ιδιοκτησία στο metaverse (για το οποίο περισσότερα σύντομα).

-4. Πρόσβαση

Το τελευταίο "στρώμα" του web3 θα είναι τα στρώματα πρόσβασης, τα οποία είναι τα μέσα με τα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα. Αυτή τη στιγμή, βιώνουμε το διαδίκτυο μέσω εφαρμογών και ιστότοπων. Με το web3, οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα μαζί με αποκεντρωμένες εφαρμογές και πορτοφόλια κρυπτογράφησης.


Με το web3 έρχεται μια παράξενη διχοτόμηση μεταξύ ελευθερίας και υποδούλωσης. Από τη μία πλευρά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ελεύθερο διαδίκτυο, ακυβέρνητο από τις αρχές και χωρίς λογοκρισία, όπου ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συναλλαγές ελεύθερα, χωρίς την ανάγκη τρίτων.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι που προωθούν το web3 ως μια ουτοπία χωρίς λογοκρισία είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προωθούν τα "προγραμματιζόμενα" νομίσματα και το "metaverse" - δύο έννοιες εντελώς αντίθετες με την έννοια της ελεύθερης κοινωνίας.

Εξάλλου, για να είναι ένα νόμισμα "προγραμματιζόμενο", κάποιος πρέπει να κάνει τον προγραμματισμό. Αυτό μας φέρνει πίσω στην προώθηση των CBDCs (Central Bank Digital Currencies) και σε αυτό που ο ερευνητής James Corbett αναφέρει ως "the Bitcoin PsyOp"- δηλαδή, την προώθηση της ιδέας ότι τα κρυπτονομίσματα και οι αλυσίδες κοινοποιήσεων είναι όλα ίδια (δεν είναι!).

Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η επίδραση που θα έχει το web3 στην κοινωνία θα εξαρτηθεί από το πώς θα το χρησιμοποιήσουμε. Κατά τη γνώμη μου, το web3 έχει τη δυνατότητα να μας χαρίσει ελευθερία ή να μας υποδουλώσει όλους. Αν εφαρμοστεί με τον σωστό τρόπο, μπορεί κάλλιστα να είναι ο κρυπτονίτης των παγκοσμιοποιητών. Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τις ίδιες ελίτ για την κατασκευή μιας ψηφιακής δικτατορίας.

Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στους οργανισμούς που επενδύουν στο web3 για να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνο ηλιοφάνεια και ουράνια τόξα: Το Facebook επενδύει σε ψηφιακά πορτοφόλια με το "Novi", η MasterCard σχεδιάζει να υποστηρίξει τις συναλλαγές κρυπτογράφησης και η Blackrock διαπραγματεύεται τώρα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin... αυτό δεν σας γεμίζει ακριβώς με ελπίδα για το μέλλον της κρυπτογράφησης, έτσι δεν είναι;

Και ενώ υπάρχουν πολλά παραδείγματα πρωτοβουλιών του web3 που θα σας έκαναν να χειροκροτήσετε και να χτυπήσετε τις γροθιές σας για υποστήριξη, υπάρχουν εξίσου πολλά τέτοια έργα που θα σας έκαναν να κρεμάσετε το κεφάλι σας με απόγνωση ή να χτυπήσετε την παλάμη σας κατευθείαν στο μέτωπό σας καθώς ανατριχιάζετε από αηδία.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά έργα web3 που επιδιώκουν να ενώσουν τους φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους της κρυπτογράφησης και του κλίματος. Η ιδέα; Με τη μετατροπή των πιστωτικών μορίων άνθρακα σε κουπόνια, δηλαδή με την εισαγωγή τους στην αλυσίδα μπλοκ και την απομάκρυνσή τους από την αγορά, η τιμή του άνθρακα στον πραγματικό κόσμο διογκώνεται, δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες να υιοθετήσουν πιο "πράσινες" πρακτικές. Αυτό είναι ένα τέτοιο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το web3 και το κλίμα ενώνονται για να συμβάλουν στη δημιουργία νέων (απατηλών) αγορών.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, αλλά αυτό δεν είναι το κατάλληλο μέρος για μια βαθιά κατάδυση στα θολά νερά του κρυπτο-περιβαλλοντισμού. Αντίθετα, θα στρέψουμε την προσοχή μας σε ένα εξίσου ανησυχητικό παρακλάδι του web3, το οποίο καθοδηγείται ενεργά από έναν από τους πιο κακούς και ισχυρούς οργανισμούς στον κόσμο: Το "Metaverse" του Facebook.

--> Τι είναι το Metaverse;

Ο όρος "metaverse" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον φουτουριστή και συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Neal Stephenson στο βιβλίο του Snow Crash του 1992 για να περιγράψει μια "θεωρητική" τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα στην οποία θα μπορούσαν να κατοικήσουν οι απλοί άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Stephenson εργάστηκε στην εταιρεία διαστημικών πτήσεων του Jeff Bezos, Blue Origin, για επτά χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η εταιρεία επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη "εναλλακτικών" συστημάτων προώθησης (ενδιαφέρουσα δουλειά για έναν συγγραφέα, δεν συμφωνείτε;). Αργότερα προσλήφθηκε από τη Magic Leap, μια εταιρεία "επαυξημένης πραγματικότητας" με έδρα τη Φλόριντα, αλλά έφυγε το 2020.

Μια βαθύτερη ματιά στο έργο του Stephenson αποκαλύπτει μερικά ενδιαφέροντα θέματα, διότι ο κατάλογος των θεμάτων που διερευνώνται στα βιβλία του μοιάζει με την ημερήσια διάταξη μιας κλειστής συνεδρίασης στο Νταβός: κλιματική αλλαγή, παγκόσμιες πανδημίες, βιολογικός πόλεμος, νανοτεχνολογία, γεωμηχανική, ρομποτική, κρυπτογραφία, εικονική πραγματικότητα, ο κατάλογος συνεχίζεται.

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο ο Stephenson έχει γράψει για το "metaverse" πριν αυτό γίνει κάτι, αλλά κάποιοι πιστώνουν στο βιβλίο του Cryptonomicon του 1999 ότι σκιαγράφησε τη βάση για την έννοια του κρυπτονομίσματος!

Όπως και ορισμένοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας πριν από αυτόν, ο Stephenson είναι σαφώς μυημένος σε περισσότερα από όσα αφήνει να εννοηθεί. Και οι στενές σχέσεις του με δισεκατομμυριούχους τεχνοκράτες όπως ο Bezos και ο Gates ενισχύουν τις υποψίες μου ότι δεν είναι απλώς ένας μυθιστοριογράφος με καλή φαντασία και μια απίστευτη ικανότητα να προβλέπει το μέλλον.

Αλλά δυστυχώς, πρέπει να επιστρέψουμε στο θέμα μας - το metaverse, έναν εικονικό κόσμο όπου:

" μπορείτε να κάνετε πολλές από τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις και περιστατικά της καθημερινής σας ζωής - με τη μορφή του avatar σας. Αυτή η μορφή μπορεί να είναι άνθρωπος, ζώο ή κάτι πιο αφηρημένο με την προσαρμόσιμη εμφάνισή του.

Ναι, αυτό είναι σωστό. Μπορείτε να είστε ό,τι θέλετε. Το avatar σας (μια λέξη που έγινε δημοφιλής από τον Stephenson!) θα μπορούσε να είναι αγόρι, κορίτσι, σκύλος, βουβάλι, τοστιέρα - ό,τι θέλετε!

" Στη συνέχεια, μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τα άβαταρ άλλων ανθρώπων σε αυτόν τον εικονικό κόσμο. Στο Metaverse, μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε γη, να παρακολουθήσετε συναυλίες και να πάτε σε μουσεία, να χτίσετε ένα σπίτι και πολλά άλλα.

Όπως δείχνει το έργο του Neal Stephenson, το "metaverse" δεν είναι μια νέα ιδέα. Η έννοια έχει σταδιακά διαρρεύσει στην κυρίαρχη κουλτούρα τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια. Σκεφτείτε μόνο βιντεοπαιχνίδια όπως το Second Life και ταινίες όπως το Matrix ή το Ready Player One.

Μόλις πέρυσι (2021) το Facebook μετονομάστηκε σε "meta", τοποθετώντας τον εαυτό του για ένα μέλλον στο οποίο θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της υποδομής για την υλοποίηση του metaverse.

Ακόμα δεν είστε σίγουροι για το πώς συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους; Είναι απλό: Με έναν εικονικό κόσμο όπως το "metaverse" έρχονται εικονικά χρήματα και εικονικά αγαθά, δηλαδή κρυπτονομίσματα και NFTs. Χωρίς κρυπτονόμισμα, το metaverse δεν θα ήταν εφικτό.

--> Η μετα-οικονομία: Θα είναι πραγματικά αποκεντρωμένη;

Το ίδιο το Web3 έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει δραστικά την παγκόσμια οικονομία με πολλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι η υιοθέτηση πραγματικά αποκεντρωμένων νομισμάτων ως εναλλακτική λύση στο χρήμα που εκδίδεται από τις κεντρικές τράπεζες ως χρέος.

Ωστόσο, όπως ανέφερα προηγουμένως, η άλλη δυνατότητα είναι ένας κόσμος που θα κυβερνάται από κεντρικά εκδιδόμενα "ψηφιακά νομίσματα", τα οποία θα ελέγχονται, θα παρακολουθούνται και θα προγραμματίζονται από τις εκάστοτε εξουσίες.

Αν και το metaverse πλασάρεται ως ένα "αποκεντρωμένο" σύμπαν που ελέγχεται από τους χρήστες του, αυτό απλά δεν ισχύει. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για ένα λάθος, στη χειρότερη περίπτωση είναι ένα ακόμη παράδειγμα της "Ψυχολογικής Επιχείρησης του bitcoin" εν δράσει.

Αν υπήρχε ένας κόσμος όπου το metaverse, ή κάποια μορφή εικονικής πραγματικότητας, θα ήταν επωφελής για την κοινωνία, θα έπρεπε να ηγούνται διαφανείς και υπεύθυνοι οργανισμοί που δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν.

Το Facebook δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ένας τέτοιος οργανισμός. Και μαζί τους στη δημιουργία του οικοσυστήματος της μετα-υποδομής συμμετέχουν αρκετοί εξέχοντες παίκτες της τεχνολογίας. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει τη συνέχιση των συγκεντρωτικών, μονοπωλιακών πρακτικών που επέτρεψαν ανήθικες συμπεριφορές, όπως η συλλογή ιδιωτικών δεδομένων, να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητες (για να μην αναφέρουμε την καταστολή της καινοτομίας στον διαδικτυακό χώρο).

Ο Cudos οραματίζεται ένα συγκεντρωτικό metaverse ως κάτι "χειρότερο από τις πιο δημιουργικές δυστοπίες που έχουν σχεδιαστεί". Και θα πρέπει να συμφωνήσω ολόψυχα.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης απελευθέρωσης του metaverse του Facebook, ο Mark Zuckerberg δήλωσε ότι:

" πιστεύω ότι η έλλειψη επιλογών και οι υψηλές χρεώσεις καταπνίγουν την καινοτομία, εμποδίζουν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν νέα πράγματα και καθυστερούν ολόκληρη την κοινότητα του διαδικτύου.

Άλλοι παράγοντες του χώρου web3 αποκάλεσαν τον Zuckerberg υποκριτή, επισημαίνοντας σωστά ότι το ίδιο το Facebook είναι ο ορισμός του μονοπωλίου, έχοντας κάνει ακριβώς αυτό που ο Zuckerberg φάνηκε να καταδικάζει στην ομιλία του: καταπνίγει τον ανταγωνισμό και μειώνει τις επιλογές των καταναλωτών.

Τούτου λεχθέντος, το Facebook δεν είναι σίγουρα η μόνη μεγάλη εταιρεία που επενδύει στο metaverse. Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες μεγάλες μάρκες έχουν δει την ευκαιρία για τεράστιο κέρδος και έχουν πηδήξει ευχαρίστως στο τρένο των μετα-συνδέσμων. Η Nike, για παράδειγμα, ανταποκρίθηκε εξαγοράζοντας την RTFKT Studios, μια εταιρεία εικονικών παπουτσιών (ναι, εταιρεία εικονικών παπουτσιών), για να τη βοηθήσει να πουλάει παπούτσια στο metaverse.

Η Adidas ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμά της, δημιουργώντας μια συλλογή NFT που πουλήθηκε για πάνω από 22 εκατομμύρια δολάρια! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αγόρασαν επίσης ένα οικόπεδο στο metaverse για να φιλοξενούν εικονικά πάρτι και εκδηλώσεις!

Όπως αποδεικνύεται, η εικονική ακίνητη περιουσία είναι μεγάλη επιχείρηση. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο CNET:

" Εκπληκτικά ποσά δαπανώνται για εικονικά ακίνητα μέσα στο Worldwide Webb Land και σε άλλα metaverses. Τον Ιούνιο, μια επενδυτική εταιρεία του metaverse που ονομάζεται Republic Realm ξόδεψε 913.000 δολάρια για ένα αγροτεμάχιο στο Decentraland, ένα άλλο metaverse. Ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία του είδους της εκείνη τη στιγμή. Περίπου έξι μήνες αργότερα, η ίδια εταιρεία αγόρασε 792 οικόπεδα στο Sandbox, ακόμα ένα metaverse, από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Atari για το εντυπωσιακό ποσό των 4,23 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των παγκόσμιων οργανισμών που αγοράζουν οικόπεδα στο metaverse είναι οι PwC, JP Morgan, HSBC και Samsung. Ορισμένες εταιρείες το βλέπουν ως επένδυση (καθώς αυξάνεται ο ενθουσιασμός για το metaverse, οι τιμές των ακινήτων θα ανεβαίνουν), ενώ άλλες απλώς εγκαθιστούν παρουσία εκεί ή επενδύουν σε διαφημιστικό χώρο.

Ακόμα και η Snoop Dogg συμμετείχε στη δράση, αγοράζοντας μια έπαυλη στο Sandbox και ανεβάζοντας τις τιμές των παρακείμενων ακινήτων πολύ πάνω από 400.000 δολάρια (μια τιμή που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν προφανώς).

--> Οι φιλοσοφικές επιπτώσεις του Web3 και η ζωή σε μια εικονική πραγματικότητα

Ενώ το web3 και το metaverse έχουν αποτελέσει το επίκεντρο πολλών διαφημίσεων πρόσφατα, αυτό που σπάνια εξετάζεται είναι οι φιλοσοφικές και ηθικές επιπτώσεις μιας κοινωνίας που ζει και αναπνέει αυτές τις τεχνολογίες.

Για παράδειγμα, πώς θα επηρεαστεί η συλλογική μας ηθική αν οι άνθρωποι αρχίσουν να ζουν μέρος της ζωής τους σε μια εικονική πραγματικότητα όπου μπορούν να κάνουν "τα πάντα" χωρίς το φόβο της τιμωρίας; Πού θα τραβήξουμε τη γραμμή μεταξύ του "είναι απλώς ένα παιχνίδι" και του "θα έπρεπε να πας φυλακή γι' αυτό";

Αυτά είναι σημαντικά ερωτήματα που απαιτούν προσεκτική εξέταση. Στην πραγματικότητα, έχουν ήδη υπάρξει αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση ατόμων στην εικονική πραγματικότητα και το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

Τα ζητήματα αυτά γίνονται πιο ανησυχητικά όταν συνειδητοποιούμε ότι το metaverse προωθείται κυρίως στη "γενιά Ζ" (όλοι όσοι γεννήθηκαν μετά το 1997), οι οποίοι συχνά περνούν περισσότερες από 8 ώρες στο διαδίκτυο κάθε μέρα και είναι περισσότερο ενσωματωμένοι στην ψηφιακή κουλτούρα από οποιονδήποτε άλλο.

Δυστυχώς, μια γενιά που έχει μεγαλώσει παίζοντας βίαια βιντεοπαιχνίδια και βιάζοντας το μυαλό της από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, τροφοδοτώντας την με κάθε είδους αποτρόπαια βίντεο στο TikTok, είναι η τέλεια αγορά-στόχος για το VR και άλλες τεχνολογίες που αποβλακώνουν το μυαλό και τις οποίες οι μετα-απα-νθρωπιστές (transhumanists) προωθούν απεγνωσμένα στην κοινωνία. Είναι σχεδόν σαν να έχουν προετοιμαστεί γι' αυτό.

Ο Quynh Mai, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Moving Image & Content, της συμβουλευτικής εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ με επίκεντρο τη Gen Z, περιγράφει τη Gen Z ως εξής:

" Ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ψηφιακά από τη γέννησή τους: κάνουν "φίλους" μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανακαλύπτουν μουσική μέσω των αλγορίθμων του Spotify, κατασκευάζουν παιχνίδια στο Roblox και αγοράζουν και πωλούν προϊόντα κυριολεκτικά από τις πλάτες αγνώστων στο DePop. Είναι τόσο άνετοι στους ελιγμούς τους στον ψηφιακό κόσμο, καθώς αυτός βασίζεται στην κοινή εμπιστοσύνη και τη φήμη. Αντιλαμβάνονται τη σημασία της καλλιέργειας της ψηφιακής τους ταυτότητας, είτε πρόκειται για τον λογαριασμό τους στο TikTok είτε για ένα σκορ στον πίνακα κατάταξης σε ένα παιχνίδι.

Η γενιά Z στο metaverse δεν έχει κανέναν από τους κοινωνικούς περιορισμούς που συνδέονται με τη φυσική τους ταυτότητα, κάτι αδιανόητο για κάθε προηγούμενη γενιά στην ιστορία. Πρέπει να εξετάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος από κοινωνιολογική, φιλοσοφική και ψυχολογική άποψη. Πώς θα επηρεάσει αυτό την προσωπική τους ανάπτυξη;

Αυτές είναι σοβαρές ανησυχίες που κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει.

Επιπλέον, τι γίνεται αν το metaverse είναι απλώς ένα σκαλοπάτι προς μια πολύ πιο σκοτεινή πραγματικότητα, μια πραγματικότητα στην οποία δεν βρίσκεστε πλέον στο metaverse, αλλά το metaverse βρίσκεται μέσα σας;

Κανένας άλλος εκτός από τον Elon Musk δεν άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης πέρυσι, στην οποία έκανε πλάκα με το metaverse λέγοντας ότι δεν τον ενθουσίαζε η ιδέα να "δέσει μια οθόνη στο πρόσωπό του".

" Είναι άβολο να έχεις αυτό το πράγμα δεμένο στο κεφάλι σου όλη την ώρα.

Όχι, η ιδέα του Musk για μια εικονική πραγματικότητα είναι πολύ πιο ανησυχητική, καθώς προβλέπει έναν κόσμο στον οποίο το "μετα-κόσμο" θα είναι κυριολεκτικά εμφυτευμένο στο κεφάλι σας μέσω μιας διεπαφής εγκεφάλου-ΑΙ.

" Μακροπρόθεσμα, ένα εξελιγμένο Neuralink θα μπορούσε να σας βάλει πλήρως, ολικά σε ένα πράγμα εικονικής πραγματικότητας.

(Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα της "μετα-απα-νθρωπιστικής ακροβασίας", όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, όπου αυτές οι τεχνολογίες ενσωματώνονται σιγά σιγά στην κοινωνία, η κάθε μία χρησιμεύει ως σκαλοπάτι για την επόμενη, μέχρι η κοινωνία να βρεθεί ενσωματωμένη σε μια ψηφιακή φυλακή - "το να έχεις αυτό το ογκώδες πράγμα δεμένο στο κεφάλι σου είναι τόσο δυσκίνητο, γιατί δεν το τοποθετούμε στον εγκέφαλό σου;").

Πέρα από τις φιλοσοφικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ζωής σε μια εικονική πραγματικότητα, το web3 φέρνει μαζί του όλα τα είδη των νέων πιθανών μελλοντικών καταστάσεων, μερικές από τις οποίες μπορεί πράγματι να αποτελούν βελτίωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η κοινωνία, με την εξάρτησή της από διεφθαρμένες κεντρικές τράπεζες και διεισδυτικές κυβερνήσεις.

Ο μελλοντολόγος και πρώην CTO της Coinbase, Balaji Srinivasan, οραματίζεται έναν κόσμο στον οποίο η αλυσίδα μπλοκ έχει επιτρέψει στις διαδικτυακές κοινότητες να "υλοποιηθούν" στον πραγματικό κόσμο ως ανεξάρτητα, κυρίαρχα κράτη. Αποκαλεί αυτή την έννοια "κράτος δικτύου" και την ορίζει ως εξής:

" Το κράτος δικτύου είναι ένα ψηφιακό έθνος που ξεκινά πρώτα ως διαδικτυακή κοινότητα πριν υλοποιηθεί φυσικά στη γη, αφού φτάσει σε κρίσιμη μάζα.

Με άλλα λόγια, το "κράτος δικτύου", σύμφωνα με τον Srinivasan, θα είναι η επόμενη εκδοχή του έθνους-κράτους. Υποστηρίζει ότι, λόγω της αποκεντρωμένης φύσης της αλυσίδας μπλοκ, τα δικτυακά κράτη θα ξεκινήσουν ως γεωγραφικά αποκεντρωμένες κοινότητες, συνδεδεμένες μέσω του διαδικτύου.

Αυτή η κοινότητα θα αποτελείται από απλούς ανθρώπους που πιστεύουν σε έναν κοινό σκοπό- θα είναι μια ομάδα που θα είναι ικανή για συλλογική δράση. Τελικά, η κοινότητα θα αρχίσει να δημιουργεί τη δική της, εσωτερική οικονομία χρησιμοποιώντας κρυπτονόμισμα.

Αυτό θα τους επιτρέψει να αρχίσουν να διοργανώνουν προσωπικές συναντήσεις στον πραγματικό κόσμο και τελικά να χρηματοδοτούν από το πλήθος διαμερίσματα, σπίτια, ακόμη και πόλεις για να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις συνδιαβίωσης και να φέρουν τα μέλη της ψηφιακής κοινότητας στον πραγματικό κόσμο.

Το τελικό βήμα της διαδικασίας είναι η νέα κοινότητα να διαπραγματευτεί τη διπλωματική αναγνώριση από τις προϋπάρχουσες κυβερνήσεις, αυξάνοντας την κυριαρχία της και να γίνει ένα πραγματικό κράτος δικτύου.

Αυτό μας οδηγεί στον πιο σύνθετο ορισμό της έννοιας από τον Srinivasan:

" Ένα κράτος δικτύου είναι ένα κοινωνικό δίκτυο με μια ηθική καινοτομία, μια αίσθηση εθνικής συνείδησης, έναν αναγνωρισμένο ιδρυτή, μια ικανότητα για συλλογική δράση, ένα προσωπικό επίπεδο πολιτισμού, ένα ολοκληρωμένο κρυπτονόμισμα, μια συναινετική κυβέρνηση που περιορίζεται από ένα κοινωνικό έξυπνο συμβόλαιο, ένα αρχιπέλαγος φυσικών εδαφών που χρηματοδοτούνται από το πλήθος, ένα εικονικό κεφάλαιο και μια απογραφή στην αλυσίδα που αποδεικνύει έναν αρκετά μεγάλο πληθυσμό, εισόδημα και αποτύπωμα ακίνητης περιουσίας ώστε να επιτευχθεί ένα μέτρο διπλωματικής αναγνώρισης.

Η φιλοσοφία του Srinivasan είναι ενδιαφέρουσα, και παρά το γεγονός ότι είναι αυτοαποκαλούμενος μετα-απανθρωπιστής, μπορεί να έχει περιγράψει μια ρεαλιστική διαδρομή για την απόκτηση ανεξαρτησίας από το κεντρικά ελεγχόμενο, όλο και πιο αυταρχικό, παγκόσμιο κράτος.

--> Τι είναι η "Blockchained Society";

Μην κάνετε κανένα λάθος, το web3 και το metaverse έχουν τη δυνατότητα να συμπιέσουν την ανθρώπινη συνείδηση σε μια ψηφιακή φυλακή, ενώ οι ελεγκτές ληστεύουν τον κόσμο από οτιδήποτε πραγματικό.

Ωστόσο, με την έλευση του web3, αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ανάπτυξης ενός αυταρχικού, υπερανθρωπιστικού, χρηματικού ως χρέους, "γενναίου νέου κόσμου" και ενός κόσμου που αποτελείται από αποκεντρωμένες κοινότητες που συνεργάζονται για το καλό της κοινωνίας.

Πράγματι, το web3, τα κρυπτονομίσματα και το blockchain πρόκειται να αλλάξουν την κοινωνία όπως την ξέρουμε. Αλλά το αν αυτή η αλλαγή θα είναι προς όφελος ή εις βάρος της ανθρωπότητας εξαρτάται από εμάς.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αφεθεί στην αισιοδοξία; Όχι ακόμα. Εξάλλου, πρόκειται για νέες τεχνολογίες που δεν είναι ακόμη καλά κατανοητές.

Τούτου λεχθέντος... τι θα γίνει αν η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση κερδίσει έδαφος, καθιστώντας την κεντρική τραπεζική παρωχημένη; Τι γίνεται αν το web3 οδηγήσει σε πλατφόρμες αντίστασης στη λογοκρισία που γεννούν την ελευθερία και τη δημιουργικότητα; Τι θα συμβεί αν τα "κράτη του δικτύου" ξεσπάσουν και αρχίσουν να δηλώνουν ανεξαρτησία από τις υπάρχουσες δομές ελέγχου;

Η πιθανότητα να συμβεί οτιδήποτε από αυτά τα πράγματα θα αποτελούσε τεράστια απειλή για τους Schwabians και τη Μεγάλη Επανεκκίνηση τους, την ατζέντα της μονοκοσμικής κυβέρνησης. Και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό τον παραλογισμό και την απόλυτη τρέλα που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια.

Το ερώτημα είναι το εξής: θα επιτρέψει η αλυσίδα μπλοκ τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας, απαλλαγμένης από μονοπωλιακές, κεντρικές αρχές, ή θα μας "αλυσοδέσει" κυριολεκτικά στις διεφθαρμένες πρακτικές ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος στο οποίο δεν υπάρχει ελευθερία συναλλαγών;



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου